Khamis, 29 Oktober 2009

Hepi Birthday Farisya

Hari ni 29.10.2009, genaplah usia along (Nur Farisya Idayu bt Saharudin) 9 tahun. Dh besar dh anak mama. Semoga jadi manusia berguna dan anak yang soleh. Rajin2 baca buku, kalo tak mesti mama membebel dari pagi sampai petang. Tak tolong wat kerja umah pun takpe, janji baca buku,hafal sifir dll. Bilik mesti selalu kemas yer...


zwani.com myspace graphic comments


Disebabkan along masih ada exam hari ni dan esok, so sambutan hari jadi along ditunda ke hari Sabtu. Umah kita pun still under renovation lagi, esok lusa siaplah. Jadi hari sabtu tu sesuai sangatlah nk wat birthday celebration.
Hadiah tahun ni? kalo keputusan exam sume dapat A (gred yg bagus) mama dan papa akan pertimbangkan hadiah komputer tu. Ada yang mintak keyboard la, game la... nanti ler... pikir dulu ek!!
Akhir kata, along dh semakin besar, jangan degil2, beralah sikit dengan adik. Tahun depan nk dapat adik lagi. Jangan asyik main dan berangan jer. Papa dan Mama sayang along !!

Rezeki Hari Ini

Cewah tajuk......sebenarnya hari ni malas jer nk masak. Sebabnyer? hubby balik lambat. So tak payah masak beria2 untuk makan tengahari. Untuk dinner nanti, lain citer lah, g pasar malam ker, makan kat kedai tomyam ker, g umah mak mertua aku ker..he,he.....
Tapi lagi malas nk kuar g beli kedai. Padahal kedai ngan umah aku cuma sejengkal jer. So masak jer lah apa yang ada.. (sume benda ada, malas jer yg lebih)
Dan akhirnyer, terhasillah mee goreng mamak dan ayam goreng ala KFC ni (terliur tengok Ijan tayang ayam KFC dia) Tapi ayam ni guna tepung KFC dari Radix (aku kan malas, so sume guna cara mudah jer lah....)

Mee goreng mamak. Wat simple jer sbb nk makan ngan ayam goreng. Janji kenyang wahai anak-anakku.



Sampai sini dulu....

Isnin, 26 Oktober 2009

Ketam ala Thai

Ini salah satu lauk untuk hari ini. Lama gak tak makan ketam ni. Takut alergik satu badan. Kang menggaru jer mcm beruk....tapi takpe, hari ni dh siapkan kelapa muda. Lepas makan ketam, minum air kelapa muda...takdelah gatal nanti.... Selalu kalo beli ketam, aku suka rebus jer (paberet dari kecik lagi). Idak pun wat masak lemak cili padi + nenas. Tp kali ni nk cuba plak resepi dari Sheila Rusly (Ketuk-Ketuk Ramadhan).




Bahan-bahan
>2 ekor ketam -dibersihkan dan dikukus
> 3 biji bawang merah*
>2 biji bawang putih*
>1 inci halia*
(semua bahan-bahan * ditumbuk halus)
>1 batang serai-diketuk
>2 sudu pes tomyam (kalo pakai tomyam kiub pun ok gak)
>1 sudu cili giling
>1 sudu sos tiram
>2 helai daun limau purut
>sedikit daun ketumbar-dihiris (kalo suka la....)
>2 biji cili padi thai -diketuk jer
>sedikit sos ikan
>sedikit air
>garam, gula, perasa

Cara-cara
1.Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk.
2.Bila dh agak garing, masukkan cili giling. Tumis lagi.
3.Masukkan serai yang diketuk, dan tumis lagi. Masukkan pes tomyam dan kacau.
4.Diikuti pula dengan sos tiram. Tambah sedikit air.
5.Masukkan sos ikan, cili padi dan daun limau purut, serbuk perasa, gula, dll. Kacau dan masukkan ketam.
6.Gaul rata dan angkat. Bolehlah ditabur dengan daun ketumbar. Siap....

Selamat Menjamu Selera !!



Breakfast pagi ni

Hari Isnin datang lagi....walopun tak pernah bekerja, mood bad monday tetap ado...he,he.... hubby dh kembali kerja setelah 4 hari cuti, dan Along plak dh start periksa hari ni.... tinggal ler aku ngan Irfan jer kat umah. Rutin harian jadi mcm biasa, masak, kemas umah, tengok tv...pas tu tido....


Ni sarapan untuk pagi ni. Mee Goreng Segera (Mee Sedap). Makan plak ngan telur mata kerbau...yum,yum......


Ada gak karipap. Kat umah ni sentiasa ada kuih frozen. Kalo malas nk buat breakfast, keluarkan kuih tu dan goreng.....


Sekian untuk tika dan saat ini !! bye...

Sabtu, 24 Oktober 2009

Mee Rebus

Salam Sabtu sume !!!
Hari ni masak mee rebus plak.


Resepi yang marbeles dari umah Kak Ummi Kuantan. Thanks akak !! lebiu..

Bahan-bahan
>50 gm udang kering (dikisar)- aku tambah udang hidup jugak dalam kuah tu
>100 gm daging (dipotong halus) **
>30 gm rempah kari
>80 gm cili kering (dikisar)
>40 gm lada putih
>3 biji bawang besar (dikisar)
>200 gm ubi keledek (dipotong halus, rebus dan kisar)
>1 liter air/lebih
>minyak
>garam dan gula secukup rasa

Bahan Hidangan:-
>Mee kuning - dicelor dan toskan
>telor rebus
>tauhu digoreng dan potong halus
>bawang goreng
>daun sup
>cili merah/hijau - hiris
>keropok udang

Cara-Cara:-
1.Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing (api perlahan).
2.Masukkan air, kacau hingga mendidih dan masukkan gula, garam, lada putih dan daging**.
3.Masukkan ubi, kacau atas api kecil hingga pekat sedikit.
4.Tutup api.
5.Tuangkan ke atas mee dan hias/tabur dengan daun sup, bawang goreng, cili dan telor rebus.

** Daging direbus dahulu dengan sedikit air hingga empuk.Masukkan ke dalam kuah dengan air rebusan daging sekali.


Jemput makan sume....

Jumaat, 23 Oktober 2009

Roti Sosej

Ni breakfast pagi tadi untuk anak-anak. Minggu lepas masa open house umah kawan pun dia ada buat roti ni. Bukan anak2 jer yg suka makan, mak bapak pun suka jugak.



Bahan-bahannya:
* 8 keping roti
* 8 batang sosej - yang telah direbus/dibakar/digoreng
* 1 biji telur

Cara Membuatnya :
* Lenyekkan roti sehingga nipis.
* Bentangkan roti, Letak 1 batang sosej.
* Gulungkan dan ‘gam’kan dengan telur di bahagian penyambung (tak perlu dicelup).
* Goreng dalam minyak yang panas, dengan api sederhana sehingga berwarna keperangan.Angkat dan toskan.
* Potong menyerong roti tadi
* Boleh dihidangkan bersama sos atau mayonis.



Rabu, 21 Oktober 2009

Pajeri Terung

Lauk hari ini, Pajeri Terung, disamping tempe goreng cili padi kat bawah tu. Dh lama sebenarnya tak buat pajeri terung ni.



Bahan2nye :
>3 biji terung panjang sederhana besar
>1 cm kulit kayu manis
>1 kuntum bunga lawang
>2 biji buah pelaga
>2 kuntum bunga cengkih
>3 ulas bawang merah - di tumbuk
>1 ulas bawang putih-di tumbuk
>2 cm halia - di mayang
>Sedikit udang kering - ditumbukDaun kari secukupnya
>3 sudu besar serbuk kari daging (dibancuh dgn air@santan utk dijadikan pes bagi mengelakkan serbuk kari hangus)
>1 biji kelapa (diambil santannya)
>1 ½-2 sudu besar kerisik
>3 ½ sudu besar gula
>Garam secukup rasa
>Minyak utk menumis

Cara membuat
>Panaskan minyak, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih sebentar sehingga naik bau.
>Setelah itu masukkan bahan tumbuk, halia dan daun kari, kacau hingga agak keperangan. >Masukkan pes kari, tumiskan hingga pecah minyak dan wangi. Kacau selalu untuk elakkan bahan hangus.
>Setelah itu, masukkan santan, asam keping, terung dan kerisik. Kemudian masukkan garam dan gula.
>Masak sehingga kuah pekat. Selepas itu bolehlah di hidangkan.

Tempe goreng cili padi

Terliur sungguh tengok kak Ina KL tayang tempe dia semalam. Kebetulan, petang semalam ada pasar tani kat Kinrara, hajat hati nk cari acar buah, pisang tanduk dll, tp takde lah plak. Time jalan kat bahagian sayur, nampak plak tempe, dan aku pun belilah tempe daun ni.



Resepi ni pun amik dr blog kak Ina KL. Thanks akak...sedap lauk ni, cuma kena siapkan air banyak2 masa makan.

Bahan-bahan
~1 mangkuk kecil ikan bilis-ambil sedikit untuk di tumbuk dan lainnya di goreng garing
~2 bungkus tempe-sebaiknya tempe yang dibungkus dgn daun -hiris tipis
~10-15 biji cili padi-nak banyak pun boleh
~1/2 biji bawang besar
~3 biji bawang kecil
~3 biji bawang putih
~1-2 biji limau kasturi-ambil jus
~minyak secukupnya dan garam

Cara-cara
1. Tumbuk cili padi bersama-sama bawang besar, bawang kecil, bawang putih dan sedikit ikan bilis sampai lumat.
2. Panaskan minyak dan goreng tempe sehingga kekuningan. Toskan.
3. Goreng pula ikan bilis. Toskan.
4. Tumis pula bahan tumbuk hingga garing dengan menggunakan api yang sederhana.
5. Apabila telah garing, masukkan sedikit garam, ikan bilis. Rasa dulu baru tutup api.
6. Kacau sebati dan perahkan jus limau kasturi dan bolehlah dihidangkan.

Jumaat, 16 Oktober 2009

Projek Memenatkan Badan

Pagi ni terlebih rajin sikit, buat ler cup cake coklat ni...mana taknyer, hari2 dok mengangkut coklat twiggies gardenia kat kedai. Kalo hari2 cenggini, tokeh jamban pun leh bangkrap...he,he......


Dah siap bakar, tengok kat dalam fridge ada aising...so mendeko lah kejap...budak2 ni kalo cup cake tu plan jer, lambat sikit nk habis...tp kalo corak2 cenggini, cepatlah sikit licin.... tp apasal mak dia nk ikut kehendak diorang plak hari ni yer??? ish, ish,ish.......

Resepi c.c ni senang jer..nanti2 lah aku masukkan respinyer yer....ni dh dekat pukul 9. Citer Nur Kasih pun dh nk start. Nanti aku edit balik yer....



Lepas jer habis wat c.c ni, aku pun apa lagi, terbongkang lah...he,he....sampai terlupa nk masak lauk. Nasi dh masak masa buat c.c ni tadi. Lauk jer yang belum...apapun, layan mata dulu lah.....dekat pukul 2 baru aku bangun, dan masak. 2 jenis lauk jer, buat daging goreng kunyit (untuk budak2) dan sambal udang (untuk bapak budak).... habis citer....lepas masak, sambung tido balik....sampai la bapak budak balik...baru makan...... (budak2 dh kenyang makan c.c ni, so aku pun suruh tido sama, sementara tunggu bapak diorang balik )

Demikianlah cerita untuk hari ini....Bye!!!




Khamis, 15 Oktober 2009

Coleslaw

Bersua lagi !!!!

Ni jajan hari ini. Hajat hati nk makan ngan nasi biryani, tapi malas plak nk masak aneka ragam yang susah tu. Nk kuar g beli kat kedai, ,malas lah plak ngan cuaca panas ni. Pendek kata, sumenyer malas....dan akibatnyer, makanlah semata2 coleslaw ni jer.....Sekarang ni aku malas sangat nk masak, makan pun sama, apa yang ada jer aku makan. Nk masak berbagai jenis macam dulu, dah jauh panggang dari api. Apasal ek??? pembawak budak ker, atau memang maknyer yang pemalas...hua,hua,hua......

Apa yang rajin??? tido....yer...itulah hobi baru aku, baring2 sambil layan citer kat tv. Kalo sesapa yang lalu kat umah memang perasan pintu rumah aku sentiasa tertutup, sebabnyer....aku tak suka keadaan terang....panas!!!!! Kalo nk ambil baju di ampaian pun tunggu hari redup sikit, baru kuar rumah, takpun tunggu Hang Jebat balik, suruh dia angkat....he,he.....

Resepi coleslaw ni, senang jer...hiris halus sume sayur (kobis, bawang kuning dan lobak merah) kemudian gaul dengan sos coleslaw dari Lady's Choice...senang je kan......








Sabtu, 10 Oktober 2009

Brownies Kukus

Salam..... pekabo sume...harap sihat.

Hari ni ada mood sikit, tekak teringin plak nk makan kek coklat (gara2 tengok kak Ina KL wat kek coklat kukus untuk anak dier....) dan bila rodek2 resepi kat blog kengkawan, jumpa plak resepi brownies kukus ni dr umah Fiza. Bahan pun senang jer....dan buat lah...... Lepas buat, aku bantai tido...fuhh...aman dunia.....


Resepi dari Kak Fida, sifu masak yang glamour tu....memang sedap brownies ni, terasa coklatnyer...aku malas nk decorate atas brownies tu, kalo sesapa rajin leh ler letak menatang apa yang patut, gajus ker, candy ker....bantai ler...asalkan cantik....tp bagi aku yg pemalas ni, cukup ler topping coklat tu...


Bahan-bahan ( loyang 10x10x1 inc. )

-200 g mentega/majerin (3/4 cwn + 1 sb penuh)
-200g dark choc.(3/4 cwn choc yg disagat atau dihiris halus)
-170 g tepung gandum (1 1/2 cwn rata)
-30 g serbuk koko (1/4 cwn rata)
-4 biji telur
-170 g gula halus (1/2 cwn rata + 3 sb rata)

Cara-cara
-Cairkan mentega dan choc. secara double boil, kacau rata dan biarkan suam. Ketepikan.
-Tepung dan koko diayak bersama.
-Di dlm mixer, pukul telur dan gula hingga kembang.
-Masukkan campuran tepung dan gaul rata dgn spatula.
-Masukkan pula campuran choc. dan gaul lagi hingga rata.
-Tuang adunan ke dlm loyang bergris dan kukus hingga masak selama 15 min.
-Sejukkan brownies dan potong 2 inc. persegi.
-Hias brownies ikut selera. Disini saya bubuh topping dgn choc. cair dan juga badam hiris. yg dipanggang.







Selasa, 6 Oktober 2009

Kuih apa ni ???

Ada sesiapa yang tahu nama kuih ni?? rupanyer cantik, bentuk daun, dan ada inti kelapa kat dalamnyer..... ni first time aku tengok dan makan kuih ni... rasanya pun boleh lah tahan...sedap.

Sebenarnya kuih ni diberi oleh jiran aku, dia beli banyak dan mungkin tak kena dengan tekak mereke sefamily, so dia bagi ler 12 bijik kat aku......


YAAAA.... jawapannyer ialah Kuih Tat Sungai Choh @ Tat Kelapa ..... kuih tradisional orang Bengkulu....sesapa nk rasa kuih ni, pegilah ke Kg Sungai Choh Rawang...he,he......






Jumaat, 2 Oktober 2009

Fruit Salad

Kudapan waktu mengadap tv....kuih raya tinggal serdak jer...daripada makan keropok, dan segala jenis jajan, baik makan salad kan...bagus untuk kesihatan..



Meh tengok ada buah apa kat dalam tu??? JAWAPANNYA..... epal hijau, betik, mangga, oren, anggur, prun




Sesiapa yang teringin tu, pegi lah buat sendirik.......


Khamis, 1 Oktober 2009

Pulut Durian

Entah dari mana datangnyer durian ni? Pahang, Johor? Perak? atau aku yang tak tau skang ni musim durian? maklumlah...dah takde kampung....
Durian ni dibeli kat kawasan umah aku ni (dekat ngan umah Kak Ina KL, Desaminium) kira ok gak isinyer...hargapun murah.....

Makan ngan pulut dan santan...fuhhh....sedap sungguh...lepas ni kalo angin sana sini, sendiri tanggung lah kan !!!



Ada sesiapa yang teringin atau terliur ker??? pegilah cari durian. kat KL skang ni pun dh melambak.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...