Bahan-bahan
2 1/2 cawan coffeemate (tepung krimer)
250 ml susu segar
1/2 cawan gula pasir
*perisa vanilla
- Optional (Kalau tak suka vanila,boleh tukar ke perasa lain spt coklat, stoberi, dll)
Cara-cara
Satukan coffeemate (tepung krimer), susu segar dan gula pasir. Pukul sekadar disebatikan.
Simpan dalam peti sejuk bahagian freezer selama 1 1/2.
Keluarkan dan letakkan perisa vanilla. Pukul lagi dengan kelajuan maksimum selama 10 minit atau sehingga adunan menjadi pekat dan gebu.
Masukkan dalam peti sejuk bahagian freezer semula. Biarkan beku.
Selamat Mencuba ~
Saja buat perisa vanila, sbb boleh makan dengan macam2 filling. Anak2 suka makan dengan chocolate Hersley, aku plak suka makan ngan fresh strawberry.
Yuk...jom makan sama-sama.
9 ulasan:
sodapnyooo....
aiskrimmm..sedappnya...tak pernah wat sendiri...senang tak kak buatnya...
Aslm,
Wah,kelazzz buat aiskrim sendiri...
kak... nk tnye..perisa vanilla tu yg serbuk ke yg cecair...
Mas- ala Mas, senang jer buatnyer..bahan pun sikit jer...
Kak Gerau= ala kak, biasa jer..tak setanding Baskin Robin pun..ni Bakul Rabak punya versi..kehkehkeh
Erin- ni guna cecair, vanilla esen yang warna putih (plain) beli kat Yummies Bakery Bandar Baru Bangi, 1 botol rm2.20.
kak noor,mie nak sebekas..hehhehe...dh lama xbuat eskrim..selalunya mie xbuat xletak gula sbb ayah cakap rase die dh ok wlpn tanpa gula..nmpk kak noor buat,cam nk g buat gakle..tapi nk mintak kak noor punya dulu,lallalal...
penah buat, penah makan.......
lazatttt!kan kak?kan???
biasenye esen vanilla tu warne coklat kn??ley pki esen tu x???
Erin-boleh gak letak...takde masalah pun, akak dh biasa beli esen vanila kaler plain..
Catat Ulasan