Khamis, 6 Januari 2011

Apple Crumble Muffin

Juadah minum petang hari ini buat muffin plak. Masa tengahari tadi, dok sibuk suff cari muffin apple yang best. Dan terjumpalah satu respi ni dari Friday's Delight.


Apple Crumble Muffins
Ingredients
1 cup all purpose flour
1 cup whole wheat flour
1 tsp. baking soda
1 tbsp. baking powder
1/2 tsp. salt
1 egg, room temperature
1/3 cup Honey
3/4 cup Plain Yogurt
1/4 cup apple cider
1/4 cup melted butter
1 tbsp. cinnamon
2 peeled, cored, sliced apples

Method
1. combine each flour, baking soda, baking powder, salt, and cinnamon.
2. In another bowl mix egg, honey, yogurt, apple cider and butter.
3. Pour liquid mixture into the dry ingredients and mix well. Gently fold in the sliced apples.

Crumble Topping
1/4 cup of Whole Wheat Flour
1/2 cup oats
1/4 cup pecans
4 tablespoon cold butter
3 tablespoons brown sugar

In a food processor blend all ingredients until it resembles a crumbly mixture. Sprinkle mixture on top of muffins and bake for 25 minutes at 375.


Hasilnya: muffin yang gebu dan rangup kat atasnya. Suka plak anak2 makan crumble dia.


So, apa tunggu lagi. Cubalah...

6 corat coret:

nabilah_2908 berkata...

oh...sedapnya...kalau dapat time2 ujan macam ni,,msti best...

jom ke APA KATA HATI pulak,
HARI BUSUK

AZLITA AZIZ berkata...

ya... ampun.... sedapnyer!!! boleh cuba ni... resepi masuk list dulu lah ye! nanti dah buat ita bagi tau... bila la tu....

kak ina kl (1) berkata...

comelnya anak kecik kamu..

Siti berkata...

kak,tekstur muffin memang keras ek..sy pernah buat dulu tp jd mcm batu je...atau sy wat tak jadi kot..

laskar rainbow berkata...

sedapnyeeee...terliur lahhh....

- - myazara - - berkata...

wow nampak menarik, saya suka muffin2 ni..nak cubalah heheee terima kasih sebab share =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...