Khamis, 13 April 2017

Sambal Sotong

SALAM
Sapa suka makan sambal tumis sotong? Tapi ada kalanya lepas masuk sotong, nah, air satu kuali kan? Meh sini CK share sambal sutun sedap.


Caranya?? sama jer dengan mana2 sambal sotong biasa.... cuma cara jer lain sikit....

SAMBAL SOTONG by CK

Sotong - dibersihkan di dipotong jika besar
air asam jawa
gula, garam, perisa
bawang merah, potong bulat
minyak masak

bahan tumbuk
bawang merah
bawang putih
sedikit belacan
cili kering - rebus dahulu

Cara-cara
Panaskan kuali dan masukkan minyak secukupnya. Bila minyak dah panas, terus masukkan sotong. Kacau dan tunggu hingga keluar semua airnya. Angkat sotong dan toskan. Masukkan balik air tadi dalam kuali, jangan dibuang. 
Kemudian, masukkan bahan-bahan yang ditumbuk. Biar hingga cili masak sepenuhnya dan naik minyak. Tambah air asam jawa dan sesuaikan rasa
Akhir sekali, masukkan semula sotong. Tambah bawang merah yang dipotong bulat, kacau dan bolehlah diangkat.

SIAP !!! senang kan....  sambal sotong pun elok jer pekat, melekat, likat, dan merah menyala. Sedap makan dengan nasi lemak !!! 


1 corat coret:

NEKCIK berkata...

Sambal sotong ni ok jugak tapi kalsu sotong kering memang fail..liat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...