Rabu, 5 Januari 2011

Dinner Tonight- Sup Tulang

Slamat Malam semua. Malam ni menjamu selera dengan sup tulang la plak. Aku takleh makan banyak2, kot2 fening menonong plak kang.

cukup la ada 4 jenis lauk. Sayur mayur atau ulam2 tarak


Bahan-bahan ( 4 orang )
* 500g tulang lembu
* 1 sup bunjut adabi
* 2 kiub ayam - tak kisah mana2 adabi ke maggie
* 2 1/2 liter air.
* 3-4 ulas bawang putih
* 1 cm halia
* minyak untuk menumis
* daun sup/ daun bawang
* bawang goreng
* cili padi -kalo nak pedas :)
* limau nipis- kalo suka masam2 sket..
* 2 ketul ubi kentang
* 1/2 batang lobak merah

Cara-cara
1. Mula-mula cucilah tulang temulang.
2. Kupas bawang putih. Pastu bersihkan.
3. Ketuk-ketuk bawang putih dengan pisau. Pastu cincang-cincanglah biar jadi halus.
4. Hiris pula halia nipis-nipis. Tapi kalo sape ada lesung tu boleh tumbuk halia sekali dengan bawang putih.
5. Panaskan minyak. Tumislah bawang putih dan halia ni sehingga bawang putih jadi kuning.. kalo hangus sket tu takpe..
6. Dah tu masuklah air dengan tulang-temulang. Rebuslah sehingga tulang empuk.
7. Bila dah empuk tu, masuklah pula ubi kentang dengan lobak merah.. Kalo tak nak letak pun takpe..
8. Masuk pula rempah sup bunjut dan juga kiub ayam. Biarkan sehingga ubi kentang empuk.
9. Masukkan pula sedikit gula. Pastu bolehlah rasa. Kalo tak rasa masin lagi bolehlah tambah garam. Tak cukup manis tambahlah gula.
10. Bila nak makan tu bolehlah letak bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi. Kalo suka masam perhlah sedikit limau nipis.

Sambal udang..again and again...selagi boleh makan...

Ikan kembung rebus goreng. Lama tak makan ikan rebus ni.

4 corat coret:

cikmanggis berkata...

hai sedapnya nampak sup tulang tu geng pulak dengan sambal udang..fuhhh sedap nya Noorma weh:)

Mas berkata...

perhhh...tulang ngan isi kat tulang tu yg best....terliur betul tengok sup tulang ni....

Subhie Arun berkata...

sedap nampaknya sup tulang...lama tak makan sup....bookmarked...nanti try dgn tulang kambing!

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Perghh.... sedap sup tulang tu. Cicah dengan French Bread lagi kow...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...