Rabu, 27 Jun 2012

Pulut Durian

Salam...
Mood hari ini agak syahdu sikit...adoiiii... rindu pada dia yang menjauhkan diri, rindu pada mereka yang telah pergi...dan rindu untuk buat aktiviti luar macam dulu dulu..... ermmm...apapun...meh layan pulut durian ni dulu.

Macam2 cara orang makan pulut durian kan. Ada yang dibuat pengat kemudian makan dengan pulut kukus, dan ada jugak makan dengan durian mentah macam CK ni. Dan CK pernah gak nampak orang makan durian dengan pulut kukus, gula melaka dan kelapa parut. Tapi CK lom pernah cuba lagi...

Ni makanan kegemaran arwah ayah CK. Kalau musim durian, mesti dia nk makan macam ni. Kalau takde pulut, dengan nasi pun bleh.  Dan CK pun sama.

Cemmana nk buat? memula tanak/kukus pulut sampai masak. Pastu buat la plak kuah santan. Kalau arwah mak CK, santan tu tak masak pun, just perah dengan air masak jer...pastu campur dengan sedikit garam.

Dan....ambik beberapa ulas durian, letak dalam pingan, letak pulut tadi dan letaklah santan. Dannnn...MAKAN...

Kalau isi durian tu kurang manis, bolehlah tambah gula sikit. Tapi CK ni kan suka manis2, so mesti tambah gula...hehehe...(sib baik takde kencing manis ...hahaha)


Skang ni musim durian kan..mana2 jer ada orang jual durian. Kat Semenyih nun, durian D24 pun dah murah. Hari ni CK nk ke sana plak, borong durian habis-habisan...hahaha.... biar penuh freezer dengan durian, stok untuk setengah tahun...hahaha


♥♥♥

Isnin, 25 Jun 2012

Laksa Utara

Salam Isnin... hari ni anak2 CK bercuti ganti sbb sabtu lepas ada sukan. Dan macam biasa masak-masak adalah kerja rutinku...

Hari ni takmo makan nasik. So kita makan laksa yerk !!

 my favourite food dulu kini dan selamanya....tp kena tgk jugak dengan kuahnyer...CK suka kuah yang pekat dan banyak isi ikan. 
(opsss...jangan heran plak yang telo warna merah tu yer....).... ini asal usulnyer...

 yaaaa....kalerpul telur....anak2 panggil telo dinasor...hehehe untuk buat telo kaler2 ni, boleh tgk link ni yer .

gambar ni CK copy paste dari FB Buku Resipi
 
CK tak brapa pandai sangat nk buat...so hasilnya tak secantik mana pun...takat boleh jer laaa...bak kata Azwan Ali - Yang Ado !! hahaha...


Bagi orang perak khasnyer di Kuala Kangsar, kami memang dah sebati dengan laksa tepung gandum. CK pun sama, tak brapa suka dengan laksa tepung beras. So memandangkan kat KL takde jual laksa tepung gandum... dan nak buat sendiri pun malas....akhirnya ambil ler jalan mudah...beli jer Lor Shu Fen... sama jer rasanyer dengan laksa tepung gandum tu...lagi sedap lorrr.... hahaha...

Resipi laksa? ala... CK tak pernah ubah mana2 respi laksa..memang turun temurun masak laksa cenggini....  skodeng sini utk resipi yer..


Ok laaa...sampai sini dulu...


♥♥♥

Rabu, 20 Jun 2012

Jelly Kelapa Pandan

Salam...

Panas jer cuaca hari ni...tp kejap2 mendung...terus CK angkat jemuran diluar....lepas tu panas membahang semula... nk basahkan tekak? meh cuba jelly kelapa pandan ni.


Bahan utama membuat jelly kelapa ni tentulah buah kelapa muda kan... kat KL skang ni buah kelapa muda mahal harganya kan. Sebiji mencecah rm2.80sen. Tu baru sorang makan...kalo dua tiga orang? 

Tapi buah kelapa nk buat jelly ni CK import jer dari Ampang. Terima kasih kat Kak Salmah, sepupu Jebat... pohon kelapanyer rendah jer...boleh petik pakai tangan, tak perlu tangga atau galah

Bahan-bahan
Agar-agar
Air kelapa muda
Isi kelapa muda
Gula batu
Daun pandan-disiat2
Pewarna hijau

Cara-cara
Mula-mula didihkan agar-agar sampai larut. Diikuti dengan gula batu dan daun pandan.
Kacau sampai gula batu cair
Kemudian masukkan air kelapa muda. Agak2 la airnye yer...
Dah elok kepekatan agar2 tu, tambah la pewarna hijau dan isi kelapa.
Boleh tutup api dan isikan dalam bekas.
Sejukkan, dan siap !



Jom lepak2 sambil pekena jelly kelapa !!


♥ ♥ ♥

Selasa, 19 Jun 2012

Bubur Nasi Express

Salam...dah lunch?? nk cuba bubur nasi tak?? sedap tawwww...hehehe

Lebihan nasi jangan dibuang yer. Selain boleh buat apam salju, cekodok nasi, lempeng nasi, boleh juga dibuat bubur nasi. Kiranya ni bubur nasi express la.Tak payah nk rebus nasi berjam2 lamanya.


Rasanya macam bubur lambuk pun ada. Sapa yang tak suka santan, boleh la skip. Tapi CK letak jer...saja nk bagi lemak2 sikit...ala, santan kotak jer...no colesterol...hehehe...(yer ke?? )

Bahan-bahan
1 cawan nasi
1 cawan air

Bahan tumbuk
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 sudu besar udang kering

Bahan tumis
kulit kayu manis
bunga cengkih
bunga lawang
buah pelaga
lada hitam-ditumbuk kasar
lada sulah

Bahan lain
1 batang serai-diketuk
santan-jika suka
garam, perisa
minyak sapi

Bahan taburan
daun sup
daun bawang
bawang goreng
cili merah
telur masin, kacang goreng dan ikan bilis

Cara-cara
Nasi dikisar bersama air...jangan la halus sangat...
panaskan periuk dan masukkan minyak sapi, kemudian masukkan bahan tumis diikuti dengan bahan tumbuk. Kacau dan jangan biar hangus. 
Bila dah naik bau, masukkan nasi yg dikisar dan tambah air. Masukkan serai yang diketuk dan santan jika suka. Biar nasi mendidih sekejap.
Perisakan dengan garam.
Biar pekat sedikit dan sedia dihidangkan


Yang warna kuning tu ialah sawi jeruk goreng telur. Kali ni takde kacang goreng dan ikan bilis. Dan malas dah sediakan semua tu. Lagipun hanya CK sorang jer makan. Anak2 sekadar makan sesudu dua jer...Bang Jebat jauh panggang dari api ler.. kalo dia demam pun, masih berselera nk membelasah nasi lemak pedas. Bubur2 ni tak main laaa....

Bismillah...jemput makan !!!



Isnin, 18 Jun 2012

Cendol Durian

Salam...jumpa lagi....

Panas hari ni kan...bangun jer tido tekak rasa kering...tingin nk minum benda2 sejuk, berlemak dan manis...ermmm... meh pekena cendol durian. 


Hari ni hari MALAS sedunia CK... Malas nk keluar membeli kat food court, so CK buat la sendiri....takde ais sagat coz malas nk keluarkan ice shaver tu (malas lagi...)....bantai jer la ngan ais batu....kehkehkeh.... Agh...janji dapat minum kan...

Isi doyan tu, CK letak seketui...hahahha...amik ko...tak cukup bleh tambah doyan sendiri...sampai sebijik pun bleh...

Bingka Labu

Salam... bermalas-malasan hari ini.....tp mengadap pc ini sesuatu yg wajib...kahkahkah....

Dah breakfast? kalau belum marilah jamah Bingka Labu ni. Panas2 lagi...baru keluar dari oben.


CK suka sangat respi dari Kak Fida ni. Bukan saja lemak dan lembut, malah tak guna telur..itu yg suka tu...jimat telur kat rumah...hehehe...


Bahan-bahan
250 g labu - tanpa kulit, direbus (CK kukus)
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan santan pekat
3/4 cawan susu cair/sejat
1 sb susu manis
1/2 sk garam
1 cawan tepung gandum
1 sb mentega/majerin
sedikit pewarna kuning (CK tak letak sbb labu dah kuning/oren)

Cara-cara
Satukan kesemua bahan2 dalam blender dan kisar halus.Tuangkan adunan ke dalam mangkuk dan kacau hingga rata.
Tuang adunan ke dalam acuan/loyang yang telah disapu mentega/majerin/minyak.
Bakar pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak.
Sejukkan bingka,potong kecil dan boleh dihidangkan.
**Dengan resipi yang sama,labu boleh diganti dengan kentang,keledek kuning,merah/oren atau ungu dengan kuantiti yang sama


Sebenarnya nk merasmikan loyang kuih ni laaa....hehehe...Pemberian mak mertua CK.. ada 2 bijik diberinya. Tapi memandangkan kuih ni sikit jer, so dapat la buat sebijik jer...ada lebih sikit tu CK masuk jer dalam acuan aluminium.

Jom makan !!

Ahad, 17 Jun 2012

Terung Berlada

Salam Ahad buat semua

Dah lunch? Hari ini CK masak lauk terung berlada. Kegemaran CK dan Jebat. Kalau membeli terung panjang jer, mesti buat lauk ni. Kalo masak pajeri tu macam leceh jer kan...ni jer yg senang !!


 Masa tinggal di Hulu Langat, jiran sebelah rumah selalu masak lauk gini. Sukati ler nk letak terung, bendi, kacang botol, udang, sotong dll. Janji mesti berlada... So meh tengok respi sempoi ni.

Bahan-bahan
1 biji terung panjang - saiz besar, belah 2, dan hiris setebal 1 inci
serbuk kunyit
garam
perasa

Bahan tumbuk
cili padi
cili merah
bawang merah
bawang putih
udang kering

Cara-cara
Terung dibersihkan, dan digaul bersama garam dan serbuk kunyit. Kemudian goreng hingga masak dan toskan.
Tumis bahan ditumbuk sampai cili masak dan naik bau
Masukkan terung yang digoreng tadi
Sesuaikan rasanya. Gaul rata dan siap



 Ok... selamat menjamu selera !!

Sabtu, 16 Jun 2012

Pajeri Nenas Palembang

Salam...bertemu semula setelah lebih seminggu tak update...sori yer..CK banyak hal...bermula dari kenduri kawin sepupu sampailah kedatangan mak mertua dan adik ipar datang jalan2 ke rumah. Diorang stay kat sini 4 hari, so takkan la CK nk mengadap komputer jer kan...mana dengan tempahan yang menimbun...mujur juga diorang datang, boleh la tolong CK sikit2..

Dan hari ini, CK jamu dengan Pajeri Nenas jer.. hari tu tengok kak Azian buat, lepas tu masa lepak2 kat MYR, nampak plak respi dari kak Besah ni. CK suka pejeri sebegini kerana tak berempah. Rasanya pun sedap. Boleh la buat untuk kenduri tahlil hujung bulan ni kan.



nenas pajeri/paceri palembang
Sumber: kakbesah@myresipi.com

Bahan-bahan
•1 biji nenas - di buang empulur dan dihiris 1 cm tebal
•2 bj bawang besar - dihiris
•8 ulas bawang putih - dihiris
•2 cm halia muda - hiris jejari halus
•4 btg kayu manis, 4 kntum bnga lawang, 4 bunga cengkih
•1 sudu besar biji sawi
•segenggam udang kering - cuci dan tos
•beberapa biji cili merah dan hijau - dibelah dua
•gula secukup rasa - agk banyak jg, dlm 2 sudu mkn
•1/2 sudu teh serbuk kunyit
•garam dan sedikit cuka jika kuah kurang masam

Cara-cara
1.panaskan sedikit minyak, tumis bawang2 dan halia hingga layu saja.
2.masukkan rempah 3 sekawan dan biji sawi. kacau sebentar lalu masukkan udang kering. kacau hingga naik aroma. awas, jgn smpai hangit..
3.pastu masukkan semangkuk air (dlm 1 liter dulu). biar mendidih.
4.masukkan hirisan nenas. biar merenih. smentara tu, bubuh la serbuk kunyit, kacau tengok, sesuai tak kaler kuah tu. kalo pucat tmbah lg..
5.bila nenas hampir msk, masukkan cili2 belah td. biar merenih sambil seimbangkn rasanyer. gula bergantung pd kemasaman nenas. pandai2 lah ejas yer..
6.oh yer, kuah dia agak2 lah yer, jgn skit sangat, biar berlinang, biar cili2 tu nmpak cam berenang2 gitu..
7.bila dh sempurna masak, bleh la diangkat.
8.p/s; pajeri ni lebih sedap jika dimakan pd ke esokan hari nyer..

Sedap dimakan dengan nasi putih ataupun nasi minyak. Tapi hari ni CK malas nk masak nasi minyak, so belasah jer la dengan nasi putih. Dan pekena dengan ikan pekasam atau ikan masin memang ngam laaa


Ok...sampai sini dulu.....

Jumaat, 8 Jun 2012

Tauhu Telur Sos Tiram

Salam...

Dah nak abis dah cuti sekolah...rasa sekejap sangat. Tak puas nk berehat kan...dan tengahari ni CK masak simple2 jer, sbb malam ni ada pasar malam...kehkehkeh...

Lauk kegemaran CK dan hubby. Anak2 tau belasah jer....hehehe...paling senang nk memasaknya.

Bahan-bahan
-2 batang tauhu telur -dipotong dan goreng
-2 ulas bawang putih-ditumbuk/hempap sikit...hehe
-1 sudu besar udang kering- digoreng dulu
-2 sudu besar sos tiram
-sedikit minyak bijan
-perasa dan gula


Cara-cara
Panaskan kuali dan masukkan minyak masak dan setitik dua minyak bijan.
tumis bawang putih hingga naik bau
kemudian, masukkan lada sulah. Kacau dan masukkan sos tiram
boleh tambah air sikit
Sesuaikan rasa dengan menambah gula/perasa.
Akhir sekali, masukkan tauhu telur yang sudah digoreng dan udang kering
kacau-kacau, dan bolehlah diangkat.
Tabur daun sup/bawang.... SIAP


Ni masakan ala2 chinese. So hidangkanlah bersama2 lauk2 ala2 chinese gak yer....kalo hidang ngan kari mamak & masak lomak cili padi, ia akan jadi lauk 1 Malaysia !! kehkehkeh.....



Khamis, 7 Jun 2012

Puding Sagu Labu

Salam...

Musim cuti sekolah ni, cuaca panas berdenting kan. Masa balik Melaka minggu lepas, Ya Ampunnnnn...tak dapat nk cerita kepanasannya. CK asyik membelasah air  kelapa muda dan coconut shake jer...


dan hari ini....terimalah...satu lagi dessert yang mudah membuatnya.... sebenarnya CK teringin nk makan sira labu + lompat tikam + puding sagu gula melaka. So...inilah hasilnya 3 in 1 . Ada sira labu, ada puding sagu. Dan kuah lemaknya CK buat ala2 dadih lompat tikam tu.... hahaha.... ok lah kan !! 



Rabu, 6 Jun 2012

Magie Goreng

Salam... apa khabar semua kawan2. Harap sihat. Maaf la sebab dah lama tak update, sebab CK mmg sibuk sikit. Bukan sibuk mengapam atau mengekek, tp sibuk kat luar. Macam2 event sempena cuti sekolah ni


Bahan-bahan
1 bungkus maggi kari
2 ulas bwg putih
1 biji bwg merah
1 sudu besar cili kering kisar
1 biji telur
1/2 biji tomato
1/2 biji tauhu goreng dihiris nipis
fishball, fishkek dan cucur udang (jika suka)
daging/ayam/udang
Sayur sawi dan taugeh
Kicap sikit
Gula, Garam

Cara-cara
1. Maggie direbus hingga masak dan toskan airnya
2. Tumiskan bwg putih, bawang merah dan cili kisar
3. Bila bau dah naik , masukkan ayam/udang/daging. Masak sampai empuk, kemudian masukkan tomato, tauhu goreng & sayur
4. Masukkan telur kemudian hancur2kan, diikuti dengan perencah kari Maggi
5. Bila semua dah sebati bersama , masukkan maggi yg telah direbus td kemudian letak sedikit kicap. Boleh tambah garam kalau kurang masin.
6.Siap


 Ok... ini jer la sarapan pagi ni. Harap kenyang semua orang... dan pagi ni, kena mengekek dan mengapam macam biasa. Sebab petangnya ada event kat luar lagi...aduhhh....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...