Khamis, 31 Disember 2015

Tart Nenas Cheese

Salam... dan SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2016.

Hari ni CK rilex2 kat rumah, teringin plak nk makan biskut tart nenas. So belek2 resipi dalam simpanan, dan terhasillah kudapan sambil tgk tv dan layan lagu2 kat youtube... hehehehe


Sebenarnya anda boleh buat macam2 bentuk, tp hari ni CK tak brapa nk rajin, so bulat2 jer laaaa.... bukan nk hidangkan pada tetamu pun....

 CK suka tart nenas yang sedikit rangup dan cair dimulut...bukan yang gebu yer...   Resipi di sertakan, tp PLEASE  laaaa, kalo copy gambar tu, jangan la mengaku hak sendiri plak...korang nk kumpul "like" banyak2, pakai taram jer ambik resipi orang, gambar orang....sakit ati tawwww gambar sendiri tiba2 muncul di page orang lain...pastu siap letak hakmilik korang plak tu....... 


TART NENAS CHEESE CK 
resipi ciptaan : Cendana Kasih

Bahan-bahan
A) 110gm butter
     30gm cream cheese
     30gm cheddar cheese(parut halus)

B) 25gm gula halus
     20gm susu tepung

C) 150gm tepung gandum
     10gm tepung kastat
     20gm tepung jagung

D) 1/2 bj telur
     esen vanilla
     sedikit perwarna kuning


Cara-cara
Putar perlahan bahan A dahulu
kemudian, masukkan bahan B dan D
dah sebati, masukkan bahan C
boleh gentel kecil2 dan masukkan inti
atau paipkan ke dalam acuan tart gulung
sapukan telur di permukaan, dan bakar 150'c selama 20-30minit
























sapa copy respi ni, pastu mengaku resipi korang sendiri kat page/FB,,,,kalo CK jumpa, siap la kena maki ekkkkk...jangan cakap CK tak warning ek !!!

Gambar2 dibawah ni buktinya....sah2 ambil gambar CK (jgn kata ckp cakap kosong jer...semua ada bukti yer )






















So, untuk page2 yang sibuk nk share resipi tu, sila mintak izin dulu yer.... jangan nk mengaku sendiri punya. Susah sangat, buat sendiri dan snap gambar sendiri. Apa susah !!!

Selasa, 29 Disember 2015

Mini Rainbow Swiss Roll

Salam... lama CK tak update...cuti2 ni sibuk ya amat...cuti2 malaysia lah katakan... hehehehe...
ni minggu akhir cuti ni, rilex la sikit, duduk rumah plak...siapkan apa yg patut

Dan hari ni CK mencuba la mini rainbow swiss roll yang tengah trending di FB. Ternyata sedap, walaupun nk membuatnya renyah sikit, tambah plak dengan CK yang memang tak sabar... semua nk cepat jer.....bab nk potong tu yang boleh buat sakit pinggang...adoiiii... hahahah


Macam biasa, bila pertama kali buat, CK akan buat setengah adunan dulu. Malas nk buat 1 adunan, sbb bimbang tak mendapat sambutan dari kalangan ahli keluarga. Almaklum laa, anak2 CK ni sekali makan jer...tak suka nk ulang makan mende yg sama.



resipinya CK ambil dari sini ↓ TQ Lola


So, sapa2 yang belum buat lagi, silalah buat yer... hehehehe ... sedap keknya, lembut jer.... tp CK ni biasalah....suka buat jer, tp tak suka makan... hehehehe



OK...sampai sini dulu ... BYE !!



Khamis, 17 Disember 2015

Pizza

Salam... jarang2 dh CK buat pizza...selalu bun pizza jer. Atau kalo dh malas, telefon jer laaa...dlm masa setengah jam, pizza dh sampai.. hahahaha


Selalunya CK suka buat pizza wholemeal, lebih kenyang dan berkhasiat


Utk doh/base:
BAHAN A
1kg tepung roti
200g gula halus
10g garam
80g susu tepung (yg bakeri punye tau)
20g susu pekat
20g yis kering
12g bread improver
20g bread softener
2 biji telur
400ml air ais (sejuk) - letak air dlm ais
BAHAN B
80g marjerin/butter
20g shortening
Cara( gune mixer) :
1.Campur bahan A dan gaul sebati hingga jadi seketul doh
2.masukkan bahan B dan gaul sebati hingga mnjadi elastik ( bila ditarik x koyak)
3.bulatkan2 doh dan rehatkan selama 20min
4.leperkan doh dan bakar setengah masak selama 10min.


untuk topping plak, sapukan permukaan base dengan sos speghetti prego, jangan banyak sangat, nanti tak sedap...pastu tabur la apa2 topping yg disukai...ayam, crabstik, udang, sosej, sayur...sukati laaa.... pastu tabur la mozzarella cheese....tp CK suka campur mozzarella, parmessan dan cheddar...lebih nikmat cheese... hahahaha....Then, bakar la dlm 10-15 minit...siap.....

Jumaat, 4 Disember 2015

Swedish Meatball ala IKEA

Salam... hari2 cuti sebegini, asyik fikir jer nak masak apa kan?? So hari ni CK cuti makan nasik... buat sesuatu yang lain la sikit.

Minggu lepas CK ke Cheras, hajat hati nk beli meatball kat Ikea yang baru bukak tu, TAPIIII.... Ya Ampun...ramainya orang.... akhirnya kami gi jalan tempat lain laaaa....







Dan...semalam plak, CK beli  la set meatball kat satu gerai dalam taman perumahan Puncak Jalil ni... adussss... tak sanggup nk snap gambar...OUT langsung !!  dah la guna meatball ramli burger...kuahnya hanya rasa garam dan tepung jer... diletakkanya kobis racik dan dipancut mayonis...nahhh...makan laaaa.... ermmm.... 

BAHAN-BAHAN MEATBALL
500 gram daging cincang
1/2 biji bawang besar – cincang halus(*)
1 sudu besar mentega(*)
3/4 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh kryddpeppar atau 
mixed spices
1/3 sudu teh serbuk kayu manis
1/3 sudu teh gula
1-1/2 sudu teh garam
2 sudu besar bread crumb – kisar halus
30 ml susu segar
1 biji telur

Cara-cara
1) Tumis yang bertanda (*) sehingga keperangan dan ketepikan buat sementara.
2) Satukan bahan-bahan yang lain dan gaul rata. Masukkan bawang yang telah ditumis dengan butter. Uli sehingga sebati dan bulat-bulatkan ikut sebesar mana yang kalian suka.
3) Guna kuali non-stick, masukkan sedikit mentega dan masak dengan api sederhana. Tutup kuali supaya masak rata dan balik-balikkan bebola daging sehingga masak.
Jangan buang mentega dalam kuali – digunakan untuk membuat sos.

Bahan-bahan kuah
lebihan mentega
2 cawan stok ayam
2 cawan krim whipping(*)
1 sudu besar kicap cair
1 ketul kiub ayam
sedikit serbuk lada hitam
bancuhan air dengan 1/2-1 sudu besar tepung kentang untuk memekat
garam atau gula – tambahan kalau kurang rasa

Langkah-langkah:
1) Satukan semua bahan kecuali yang bertanda (*) dan bancuhan tepung kentang.
2) Didihkan dan rasa secukupnya baru masukkan (*). Didihkan lagi selama satu minit dan kecilkan api. Masukkan bancuhan tepung sedikit-sedikit. Jangan terlalu pekat.
Boleh tambahkan jem lingon atau jem campuran buah-buahan bersama-sama kentang.
Pasti terangkat!



This one is better than i bought yesterday... but cannot compete IKEA... hahahaha 

Khamis, 3 Disember 2015

Hawaian Toastem

CK mmg suka buat roti, malah conduct kelas roti beberapa kali...Kali ni CK buat roti buku plak... pinkish gitew... hahahaha...

Satu perkara yg anda perlu tahu tentang roti-roti buatan CK ni ialah ia tak perlu sebarang tepung high protein (tepung roti) hanya menggunakan tepung gandum biasa berharga rm1.35sen sekilogram... Selain itu, roti2 CK juga tak gunakan telur, bread softner dan bread improver....Namun hasilnya tetap UUMMPHH!

Ada campuran kismis, cranberry, kelapa, nenas dan  walnut di dalamnya


Untuk dapatkan potongan yang cantik, jangan potong loaf ketika ia masih panas. Tunggu sejuk sepenuhnya baru potong. Gunalah pemotong roti untuk dapatkan potongan yang sama tebal


Anak2 CK suka makan ngan Nutella. Tapi bagi Mr Jebat, dia suka makan ngan milo/air teh o jer... lebih feel katanya.  Hahahaha

Warna pink tu sebenarnya berperisa strawberry. Asyik buat warna putih jer, boring la jugak... sesekali kita bagi perisa dan warna

Loaf yang belum dipotong, tunggu sejuk sikit

Selasa, 1 Disember 2015

Ungkep ayam

Salam... anda pernah makan Ungkep? CK baru jer dengar perkataan ungkep nih. Resepi orang jawa nih.
Ni kali kedua CK masak ubgkep ayam ni. Mr.Jebat pun suka, dan katanya boleh buat masa hari raya...hehehe...
Kali pertama masak, time Mr Jebat outstation, kebetulan anak2 buah CK datang rumah.... so diorang pun makan dengan selambanya tanpa tanya apa nama masakan... hehehehe
Resepinya senang jer...yg paling best tak perlukan santan. Serai kena banyak, sbb serai la yang naikkan bau ungkep ni...  Jom semak resepnya ya buk !! hahahaha 


Ungkep Ayam

Bahan-bahan
setengah ekor ayam - potong kepada beberapa bahagian
3 batang serai- diketuk
2 lembar daun limau purut
minyak masak
2 asam keping
garam, perasa

bahan kisar
1 biji bawang merah
3 ulasbawang putih
1 inci halia
sedikit lengkuas
10-15 bj cili padi (ikut kepedasan)
2 bj buah keras
1 batang serai

Bahan hiris halus
2 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
sedikit halia

Cara-cara
Tumis bahan2 yang dihiris halus. Bila agak kuning, masukkan serai yang dititik. 
Bila dh keluar bau, masukkan bahan yang dikisar. Tumis hingga pecah minyak dan rempah masak
Kemudian, baru masukkan ayam.
Boleh tambah air untuk empukkan ayam
Bila kuah dah kering, bolehlah dimasukkan daun limau purut, garam dan perasa
Bila dh kering, bolehlah diangkat... SIAP.... sesuai makan ngan roti, nasi impit, nasi putih, nasi minyak dll

* minyak agak banyak lepas dh kering, so pandai2 la buang minyak dia yer.... hehehehe....


























                       Ok... CK dh bagi resipi ungkep ayam.... SELAMAT MENCUBA !!! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...