Jumaat, 1 Mei 2009

Pau

Hari ni rajin plak nk menge'pau'. Banting tulang uli tepung, nk tunggu che abe belikan BM...HAMPEH!!! asyik tunggu ler yang, nanti dulu ler yang...tak payah ler abang...kita pun tak nk!!! (cewah...bunyi mcm merajuk jer...)


Kali ni baru ler pau ni licin sikit kulitnyer..sbb dh pakai SK2 kot..ha,ha.... guna tepung gandum jer..takde tepung pau, dh lama tak pegi Yen Bakery tuh..asyik bz jer memanjang.... nk tau rahsia pau putih melepak....ha,ha,ha.... meh kita kongsi bersama yer...gunalah susu cair/susu pekat manis+air masak untuk menggantikan air suam, semasa menguli tepung tu.. hasilnyer pau akan jadi putih melepak, lembut dan gebu.....senang jer kan...

Inti kelapa+durian

Buat tanda merah..kalo tak nanti konfius plak inti kat dalamnyer!



Bahan-bahan
-2 1/2 cawan tepung gandum
-1 sudu besar yis kering
-1/2 sudu teh baking powder
-4 sudu makan gula castor
-1 sudu makan lemak sayuran (shortening)
-1 sudu teh bread softener
-1 sudu teh bread improver
-1/2 cawan susu cair

Cara-cara
-Satukan sume bahan dalam mangkuk adunan.
-Uli sebati dengan memasukkan susu cair sedikit demi sedikit. Bila dh lembut, rehatkan sehingga naik dan tumbuk untuk keluarkan angin (mcm buat roti gak la....)
-Bahagikan doh kepada beberapa bahagian
-Masukkan inti dan tutup kemas.
-Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi dan susun didalam pengukus.
-Rehatkan pau dan biar ia naik lagi.
-Panaskan periuk kukus dan biar air betul2 mendidih.
-Atur pau dalam periuk kukus dan tutup (bungkus tutup mengukus untunk elak air kukusan jatuh ke atas pau, nanti pau jadi tak cantik dan menggerutu)
-Kukus pau selama 15 minit.

NI inti kacang merah


1 ulasan:

jidood berkata...

alahai cik noorma oiiii.... sedap nyeeerrrrrrr lah pau mu itu.... terliur aku dibuatnya... mai la kat jid sebijik!... huhuhu....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...