Selasa, 28 Jun 2011

Char Kuetiau

Salam...bertemu lagi...

Dinner malam ni, hanya char kuetiau jer, dh tak larat nk masak lauk-lauk dan tak brapa selera nk makan nasi. Ditambah plak dengan baru balik dari beli barang2 dapur kat Tesco Puchong maghrib tadi... so memang letih. Masak yg ringkas2 jer..janji boleh alas perut sudah laaaa...

Kalo masak kuetiau WAJIB ada kerang, udang taugeh dan kucai. Perhiasan lain tu bergantung ler pada stok dalam esbox... Selalunya CK masak charkuetiau ikut respi ni.

Bahan-bahan(ni untuk sorang makan yer)
~secekak kuetiau
~1 sudu makan pes bawang putih
~1 sudu makan pes cili (kalo suka pedas boleh letak lebih)
~1 sudu besar sos tiram*
~1/2 sudu besar minyak bijan*
~2 sudu besar sos ikan*
~ 1 sudu besar kicap pekat*
~1 sudu besar kicap cair*
~sedikit garam*
~sedikit ajinomoto*
bahan-bahan bertanda * dimasukkan ke dalam satu bekas dan dikacau sekejap (aku masuk dalam cawan kecik dan kacau)
~segengam taugeh
~3 pokok daun kucai
~isi kerang -terpulang banyak mana nak
~udang-sukati nk udang kecik atau besar
~1 biji telur
~minyak masak untuk menumis

***Cara buat pes bawang putih- bawang putih ditumbuk, kemudian rendam dalam minyak masak untuk beberapa jam

Cara-cara
1. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Masukkan udang, goreng sekejap dan ketepikan.
2.Tumis bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan pes cili. Kacau lagi.
3.Masukkan cecair dalam cawan tadi, dan kacau cepat2.
4.Masukkan kuetiau, kacau rata. Masa ni boleh ler masuk isi kerang. Kacau lagi.
5.Ketepikan kuetiau ke tepi dan pecahkan telur ditengah-tengah. Biar telur beku sedikit kemudian kacau rata dengan kuetiau tadi.
6.Masukkan taugeh dan daun kucai. Kacau dan siap....


* tips : untuk menggoreng kuetiau ni, anda dinasihatkan jangan guna kuali yg kecil, Kalo boleh, guna kuali yg besar sikit(tp idak ler kawah..he,he). sebab kita nk kuetiau tu sebati dengan rempah-rempahnya dalam masa yg cepat. Kemudian, senang untuk kita ketepikan kuetiau tu ke tepi sebelum dipecahkan telur. Lagi satu, gunakan api yg besar....


Alhamdulillah...dh kenyang !!!


Jumaat, 24 Jun 2011

Bubur Caca Labu

Salam... entri hari ini, mungkin last entri buat minggu ni. Sebabnya Sabtu dan Ahad CK full dengan aktiviti. Esok kami nk balik ke Melaka sekejap. Dan hari Ahad ada hari sukan tadika Irfan. So.. takdelah entri masak2..hehehe

Dan juadah minum petang hari ini...tu diaaa.. Bubur Caca plus Labu. Lama dah tak buat bubur, asyik kek dan kuih jer..


Bahan-bahan
* 3/4 cawan cha-cha
* labu- dikupas dan potong
* 1 kotak santan KARA
* gula (ikut citarasa)
* secubit garam
* dua helai daun pandan

Cara-cara
1. Masukkan cha-cha kedalam air mendidih rebus sehingga kembang
2. Dalam periuk lain masukkan labu, daun pandan. gula, dan garam. Tambah sedikit air. Masak sampai labu empuk.
3.Kemudian masukkan cha-cha yang sudah direbus tadi dan juga santan. Tambah air jika perlu. Masak hingga mendidih. Siap


Bila dah siap..alamak, CK lupa la nk letak sagu biji. Kalo letak tentu lagi best !!!


Khamis, 23 Jun 2011

Apam Baldu Merah

Salam.. petang ni CK buat apam plak. Huh...tiap2 petang sudah ada menu ni? Apa kes??
Alaa..mood rajin tengah ada. Kalo malas tu, sendiri mau ingat laaa.....lagipun anak2 dh membesar, kejap-kejap nk makan. Kalo takde benda nak dingap, mau diorang panjat kabinet dan punggah isi perut dalamnya... tak sanggup nk kemas...huhuhuh.....


Jangan ingat Baldu Biru nyanyian Ella dan Awie jer taw... ni Baldu Merah plak...hehehe.... Struktur apam ni lembut dan gebu. Sesuai untuk budak2.


APAM BALDU MERAH
Sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
•125gm gula pasir
•125gm gula merah - aku pakai yg serbuk
•100ml susu cair
•100ml air sejuk/paip/masak
•250 gm tepung gandum
•½ sudu teh soda bikarbonat
•1 sudu kecil ovalet
•½ sudu teh yis
•1 biji telur
•100gm butter

Cara-cara
1.Ayak tepung gandum bersama soda bicarbonat.
2.Air sejuk dicampur dengan gula merah dan masak hingga hancur. Padam api dan segera tapis...kemudian masukkan butter. Kacau sebati. Ketepikan
3.Sementara itu, pukul telur bersama gula pasir dan ovalet sampai kembang (mcm nk buat apam polkadot tu) Masukkan susu cair berselang seli dengan tepung dan pukul lagi sampai gebu.
4.Masukkan cairan gula merah tadi kedalam adunan telur. Tambah yis
5.Biar setengah jam agar adunan kembang (masa ni adunan akan pekat sikit, so kalo nampak keras sangat, boleh tambah sikit dengan air masak dan kacau sebati, kalau keras sangat, nanti apam susah nk merkah)
6.Panaskan kukusan dan sendukkan adunan tadi ke dalam acuan. Jangan penuh sangat sbb apam ni naik kembang
7.Kukus selama 15-20 minit dengan api besar (*kalo guna api sederhana, apam takkan kembang setaman)
8.Siap...dah bolehlah dinikmati

Selamat Mencuba



Ok... jom minum petang !!!!




Telur Masak Taucu

Hari ini Hari Malas CK, atau mungkin juga hari rilex..heheh.. masak pun lauk telur jer. Takpelah..janji sedap, boleh alas perut anak2. Aku macam biasalah..tak makan nasik..hehehe...

CK nampak respi ni kat blog kak Ummi. Selama ni CK tak pernah plak masak telur letak taucu. Guna ikan biasa ler, boleh dikatakan dalam seminggu mesti ada lauk taucu. Dan bila Kak Ummi tayang lauk telur taucu dia, terus teringin nk cuba. Time kasih Kak Ummi kerana bagi idea masak lauk2 senang lagi sedap dikala malas-malasan ni..


Telur Masak Taucu
Bahan-bahan
* 3-5 biji telur
* 3 ulas bawang merah-dihiris
* 2 ulas bawang putih -dihiris
* 1 biji lada merah dibuang bijinya dihiris. Aku tambah sikit cili padi.
* 1 inci halia
* 1 sudu besar taucu
* sedikit asam jawa
* 1 sudu kecil gula
* minyak untuk menumis
* garam secukupnya kalau perlu- sebab taucu dah masin

Cara-cara
Goreng telur mata lembu/kerbau macam biasa. Gunakan minyak sedikit.Jangan sampai garing, kalau goreng separuh masak lagi sedap. Angkat telur dan letakkan dalam pinggan.
Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sampai naik bau.
Masukkan taucu
Masukan air asam jawa.
Masukkan gula. masak sampai mendidih dan kuah pekat.
Tuangkan kuah diatas telur.


Dan...hasilnya??? SEDAP !!! Jebat pun mengakuinya. Dan lepas ni, bolehlah masak lagi lauk ni. Yeah, dah bertambah koleksi masakan telur mata selain masak kicap, sambal dan bake bean. !!



Rabu, 22 Jun 2011

Kek Pisang Daisy

Selamat Petang. Dah minum? Masak kuih apa?

Ni hidangan minum petang kami sekeluarga. Kebelakangan ni CK rajin sikit, so adalah kuih muih sebagai kudapan. Semalam CK dah beli pisang berangan yang masak ranum. Balik jer rumah terus buat cekodok (teringin benar nk makan) dan hari ini projek kek pisang plak.


 Kek ini lembut dan gebu. CK dan ubahsuai daripada beberapa resipi kek pisang yang ada dan ia menepati selera kami sekeluarga. Lembut sebab menggunakan minyak jagung Daisy. Jebat pun kata sedap. Anak2 dh plan nk bawak bekal ke sekolah.

Tapi kalo korang tak nak guna minyak jagung pun takpe. Boleh ganti dengan butter yang dicairkan ataupun minyak masak biasa...


Kek Pisang Daisy
Sumber: cendanakasih

Bahan-bahan :
* 2 cawan tepung kek
*1 sudu kecil baking powder
* 1/2 sudu teh soda bikarbonat
* 3/4 cawan gula
* 2 biji telur (asingkan kuning dan putih)
* 1 1/2 cawan pisang berangan dilenyek
* 1/2 cawan minyak jagung Daisy
*1/4 cawan susu segar/cair
*1 sudu kecil ovalet
* sedikit esen vanila/pisang
* coklat rice untuk ditabur


Cara-cara
* Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat
* Pukul putih telur sampai kental
* Dalam bekas lain, pukul kuning telur bersama gula hingga kembang
* Masukkan minyak, susu cair, pisang dilecek dan ovalet. Pukul lagi.
* Kemudian masukkan esen vanila diikuti dengan tepung sedikit demi
sedikit
* Masukkan pula putih telur, sedikit demi sedikit sambil dikaup balik
(jangan putar dengan mixer, guna spatula jer)
* Adun rata, kemudian masukkan ke dalam loyang yg dialas dan disapu minyak.
* Tabur coklat rice dan bakar pada suhu 180’c selama 30-40 minit (bergantung kepada oven)




Ok... sapa nk rasa? meh amik seketui sorang. Ada banyak tu. Kalau masih tak puas makan, sudikanlah mencuba respi ni yer !!



Asam Pedas Tetel

Salam.. hari ni CK masak lauk negeri bang Jebat..hehehe...ASAM PEDAS. Ni juga lauk kegemaran Along. Tapi untuk Irfan, nampak gayanya kena masak lauk lain lah..sbb dia tak brapa masyuk dengan asam pedas ni.

Ermm.. jangan tak tau, respi ni mendapat pujian dari mak mertua CK tawww... hehehe... jeles plak ipar duai CK tu.. katanya mak mertua puji meleret...wakahkahkah....


ASAM PEDAS TETEL
sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
-daging dan tetel secukupnya -direbus dahulu hingga empuk (simpan air rebusannya)
-3 ulas bawang merah*
-2 ulas bawang putih*
-1 inci halia*
-serai*
-1/2 inci lengkuas*
-2 biji buah keras*
-sedikit belacan*
-20 biji cili kering-dipotong dan direbus dahulu)*kalau nk pedas boleh tambah
-daun kesom
-bunga kantan
-daun limau purut- dibuang tulang tengah dan di carik
- 2 sudu makan sos ikan
-2 sudu makan air limau nipis
-air asam jawa
-minyak masak
-garam, perasa

Cara-cara
-bahan-bahan bertanda * dikisar halus bersama air asam jawa.
-panaskan periuk dan tumis bahan yang dikisar halus tadi hingga pecah minyak dan wangi
-masukkan sedikit air rebusan dan daging. Boleh tambah air lagi kalo nk kuah lebih
-tunggu hingga kuah mendidih dan bolehlah dimasukkan sos nampa dan air limau nipis.
-Campakkan daun limau purut, daun kesom dan bunga kantan.
-Biar mendidih lagi, dan bolehlah dirasakan garam dan tambah serbuk perasa. Siap..


Kuah asam pedas ni bila dipanaskan lagi akan pekat, dan sangat sedap kalo dicicah dengan cekodok.




Selasa, 21 Jun 2011

Talam Suji

Salam...jumpa lagi kita.. hari ni CK rajin sikit sbb tengahari tak payah masak beria2, sekadar masak lauk2 ringkas jer. My Jebat tak balik untuk lunch. Jadi ada masa untuk buat kuih, layan internet, FB, diet..hehehe....

Sebenarnya CK dh lama beli tepung suji ni, tp tak tau nk buat apa. Tujuan utama beli hari tu sbb nk buat samosa. Lepas tu tak guna dah..cian kat tepung tu, merayu2 mintak dimasak


Resipi dari chef Hanieliza. TQ

Lapis bawah :
1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
1 cawan gula pasir (atau secukup rasa)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning

Lapis atas :
4 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
2 s/b gula
1 cawan gula merah

Cara:
1. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat..
2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit
3. Adunkan semua bahan lapis atas.
4. Masakkan sekejap dan tuangkan atas lapis bawah.
5. Kukus lagi selama 20 minit.
6. Sejukkan dan potong. Hidangkan.


Ada sesiapa yang teringin??

***gambar tak brapa clear sbb pakai Lumix.


Nasi Goreng

Salam.. hari ni CK masak nasi goreng untuk breakfast keluarga. Lama tak masak sebabnya takde nasi lebih...hehehe...


Nasi goreng biasa jer, tumis bawang merah+putih, kemudian tambah sambal belacan. Pastu masukkan udang kering yang ditumbuk. Tambah sayur kacang panjang dan pecahkan telur. Boh garam, perasa, kacau...dan siap...

Disebabkan nasi ni plain jer (takde ayam, daging atau udang) kat dalamnya, so CK gorengkan sotong ball. Buat penghias dan penyedap selera. Hehehe....


Ok.. Selamat Menjamu Selera. CK ada banyak keje hari ni. Kejenyer? nk tido...hahaha....



Sabtu, 18 Jun 2011

Hua Sen Tang Yuan

Aloo... ini hali CK mau invite kawan2 makan Hong Kong dessert maaa... manyak shedap woooo...hehehe...

Dulu CK pernah buat chinese dessert ni, tp dalamnya takde inti. Kuahnya pun plain jer.. tp kali ni CK dh pandai sikit, dan dapat resipi yang betul2 Hong Kong mali...

Tang Yuan/kuih ee ni macam buah melaka la bagi orang Melayu, Cuma dalamnya ada inti, iaitu inti kacang merah, bijan hitam, kacang hijau dan lain2. Tapi buah Melaka orang Melayu letak gula melaka jer kan...

Keistimewaan Tang Yuan ini dimakan dengan kuah. Haa.. itulah kelainannya. Kuahnya pula kuah kacang manis. Meh kita tengok cara2 buat kuih ni yer.
*gambar tak menarik perhatian sbb CK guna henpon jer..malas nk ber DSLR


Hua Sen Tang Yuan
Sumber: cendanakasih.blogspot.com

Bahan-bahan A(untuk bebola)
-1 cawan tepung pulut
-Air secukupnya
-Pewarna kegemaran
-Inti secukupnya (nenas, bijan hitam, kacang merah, kacang hijau ataupun kelapa..terpulanglah kat korang)


Cara2
-Tepung pulut digaul dengan air sampai lembut. Sama la macam kita nak buat buah melaka tu. Bila dah lembut, bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut warna pilihan anda

-Ambil secubit dan leperkan. Letak sedikit inti. Cantumkan kembali dan bulat2kan. Buat sehingga habis adunan.
-Panaskan air dan biar mendidih. Masukkan bebola tadi. Bila terapung, bolehlah diangkat.

Bahan-bahan B (untuk kuah kacang manis)
-1 cawan kacang tanah- yg telah dibuang kulitnya
-1 genggam beras pulut
-gula batu secukupnya
-3 hiris halia
-2 helai daun pandan- disiat2.

Cara-cara
-Kacang tanah direndam semalaman. Kemudian digosok untuk buang kulitnya (lebih baik beli yang sudah dibuang kulitnya, senang kerja)
-Sediakan periuk dan masukkan air. Rebus kacang tanah bersama beras pulut selama 3-4 jam (sampai kacang lembut dan beras pulut hancur)
-Masukkan gula batu. Ikut kemanisan masing2 yer
-Letak halia dan daun pandan.
-Biar mendidih sekejap dan siap

Cara Menghidang.
Masukkan bebola ke dalam mangkuk. Sendukkan kuah kacang manis, dan sedia dinikmati.

SELAMAT MENCUBA !!


Inilah rupanya isi kandungan dalam tu.. ada inti kacang merah. Kalau rajin/suka, bolehlah buat inti bijan hitam. Ni baik untuk kesihatan. Selain tu boleh gak buat inti kacang hijau, nenas, dll



CK ni suka mencuba menda2 baru, tambah plak rajin dok layan layan chanel AFC. Asyik kuih2 melayu jer boring gak kan. Sesekali cuba plak dessert bangsa lain. Dan dessert ni memang boleh masuk list. Sedap dan tak jemu dimakan. 

Ok...sampai sini dulu !!!

Jumaat, 17 Jun 2011

Pizza Mama

Salam... hari ni CK buat pizza plak untuk anak2. Dah lama tak memiza kat rumah ni. Tapi setelah nampak makyung Ana buat pizza, terus teringin nk makan. Cepat2 pegi kedai bakery beli mozzarella.


Ni resipi yang biasa CK buat.Sebenarnya pizza ni bergantung kepada apa yang kita nk letak kat atasnya. Sosnya plak sukati ler... kali ini CK ambik jalan mudah. Beli jer sos spegheti Cambell yang dalam tin tu. Kemudian, panaskan sekejap dan masukkan daging cincang dan sosej. Senang jer...

Bahan Base:- (2 keping sederhana besar)
-250 gm tepung roti
-250 gm tepung gandum biasa
-3 sudu besar minyak zaitun/jagung
-1 sudu makan gula
-1 paket yis (11 gm)
-sedikit garam
-1 cawan susu segar yang disuamkan (bergantung pd tepung)
-1/2 sudu kecil bread improver
-1/2 sudu kecil bread sortner

Cara Membuat Base:-
-Gaul semua bahan2 base.
-Uli hingga tidak melekat di tangan dan menjadi doh yang lembut.
-Rehatkan selama 30 minit.
-Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Canaikan dan letak dalam loyang pizza.
-Letakkan topping pizza.

Bahan Sos (Topping):-
-1 tin sos spegetti segera
-200 gm daging kisar
-7 - 8 biji button mushroom - belah 4 atau 6
*masak sos spegheti bersama daging kisar dan cendawan.

Bahan tabur atas pizza
-3 batang sosej - hiris kecil-kecil
-1/2 biji capsicum merah
-1/2 biji capsicum hijau
-1/2 tin kiub nenas
-mayonis
-sos lada hitam, sos cili
-cheddar cheese
-mozarella cheese secukupnya

Cara Menyediakan Pizza:-
-Sapukan base yang telah dicanai tadi dengan sedikit minyak zaitun, kemudian letak sos spegheti
-Ratakan dipermukaan base.
-Masukkan sebahagian topping. (Tinggalkan sebahagian untuk 1 keping lain).
-Taburkan capsicum merah dan hijau serta nenas.
-Pancut dengan sos cili, lada hitam dan mayonis
-Akhir sekali taburkan mozarella cheese dan ceddar cheese menutupi topping tadi. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 15 - 18 minit.
-Keluarkan dari ketuhar dan hidang panas-panas.


Ok..sampai sini dulu. Tengahari cenggini kalo tido best kan !! so...CK nk zzzzz la kejap !! hehehe...



Khamis, 16 Jun 2011

Gulai Ikan Tongkol

Salam..

Ikan Tongkol memang menjadi kegemaran kat rumah CK ni, sebabnya ikan ni tak banyak tulang. Selain digoreng dan buat sambal, CK suka juga buat masak lemak ataupun gulai nasi dagang cenggini

Tapi hari ni takde lah nasi dagang. Takde sebarang majlis atau benda2 special pun. Kengkawan pun takde nk datang. So simpan la beras nasi dagang tu yer..sayang nk guna. Bukan senang nk dapat. Kena order kat kawan di Kelate nun.


Kali ni special sikit, sebab CK letak belimbing buluh. Beli kat pasar malam Sungai Besi hari Sabtu lepas. Asalnya my Jebat suruh buat masak lemak ngan telur itik, tp terlupa lah plak. Itiknya belum bertelur..kehkehkeh....

Bahan-bahan:
1 ekor ikan tongkol 500 gm- potong kecil
1 keping asam gelugor(keping)- kali ini CK kurangkan sbb guna belimbing buluh
1/2 sudu kecil gula melaka
1 st garam
1/2 inci halia-hiris
3 ulas bawang putih- diketuk
air secukupnya

**** rebus semua bahan di atas hingga ikan empuk.

Bahan lain:
700 ml santan sederhana pekat
1 batang serai dititik
5-6 biji cili padi- ketuk
1 sudu besar kerisik
garam dan perasa
2 sudu besar cili kisar
6 biji belimbing buluh- diketuk sedikit

Bahan dikisar halus:
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1/2 sm lengkuas
2 sudu besar ketumbar
15 biji cili padi kampung
1 st jintan putih
2 biji buah keras
* kalau guna rempah nasi dagang, boleh skip  ketumbar dan jintan putih tu. Kali ini CK guna rempah ikan nasi dagang. Beli kat pasar borong. 

Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan kerisik. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan 1 cawan air rebusan, santan, ikan, cili padi, asam gelugor ,belimbing buluh, serai, garam dan perasa. Masak hingga kuah pekat. SIAP


Ok... nk rilex la jap !!!



Rabu, 15 Jun 2011

Paru Goreng Sambal Kacang

Salam... dah hari Rabu!! dan hari ni CK tak masak (lagi??? )...sebabnya my Jebat ada karnival sukan di Uniten. So kami anak2 beranak makan yang senang2 jer lah.

Untuk kudapan pagi ni, tingin beno nk makan paru. Cicah dengan kuah pecal instant pemberian Zarina. Memang best. Kalau kat pasar malam (Bandar Tun Razak dan Sungai Besi) CK selalu beli satay paru ni.


Selain paru cicah sambal kacang, CK gorengkan jugak cendawan. Cicah plak ngan sambal kicap. Waduh...tak memandang orang kiri kanan dah. Nyum,nyum, nyum !!!

Nk rasa? alahai..jauh la nak hantar, lagipun tak brapa nk cukup ni. Korang buat sendiri ek..

Bahan-bahan
-paru secukupnya- direbus dahulu kemudian potong nipis
-serbuk megi secukup rasa
-garam
-tepung beras, tepung jagung
-ketumbar biji*
-jintan manis*
-jintan putih*
-bawang putih*

Cara-cara
-Bahan2 bertanda * ditumbuk lumat. Kemudian gaulkan pada paru. Tambah garam dan serbuk secukup rasa. Gaul dengan tepung beras dan tepung jagung (kalau payah nk melekat, boleh tambah sedikit air)
-Goreng paru dalam minyak panas sampai garing
-Ambil beberapa sudu kuah pecal segera, campur dengan air panas mendidih dan kacau. Siramkan ke atas paru tadi. Siap

** untuk cendawan goreng, gunakan bahan2 yang sama macam diatas, tetapi bancuh adunan macam goreng pisang. Kemudian celupkan cendawan dan goreng dalam minyak panas.


Ok..sampai sini dulu. Layan citer P.Ramlee, Masam2 Manis kat 105. Sambil makan...hehehe....






Isnin, 13 Jun 2011

Light Cheese Cake

السلام عليكم

Setelah dua tiga kali buat kek dan hasilnya pun agak sukses, hari ini CK memberanikan diri buat cis kek plak. Selalu tu CK beli jer kat SR, tp sejak dua menjak ni tak brani ler plak. Tambah plak, bila lalu jer SR tu, lengang jer orang (ker CK yg pegi awal..orang lom datang lagi) tak nampak pun muka orang melayu makan kat situ. Lagi le tak jadi terus


Rasanya dulu pernah buat kek seumpama ni, tp guna slice cheese. Kali ni guna cream cheese plak. Terima kasih pada mak dak Zharif. (hehehe...nama anak kita sama) Hasue..yg sudi konsi respi kek yang sodap ni.

Tapi sayang, CK takde blueberi atau stoberi filling untuk dicurah atas kek tu. Buttercream pun dh habisss... so takde la deko mendeko ari ni...

Light Cheese Cake
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan
• 125g cream cheese
• 300 ml susu segar
• 80 g mentega atau marjerin
• 80 g tepung gandum
• 80 gram gula halus
• 3 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila/jus lemon

Cara-cara
1. Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula mentega/marjerin,kacau lagi sehingga cair,padamkan api dan ketepikan.
2. Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2 ringan (ia tidak tumpah apabila mangkuk cuba diterbalikkan)
3. Di dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan hand whisk dengan perlahan
4. Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand whisk tapi gaul dengan perlahan2)..
5. Glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. Masukkan adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar kek
6. Bakar pada suhu 160 darjah selama 45 minit (atau sehingga masak) menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang berisi air panas ketika dibakar)
8. Hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja.



Masa nk last, kek ni rasanya dh masak, dah cuba masukkan lidi..keluar bersih...tp macam gatal jer, CK biarkan kek ni dalam 10 minit lagi.. kengkonon nk garingkan sikit permukaan atas tu...tapi/tiba-tiba/ dan suddenly....bila buka jer oven...alamak..kek dah macam kerang tersengih... merekah lorrrr... apsal ek?? terlebih panas kot... apapun, takde sapa nampak pun...potong cepat2. Yang kawasan merkah tu CK bagi dak Irfan makan....hahaha....



Jumaat, 10 Jun 2011

Puding Roti Sos Kastart

السلام عليكم

Sesekali teringin nk makan benda2 manis. Takpe lah kan. Hari ini buat lagi mende ni. Tiga hari lepas dah buat, tapi tak sempat nk ambik gambar.

Selalu tu, bila aku buat bingka roti, tak laku. Budak2 ni tak pandang pun. Tapi bila buat cenggini (siap ada sos) waaa..suka plak diorang. Asyik tanya, bila boleh makan lagi??

Resipi ni aku copy paste dari rumah Ita Jepun. Sedap.. boleh masuk dalam list. Kalo kengkawan datang rumah, bolehlah aku jamu dessert ni. 

Bahan-bahan
* 8 keping Roti
* 500 ml Susu segar
* 4 sudu besar Gula halus
* 2 sudu besar Butter- cairkan
* 2 biji Telur
* 1 sudu teh Esen vanilla
* 1 sudu besar Tepung Jagung
* 1 sudu kecil serbuk cinnamon
* 2 sudu besar Kismis

Untuk Sos Kastard
* 1 tin susu cair
* 2 s/b tepungkastad-
* 2 s/b gula

Cara-cara
1. Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
2. Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
3. Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya. Tambah kismis jika suka. Aku letak dry cranberries dan ceri.
4. Taburkan  badam hiris atas adunan.
5. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
6. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
7. Tuang ke atas puding roti tadi.




Sapa nk rasa? jemput lah !!!

Khamis, 9 Jun 2011

Kek Coklat dan cucu

Salam... hari ni baru sempat nk update blog. Dua hari lepas, cucu datang rumah, so sibuk la sikit... errrm... seawal 35 dh ada cucu? hehehe...CUCU SEDARA laaa...

Tak tau nk bekalkan apa untuk diorang balik Taiping, so aku buat la kek coklat. Ini jer yang nenek pandai sikit pun. (...kelakar jer rasanya bila cucu2 sedara terpaksa panggil Tok Su (utk Jebat) dan Nek Su (aku).. Jebat plak asyik mengusik "ooo..nenek masak untuk cucu yer..." kahkahkah



Kek Coklat Moist Cendanakasih versi cup cake !!

Bahan-bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan buttercup- dicairkan
1/2 cawan susu pekat manis

Bahan B (diayak dulu yer)
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan C
3 biji telur
1 sudu teh Ovalette
1 sudu kecil Esen Vanila


Caranya:
-Campurkan koko, gula, susu cair, susu pekat dan mentega cair ke dalam periuk dan masak hingga semua larut. Ketepikan dan biarkan ia sejuk.
-Pukul putih telur sampai kembang. Kemudian baru masukkan pula kuning telur. Pukul lagi dan tambah esen vanila dan ovelet.
-Campuran bahan A yang dimasak tadi dan digaul sebati dengan telur menggunakan whisker.
-Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau
-Biar semuanya bergaul sebati. Masukkan ke dalam loyang
-Kukus selama 1 jam.(boleh juga dibakar)
-Biar kek sejuk dan barulah letak topping

Utk topping:
CK cuma cairkan cooking chocolate dan campur dengan susu cair dan butter. Sesuaikan kepekatannya dan curahkan atas cup cake. Kemudian tabur manik gula


Inilah dia cucu2 sedara aku. Alia dan Afiq. Kecoh bermain dengan anak2 aku (walaupun tak pernah jumpa, tapi sekejap jer dah ngam)

** Sebenarnya anak sedara aku datang KL untuk interview. So angkut la skali adik2 dia. Sorang untuk jadi driver dan sorang lagi untuk teman sembang2 dalam kete. Angkut juga anak2 buah... so ramai ler...






Selasa, 7 Jun 2011

Putu Kuala Kangsar dah sampai KL

Salam... sapa suka makan putu, especially Putu dari Kuala Kangsar. Ni bukan putu buluh or putu bambu mahupun putu piring yg selalu dijual kat pasar malam tu. Kuih ni tahan dapat 4-5 hari (diluar).. kalo dalam esbox mahu berminggu kot.

Dah lama teringin nk makan putu ni, so suruh ler member aku kat kuala nun pos putu ni ke KL. Sapa lagi kalo bukan gadis bujang yang lincah ke sana sini, rancak dengan bisnes coklat dia.. cik Zarina Zainal Abidin.

Bila dia kata ok, aku pun terus la bank in duit dalam akaun dia. Dan hari ni sampai ler putu kuale kangsar ni melalui Nation Express. Org pos tu tanya, "amende ni kak"

Aku jawab "kuih"... "laa...kat KL ni takde jual kuih ni ke kak? "

"sebab takde laa... akak terpaksa import dari Kuala Kangsar !!"


Dan..inilah dia kuihnya. Inti kelapa dalamnya masih elok,  sbb dah dimasak dengan elok. Terus aku masukkan dalam steamer, kasi lembut sikit. Dah sejuk, terus masuk esbox. Sayang wooo..bukans senang nk dapat. Kena pegi kuala baru boleh jumpa kuih ni !!

Isnin, 6 Jun 2011

Rendang Ayam

Salam Isnin.. sekejap jer rasanyer, budak2 dah seminggu bercuti. Errm...tinggal lagi seminggu jer boleh rilex. Detik2 ini harus dimanfaatkan sebaiknya.

Dan hari ini, CK masak rendang ayam. Dah lama teringin nk makan, tp malas plak nk membuatnya. Ni kalo makan nasi lemak sure terangkat. Tapi macam tak berdaya jer nk masak nasi lemak. Buat nasi himpit atau ketupat apatah lagi. Jauh kek dari oven. Hahahaaaaaaa


Ni rendang my style. CK kalo masak rendang mesti kena tumis dulu bahan2 cilinya (untuk hilangkan bau cili tu) kemudian baru masukkan bahan2 blender dan ayam. Biar air ayam tu kering, baru masukkan santan. Cara begini lebih cepat dan ayam elok jer (tak hancur) Meh tengok bahan-bahannya

Bahan-bahan
* ayam 1 ekor (sukati ler nk kampung atau bandar...arnab pun bleh)
* bawang besar 3 ulas *
* bawang putih 2 ulas *
* halia 1 inci *
* serai 3 batang *
* lengkuas 1 1/2 inci *
* kunyit 1 inci *
* cili kering kisar + cili padi sikit
* kerisik
* santan
* daun kunyit (hiris)
* bawang merah kecil- 3 ulas- dihiris halus
* sedikit minyak masak

Cara-cara
1. bersihkan ayam dahulu.
2. blender semua bahan yang bertanda * .
3. Tumis bawang merah yang dihiris kemudian mmasukkan cili kering kisar. Tumis sampai pecah minyak. Kemudian masukkan bahan2 yang diblender tadi. Masukkan juga ayam. Biarkan dia mendidih dan air ayam keluar. Lepas tu dah boleh masukkan kerisik dan santan.
4.masukkan daun kunyit hirisan tadi untuk naikkan bau.
5. Siap untuk di hidang bersama nasi himpit, lemang, ketupat.. nasi putih pun bedal



 **** Alahai...blog aku problem ada problem image loading (mcm blog kak Azatie)... jenuh mencuba.. last2 aku delete beberapa entri yang tidak berkaitan (ni blog masakan, so citer2 lain yang tak berkaitan aku delete laaa...) lepas tu baru boleh upload gambar... Kalau berterusan macam ni, slamat tinggal la Blogger.. kena pakai domain sendiri la nampaknyer !!!

Jumaat, 3 Jun 2011

Gulai Lemak Pucuk Paku Telur Asin

Salam...
Hari ini agak sibuk. Bangun jer pagi, Jebat dah ajak pegi mandi manda kat Hulu Langat. Program awal nk balik Melaka, tapi tak jadi (agh..malas nk citer lebih)... tapi memandangkan dah ambik cuti dan janji dengan anak2, maka terpaksalah juga tunaikan. Tak dapat mandi laut, mandi air sungai pun jadilah.

Sepanjang jalan nk masuk Sungai Congkak tu memang banyak orang jual sayur kampung. So kami pun berhentilah kejap, beli pucuk paku. Asyik tengok kak Atie jer masak pucuk paku...hehehe....

Resipi hari ini, dimasukkan telur asin, selain udang kering. Fuh..abis diet aku, terpaksa makan malam (demi pucuk paku) hehe


Bahan

1 ikat pucuk paku
1 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
sedikit udang kering

1 bijik telur asin

bahan mesin
15 biji cili api
2 ulas bawang merah
1/2 inci kunyit hidup
garam

Cara.

1. Asingkan pucuk paku dari tangkainya dan bersihkan. Toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali telur asin, santan pekat dan masakkan sehingga mendidih.
3. Bila dah mendidih, masukkan santan pekat dan rasakan garam. Sentiasa kacau supaya kuah tidak naik minyak.
4. Bila dah nampak mendidih, perlahankan api dan pecahkan telur asin ke dalam kuah. Tunggu sekejap hingga telur masak.  Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih








Khamis, 2 Jun 2011

Irfan dan 6 tahun, Kek Coklat Moist CK

Hari ini tanggal 2 Jun 2011, genaplah 6 tahun usia anak lelaki pertama dalam keluarga Jebat, Ahmad Harith Irfan (tapi kami suka panggil dia ABI – dulu kengkonon takde adik, panggil jer baby... lepas tu melekat dengan nama Abi... )


Dan sempena cuti sekolah ni, takdelah sambutan di tadika. Tapi CK buatkan juga kek coklat untuk dia. Nanti dh bukak sekolah, boleh celebrate kat tadika plak.

Inilah dia kek yang CK buatkan untuk Irfan. Dalam perancangan kami nak beli kek kat Secret Recipe, tapi keluarlah macam2 cerita tentang SR sejak akhir2 ni, so kami pun ragu2. Baik la tak payah beli. Dan penyelesaiannya, buatlah kek sendiri. Dengan simple decoration, itu pun dh cukup menggembirakan hati anak2.


Kek Coklat Moist Cendanakasih

Bahan-bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan buttercup- dicairkan
1/2 cawan susu pekat manis

Bahan B (diayak 3 kali)
1 1/4 cawan tepung kek/ superfine
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan C
3 biji telur
1 sudu teh Ovalette
1 sudu kecil Esen Vanila

Caranya:
-Campurkan koko, gula, susu cair, susu pekat dan mentega cair ke dalam periuk dan masak hingga semua larut. Ketepikan dan biarkan ia sejuk.
-Pukul putih telur sampai kembang. Kemudian baru masukkan pula kuning telur. Pukul lagi dan tambah esen vanila dan ovelet.
-Campuran bahan A yang dimasak tadi dan digaul sebati dengan telur menggunakan whisker.
-Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau
-Biar semuanya bergaul sebati. Masukkan ke dalam loyang
-Kukus selama 1 jam.(boleh juga dibakar)
-Biar kek sejuk dan barulah letak topping


Utk topping:
CK cuma cairkan cooking chocolate dan campur dengan susu cair dan butter. Sesuaikan kepekatannya dan curahkan atas kek

Inilah rupanya kek tu. Lembut dan moist. Macam2 resipi kek coklat moist yang kita jumpa. Resipi ni diolah daripada beberapa resipi. So kiranya ni kek coklat moist cara aku ler..

Sarapan pagi dengan nasi dagang. Huuu...aku mmg suka nasik dagang.. kali ni ada gak lauk ayam goreng dan telur rebus.. waaaa...pepagi lagi dan makan nasi

Ada ke orang sambut birthday sebelah pagi. Hahaha...takpe lah nak. Orang tak buat, kita buat !! seceria mentari pagi bersama meraikan ulangtahun kelahiran Irfan. Semoga  memberi kehidupan dan masa depan yang cerah pada anakku. Amin!!

Rabu, 1 Jun 2011

Sup Pucuk dan Tanghun

Salam... hari ni mendung jer.. tadi hujan sekejap, ni dh berhenti..tp sinaran mentari masih jua tidak kelihatan. Dalm suasana suram ni, CK masak yang sempoi2 jerk. Dan lauk yang sempoi tu ialah Sup Pucuk dan Tanghun

Tanghun/Soo Hoon tu sama lah yer.. tapi kat Penang diorang panggil Laksa Kilat. Gamaknya sebab licin berkilat kot!!

Bagi anak2 aku plak, kalo buat sayur ni, kena la letak Tanghun tu lebih sikit. Diorang panggil 'Janggut'. Kengkadang berebut si Irfan dengan Along. Sampai licin dicedoknya soo hoon tu. Benda lain tak makan pun.


Resepi yang senang bangat. Tumis bawang putih dan bawang merah, pastu masukkan air. Bila air mendidih masuklah segala pucuk, cendawan hitam,dan kentang. Biar kentang empuk sekejap pastu masukkan soo hoon dan telur. Tambah garam dan serbuk perasa. Siap !!!


Kentang ni kena la letak. Kalau tak, takde benda plak budak2 tu nk makan. 



Ok..sampai sini dulu







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...