Puding Roti Sos Kastart
السلام عليكم
Sesekali teringin nk makan benda2 manis. Takpe lah kan. Hari ini buat lagi mende ni. Tiga hari lepas dah buat, tapi tak sempat nk ambik gambar.
Selalu tu, bila aku buat bingka roti, tak laku. Budak2 ni tak pandang pun. Tapi bila buat cenggini (siap ada sos) waaa..suka plak diorang. Asyik tanya, bila boleh makan lagi??
Resipi ni aku copy paste dari rumah Ita Jepun. Sedap.. boleh masuk dalam list. Kalo kengkawan datang rumah, bolehlah aku jamu dessert ni.
Bahan-bahan
* 8 keping Roti
* 500 ml Susu segar
* 4 sudu besar Gula halus
* 2 sudu besar Butter- cairkan
* 2 biji Telur
* 1 sudu teh Esen vanilla
* 1 sudu besar Tepung Jagung
* 1 sudu kecil serbuk cinnamon
* 2 sudu besar Kismis
Untuk Sos Kastard
* 1 tin susu cair
* 2 s/b tepungkastad-
* 2 s/b gula
Cara-cara
1. Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
2. Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
3. Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya. Tambah kismis jika suka. Aku letak dry cranberries dan ceri.
4. Taburkan badam hiris atas adunan.
5. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
6. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
7. Tuang ke atas puding roti tadi.
Sapa nk rasa? jemput lah !!!




Ulasan
saya mau !!!!