Jumaat, 26 Februari 2010

Markisa Milk Shake

Salam Maulidur Rasul untuk semua umat islam.... buat apa tu? tentu sibuk melayan suami dan anak2 kan? maklumlah...cuti.Hang Jebat aku pun cuti 3 hari setelah sebulan straight kerja,kerja dan kerja....


Hari yang panas ni, elok minum benda sejuk2, jom layan markisa milk shake ni... bauh markisa (passion fruit) yang diberi oleh jiran aku, Mr Ivan tu banyak lagi...so buat ler air ni plak.... dapat inspirasi daripada air manggo spin kak fida myresipi...best...cubalah !!!

Bahan-bahan
-2 biji buah markisa (potong dua dan ambil isi dalamnya
-1/2 gelas susu segar
-1/2 gelas aiskrim soda
-air batu secukupnya

Cara-cara
1.kisar sume bahan sampai hancur.
2.tuang dalam gelas
3.sedia diminum.....

boleh tambah vanilla eskrem kat dalam air tu... (tapi aku dh kehabisan stok eskrem..so tak merasalah...takpe...buah tu ada banyak lagi..so boleh buat lagi..he,he....)

Ok....sampai sini dulu.... nk masak lah plak....


Rabu, 24 Februari 2010

Bubur Jagung

Hari ni aku masak bubur jagung la plak... asalnya nk campurkankan dengan bubur caca, tapi jenuh mencari caca tak jumpa2. Time nak, memang susah nk dapat. Akhirnya letak sagu jer lah... Anak2 tak brapa suka, apatah lagi hang Jebat aku tuh... so aku jerlah layan sorang2... kalo tak abis, masuk dalam fridge...tak pun blend bagi halus sikit, pas tu buat eskrem malaysia...best jugak kan... eemmm...boleh cakap jer lah... nk membuatnyer?? tengok mood lah yer...


Sapa suka bubur Jagung?? meh makan ngan aku....



Selasa, 23 Februari 2010

Popia Goreng

Minum petang hari ini, meh pekena Popia Goreng la plak.. kebetulan ada lebih taugeh. Tapi sengkuangnya takde lah plak..takpelah... gantikan dengan karot dan kacang panjang....siap....


Resipinya cari ler kat dalam lemari tu yer.... ala, takyah respi pun takpe kan..sume tau buat popia goreng....


Time panas2 cenggini, tak brapa ada mood la nk berblogging... nk tido jer.. (uish...dalam panas2 pun boleh tido ker? )... itu lah aku.....

Isnin, 22 Februari 2010

Honey Passion Juice

Salam..... yuhuuu.... bersua kembali.... 2 hari senyap sunyi tanpa tenet kat umah..sebabnya modem terbako..sambar dek petir... report punya report, petang ni baru technician tm tu datang ganti baru....


Panas kan cuaca sekarang ni, meh kita minum jus markisa/passion fruit. Fresh tau ... buah markisa ni dapat dari jiran masa pegi raya kat umah dia semalam (CNY)... ni fisrt time aku makan buah markisa ni, selama ni hanya minum jus dh siap jer... rasanya masam2 manis... sedap !!

Bahan-bahan
2 biji buah markisa-diambil isi
1 sudu besar gula
1 sudu besar madu
air batu secukupnya

Cara-cara
-Kisar sume bahan2 sampai hancur dan bolehlah dituang dalam gelas...
-Sedia di slurpppp .....


Rabu, 17 Februari 2010

Roti Manis

Alahai....hajat dihati nk buat roti boy, tapi tak kesampaian...banyak plak kaedahnyer...last2 buat roti manis jer..senang citer, leh cicah ngan air milo. Kali ni idak ler menguli ngan tangan. Suruh ler khaddam besi tu buatkan.......wakahkahkah.......



Bahan-bahan ( 10 bijin bun )
•150 gram tepung roti
•100 gram tepung gandum
•140 ml susu segar ( kalau takde buleh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis)
•2 sudu besar gula
•2 sudu besar susu tepung
•2 sudu besar marjerin atau butter
•1/2 sudu kecil garam
•1 sudu kecil yis
•1 sudu kecil bread improver

Cara-cara
1.Kalau ade cik BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.

2.Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut

3.Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 10 atau 12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar. Biarkan naik sekali lagi, spray dengan air dan tabur sedikit permukaan doh dengan gula. Bakar pada suhu 180 darjah selama 20 minit.

4.Untuk mendapatkan permukaan doh yang licin dan tidak kering pastikan permukaan bun tadi ditutup dengan alumunium foil, selepas 10 minit masa dibakar baru buka alumunium foil tu dan biar permukaaan nye perang. Bila baki masa membakar ade lebih kurang 2 minit buka pintu oven dan glis dengan marjerin dan bakar semula hingga selesai. Harap tips saya ni dapat membantu ya....Selamat Mencuba..








Selasa, 16 Februari 2010

Donut

Hari ni buat donut untuk breakfast. Lama dh tak buat donut ni. Kali ni uli pakai tangan jer. Malas plak nk suruh assistant tu uli. Lama beno dia buat kerja..kang anak2 mulalah merengek, lapo, lapo.....


Bahan-bahan
200g tepung roti
1 sudu kecil dry yeast
20g gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil bread softner
1/2 sudu kecil bread improverlist
140ml susu segar
20g butter
minyak masak untuk menggoreng
gula halus untuk menyalut donut

Cara-cara
Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Kacau
Buat lubang ditengah. Masukkan susu dan dry yeast. Kacaukan sedikit.
Masukkan pula butter
Kacau sehingga sekata
Keluarkan dari mangkuk dan letakkan atas papan canai.
Uli sehingga tak melekat ditangan
Masuk semula ke dalam mangkuk. Tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab. Biar naik 2 kali ganda
Canaikan lagi dan terap dengan acuan donut.
Rehatkan sebentar dan tunggu donut naik sekali lagi.
Goreng dalam minyak panas
Salut dengan gula



p/s: Hari ni aku dh sihat sikit. Cadang nk pegi beli stok barang umah kat Tesco. Manalah tau, dibuatnyer ter'bersalin awal la plak, mak mertua aku datang, kang bising plak orang tua tu, itu takde ini takde....kalo stok sume dh penuh, senang sikit ati. Dari hari ini, bermulalah sesi mengemas umah, tukar langsir, cadang, pasang baby caourt, kemas bilik tetamu dll. Tp bukanlah aku yang buat sume keje tu...Hang Jebat ler.....




Jumaat, 12 Februari 2010

Pajeri Nenas

Fuh...lega...alhamdulillah...aku dh siap masak...he,he......

Ni lauk2 untuk hari ni. Pajeri Nenas dan Daging Masak Paprik (versi campak apa saja...) masih tak cukup tu..tengahari nanti masa nk makan, barulah goreng ikan. Cukuplah 3 jenis tu kan... banyak2 tak larat makyung nk sediakan... cukuplah tu en. Saharudin kan !!!




Dah lama tak makan pajeri nenas.

Bahan-bahan
-1/2 biji nenas, dibersihkan dan dipotong
-5 ulas bawang kecil*
-3 ulas bawang putih*
-1 inci halia* (bahan-bahan * ditumbuk lumat)
-2 sudu besar serbuk kari
-1 sudu besar kerisik
-2 sudu besar pes cili
-4 sekawan
-gula secukupnya
-garam, perisa
-santan (kalo suka)
-udang kering
-minyak masak

Cara-cara
1.Panaskan periuk dan tumis bahan yang ditumbuk bersama 4 sekawan. Masukkan pes cili dan tumis hingga pecah minyak.
2.Masukkan serbuk kari dan kerisik, kacau lagi.Kemudian, masukkan pula udang kering.
3.Kacau rata dan biar garing sedikit, barulah masukkan nenas. Gaul rata.
4.Masukkan sedikit air, sapa suka letak santan, bolehlah masuk santan.
5.Tambah gula, garam dan serbuk perasa.
6.Biar mereneh sebentar dan kuah pekat.
SIAP



Ni plak lauk daging paprik versi campak2. Sebabnya hanya ada karot dan jagung muda jer dalam esbox tu. Segala bunga kubis dan cili benggala sume dh balik ke kedai. Takpe, janji ada lauk untuk budak2 tu....

Khamis, 11 Februari 2010

Dah dapat dah !!!!

Salam..... ni citer kelako hari ni....




Pagi tadi baru aku mengomel pasal laptop kan. Rupanya masa Hang Jebat sampai ofis, bila ada bukak blog aku dan terbaca pasal entri baru tu....(hari ni dia p kursus, tp sempat gak bukak tenet ni....)

Tengaharinya, dia balik makan kejap (ingatkan tak balik, tp aku masak mcm biasa jugak). Sampai jer umah, aku buatkan nescafe panas untuk dia. Tapi dia cakap nk keluar kejap, beli barang. Aku ok jer lah... pas tu naik atas, sambung main tenet, bukak facebook. Dalam masa yang sama, aku dh on laptop lama aku kat bawah, konon nk reformatted balik laaa (sbb semalam aku dh ter'delete perisian kat dalam laptop tu.....)

Turun jer bawah, aku tgk laptop tu dh ada suara balik. Masa rodek2 tu, ada la tulis, kononnya laptop tu auto update.... fuh...lega, tak payah ler aku bersusah payah. Lepas tu aku pun install ler segala jenis games kat laptop tu... (ni laptop lama, aku tak reti plak nk install wifi adapter....)

Lama gak main games, tetiba laki aku balik...aku pun cakaplah.. 'abang, laptop kita dh ok dh..dia buat sendiri jer..auto update...kita dh masukkan games kat dalam tu..." dengan bangganya aku citer kat dia.
Belumpun nampak muka laki aku, dia dh cakap "ala, campak jer lah laptop lama awak tu..nah pakai yang baru ni..." sambil tunjuk satu beg berwarna hitam. Siap dengan semua assessori dia..cooler pad, dll....

Aku terkejut...cisss...bersusah payah aku rodek laptop lama ni..last2 dia beli yang baru jugak.... kata semalam lambat lagi nk beli..... opsssss...aku belumpun ucap terima kasih kat laki aku sbb hadiahkan laptop ni. Dia dh balik ke ofis semula...sambung kursus......
Apapun, alhamdulillah.....aku dh dapat laptop yang diidamkan...ringan sangat. Lepas ni bolehlah aku layan tenet kat bawah plak...tak payah naik atas. Laptop ni jugaklah akan aku bawak masa masuk wad nanti. Takdelah aku boring kat wad tu selama 4 hari (yelah, aku ni kan kena operate, so kena duduk 4 hari kat PMC tu...)

p/s : Thanks abang.

Ikan Masak Cuka

Salam sume......

Kembali bersua setelah 2 hari rest...bukan sakit, tp mengerjakan segala pc di rumah ni...pasang wifi dll. Yelah, kalo ada wifi ni senang sikit, idak ler berebut dengan Hang Jebat aku tuh...
Semalam sehari suntuk mengerjakan laptop lama aku tuh, sampai hilang plak sound sistem dia...yelah..benda dh lama..last aku masuk balik dalam beg dia..masuk dalam almari...habis citer...ni tgh survey laptop baru la plak.... orang tu kata nk beli, tp diam jer....eeeemmmm...kena keluar duit sendiri lah nampaknya...ada laptop ni senang sikit, leh main kat bawah...letak atas perut sambil baring2 pun boleh ...wakahkahkah.......
Lepas sume dh ok, aku saja ler gatal2 tangan tukar template blog aku ni..dh jemu dengan yang lama... dan...inilah hasilnya......tp banyak plak link blog kawan2 yang hilang...kalo korang rasa link korang takde, jangan marah yer..nanti aku edit balik.....

Ni lauk untuk hari ini. Hang Jebat aku ada kursus la plak hari ni. So gerenti aku tak dapat lunch dengan dia hari ni... jadi masak ler lauk yang aku suka....sebenarnya laki aku tak makan cuka. So tak boleh ler makan lauk ni...konon....kalo aku letak suka dalam masakan pun bukannya dia tahu..dia bedal gak....he,he....

Ni resepi cara mak aku...

Bahan-bahan
-1 ekor ikan digoreng dahulu (ikan apa2 pun boleh, kerisi, bawal,)
- 1 ulas bawang besar-dibelah 4
- 2 ulas bawang putih-dihiris
- 1 inci halia-diracik halus
- 1/2 sudu teh biji sawi
- 1/2 sudu teh jintan manis-ditumbuk sedikit
- 3 sudu cuka (boleh lebihkan untuk rasa lebih masam)
- 2 sudu gula (boleh lebih/kurangkan)ikut selera masing2
-2 biji cili hijau-dipotong
- garam, perasa secukupnya-
- air secukupnya

Cara-cara
-tumis bawang besar, bawang putih, halia, jintan manis dan biji sawi sampai naik bau.
- masukkan air dan cuka.
- kemudian, tambah gula, garam dan serbuk perasa.
- masukkan ikan, biar mendidih.
- akhir sekali masukkan cili hijau.
- biar mereneh sebentar dan bolehlah ditutup api.
- siap!!

Selasa, 9 Februari 2010

Kebab Daging

Tadi makan bihun tak brapa kenyang laa... petang ni makan kebab plak. Rotinya pun buat sendiri tawwww....

Resipi untuk buat roti pita boleh klik sini yer...

untuk intinya plak, aku gunakan daging yang dicincang halus dan kentang rebus. Goreng atas kuali leper, letakkan sedikit minyak. Letaklah bawang merah yg dicincang halus, tomato, saderi dan lain2 yg korang suka.... bila dh masak, angkat dan campurkan mayonis. Sumbat dalam roti pita tu..... last skali, picitkan black pepper sos, sos tomato dan cili....hias ler dengan sayur salad dan timun...siap !! senang kan ....


Ok..... sampai sini dulu...Selamat Menjamu Selera !!!

Bihun Goreng

Semalam dh makan nasi kan, so hari ni macam malas la plak nk masak/makan nasi. Itu ler mood aku, tak brapa suka makan nasi. Hari ni makan bihun goreng la plak...ok lah tu, drpd takde benda nk disumbat ke dalam perut....


Cuma letak sayut sawi jer, sbb anak2 tak suka sayur mayur, tambah lagi taugeh...lagilah berjam2 makan, memilih keluar taugeh tu...baik tak payah letak..... ok..aku dh siap masak, nk selesaikan kerja sikit. Siapkan hamper Chinese New Year, untuk diberi pada jiran2 cina kat area umah aku ni.... tak sangka yer, hari ahad ni dh Chinese New Year...lepas tu...aku pun meletoz laaa.... semoga semuanya berjalan lancar...Insyaalah !!!

Isnin, 8 Februari 2010

Murtabak Daging

Kudapan petang ini. Panas betul la skang ni...kalo ujan pun setakat dua tiga titik jer..tu yg lagi panas tu... kalo dapat pekena ABC mesti best kan...
Sekarang ni dh jarang dh beli murtabak kat pasar malam, melainkan beli kat kedai mamak.Sebabnya beli di kedai mamak lebih puas makan sbb banyak inti daging tak tak banyak bawang...kalo kat pasar malam tu..emmmm...faham2 jer lah.....

Resipi boleh tengok kat sini yer... dh selalu buat...guna instant paratha jer.. inti tu pandai2 la korang buat sendiri. Nk letak kari ayam pun boleh jer....senang sangat...asalkan ada sedikit vitamin R ... kenyang la perut tu.. Aku ni tgk mood jugak...


Ok...petang Isnin mcm ni, nk melayan citer2 drama melayu kat tv tuh... sampai ler ke malam...he,he..... sesekali jalan2 amik angin kat luar... tp skang ni dh tak boleh ronda2 ngan moto laa... si baby yot ni asyik tendang sana sini, meragam jer bila naik moto...tp kalo naik kete, elok jer dia dok dalam tu...ish,ish,ish... alahai anak !!!

Hidangan Tengahari Ini

Hai....hari Isnin yg mmg malas...semalam dh rilex, so hari ni kena masak laaa...anak2dah nk balik dr tadika & sekolah tu. Diaorang tau mengangah jer...Irfan takpe sangat, boleh makan apa saja janji bersuap, tapi kalo si Along tu banyak kerenah skit. Makan memilih...geramnyer!!

Ikan Merah masak sweet & sour. Aik? kepala dh ilang?? mana pegi yer?? Ni lauk paberet Irfan. Tiap minggu request 'masak sos' (letak sos tomato laaa...) kalo tak ayam, mesti ikan masak sweet & sour ni.

Ayam masak kicap. Dah 3 hari tak masak ayam...rinduuuu !!!! Kat umah ni sume 'antu ayam'. Ayam goreng kunyit pun best !!

Sayur sawi pendek (ni aku ler yg panggil) tumis bersos tiram bersama tauhu pok sumbat plak ngan fish paste. (amik ko...panjang beno nama masakan sayur ni...)

Ok.....bye!!!

Ahad, 7 Februari 2010

Bihun Sup

Lapar lah plak petang2 cenggini. Meh pekena bihun sup. Kat rumah ni mmg selalu ada sup ikan bilis, sebabnya nk mencelur fishball.


Resipi sup ni ikut chinese style. Dapat dari jiran2 cina kat umah aku ni. Diorang yg ajar buat sup pakai ikan bilis....mmg best.....sesuai untuk steambot dan lain2.

Bahan-bahan (untuk sup)
- 1 gengggam ikan bilis tamban
-2 ulas bawang putih-ditumbuk
-1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
-1 batang saleri
-1 genggam kacang soya
-air secukupnya -untuk merebus
-1 kiub ikan bilis (ni aku saja tambah)
-garam, perasa

bahan lain
-bihun yg dicelur
-daun sup, daun bawang-dihiris halus
-bawang goreng
-fishball, fishcake, wantan goreng dll

Cara-cara
1.Tumis bawang putih dengan lada sulah sampai naik bau, kemudian masukkan air.
2.Masukkan semua bahan2 lain. Renehkan selama 1-2 jam.
3.Letak garam dan serbuk perasa, siap.
4.Masukkan bihun dalam mangkuk dan letak fishball, fishcake dan lain-lain. Curahkan kuah, tabur bwang goreng. Siap !!

Sedap jugak makan ngan sambal kicap. Tapi aku takleh makan pedas, so makan mcm tu jer.....

Selamat Mencuba !!!

Aneka Roti

Lama dah tak meroti, sbb bread softner dh habis. Ni baru jer aku beli kat kedai dekat umah ni. Kebetulan ada bukak kedai jual peralatan kek dan roti. Wah..ini sudah bagus, tak payah la nk pegi Yummies kat BBB ataupun Yen Bakery kat Puchong tu. Harga kat sini pun boleh tahan.

Resipi roti ni dh banyak kat dalam blog aku ni . Cari dalam tag roti yer....


kali ni buat versi ada inti kat dalam tu, strawberry dan blueberry filling.

Ni plak roti sosej, khas untuk anak2.


Tamat kisah roti hari ini. So hari ni tak payah masak nasi. Makan roti jer...







Sizzling Mee Kicap

Breakfast pagi ahad. Nk cari wantan mee, takde lah plak. Kalo tak tesco tu ada la jual. Aku pun dh lama tak pegi Giant, sejak ada beberapa pasaraya dibuka kat kawasan rumah ni. So guna jer lah sizzling mee ni. Oklah jugak.....

Resipi klik sini yer.


Sabtu, 6 Februari 2010

Kari Sardin

Buat kari plak untuk lunch hari ni. Lama dh tak makan kari sardin. Kali ni buat tong besar plak. Baru puas makan. Petang nanti boleh cicah lempeng kelapa.



Bahan-bahan
-Ikan Sardin (4 ketul)
-Ubi Kentang - dipotong kasar (3 biji)
-Serbuk Kari Ikan (3 sudu besar)
-Bawang Besar (1 biji)
-Bawang Putih (2 ulas)
-Bawang Merah (3 ulas)
-Daun Kari (2 tangkai)
-Asam Jawa (2 sudu besar)
-Air (secukupnya)
-Minyak (sedikit)
-Garam dan perasa (sedikit)

Cara-cara
-Tumbuk hancur bawang putih dan bawang merah.
-Potong kasar bawang besar.
-Tumis bawang yang ditumbuk, bawang besar, dan daun kari hingga wangi.
-Masukkan serbuk kari dan air. Biar mereneh dan pecah minyak.
-Masukkan kentang, air, dan garam. Masak hingga kentang empuk.
-Masukkan air asam jawa dan sardin. Biar hingga mendidih dan sebati.


Telur goreng mata kerbau. Ada lagi tak abis masak tu.. aku berenti rehat jap...letih la..tak boleh berdiri lama2, kaki dh bengkak !!!

Slice Cheese Puff

Breakfast pagi ni. Mencari kelainan dalam buat puff. Kali ni aku letak slice cheese plak. Kononnya menggantikan cream cheese laa...malas plak nk putar dan adun cream cheese ngan bahan2 lain. Ni kira short cut laaa.....


Bahan-bahan
-2 kulit pastri puff
-2 keping slice cheese
-sedikit gula pasir
-sedikit serbuk kulit kayu manis
-badan hancur
-telur-dipukul untuk melekatkan kulit puff dan glis

Cara-cara
-ambik satu kulit puff dan letak slice cheese. Tabur gula dan sedikit serbuk kayu manis.
-Gamkan kulit pastri tadi ngan telur yg dipukul
-Lipat 2 kulit pastri tu.
-Gliskan dengan telur dan tabur badan hancur.
-Panaskan oven dan bolehlah dibakar sampai kekuningan.

Senang jer kan...sedap dimakan panas-panas.


Khamis, 4 Februari 2010

Cekodok Pisang

Panas giler skang ni. Nk tido pun berpeluh2, walopun dh guling2 atas lantai... takleh jadi ni, perut la mcm berbunyi2, sapa yg bunyi, perut yg lapo atau baby yg merengek?? wakahkahkah.....
Ini minum petang hari ini. Cekodok pisang. Berbau sampai umah korang tak??? he,he....



Bahan-bahan
-3 biji pisang masak (guna pisang montel)
-1/2 cawan kelapa parut
-1/2 cawan tepung gandum (ikut kepekatan)
-5 sudu besar gula (boleh lebih/kukrangkan ikut tekak masing2)
-soda bicarbonat (secubit jer)
-baking powder (pun secubit)
Cara-cara
-Pisang dilecek hingga halus kemudian masukkan semua bahan-bahan lain.
-Kacau rata
-Panaskan minyak, dan bolehlah digoreng adunan tadi. Aku jemput pakai tangan jer..guna sudu pun boleh.


Tauhu Berlada

Alhamdulillah, aku dh siap masak...tak payah dok memikir lagi. Malam tadi tido awal, sebab kalau hari rabu, rancangan kat tv takde yg best, so bangun pagi ni energetik la sikit. Hubby plak dh siap buatkan mee goreng. Rasanya? eeemmm....boleh lah tahan... (jangan marah yer abang!! skang ni sebelum balik umah, dia mesti bukak blog aku ni, misi klik2 nuff, so mesti dia baca entri ni.. abang, cepat balik yer..ayang dh siap masak ni... )


Bahan-bahan
-2 keping tauhu-digoreng dahulu
-5 biji cili padi (kalo suka pedas boleh lebihkan)
-1 biji cili hijau
-1 biji bawang besar-dihiris
-sedikit ikan bilis
-minyak masak secukupnya

Cara-cara
-Panaskan kuali dan masukkan minyak.
-Cili padi,cili hijau dan ikan bilis digoreng dahulu hingga layu dan wangi.
-Toskan, dan biar lebihan minyak dalam kuali
-Masukkan ke dalam lesung batu dan tumbuk kasar.
-Tumis bawang merah yang dipotong kemudian masukkan cili yang ditumbuk tadi. Goreng hingga masak.
-Letak serbuk perasa dan garam.
-Siap dan boleh disiram atas tauhu yang digoreng tadi.

Sedap dimakan dengan nasi panas


Ni lauk2 sampingan untuk hari ini. Setiap orang ada lauk masing2, kalo tak ada yang merajuk nanti.

Fatt Choi Goreng dengan Daging Cincang. Ni lauk untuk makyung yang tak boleh makan pedas.

Asam Pedas Ikan (request dr hubby, buat sekor jer, khas untuk dia )

Daging Goreng Kunyit, untuk anak-anak.






Rabu, 3 Februari 2010

Kuetiau Sup

Ni lunch untuk aku sorang hari ni. Untuk anak2 dan hang Jebat, aku dh siapkan nasi berlauk. Tu pun yg simple2 jer..goreng2. Skang ni tak brapa suka la nk makan nasi, kecuali kena paksa dengan Hang Jebat. Aku lebih suka makan benda2 berkuah mcm ni, tp tak boleh pedas. Heran gak perubahan mengandung kali ni, suka betul makan masakan ala cina. Pas tu tak boleh makan pedas lak tu.....ish,ish,ish....

Resipi sup kali ini pun ikut chinese style. Dapat resipi kat Asean Food Channel.

Bahan-bahan
-kuetiau secukupnya- dicelur dahulu

Bahan-bahan sup
-tulang ayam berserta kaki ayam
-lobak asin-yg kaler coklat tu..
-lobak putih-dibuang kulit dan dipotong
- batang saderi
-bawang putih-diketuk
-lada sulah
-air secukupnya
-kacang soya
-minyak masakkk-untuk menumis
-garam dan perasa secukupnya

Cara-cara
1.Masukkan minyak dan tumis bawang putih dan lada sulah hingga naik bau.
2.Kemudian, masukkan air(banyak mana yang suka laaa....)
3.Masukkan semua bahan2 lain.
4.Masak selama 2 jam.
5.Tambah garam dan perasa.
6.Tapis air sup untuk dapatkan sup yg jernih.
7. Sedia dihidangkan bersama kuetiau, mee atau bihun. Untuk sup nasi ayam pun boleh.


Hidangkan kuetiau bersama daun sup, daun bawang dan bawang goreng.Boleh tambah apa saja yg korang suka,aku letak fishball, isi ayam, dan sayur taugeh.

Selasa, 2 Februari 2010

Yong Tau Foo

Hari ni buat Yong Tau Foo la plak.. macam biasa isi ikannya guna ikan tilapia. Ni semata2 ikan jer, takde sayur kangkung dan seangkatan dengannya. Tacang tumbuk pun lupa nk tabur. Kes nk cepat makan. Jemput lah semua !!!


Resipi untuk kuah yong tau foo
SOS HITAM:
560ml air
1 kiub stok bilis
1 camb kicap pekat/hitam
2 camb sos kacang hitam ( OR taucu )
1 camb sos hoisin
2 camb gula pasir
1/8 camt serbuk rempah lima
garam secukupnya
3 camb air, dicampur 1½ camb tepung jagung (atau ikut kepekatan tersendiri)

SOS CILI:
8 biji cili merah, dibuang biji
2 camt bijan goreng/bakar
100ml cuka
2 camb sos plam
3 camb gula
garam secukupnya

Cara-cara
SOS HITAM YONG TAU FOO:
Jerang air, stok bilis, kicap pekat, sos kacang hitam, sos hoisin, gula pasir dan serbuk rempah lima di atas api perlahan. Kacau hingga mendidih, masukkan campuran tepung masak. Kacau tanpa henti selama 2-3 minit lagi atau hingga pekat.

SOS CILI YONG TAU FOO:
Kisar cili dan bijan hingga halus. Jerang cuka di atas api perlahan. Masukkan bahan kisar dan semua bahan lain, ketepikan dari api, biar sejuk
note : garam & gula - ikut selera
note: kalau nak buat 1 sos saja, Sos Hitam Pedas, tambahkan cili boh ke dalam (step 2) mengikut kepedasan masing2 dan sedikit cuka.

Untuk resipi fishball plak, leh klik sini yer.... aku guna isi ikan tilapia. (gunakanlah sepenuhnya apa yang ada di belakang rumah..wakahkahkah....)

hari ni terlebih rajin la plak, aku pelbagaikan jenis fishball tu, ada yang balut dalam kulit wantan, sumbat dalam tauhu putih dan tauhu pok, balut ngan kulit tauhu, crab stik dan lain2 lagi. Kali ni takde versi bulat2 dan rebus. Sume goreng, kemudian rebus dalam air sup. Kiranya ikut hainan style ler....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...