Jumaat, 21 Januari 2011

Crabstik Puff

Mula2 tengok kak Sheila buat puff ni, lepas tu kak Yatie plak. Turn aku? tunggu mood rajin sikit. Dan hari ni, baru ler mood tu datang (mmg pemalas kan, padahal benda ni punyer lah senang, anak aku 5 tahun pun boleh buat-kata Jebat lah)

Buatnya senang, dan makan pun sedap. Si Irfan sorang jer makan sampai 2 ketui. Rasanya kalo letak cheese kat dalam tu, lagi sedap lah kot. Takpe, next time aku letak.



Korang tak nk cuba ke? bahannya cuma 3 jer, kulit puff pastri yang ready made (Jenama Kawan), Crabstik dan sedikit kuning telur untuk sapu atas pastri puff tu.

Mula2 ambik sekeping kulit pastri puff dan letakkan satu crabstik. Lipat 2 kulit pastri puff tu. Untuk lebih kemas, ditepi kulit2 tu, tekan dengan garfu (dapat ler corak chantek sikit, dan puff tak tersengih keluar masa membakar nanti)

Akhir sekali, kelar2 ler pastri puff tu (kasi lawa lagi) dan sapu kuning telur (untuk naikkan seri puff korang tu)

Dan...BAKAR dalam oven yer...bukan bakar kat dapur arang... selama 10-15 minit dalam suhu 180'c (ni oben aku ler...oven korang, sendiri tau lah kan...)

Ok..siap.. makan panas2 sedap woooo !!!


Ok.... setakat ini dulu buat hari ini. Nak masak plak !!!

5 corat coret:

Watie Rose berkata...

wah..senangnya, nanti nak cuba jugaklah...tq for sharing..hehe

Mas berkata...

memang sedap puff ketam ni...nak 2 ketoi kak...

Cendana Kasih berkata...

Watie- sama2,,,slamat mencuba :)

Mas- takkan 2 ketui jer..itu muatan perut Irfan jer..amik le lebih sikit :)

1001 penawar penyakit berkata...

sedapnyerr//

KakAsma berkata...

akak memang tengah nak cari bahan nak pelbagaikan inti dan perisa..hehehe timkasaih yer..sebenaranya Noorma laa penguat semangat akak nak cuba nie..ikhlas nie..bila dah tau lebih lagi tu yg buat..masak aper tengahari nie..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...