Khamis, 27 September 2018

Indah iklan dari rasa - Selera Rasa Mama Puncak Jalil


Berasa lapar tp malas masak? Order jer laa...kan group wassap banyak jual makanan
Tak sampai 10 minit pesana dihantar dengan pantas. Wahh.. hebat sungguh perniagaan hari ini. Segalanya dihujung jari. Kuih masih panas

Namun, indah rupa dari rasa. Cucur udangnya masih mentah di dalam. Umpama digoreng dengan api besar agar pesanan pelanggan dapat dihantar tepat pada masanya. Minyak masih banyak dan seperti tidak di tos. Minyak meladung kata orang utara. Rasanya masin plak tu


Bubur pulut hitam terasa bau hapak santan. Mungkin santan lama atau telah basi

Ermmm... wahai seller, bersikap serius lah dalam berniaga. Usah dimegahkan dengan pesanan online di website bak Lazada walhal masakan anda masih perlu diperbaiki dari segala aspek.







#SeleraRasaMama- please take note. Jika pandangan pelanggan tidak diendahkan, bisness anda tidak akan bertahan lama !!!

https://www.facebook.com/selerarasamama/

Sabtu, 22 September 2018

Sarapan Sihat di Perantauan

Assalamualaikum.... Selamat Pagi. Dah sarapan ke??  Teringinnya nk balik kampung makan nasi lemak, peknga, ubi rebus, kuih muih. Errrrmmm...takpa laaa...CKak share gambar2 breakfast jer la dulu. 

Image may contain: food

Kopi Hijau, biskut gandum penuh, jambu air dan epal hijau 


Image may contain: food

Air lemon panas, telur setengah masak, epal hijau dan roti gandum penuh


Image may contain: food and text

Kopi hijau, roti gandum penuh, telur rebus sebiji, capsicum, timun dan tomato

Image may contain: food
teh hijau, telur separuh masak, epak hijau, timun dan roti gandum penuh


OK...sampai sini dulu. Selamat Berhari Minggu !!! 

Sabtu, 8 September 2018

Tosai dan kuah chutney

SALAM

Hari ini CKak breakfast tosai. Makanan kegemaran keluarga ni. Bila buat sendiri, puas makan, dan sukati ahli keluarga nak request tosai apapun. Si Rayyan order paper tosai, Irfan order tosai telur dan Along order Tosai Cheese. Errrmm...layan jer laaaaa 


Ok...mari CKak share resepinya.

Resepi Tosai
3 cawan beras putih
2 cawan kacang ulunthu

  • * dua bahan ini direndam bersama. Kat sini CKak guna ulunthu jenis berkulit hitam, jadinya CKak rendam asing2. Bila dah kembang, kulit ulunthu akan tertanggal dan bersih sepenuhnya,  barulah kita satukan dengan beras putih tadi, 
  • *Boleh juga beli ulunthu yang tiada kulit. Lebih jimat masa 
1 cawan nasi sejuk
1 sudu kecil halba 

Beras dan ulunthu direndam selama 5-6 jam. Kemudian dikisar halus bersama nasi dan halba. Tambah sedikit garam. Peram semalaman.
Seeloknya, kalau nk makan pagi esoknya, pagi ni kita dah rendam beras dan ulunthu. Malam nanti kisar semua bahan dan peram

OK...bila dah elok peram, nanti adunan akan kembang seperti kita letak ragi. Dan boleh lah panaskan kuali leper / non stick pan 
Renjis sedikit minyak sapi untuk lebih sedap dan wangi
Ambil sesenduk adunan tosai dan ratakan atas kuali.
ketika ini, kalau nk tabur cheese ke, telur ke semua boleh. Biar kosong pun Ok
Masak dengan api perlahan hingga ditepi2 kelihatan seperti warna coklat. SIAP !!!

RESEPI CHUTNEY TOMATO

2 ulas bawang merah
1 cawan kelapa parut
2 bj cili merah (jika suka pedas, boleh letak cili padi. CK letak cili padi merah dan hijau)
*bahan-bahan ini dikisar bersama

1 biji tomato- dicincang
sedikit air asam jawa - tambahan jika tak masam 

Bahan tumis
Cili kering- potong kecil
daun kari
biji sawi

Panaskan periuk dan masukkan minyak. Tumis cili kering, daun kari dan biji sawi dan tomato sampai naik wangi, kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi. Tambah air dan masak hingga pekat. Sesuaikan rasanya dengan menambah garam dan perisa. SIAP

Khamis, 6 September 2018

Almond Popcorn

Salam 

Alhamdulillah, along pun dah selesai minggu orientasi. Sebelum gi ambil dia, CKak sempat la buat popcorn ni. Konon untuk makan2 masa nk tunggu dia, tp terlupa bawak plak. Kelam kelibut nk ambil Rayyan di sekolah, siapkan bekal dia, terlupa semua. 

Popcorn ala Garret kononnnn nyer.... ye lah, CKak suka makan popcorn Garret tu kalo ke KLCC. Namun, rasa dan harganya tidaklah seperti popcorn Golden Screen Cinema. Garret lagi sedap 10 kali ganda. Hahahahaha 


Ok lahhh... jom kita buat popcorn sendiri. 

 Resepi Popcorn Caramel
 ================== 
 Bahan-Bahan : 
 ✔️ 1/2 cawan biji jagung popcorn (CK guna mushroom popcorn)
✔️ 1 sudu besar minyak jagung (minyak sayuran pun boleh) 
✔️ 1 cawan badam (nak guna walnut, macadamia, gajus, kacang tanah pun boleh) 

 Cara-Cara
 ✔️ Panaskan minyak dengan api yang kecil dalam periuk besar. 
✔️ masukkan 2 biji jagung popcorn, tutup periuk. Tunggu popcorn 'meletup', bila ketiga-tiga dan 'meletup' masukkan kesemua biji jagung popcorn, tutup periuk. 
✔️ Goncang-goncangkan periuk supaya minyak menyelaputi biji jagung popcorn. 
✔️ Tunggu sehingga 'letupan' berhenti, bermakna kesemua popcorn sudah siap. 
✔️ Tuang popcorn ke dalam mangkuk besar. Tuang badam. Tuangkan 2 cawan sos karamel pastu gaul sebati. 
 ✔️ Tuang adunan popcorn ke dalam dulang. Preheat oven ke 120ΒΊC. 

✔️ Bakar selama 1 jam. Keluarkan dan gaul setiap 10 ke 15 minit. 
kalo xmo bakar pom bole, terus ngao hehe 


Ok ni resepi buat sos caramel 

 4 sudu besar mentega 
1 cawan gula perang 
1/2 cawan heavy cream 
1 sudu besar esen vanila 
1/2 camca garam 

Satukan cream, gula dan mentega ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana. (Untuk menjadikan resepi ini sebagai sos salted caramel, tambahkan 1/2 sudu kecil garam). Kacau sebati sehingga mendidih. Perlahankan api dan renehkan selama 6 minit. Kacau sekali sekala. Dengan berhati-hati masukkan esen vanila. Adunan akan menggelegak dan menggelembung, kaco dan masak 1 minit lagi. Tutup api. Biarkan sejuk sikit baru gaulkn dgn pop corn.




Ok... CKak  berikan pula cara-cara masak popcorn menggunakan microwave.  Tak payah guna minyak atau butter. Jimat kannnn !!!

Caranya, masukkan biji jagung ke dalam bekas yang sesuai dengan microwave, kemudian tekan function popcorn. Biarkan...dan siap. Kalau tiada function popcorn, guna cara biasa, pilih masa 1.30min. Jangan lama-lama, nanti popcorn hangus. Dah siap, keluarkan dan letak dlm bekas. Kemudian siapkan caramelnya pula.

Jika suka, anda boleh letak badam, walnut, atau apa jenis kekacang yang suka. Sebab garret popcorn dia kan ada kekacang. So makan pun best jer. Hehehehe......Jangan lupa, bakar kekacang tu hingga masak dulu yer, kemudian gaul bersama popcorn dan caramel tadi. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...