Rabu, 20 Mei 2009

Pengat Pisang + Jagung Manis

Pisang dh masak! Pisang dh masak! yeah, yeah...seronoknyer bila pisang dh masak, boleh buat mcam2, cekodok, pengat dll. Kali ni buat pengat dulu yer..campur sikit ngan jagung manis dalam tin tu.. Hari tu ada tengok kat umah Hana..si mak yung yg rajin memasak tu...



Bahan-bahan
2biji pisang (bergantung pada saiz)
1sb sagu
1/2cwn santan(nk guna susu pun boleh)
2sb gula perang
2sb sweet corn(dlm tin)
air secukupnyer

Cara-cara
Masak sagu bersama air sehingga kejernihan.
Masukkan pisang dan biar sehingga lembut.
Masukkan santan,gula,jagung dan kacau sebati. Masak dgn api perlahan.
Sedia untuk disajikan. Selamat mencuba

2 corat coret:

kakchik berkata...

suka suka suka ... sedapnya pengat pisang

Noorma berkata...

kat umah saya jarang buat pengat atau bubur...sekali sekala jer..tp saya suka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...