Krim Karamel
Hari ni buat krim karamel plak. Bukannya selalu pun buat, sbb tak mendapat perhatian dr hubby ku. Anak2 memang suka, pantang jer ada dessert, sume leh bedal. Sebeno nyer, bukan susah pun nk buat, tp kalo bakteria 'M' dh masuk dalam badan, tak leh nk buat apa lagi dh..
resepinyer? "senang banget" bak kata bibik kat umah ni.... tapi aku suka ikut style kawan sekampung aku Rozette kalo buat puding karamel ni
Bahan-bahan
> 1 cawan susu cair
> 1 biji telur
> 1 keping roti gardenia
> 5 sudu besar gula
*Kisar semua bahan ini hingga sebati
Untuk gula hangus
> 3 sudu besar gula
>6 sudu besar air masak
Cara-cara
1.Mula2 buat gula hangus dulu. Masukkan 3 sudu besar air bersama 3 sudu besar gula dan masak atas api perlahan hingga warna coklat. Ketepikan dan masukkan 3 sudu besar air masak. Kacau dan ketepikan.
2.Sediakan pengukus dan tunggu hingga air mendidih.
3. Dalam loyang, masukkan gula hangus tadi kemudian tuang pula adunan susu yg dh dikisar tadi.
4.Kukus selama 20 minit
5.Sejukkan sebelum dihidangkan. Siap
Saiz puding ni kecik jer, sbb tu pakai 1 biji telur jer. Cukup la, sekadar nk merasa.



Ulasan
nak tnye..saiz puding ni kecik mne??