Jumaat, 30 April 2010

Mee Rebus

Salam


Taip2 hari kena masak, sampai takde idea nk masak lauk apa. Anak2 plak tak mo makan ikan, coz diorang takut tercekik tulang..so masak ler ayam, ayam dan ayam...tambahan plak ayam kat Giant skang ni pun tengah murah..so membeli tak serupa ingat..

Aku ni tengah bengkak gusi, gara2 hari2 dok mengadap ayam.. (gigi sensitif kot..kena pakai ubat gigi Sensodine ler lepas ni...)

Hari ni kita makan mee rebus plak yer..boring ler hari2 mentekedarah nasi jer.. (huish..ayat tension tu...)



Anak2 aku tak brapa minat sangat nk makan mee rebus ni, terutama sekali Irfan, dia mesti nk mencari nasi...makan jer lah anak oiii... sesekali kita rehatkan perut daripada menghadap nasi dan lauk ayam...he,he.....

Bahan-bahan
1 kg mee kuning - direbus

* untuk kuah
15 - 20 tangkai cabai kering - digoreng terlebih dahulu
5 ketul ubi kentang @ ubi keledik( agak2 sama dengan saiz ubi kentang tu la) rebus dahulu
asam jawa sebesar ibu jari - goreng dulu juga
500g udang kecil- direbus
500g udang besar- direbus
4 ulas bwg putih - diketuk
daun sup
kacang tanah- digoreng tanpa minyak dan ditumbuk halus
5 liter air, garam dan gula secukupnya
2 biji tomato - potong dadu

*bahan tabur :- 4 biji telor potong bulat2
daging direbus dan dipotong nipis2
cucur udang - potong nipis
cili - dipotong nipis2
bawang goreng dan limau nipis
daun sup dan daun bawang
taugeh direbus
tauhu digoreng dan dipotong dadu

Cara-cara
1.cara buat kuah :- kisar cili kering, ubi dan udang kecil
2.tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan bahan yang dikisar. masukkan air. kemudian perahkan air asam jawa dan masukkan kedalam kuah. kemudian masukkan pula udang besar.
3.bila dah mendidih masukan masukkan gula , garam, sebuk kacang, daun sup dan tomato. kacang tu ikut la jgn terlalu banyak takut pekat sangat kuahnya
4.biarkan ia mendidih sekejap barulah tutup api, bolehlah dihidang bersama2 bahan untuk tabur tadi
5.boleh tambah air jika kuah terlalu pekat


Malam nanti kena cari nasi jugak..sian plak kat Irfan

Khamis, 29 April 2010

Roti Sosej untuk tetamu

Hari ini ada abang ipar aku datang..bawak anak2 dia sekali, 4 orang semuanyer..so jenuh memikir menu apa nk dijamu kat diorang.. last2 terlintas ler dikepala buat roti sosej ni. Budak2 memang suka..

Abang Ipar aku datang sbb nk suruh Hang Jebat betulkan laptop dia. Sambil diorang repair laptop tu, aku plak menyembang ler ngan ipar duai aku tuh..mcm2 citer..tak sedar, roti sosej dh licin.. sedap ler gamaknyer tuh...





Kalo ada tetamu datang, aku tak ingat ler plak nk snap gambar..terlalu asyik menyembang..itu ler aku... kecoh !!!

Rabu, 28 April 2010

Nasi Lemak & geng

Salam semua rakan blog aku...korang dh dinner ker?? makan apa??

Malam ni kami makan nasi lemak berlauk plak..sume ni masak sendiri tau...kalo beli mana ler tahan..mau dekat rm20 lebih..kat area umah aku ni, nasi lemak berlauk ayam goreng jer dah dekat rm5.00++ itu belum tambah dengan lauk lain lagi..bukan kedekut, sekadar berjimat !!! he,he....

teringin plak nk makan dengan sambal sotong, amik ler 4-5 ekor sotong dan buat sambal tumis, kalo sotong kering mesti lagi ummph kan...


sambal tumis ikan bilis, lauk wajib yang perlu ada kalo buat nasi lemak...


paru goreng... mesti rangup dan garing, kalo tak, Hang Jebat tak layan


ayam goreng untuk anak-anak. Biasa ler anak bujang aku tuh, tiap2 hari mesti nk ayam,ayam dan ayam. Macam upin ipin plak..


ulam timun, kalo takde timun, macam tak lengkap jer

Selasa, 27 April 2010

Cucur Udang

Juadah minum petang hari ini, cucur udang. Minggu lepas masa balik Melaka, terlupa plak nk singgah di Alor Gajah untuk beli sos cucur udang...so terpaksa lah buat sendiri...

Resipi sos cili ni amik dr umah kak Ina KL. Hari tu ada terbaca entri kak Ina pasal popia goreng.. cari ler kat sana yer..tp sebelum tu bagi salam dulu kat Kak Ina KL.. jangan main terjah jer tauuu...






Udang tersorok kat dalam cucur tu. Sebabnyer? nanti anak2 dok umpil keluar udang tu dulu, pas tu takmo makan cucurnyer...kalo buat mcm ni, serupa ler mcm treasure hunt...wakahkahkah....

Asam Pedas Ikan Kembung

Ekceli, Hang Jebat dh lama request lauk ni, cuma aku buat derk jer.. aku bukan suka sangat makan asam pedas..sbb tu aku malas nk buat..he,he...

Tapi hari ni buat la jugak, dh takde idea nk masak apa. Takkan nk bagi diorang makan megi kot? sian la plak, balik sekolah kena makan megi...

Resipi asam pedas ikut style mak aku, Kedah mari...bukan asam pedas melaka yang pedas berdenting tu...tekak Hang Jebat aku tu dh aku programkan untuk terima asam pedas Kedah jer..he,he,he....


Bendi Goreng Berempah. Teringat masa kat spital dulu, dia bagi lauk ni..so aku buat ler.. (makan kat spital sume best, maklum ler tak kena masak...cukup time orang datang hantar makanan jer..)


Untuk aku, bubur aot ayam + cendawan. Dh jadi peberet aku dua tiga menjak ni.. sampai Hang Jebat marah aku asyik pening jer kebelakangan ni, kes kurang gula dalam badan, dan tekanan darah rendah..ni kes diet la ni...



Ok...bye!! banyak kerja plak hari ni...

Isnin, 26 April 2010

Burger Malaysia @ Pau Sambal

Tadi masa menyembang dengan ipar duai aku, dia tanya petang ni minum apa, aku jawab ler tengah buat Burger Malaysia tu...hah? burger Malaysia? terkejut plak dia, tak pernah dengar nama tu.. aku explain ler mcam mana bentuk kuih tu..

OOO...akak panggil kuih tu Pau Sambal..

Ye ler kak, dh letak sambal tumis ikan bilis, jadi ler pau Malaysia, kalo kat negeri omputeh tu lain ler..diorang letak daging..

itu ler alkisahnyer...

Inilah minum petang kami hari ini. Lama dh tak buat. Asyik buat donut jer, lupa plak nk buat burger malaysia ni..

Si Irfan tak tahan pedas, so aku gaul jer ngan gula..kira macam donut ler jugak..aku cakap "Nah, ni donut bola"



Tamat ler kisah minum petang untuk hari ini. Esok apa pula yer??

Ahad, 25 April 2010

Pandan Tau Hu Far

Salam semua...

Cuaca petang ini di Puncak Jalil, sejuk dan berangin jer.. berdentum sana sini..agaknyer kejap lagi ujan ler tu...Dh plan nk pegi pasar malam, tadi dh nk ujan ni, cancel ler sume plan.. nk order pizza pun terbantut. Sian plak kat budak delivery tu anto pizza ujan2 gini. Basah kuyup kang demam plak... (tapi kalo bangsa lain, diorang suka order pizza time ujan..mmg takde belas kasihan langsung !!! )

So meh kita layan Tau Hu Far perisa pandan ni... sedap dimakan panas ataupun sejuk. Resipi sama jer, cari under tag dessert. Yang ni aku cuma tambah daun pandan masa blender kacang soya tu. Tambah sikit pewarna hijau.

Yang ni dimakan dengan air gula merah

Close up sikit !!! yang ni plak versi gula putih




Nasi Ayam

Pagi tadi masa Hang Jebat nk kuar rumah pegi kerja, dia takde plak cakap nk makan apa tengahari ni... aku pun dh set dalam otak, tak mo masak..wakahkahkah...biar diorang makan megi jer lah...

Lepas jer dia pegi kerja, aku pun on ler laptop, main facebook, tup-tup tengok dia online... aku tanya ler.. tak kerja ker? siap boleh main games lagi?? (laki aku kerja luar...bukan dok ber'aircond dalam ofis mcm laki korang...)

So dia jawab kejap lagi dia keluar ler..rilex dulu...kami pun chat ler itu ini..(cewah..kes zaman bercinta dulu takde chating kat pc, so sekarang ni ler nk mula)..dia tanya nk masak apa? aku jawab ler megi..last2 dia suruh masak nasi ayam..aku apa lagi, terus pegi dapur, keluarkan ayam..lepas tu check plak stok sayur dalam esbox..alamak cuma ada tomato yer...daun sup, daun bawang, daun salad, tomato dan timun sume takde...ish..kang kalo tak beli, tak lengkap plak nasi ayam aku...

Nk suruh Hang Jebat belikan masa balik nanti, takut dia terlupa plak..yelah, dalam kepala otak asyik ingat Nasi Ayam jer..so aku amik keputusan pegi beli sendiri kat pasaraya dekat umah ni...

Tengok si Ryan nenyak jer tido dalam buai..aku turunkan dia ke bwah..suruh si along jaga.. susu dah siap, aku pun apa lagi, terus start keje....berdezup ler...cepat2 beli...sampai umah, anak2 aman jer..takde berkelahi..elok jer jaga adik..alhamdulillah....

Taip2 ujung minggu mesti buat nasi ayam, kalo tak buat pun, mesti nk membeli kat pasar malam...


Sup untuk Nasi Ayam Hainan. Teringin jugak nk buat nasi ayam penyet macam kak Ina KL tu..nanti lah dulu..


cili dan kicap.. alamak, aku lupa snap gambo nasi ler.. ni kes nk cepat makan...

Sabtu, 24 April 2010

Masak Lemak Jantung Pisang + Udang

Salam semua kengkawan..buat apa hari Sabtu ni? aku macam biasa melakukan rutin harian iaitu masak, masak dan masak.. oleh kerana hari ni cuti sekolah, so boleh ler memulakan tugas lambat sikit, pukul 7, kalo tak seawal 5.30 pagi dh bangun dan masak...tappi takpe, asalkan semua orang berpuas hati, kira ok lah tu...

Hidangan makan tengahari Sabtu.. banyaknyer lauk..hari ni genap 40 hari...so dh boleh makan udang...he,he... akhirnyer aku merdekaaa !!!!

Jantung pisang ni aku beli masa kat Pasar Tani hari tu.. balik umah, rebus dan simpan dalam esbox, so tahan ler lama sikit.. aku tanya Hang Jebat, nk rencahkan dengan ikan masin ker, dia jawab takmo..nk udang.. so inilah hasilnyer...


Daging Paprik. Kegemaran Irfan dan Along

Sayur kacang buncis goreng + cendawan

Air asam

Ikan cencaru bakar. Aku balut dengan aluminium foil pas tu bakar atas kuali leper jer..senang citer, malas plak nk kuar segala tempat pemanggang letrik tu.


Jumaat, 23 April 2010

Apam Idamanku

Kami baru balik dr pasar malam...dh 3 minggu asyik hujan jer, so pakcik yang jual kuih tu tak niaga. Hari ni cuaca agak baik, aku pun pegi ler pasar malam. Tujuan utama memang nk cari apam ni, dan tujuan kedua nk beli cd alquran... (sejak ada budak kecik ni, setiap jam kami akan pasang CD ayat alquran dan ayat2 rukhyah-penghalau gangguan jin dan syaitan...baru ler si kecik tak meragam sangat.....)



Seronoknya dapat makan apam... tp aku ni bukan jenis makan banyak, janji dapat rasa udah ler... memandangkan hari ni ada pasar malam, so takdelah makan nasi malam ni... untuk Hang Jebat aku belikan kuetiau sup dan untuk aku dan along, kami makan laksa. Si Irfan plak nk sate...
Ok...nak layan Alif Firdaus plak lepas ni, episod dah semakin menarik.....

Rabu, 21 April 2010

Pulut Mangga

Kejap tadi, lari sekejap ke Giant, beli barang2 dapur, tengok plak mangga yang masak ranum ni, sekilo rm2.30, aku sambar ler 3 bijik. Banyak2 pun buat apa, makhluk lain di rumah ni bukannyer makan, aku sorang jer yang makan buah2 kat umah ni.. Hang Jebat pun setakat rasa sehiris dua jer..


Kebetulan dh kukus pulut, so boleh lah boleh (cewah..mcam lagu Mas Idayu ler plak) makan dengan buah mangga ni..memang manis..menyesal plak tak beli lebih sikit..lagi frust bila teringat air Manggo Spin kak Fida.. uwahhh...




Kalo dapat durian mesti lagi best kan.. uwah...mcm mana nk diet ni????

Rendang Ayam Tahi Minyak

Weii...tajuk amende ni?? inilah lauk aku hari ini. Buat rendang lah plak... resepi negeri mana ni ek?? Melaka atau Negeri 9? tak sure lah plak..yang penting mak mertua aku suka buat benda2 yg letak tahi minyak ni..rasa lemak2 manis..yelah, minyak dari kelapa muda..memang manis lah... Selain buat rendang, aku suka jugak letak tahi minyak ni kalo buat sambal tumis udang..memang best..tak percaya? korang cubalah!!!

Senang jer nk buat rendang ni, bahan2 sama mcam buat rendang yang biasa tu, cuma gantikan kerisik dengan tahi minyak? kalo takde tahi minyak, tak dapek la den nk nolong... ops...rendang ni cuma letak daun kunyit yang dihiris jer tau..tak letak daun limau purut..

Kalo makan ngan pulut mesti lagi best kan..jap, aku tengah rendam pulut tu..tunggu nk kukus jer..


Lauk sampingan hari ini, Kangkung Goreng Belacan.



lauk2 lain belum siap..rasanyer nk goreng ikan ler...ok..bye! Selama Menjamu Mata !!

Selasa, 20 April 2010

Kuih Lapis

Salam semua... dh jemu makan masalodeh tu, petang ni aku jamu korang dengan kuih lapis plak. Sekali lagi kawan aku Siti Suhaida yg duduk kat Setiawangsa tu buat aku ngences (cewah..bahasa jawa lah plak...) Dia buat kuih ni minggu lepas, so start hari tu, aku bertagak-tagak nk buat...sampai ler hari ini...

Ada macam bendera sekolah tak?? wakahkahkah.....


Resipi, amik dr MYR.. aku memang stick dengan resipi ni jer, memang sedap dan senang nk membuatnyer.. mak mertua aku pun puji..wakahkahkah.... nk terkeluar plak isi perut bila masuk bakul angkat sendiri...

Bahan-bahan
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
1 st garam
2 paket santan serbuk
1 st minyak masak
3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
4 cawan air

Cara-cara
1.Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
2.Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
3.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
4.Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 2 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
5.Lepas 5minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
6.Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
7.Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)
8.* Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minyak





Sesapa yang dok area Setiawangsa, dan nk tempah kek, muffin, cup cakes atau kuih2 tradisional untuk parti dsb, bolehlah contack kawan aku Siti Suhaida tu.. dia memang teror bab buat kek dan kuih ni...



Ahad, 18 April 2010

Masalodeh

Minum petang hari ini, buat masalodeh la plak... bangun pagi tadi, dok memikir nk masak apa untuk minum petang...tetiba teringat plak kat kawan facebook (Siti Suhaida) yang buat masalodeh ni minggu lepas... teringin la plak... kalo nk beli, macam malas ler plak nk menunggu orang tu datang...kalo ujan, lagilah tipis harapan.... so baik ler buat sendiri....puas hati dan puas makan....

Resepi dh ada kat kabinet tuh..bawah tag 'masakan india' kali ni campur cili kering dan cili hijau. Tambah plak ngan jintan manis, kasi power sikit... tp daun kari takde (sbb pokok kari aku dh rebah menyembah bumi...huhuhuhu..kes Hang Jebat aku ler..dengan projek ikan tilapia dia..habis pokok kari mati...)




alamak, anak2 mcm takde mood jer nk makan..pedas kot...nampak gayanyer aku sorang jer lah yg kena perabiskan......


Ubi Kayu Sambal Bilis

Hujung minggu yang boring...tak tau nk buat apa, dengan si kecik ni kuat meragam dan lain2...

Hari ni aku breakfast ubi kayu rebus cicah sambal tumis ikan bilis...wallah...sedapnyer...selama hari ni, aku tau cicah ubi rebus ngan kelapa parut jer... bila tengok kengkawan makan ngan sambal ikan bilis, aku pun nk cubalah...memang SEDAP!!! banyak plak aku makan...hehe...abis la diet aku.....


Ubi kayu ni pemberian jiran depan umah. Thanks Mr Chun... lepas ni tanam balik yer..pas tu ubinyer bagi kat aku lagi...wakahkahkah.... ubinyer mmg sedap, empuk jer...


Ok... nk sambung main karate do kat dapur tu..he,he..... !!!

Sabtu, 17 April 2010

Roti Sosej

Salam semua............

dah lama tak meroti, dan dh lama jugak ler BM tu cuti dan makan gaji buta..he.he.... Hari ni macam malas jer nk makan nasi, Hang Jebat aku pun tak brapa lalu nk makan nasi...bukan demam atau sakit, tapi sakit tang poket. Semalam kete dia makan duit dekat seribu..itu ler..gatal bawak kete g keje... dia masuk estet mana entah, sampai bocor minyak petrol..cepat2 pegi hantar kedai.... bila dh sampai kedai, apa lagi...cina tu pun check ler satu kete...dan satu kete dh tahap ICU...he,.he.... kena tukar tayar, ganti minyak itam dll.....emmm....kesian.... (kat sapa? laki aku ke kete? wakahkahkah...)




Bila dapat tau mama nk buat roti sosej, anak2 dh tak sabar nk makan, lebih2 lagi si Irfan, kecoh kejap-kejap tanya dh masak ke belum... mmg dh lama dia tak makan.


Resepi roti ni macam biasa lah yer...takde apa2 yang special pun, tapi tetap lembut dan gebu. Aku main campak2 jer dalam breadmaker tu, malas nk timbang, bukan expert ker apa ker...tp tawakal jer..kalo jadi tu bagus ler...kalo tak jadi, sendiri mau ingat laaa....

ni roti biasa, takde inti kat dalam, saja buat untuk cicah ngan kari. Kalau takpun, cicah ngan air milo pon sodap !!!!


possing dulu sebelum kena bako..he,he....

yg bulat tu ala2 pizza gitu, sapu ngan sos speghetti, letak sosej sikit dan pancut dengan sos cili dan mayonis. Oleh kerana mozzarella cheese dh balik ke kedai, aku letak jer slice cheese...abih citer...





p/s: Buat kawanku Puyah kat Putrajaya, kalo nk share tip's2 meroti ni, meh ler datang umah... tapi kalo lambat, aku tak jamin ler roti ni ada ke tak lagi...

Khamis, 15 April 2010

Dadih Mangga

Salam....lama tak update blog ni... malas ler..sbb kat atas ni takde kipas..kipasnyer udah transfer ke bawah...kami ni asyik lepak kat bawah jer, so malas plak aku nk lepak kat atas sorang2.... Hang Jebat aku plak, kalo dh pegang laptop tu, orang lain takleh kacau ler...kalau dikacau, bukan muka jer muncung, kang habis satu rumah kena marah...so baik ler jangan berebut...


Ini desert malam ni, dadih mangga. Letak plak mangga fresh kat atas tu. Mangga tu datangnya dr belakang umah yer..kebetulan ada sebijik yg masak... dapat ler jadi penghias dadih ni....



Ops...malam ni malam Jumaat ler...malam yg selalu ditunggu-tunggu. Jangan fikir yg bukan2 yer...aku suka sangat tengok citer Penunggu Gunung Raya tu...pas tu sambung plak ngan Asmaradana... itu jer... lain2? takde maknanyer......



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...