Resepi dari DianaA (myresipi)
Bahan-bahan ( 30 biji )
-1 kilo kentang, dikupas kulitnya dan dipotong bulat
-300 gram daging cincang
-2 biji telur, asingkan kuning dan putih
-3/4 cawan bawang goreng
-secekak daun sup, dicincang
-2 ulas bawang putih
-2 sudu teh serbuk lada putih
-garam secukup rasa
Cara-cara
-Panaskan kuali dan goreng kentang yang telah dipotong bulat. Bila sudah masak angkat dan toskan. Kemudian ditumbuk lumat.
-Tumbuk bawang putih bersama garam dan serbuk lada putih. Kemudian tumis dengan sedikit minyak sehingga naik bau dan masukkan daging cincang. Masak sehingga daging bertukar warna dan airnya kering.
-Campurkan daging yang telah digoreng tadi ke dalam kentang yang telah ditumbuk lumat.
-Masukkan juga 2 biji kuning telur, bawang goreng dan daun sup. Gaul rata adunan.
-Kemudian bentukkan seperti bergedil. Bentuk ikut citarasa sendiri.
-Panaskan minyak, biar minyak betul-betul panas kalau tidak bergedil senang pecah bila digoreng.
-Celup bergedil yang telah dibentukkan kedalam 2 biji putih telur tadi dan kemudian goreng.
**Teknik supaya bergedil tidak pecah ialah jangan dibalikkan bergedil sehingga ia betul-betul garing. Insyallah bergedil tidak pecah, gorengnya pun lawa.
** Abaikanlah hiasan tepi bergedil tu jer...bukan nk jamu pengantin pun...saja gatal tangan sementara nk tunggu berdegil tu masak, aku decorate ler timun tu...he,he....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan