Kacang Bawang Putih

Kalo tiba bulan puasa dan hari raya, aku kena buat kcang ni berkilo-kilo. Kengkawan yg datang suka makan kacang. Biskut2 tu tak brapa nk layan sangat.
Meh aku perturunkan resepinyer kat sini. Senang jer cara nk membuatnyer, tp lagi senang kalo beli kat kedai kan. Harganyer pun cuma rm 15.00 sekilo. gambar kat atas tu diambil masa keluar dari oven. Belum sempat nk bersihkan lebihan bawang putih tu. Kalo nk tunggu betul2 cantik berkilat, memang tak sempatlah nk snap gambo.
Bahan-bahan
-kacang secukupnyer (jenis yg dah dikopek kulit)
-bawang putih secukupnyer
-air
-garam
-marjerin
Cara-cara
1. Ambik periuk dan masukkan air bersama bawang putih yg ditumbuk dan garam. Biar mendidih. Tutup api
2. Masukkan kacang tadi dan tutup periuk selama 1/2 jam
3.Toskan kacang tadi. Biar kering airnya sekejap
4.Gaul lagi dengan lebihan bawang putih dan garam
5.Bakar dalam oven lebih kurang 30-40 minit. Sampai warna coklat2 sikit.
* kalo dh warna coklat, bermakna kacang tu dh masak. Keluarkan dari oven dan biarkan ia sejuk sendiri. Nanti kacang tu akan jadi rangup dengan sendirinyer... jangan bimbang...gerenti jadi punyer!!
*Sesapa yg suka, boleh gaulkan kacang tadi dengan mentega kemudian bakar. Nanti kacang tu akan cantik jer berkilat. Kacang kat atas tu aku tak letak mentega, sbb nk kurangkan minyak la konon..takut jerawat..kah,kah,kah...
****entri ni sepatutnya aku pos petang tadi, masa sibuk2 menaip, laki aku pulak balik, tu yg tergendala sebentar tu !!!


Ulasan
aku salin dulu resepi ni.nnt g beli barang aku carik kacang ni
tqsm noorma... muah!