Sup Pucuk dan Tanghun
Salam... hari ni mendung jer.. tadi hujan sekejap, ni dh berhenti..tp sinaran mentari masih jua tidak kelihatan. Dalm suasana suram ni, CK masak yang sempoi2 jerk. Dan lauk yang sempoi tu ialah Sup Pucuk dan Tanghun
Tanghun/Soo Hoon tu sama lah yer.. tapi kat Penang diorang panggil Laksa Kilat. Gamaknya sebab licin berkilat kot!!
Bagi anak2 aku plak, kalo buat sayur ni, kena la letak Tanghun tu lebih sikit. Diorang panggil 'Janggut'. Kengkadang berebut si Irfan dengan Along. Sampai licin dicedoknya soo hoon tu. Benda lain tak makan pun.
Resepi yang senang bangat. Tumis bawang putih dan bawang merah, pastu masukkan air. Bila air mendidih masuklah segala pucuk, cendawan hitam,dan kentang. Biar kentang empuk sekejap pastu masukkan soo hoon dan telur. Tambah garam dan serbuk perasa. Siap !!!
Kentang ni kena la letak. Kalau tak, takde benda plak budak2 tu nk makan.
Ok..sampai sini dulu


Ulasan
mas klu sayur pucuk masak gini...
mas ratah gitu jerk...
masakan mcm nie mmg menjadi kegemaran keluarga diana... utamanya hubby diana... wah akak..nmpk sedaaap sgt ler...