Khamis, 20 April 2017

Puding Roti Sos Kastart

SALAM

Dessert mudah tapi sedap.... inilah penyelamat kalo tetiba ada tetamu nk datang rumah atau tetiba adik bradik ajak lepak2 kat rumah diorang....hehehehe..... almaklum laaa, CK ramai adik bradik sedara mara yang setiap minggu ada jer event melepak sana sini



Ni CK buat masa tengah demam...sepupu plak wassap ajak lepak2 rumah pakcik.. diorang request buatkan roti...alahai...badan dah tak larat...ini jer yang mampu buat.... balik dr rumah pakcik, terus gi klinik...seminggu demam....alhamdulillah...dah sihat...minggu ni sambung balik lepak2...hahaha....


Puding Roti Sos Kastart


Bahan-bahan untuk puding roti:
8 keping roti
2 cawan susu segar
4 sudu besar gula halus
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar mentega (cairkan)
1 kotak kecil kismis
Cara penyediaan:
1. Masukkan susu segar, gula halus, telur, dan esen vanilla dalam satu bekas. Kacau sebati, guna mixer, senang nak sebatikan semua.. lepas tu jangan syok plak sampai kembang setaman adunan tu.. Cukup lah sekadar telur tu dah pecah elok pastu boleh mesra dengan yang lain..
2. Carikkan roti dalam 4 bahagian, dan masukkan dalam bekas adunan, biar terendam dan meresap sekejap.. Masukkan marjerin yang dah dicairkan serta separuh kismis kedalam bekas tadi dan gaul sedikit..
3. Sapukan sedikit marjerin dalam loyang untuk membakar.. Tuangkan roti yang telah direndam tadi dalam loyang pembakar.. Taburkan baki kismis atas adunan.. Bakar pada suhu 180C selama 30 minit.. Kalau risau hangit, pepandai adjust.. mulakan dengan beberapa minit dahulu, lepas tu kalau tak masak lagi, masukkan semula tambah minit..

==================
Bahan untuk sos kastad:
1 Tin Susu Cair
2 Sudu Besar Tepung Kastart
2 Sudu Besar Gula
Masukkan susu, lepas tu tepung dan akhir sekali baru gula. Gaul atau kacau dengan api yang sangat pelan dan tanpa henti. Bila bahan2 tu dah sebati atau kelihatan sedikit pekat, boleh tutup api. Masa dah tutup tu angkat dari dapur.... biarkan sejuk dan boleh lah dihidang bersama puding roti tadi.




Ok..SELAMAT MENCUBA 

Rabu, 19 April 2017

Murtabak Inti Kurma Ayam Cheese

Assalamualaikum...berjumpa lagi...... Hari ini CK share lagi resipi murtabak mudah. Kali ini menggunakan inti kurma ayam plak... CK mmg suka murtabak. Tapi tiap kali beli kat pasar malam, ada jer tak kena, dengan masinnyer, banyak bawang dll. Jadinya, lebih baik buat sendiri. Puas hati kan. 

Kali ini, tambah cheddar cheese dan mozzarella cheese....perghhh...bila tarik tu bertali2..lemak2 berkrim...hahahaha.... 



Apa yang penting, perlu ada

* Instant Paratha
* Kari Ayam/Daging
* Telur
* Bawang
* Sayur2 jika suka (CK suka letak kobis yg diracik halus, daun sup dan daun bawang)
* Mozzarella dan Cheddar Cheese (utk yang suka cheese laa)



Mula2, isi ayam disiat halus. Ambik sikit kuah kari tu. Letak dalam mangkuk
Pecahkan telur 2 bijik.
Tambah bawang besar yg dipotong dadu dan sayur2 jika suka.
Perisakan dengan garam.
Gaul semua bahan dan ketepikan

Ambil sekeping roti paratha (dinyahbekukan dulu)
Letak di atas papan canai yg diratakan sedikit minyak masak
Tekan2 sikit paratha hingga menjadi nipis dan lebar
Letak inti ayam yang disediakan tadi. Tabur cheese
Bungkus cantik2 dan pindahkan ke kuali leper
Masak hingga garing/inti dalamnya masak

Kuah bawang merah
bawang merah
gula
cuka
pewarna merah
air panas
**satukan semua bahan, dan biarkan sekejap.




























Ok...sampai sini dulu.....  kalo teringin gak nk cari murtabak sedap, pegi lah RnR Uniten, kat bulatan tu...ada kiosk murtabak sedap... perghhhh...gerenti puas hati...rm6.00 sekeping... tapi dah 2 kali CK pegi takde rezeki nk beli sbb budak tu tak niaga. Tak tau la skrg kalau harganya dh naik

Ahad, 16 April 2017

Ketupat Sotong

Assalamualaikum...
Sapa sini suka makan ketupat sotong? CK suka versi pulut gini, berbanding inti ayam atau udang. 




Ketupat sotong 
Bahan-bahan
1kg sotong dibersihkan..
200g beras pulut dicuci, siap ditoskan dan direndam brsame secawan santan pekat + sedikit air... Rendam dlm 1jam... 
3cwn santan pekat utk kuahnye
sedikit halba
2cm halia dimayang halus 
1biji bawang merah dimayang halus
lidi

Cara-cara
masak beras pulut td separuh masak sahaja dgn api sederhana..

 Tutup Dan Biarkan sejuk ...
 Dh sejuk, ambil sotong yg dh siap dicuci td dan masukkan pulut separuh msk td ke dlm perut sotong sehingga 3/4... 
Dh smpai 3/4, mskkan kepala sotong dan cucuk dgn lidi..
 Mskkan santan pekat td ke dlm kuali atau periuk bersama bawang, halia dan halba... 
Dan mskkan semua skali dgn sotong, blehla letak ats dapur n msk dgn api perlahan sehingga menggelegak Dan msk pulut n sotong td... Dh siap bleh hidang.. Simple 😊😊


Ok....BYE !! 

Sabtu, 15 April 2017

Kuih Siput

Assalamualaikum

Kuih feberet CK ni... dan resipi dah lama ada dalam blog ni... tapi satu jer yg CK tak suka bila ada sesetengah page memasak tanpa segan silu ambik/copy gambar dari blog, tanpa mention siapa pemilik gambar dan resipi... siap mengaku respi dia turun termurun plak tu... kepala angguk ko. Meskipun ko chef terkenal, jatuh ker darjat ko kalo ckp respi tu diambil dari blog sekian-sekian...
Ini tak....bila kita komen kat pos tu, ada plak penyokong dia kata "eleh, gambar pun kedekut ke? " alooo...bukan kedekut ok... tapi bersifat jujur laa sikit !

ok... hari meluahkan rasa marah....rasanya ramai blogger lain mengalami nasib yang sama kan... mmg la gambar kita tak cantik...tp ko sibuk2 dok share kat page ko kenapa... nk cantik, lawa, snap gambar sendiri ok !! 

dalam gambar ni, kuih siputnya main campak2 jer sukatan...asalnya kuih gunting sira manis...bila dah tak larat nk habiskan adunan...simpan fridge...esoknya ubah menjadi kuih siput....hahahaha... so resipi yang betul kat bawah tu yer.....



Kuih siput rangup
Sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
-100gm butter
-2 cawan tepung gandum

Bahan Kisar
-10 tangkai cili kering-dibuang biji
-2 tangkai daun kari
-1/2 biji telur
-1 sudu teh jintan manis
- satu paket udang kering (dlm 20 ekor)
-2 biji bawang kecil
-1 cawan air
-garam, perisa secukupnya

Cara-cara
Gaul butter dan tepung hingga menjadi serbuk roti
Masukkan bahan-bahan yang dikisar ke dalam tepung dan butter tadi
Tambah garam dan serbuk perasa
Uli bahan2 hingga sebati
(kalau adunan agak lembik, tambah tepung hingga adunan elok)
Cubit sedikit tepung dan gelek atas acuan kuih siput
Goreng dengan minyak panas hingga kekuningan


Ok...sampai sini dulu !!!

Khamis, 13 April 2017

Sambal Sotong

SALAM
Sapa suka makan sambal tumis sotong? Tapi ada kalanya lepas masuk sotong, nah, air satu kuali kan? Meh sini CK share sambal sutun sedap.


Caranya?? sama jer dengan mana2 sambal sotong biasa.... cuma cara jer lain sikit....

SAMBAL SOTONG by CK

Sotong - dibersihkan di dipotong jika besar
air asam jawa
gula, garam, perisa
bawang merah, potong bulat
minyak masak

bahan tumbuk
bawang merah
bawang putih
sedikit belacan
cili kering - rebus dahulu

Cara-cara
Panaskan kuali dan masukkan minyak secukupnya. Bila minyak dah panas, terus masukkan sotong. Kacau dan tunggu hingga keluar semua airnya. Angkat sotong dan toskan. Masukkan balik air tadi dalam kuali, jangan dibuang. 
Kemudian, masukkan bahan-bahan yang ditumbuk. Biar hingga cili masak sepenuhnya dan naik minyak. Tambah air asam jawa dan sesuaikan rasa
Akhir sekali, masukkan semula sotong. Tambah bawang merah yang dipotong bulat, kacau dan bolehlah diangkat.

SIAP !!! senang kan....  sambal sotong pun elok jer pekat, melekat, likat, dan merah menyala. Sedap makan dengan nasi lemak !!! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...