Bingka Ubi Kayu
Minum petang hari ini, makan kuih tradisional plak.. Bingka Ubi Kayu.. uish..jenuh nk dapatkan ubi kayu ni. Mesti ke pasar borong baru jumpa. Sekilo rm2.00. Kalau kat pasaraya area umah aku ni, payah ler nk jumpa.
Ni resipinya, ambik kat MYR... Akceli aku buat 2 bekas. Satu bekas lagi aku bakar garing sikit, sampai berkerak. Bila masak jer, cepat2 potong dan makan...ermmm...sedapnyer kerak panas. Berebut ngan anak2.
Bahan-bahan
* 2 kilo ubi kayu kuning @ putih.
* 2 1/2 cawan gula pasir
* 4 1/2 cawan santan pekat
* 1 sudu teh garam
* sagu dari ubi kayu
Cara-cara
1. ubi kayu dibuang kulit dan dibersihkan.
2.kemudian sagat ubi dgn sagat kelapa.
3. setelah habis sagat perah ubi dgn kain bersih utk mengeluarkan airnya.
4. air dari perahan tadi jangan terus dibuang.biarkan 20 min di dlm mangkuk @ besen.
5. setelah itu tuang air perahan tadi perlahan2 dan kita akan dapati sagu ubi kayu.
6. kemudian campur ubi kayu,sagu,gula,garam dan santan.gaul hingga sebati.
7. tuang adunan dlm acuan yg telah disapu dgn minyak kelapa @ butter.
8. bakar dlm oven 180C selama 11/2 jam @ sehingga masak.
Masa kecik2 bila mak buat kuih2 tradisional cenggini, aku tak brapa suka makan. Kengkadang tu tak sentuh pun. Mana taknya, masa kecik2 dulu, payah aku nk jumpa burger, nugget dan segala macam benda jajan lain. Kalau ada pun, kat kedai runcit cuma jual keropok jer. Aiskrim pun setakat aiskrim Malaysia jer.
Tapi kini anak2 suka plak makan kuih tradisional ni. Gamaknya dh jemu makan nugget, sosej dan lain2 makanan segera. Diorang mmg suka kuih terutama karipap, donut, cekodok dan kuih2 kukus. Cuma mak diorang jer yang malas.
Ok...gambar kat ayas tu hidangan untuk abang Jebat. Ada jugak jagung rebus (beli jagung tongkol kat pasar malam hari Jumaat kat PUJ ni. So hari ni aku rebus ler) bersama Nescafe panas mug beso.
Lambat sikit Jebat balik hari ni dan aku mmg dah plan tak masak nasi.....malam nanti masak special la sikit...hehehe....
*** Gambar tak brapa cantik, sbb potong masa masih panas dan nk cepat letak dalam pinggan. Masa potong bingka melekat2 pada pisau. Tu yang nampak sumbing semacam jer...aghh....tak kisah ler..janji sedap makan..heheh
*** Gambar tak brapa cantik, sbb potong masa masih panas dan nk cepat letak dalam pinggan. Masa potong bingka melekat2 pada pisau. Tu yang nampak sumbing semacam jer...aghh....tak kisah ler..janji sedap makan..heheh


Ulasan
mas suka bengkang ubi ni, tak pernah wat..tu yg tnya...
meleleh air liur dah ni tengok bengkang akak...ambik seketul bolehh...he..he..
hampas ubi nak dan sagu ubi pun nak kan....
betull kak...
pastu air yang diperah tu biar sekejap, nanti Mas akan nampak sagunya turun (ada 2 layer).. air yang kat lapisan atas tu mas buang ler...yang lapisan bawah tu mas ambik..
harap Mas faham.. akak pun bukan reti sangat nk explain..takpe..ambik ler 3 ketui buat lepas kempunan..hehehe
Kembara Perantau..ala, setakat tengok gambar, takdenyer gemuk dik oiii...meh umah akak, leh rasa..hehe
Bingka ubi mmng kegemaran akak tau....terliur je tngk...kalau dpt seketoi ni bestnya..