Salam....
Dah siap masak? ni salah satu lauk CK hari ini... Dah lama tak masak. Pernah la cuba sekali dulu kat sini, tp disebabkan orang lain tak brapa nk makan, so takde la CK buat lagi.
Tapi hari ni, bila Jebat cuci kolam, CK mintak la sekor ikan talapia hitam dia. Cadang nk goreng, tp lepas fikir punyer fikir, CK teringin la nk makan masak cuka ni
Bahan-bahan
-1 ekor ikan digoreng dahulu (ikan apa2 pun boleh)
- 1 ulas bawang besar-dibelah 4
- 2 ulas bawang putih-dihiris
- 1 inci halia-diracik halus
- 1/2 sudu teh biji sawi
- 1/2 sudu teh jintan manis-ditumbuk sedikit
- 3 sudu cuka (boleh lebihkan untuk rasa lebih masam)
- 2 sudu gula (boleh lebih/kurangkan)ikut selera masing2
-2 biji cili hijau-dipotong
- garam, perasa secukupnya-
- air secukupnya
Cara-cara
-tumis bawang besar, bawang putih, halia, jintan manis dan biji sawi sampai naik bau.
- masukkan air dan cuka.
- kemudian, tambah gula, garam dan serbuk perasa.
- masukkan ikan, biar mendidih.
- akhir sekali masukkan cili hijau.
- biar mereneh sebentar dan bolehlah ditutup api.