Rabu, 22 Oktober 2014

Apom Lenggang

Salam...  

Pernah makan apom lenggang tak? ada setengah tempat panggil apam lemak manis...tp di melaka, ada yang panggil kuih serabai (ni kawan CK yg cakap laaa ) katanya serabai dulu dlm acuan, tp nk mudah, diorang dadar jer...

Ok... kuih ni mmg sedap.. dh lama tak makan. Dulu ada arwah mak, selalu la mak buat untuk breakfast, tp tak seorang pun dari kami adik beradik nk belajar membuatnya. Bila mak dh takde, baru la masing2 menyesal.


Mujur la ada seorang blogger sudi kongsi resipinya. Tengkiu kak Mimi. Jasamu dikenang :) 

Ada tempat kata kuih ni dimakan dengan kuah. Kat Melaka makan ngan kuah gula melaka, dan disebelah utara makan ngan santan manis. Tapi CK makan mcm tu jer pun dh sedap. Takyah kuah pun dah sedap


 Ok... ini resipinya... sapa yang teringin, boleh la buat


Disebabkan ini percubaan pertama, maka CK cuba buat setengah adunan dulu. Dapat la dlm 9 keping saiz kecil...cukup laaa...


Ok..selamat mencuba !!


Khamis, 9 Oktober 2014

Mee Rebus Tulang

Salam...
Ck memang suka mee, tak kiralah mee goreng, sup, kari, kuah, dll....sume suka... ok...hari ni CK kongsi mee rebus tulang plak yer, memandangkan mood raya korban blom abis lagi...hehehe....


Mee Rebus Tulang Cendanakasih
1/2  kg Daging tetel lembu 
1/2 kilo tulang lembu 
10 biji bawang merah *5 ulas bawang putih *
1 inci halia*
1/2 inci lengkuang*
1 senduk pes cili boh
1 peket kecik taucu- dihancurkan halus
3 biji ubi kentang (direbus dan kisar)
1/2 cawan sos tomato3 batang serai dititik½ mangkuk kecik kacang tanah disangai dan ditumbuk
3 keping biskut lemak
garamsedikit gula melakakiub daging 

Bahan lain
2 bungkus mee, dicelur dan toskan
taugeh- dicelur sekejap
daun sup, daun bawang
bawang goreng
telur rebus, cucur udang
tauhu- digoreng dahulu 
cili merah, cili padi

Cara-cara
Bahan bertanda * dikisar halus
daging tetel dan tulang direbus hingga empuk (CK masuk dlm pressure cooker dan masak selama 1/2 jam) 
tumis bahan kisar hingga naik bau,kemudian masukkan cili boh. Masak sampai cili garing/pecah minyak
Masukkan daging,tulang yg direbus tadi bersama kuahnya sekali. Masukkan bahan2 lain dan masak hingga kuah mendidih dan ikut kepekatan yg disukai. Siap dan bolehlah dinikmati 





Kalo makan mee rebus, CK dah terbiasa makan ngan cucur udang..tp ikut sukati koranglah yer...kalo malas buat cucur udang, belasah jer la ngan apa yg korang suka...hehehe....

Ok..sampai sini dulu...  

Jumaat, 3 Oktober 2014

Kuih Koci Labu Inti Durian

Salam Jumaat

hari ni Ck buat kuih koci labu plak. Walaupun takde sambutan untuk kuih2 tradisional di rumah ni, tp CK buat jugak laaa sbb empunya badan teringin nk makan....




Look's temptation right ?? ermm... inilah akibatnya kalo dh teringin. Buat jugak laaaa... makan seketui dua pun cukup utk melepaskan rasa teringin



Kuih koci zaman sekarang dah senang nk membuatnya. Kalo ikut cara tradisional, lain caranya.

Ok...ini resipinya yer...


Dapat la sepinggan... Ck makan 2 bijik, jebat makan 2 bijik, anak2 blom tahu lagi...ermmm..... takpe, jiran sebelah menyebelah ramai...jap lagi kalo diorang datang, boleh la rasa




OK...sampai sini dulu.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...