Ni paprik daging. Kacang panjang tu berkat usaha aku bercucuk tanam kat belakang umah. Banyak pulak berbuah kali ni.
Hidangan malam ni. Sup daging tu tinggal sikit jer (tengahari tadi buat, makan dengan mee)
Bahan-bahan
>isi labu-dibuang kulit, dipotong dan dikukus hingga lembut
>tepung gandum
>sedikit tepung kastat
>sedikit tepung ubi
>gula pasir
>kelapa parut putih-digaul dengan sedikit garam
>daun pisang secukupnya
Cara-cara
1.Isi labu yang dah masak dilenyek hingga halus.
2.Masukkan tepung gandum, tepung ubi,tepung kastat dan gula. Kalau suka manis, boleh lebihkan gula
3.Layur daun pisang dan bersihkan. Potong kecil (ada juga yang suka celur dalam air panas)
4.Letak sedikit adunan labu tadi ke atas daun pisang. Leperkan.
5.Ambil kelapa parut dan letak atas labu tadi
6.Gulung dan susun dalam periuk kukus
7.Kukus selama 1/2 jam
8.Siap
Ni menu untuk hari ini, daging goreng asam, asam pedas ikan, ikan keli goreng dan sambal minang. Tamat dh resepi untuk hari ini, esok apa plak yer?
* Sian kat Santa Claus, kalo dia datang takde benda nk makan, dh habis!! ..ha,ha,ha.......
Baru jap tadi, hubby aku balik, aku tengok dia senyum jer dari jauh. Pas tu dia tanya dh masak ke belum, aku kata dah. Aku jengok dalam bakul motor dia, ada plastik. Dia kata dalam plastik tu buku pancing dia (hubby aku memang beli majalah pancing setiap bulan) Aku diam jer lah, tapi aku tengok ada benda lain selain majalah pancing tu. Aku pegi dekat, dan tengok dalam bungkusan tu ada benda yang aku nak ni.... yeah! yeah!
Ni plak kuali empat segi. Jenama Bon Chef. Entah apa ler sebab dia beli benda ni pun aku tak tau. Sebab bentuknya segiempat kot. Kualinya bersegi-segi kat permukaan tu. Tulis kat situ untuk grill. Oh..agaknya gril daging la kot!! Yang ni plak murah sikit dr Tefal tu, harganya rm79.90
Resepinya? klik sini yer dh buat masa raja aji ari tuh.
Sambil tunggu kek ni masak sepenuhnya, kemudian sejuk, kami tengok citer hindustan kat Astro Box Office, citer Annamika...ingatkan citer hantu, rupanya cite triller...sambil tu makan pizza yang dipesan bersama jus guava...yum,yum... Thank Isya sbb belanja! (maklum ler dapat bonus kan)
Sori ana, kita copy respi ni dr umah awak.
Bahan2nya:-
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula merah
2sb gula pasir
1 st yis segera
1 st garam
350ml air suam
kelapa parut putih+garam-kukus sekejap *
Cara2nya:--
1.satukan semua bahan kering dlm bowl yg besar.
2.tuang air suam.kacau sampai sebati dgn whisk.
3.pukul2 lama ckit.tutup dgn plastik.
4.biar beberapa jam utk mengembang(penuh bowl pun xper)
5.sapu tin dgn minyak
6.kacau sikit then tuang adunan dlm tin
7.rehatkan sekejap(naik ckit)
8.didihkan air dlm kukusan
9.kukus adunan 1/2 jam dgn api kuat
10..sejukkan sebelum dipotong..
11.hidangkan dgn kelapa parut yg telah dikukus.
Aku memang suka makan ikan kukus ni, tapi tak slalu buat sbb hubby tak brapa suka. Tapi hari ni dia macam tak kisah jer, so aku masak jer lah...
Bahan-bahan
>sekeping ikan (tenggiri ker, ikan merah ker, atau bawal)
>bwang merah*
>bwang putih*
>halia*
>cendawan tiram -
>buah plum -optional kalo suka
>karot-dihiris halus
>serbuk lada sulah
>sedikit sos tiram
>sedikit serbuk meggi secukup rasa
>setitik dua minyak bijan
>setitik dua sos ikan
>garam, perasa
>daun sup, daun bawang, bwang goreng-untuk ditabur diatas ikan
Cara-cara
1.Panaskan kukusan, bahan2 bertanda * dihiris halus
2.Dalam mangkuk tahan panas, masukkan semua bahan-bahan.
3.Kukus sampai ikan masak
4.Akhir sekali sebelum menghidang, taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng..
Senang jer kan...
Resepi ni ikut style aku jer, cedok resepi dr mak aku sikit, Eja, Mak Long...akhirnya jadilah asam pedas my style
Bahan-bahan
>ikan (aku guna ikan jenahak)
>cili kering (ikut suka nk banyak mana)
>bawang merah*
>bawang putih*
>halia*
>serai*
>kunyit hidup* (guna serbuk pun boleh)
>belacan*
>ketumbar biji (sikit jer)
>air asam jawa
>bendi/terung bulat
>daun kesum-dirampai halus
>halba campur
>garam, perasa
Cara-cara
1. Bahan yang bertanda * dimasukkan ke dalam blender dan dikisar halus
2. Panaskan periuk, masukkan minyak masak.
3. Tumis bahan yang dikisar halus tadi bersama dengan halba campur. Tumis sampai naik bau, pecah minyak
4. Masukkan air (sebanyak mana yang dikehendaki) dan biar hingga kuah mendidih
5. Masukkan ikan, bendi/terung bulat. Tunggu hingga mendidih lagi
6. Perasakan dengan garam dan ajinomoto (kalo suka)
7. Akhir sekali, sebelum ditutup api, taburkan dengan hirisan daun kesum. Siap
Bahan-bahan
>pastri puff
>apple merah-dibuang kulit dan dipotong dadu
>gula perang
>serbuk kulit kayu manis
>sedikit butter
>kuning telur-untuk disapu di atas pastri
Cara-cara
1.Epal,gula perang & butter dimasukkan dalam periuk. Tambah sedikit air dan masak hingga epal lembut. Sejukkan sebentar.
2.Ambil sekeping pastri puff dan letakkan inti epal tadi diatasnya. Sapukan kuning telur di bahagian tepi dan lipat dua.
3.Tekan dengan garfu dibahagian tepi puff (agar puff tidak terbuka masa bakar nanti)
4.Sapukan dengan telur untuk mendapatkan puff yang cantik dan berkilat
2.Bakar dalam suhu 180C selama 25-30 minit.
Resepi kari ikan ni ada kat dalam almari resepi aku tuh. Klik sini yer. Masak kari ikan ni sama jer, cuma lebihkan air asam untuk menghilangkan hanyir ikan tuh. Jangan letak santan banyak sangat, nanti muak plak. Kalau ikut indian style, tak letak langsung.
Bahan-bahan
>5 biji telur - grade A yg sejuk(dr peti ais)
>225 g gula halus
>220 g tepung gandum*
>1 sk rata baking powder*
>1 sb ovalette
>150 ml susu cair
>1/2 sk garam
>100 ml minyak jagung/masak
>1 sk esen vanilla
>pewarna merah,kuning,hijau dll ikut suka
>secukup hawflakes (akak gunakan yg sebesar syiling 50 sen)
Cara-cara
1.Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
2.Pukul adunan hingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
3.Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes dipermukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
4.Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
***untuk membahagikan sama rata setiap lapisan akak ambil 4 senduk lauk dan dibahagi kpd 5 mangkuk dan warnakan.Untuk lapisan terakhir susun hawflakes jika suka...
Setelah kek masak,biarkan di dlm loyang selama 10 min kemudian dibalikkan di atas redai kek supaya sejuk.