Sabtu, 8 September 2018

Tosai dan kuah chutney

SALAM

Hari ini CKak breakfast tosai. Makanan kegemaran keluarga ni. Bila buat sendiri, puas makan, dan sukati ahli keluarga nak request tosai apapun. Si Rayyan order paper tosai, Irfan order tosai telur dan Along order Tosai Cheese. Errrmm...layan jer laaaaa 


Ok...mari CKak share resepinya.

Resepi Tosai
3 cawan beras putih
2 cawan kacang ulunthu

  • * dua bahan ini direndam bersama. Kat sini CKak guna ulunthu jenis berkulit hitam, jadinya CKak rendam asing2. Bila dah kembang, kulit ulunthu akan tertanggal dan bersih sepenuhnya,  barulah kita satukan dengan beras putih tadi, 
  • *Boleh juga beli ulunthu yang tiada kulit. Lebih jimat masa 
1 cawan nasi sejuk
1 sudu kecil halba 

Beras dan ulunthu direndam selama 5-6 jam. Kemudian dikisar halus bersama nasi dan halba. Tambah sedikit garam. Peram semalaman.
Seeloknya, kalau nk makan pagi esoknya, pagi ni kita dah rendam beras dan ulunthu. Malam nanti kisar semua bahan dan peram

OK...bila dah elok peram, nanti adunan akan kembang seperti kita letak ragi. Dan boleh lah panaskan kuali leper / non stick pan 
Renjis sedikit minyak sapi untuk lebih sedap dan wangi
Ambil sesenduk adunan tosai dan ratakan atas kuali.
ketika ini, kalau nk tabur cheese ke, telur ke semua boleh. Biar kosong pun Ok
Masak dengan api perlahan hingga ditepi2 kelihatan seperti warna coklat. SIAP !!!

RESEPI CHUTNEY TOMATO

2 ulas bawang merah
1 cawan kelapa parut
2 bj cili merah (jika suka pedas, boleh letak cili padi. CK letak cili padi merah dan hijau)
*bahan-bahan ini dikisar bersama

1 biji tomato- dicincang
sedikit air asam jawa - tambahan jika tak masam 

Bahan tumis
Cili kering- potong kecil
daun kari
biji sawi

Panaskan periuk dan masukkan minyak. Tumis cili kering, daun kari dan biji sawi dan tomato sampai naik wangi, kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi. Tambah air dan masak hingga pekat. Sesuaikan rasanya dengan menambah garam dan perisa. SIAP

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...