Sabtu, 15 April 2017

Kuih Siput

Assalamualaikum

Kuih feberet CK ni... dan resipi dah lama ada dalam blog ni... tapi satu jer yg CK tak suka bila ada sesetengah page memasak tanpa segan silu ambik/copy gambar dari blog, tanpa mention siapa pemilik gambar dan resipi... siap mengaku respi dia turun termurun plak tu... kepala angguk ko. Meskipun ko chef terkenal, jatuh ker darjat ko kalo ckp respi tu diambil dari blog sekian-sekian...
Ini tak....bila kita komen kat pos tu, ada plak penyokong dia kata "eleh, gambar pun kedekut ke? " alooo...bukan kedekut ok... tapi bersifat jujur laa sikit !

ok... hari meluahkan rasa marah....rasanya ramai blogger lain mengalami nasib yang sama kan... mmg la gambar kita tak cantik...tp ko sibuk2 dok share kat page ko kenapa... nk cantik, lawa, snap gambar sendiri ok !! 

dalam gambar ni, kuih siputnya main campak2 jer sukatan...asalnya kuih gunting sira manis...bila dah tak larat nk habiskan adunan...simpan fridge...esoknya ubah menjadi kuih siput....hahahaha... so resipi yang betul kat bawah tu yer.....



Kuih siput rangup
Sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
-100gm butter
-2 cawan tepung gandum

Bahan Kisar
-10 tangkai cili kering-dibuang biji
-2 tangkai daun kari
-1/2 biji telur
-1 sudu teh jintan manis
- satu paket udang kering (dlm 20 ekor)
-2 biji bawang kecil
-1 cawan air
-garam, perisa secukupnya

Cara-cara
Gaul butter dan tepung hingga menjadi serbuk roti
Masukkan bahan-bahan yang dikisar ke dalam tepung dan butter tadi
Tambah garam dan serbuk perasa
Uli bahan2 hingga sebati
(kalau adunan agak lembik, tambah tepung hingga adunan elok)
Cubit sedikit tepung dan gelek atas acuan kuih siput
Goreng dengan minyak panas hingga kekuningan


Ok...sampai sini dulu !!!

0 corat coret:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...