
Semalam dh bincang ngan Hang Jebat, hari ni nk buat asam pedas tetel. Dia kata ok..So pagi ni, aku bukak pc, dan cari resepinyer...jumpalah satu resepi dari Myresipi ni...
Bahan-bahan
-1/2 kg daging (rebus hingga empuk)
-10 biji cili kering*
-3 biji bwg merah/1 biji bwg besar*
-1/2 inch halia*
-1/4 inch lengkuas*
-1 batang serai*
blend@tumbuk semua bahan * di atas smpai lumat
-2 biji tomato
-Daun kesum
-Sedikit rempah tumis(Cengkeh, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis & Buah Pelaga)
-Garam & Gula secukup rasa
Cara-cara
Toskan daging yang telah direbus tadi. Kemudian hiriskan
Panaskan minyak dan tumiskan rempah bersama dengan bahan yang telah digiling tadi.
Apabila bahan yang ditumis tadi naik baunya, tuangkan baki air rebusan daging tadi kedalam periuk.
Masukkan daging, buah tomato dan daun kesum.
Biar ia mendidih kemudian angkat.
Sedap gak asam pedas daging tetel ni yer.... lain kali boleh lah buat lagi. Tapi tak mo lah pakai tetel..kang bertambah plak lemak kat badan ni...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan