Rabu, 20 Mei 2009

Asam Pedas Daging Tetel

Selama berkahwin ngan Hang Jebat ni, aku tak pernah lagi lah buat asam pedas daging tetel ni. Makan pun tak pernah. Tapi mcam mana leh terlintas nk masak asam pedas ni pun aku tak tau. Agaknyer sbb ada lebihan daging tetel dalam esbox tu kot. Hari tu buat kari, dan kali ni nk cubalah plak buat asam pedas. Orang kata kalo pegi area Pantai Klebang, jangan lupa makan asam pedas tetel yg sedap, sambil menikmati panorama indah tepi laut tu... (indah ker? mana ada indahnyer lagi...pantai klebang skang ni dalam proses naiktaraf, tambak laut untuk dijadikan daratan..lagi panas ada laaa...)


Semalam dh bincang ngan Hang Jebat, hari ni nk buat asam pedas tetel. Dia kata ok..So pagi ni, aku bukak pc, dan cari resepinyer...jumpalah satu resepi dari Myresipi ni...

Bahan-bahan
-1/2 kg daging (rebus hingga empuk)
-10 biji cili kering*
-3 biji bwg merah/1 biji bwg besar*
-1/2 inch halia*
-1/4 inch lengkuas*
-1 batang serai*
blend@tumbuk semua bahan * di atas smpai lumat
-2 biji tomato
-Daun kesum
-Sedikit rempah tumis(Cengkeh, Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis & Buah Pelaga)
-Garam & Gula secukup rasa

Cara-cara
Toskan daging yang telah direbus tadi. Kemudian hiriskan
Panaskan minyak dan tumiskan rempah bersama dengan bahan yang telah digiling tadi.
Apabila bahan yang ditumis tadi naik baunya, tuangkan baki air rebusan daging tadi kedalam periuk.
Masukkan daging, buah tomato dan daun kesum.
Biar ia mendidih kemudian angkat.

Sedap gak asam pedas daging tetel ni yer.... lain kali boleh lah buat lagi. Tapi tak mo lah pakai tetel..kang bertambah plak lemak kat badan ni...

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...