Ahad, 31 Januari 2010

Sambal Ikan Bilis Tempoyak

Pernah makan tak lauk ni? ni resipi dr arwah bapak mertua aku, orang Slim River. Tapi kalo laki aku masak, of couse lah lain rasanyer...he,he....tp still sedap...cayang abang....

Lama betul tak makan lauk ni, hari ni teringin lah plak. Selama ni mmg tak boleh makan benda pedas, sbb kalo makan pedas mesti pedih ulu hati, tp hari ni teringin la plak... takpelah, nanti aku makan lah ubat untuk hilangkan rasa pedih ulu hati tu...


Bahan-bahan
>2 genggam ikan bilis-digoreng dahulu
>2 biji bawang besar-dihiris/potong bulat pun boleh, tp nipis2 sikit yer
> 3 sudu cili kisar -sapa suka pedas boleh lebihkan
> 2 sudu besar tempoyak - boleh lebih atau kurangkan
>garam, gula, perasa
>minyak masak

Cara-cara
1.Panaskan minyak dan tumis bawang merah sampai layu
2.Selepas itu masukkan cili kisar. Kacau sampai cili garing/masak
3.Masukkan tempoyak. Kacau rata. Boleh tambah sedikit air untuk melarutkan semua bahan dalam kuali tu.
4.Tambah gula, garam dan perasa. Biar pekat sedikit.
5.Akhir sekali, masukkan ikan bilis goreng. Kacau rata dan bolehlah diangkat.

Best sangat kalo makan ngan nasi panas !!!

Ni lauk sampingan hari ni. Puyuh Goreng Berempah. Selalu beli kat pasar malam yang dh siap goreng, seekor rm 3.80, tak puas la plak makan, kali ni buat sendiri...

Bahan-Bahan:
-8 ekor burung puyuh
-serbuk ketumbar
-Jintan manis (ditumbuk)
-Jintan putih (ditumbuk)
-Halia (ditumbuk)
-Serai (dititik)
-Garam
-Gula
-Serbuk perasa Bawang merah (ditumbuk)
-bawang putih (ditumbuk)
-cili kering (ditumbuk)
-daun kari
-Serbuk kari
-Cili kering (dipotong)
-Bawang besar (dipotong bulat)

Cara:
-Gaul burung puyuh dengan cili tumbuk, bawang putih, bawang merah,jintan,serai,halia,ketumbar,garam,gula,daun kari.
-Perap selama setengah jam.
-Panaskan minyak goreng puyuh hingga garing.Masukkan cili potong dan bawang besar.Angkat


Kuetiau Goreng

Breakfast pagi ni, cukup la untuk makan 3 beranak. Tak letak kucai pun sbb anak2 bertuah tu mesti tak makan punya. Tapi tambah ler sikit taugeh, kang bogel kosong jer kuetiau tu..


Kuetiau ni aku buat style kering. Kalo nk basah, simbah jer air, tp jangan ler sebaldi...wakahkahkah.....Resipi boleh klik sini yer ataupun sini

Bahan-bahan:
>500gm kuetiau
>300gm udang
>200gm kerang atau mussel utk org susah nak dpt kerang
>150gm tauge - dibuang ekor
>3 ikat daun kuchai - tak ada pun tak apa
>100ml minyak masak
>3 ulas bawang putih - dicincang halus
>1 keping fish cake or fish ball - dihiris halus
>4 sudu makan bawang goreng - option kalau suka
>3 biji telur
>4 tangkai daun bawang (option) - dihiris 2cm
>2 sudu makan cili kisar
>garam secukup rasa

Bahan2 sos dicampurkan:
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan kicap manis
5 sudu makan kicap masin
sedikit air

cara:
-panaskan minyak di dalam kuali, goreng dulu telur dan pecah2kan dan ketepikan
-satukan udang, kerang, fish cake/fish ball gorengkan sekejap dan ketepikan
-satukan bahan2 sos, gorengkan sekejap dan ketepikan
-satukan kesemua sayur, gorengkan sekejap dan ketepikan
-letakkan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih hingga kekuningan
-masukkan cili kisar dan goreng hingga garing
-bubuh kuetiau dan kacau cepat2
-masukkan bahan2 sos dan gaul sebati
-masukkan semua bahan gorengan dan gaulkan semuanya sekali hingga rata
perasakan garam
-akhir sekali masukkan bawang goreng kalau suka
-angkat dan boleh dihidangkan

Sabtu, 30 Januari 2010

Pengat Durian

Malam tadi, masa pegi pekan kat equine tuh, nampak orang jual durian. On d way balik, suruh ler hubby singgah. Laki aku tuh, kalo beli durian ngan orang tepi jalan cenggini mmg tak suka. Dia kata orang tu penipu, jual durian tak elok. Abih tu, nk nanti dia pegi Bentong dan belikan durian...berjanggung ler...baik aku beli kat sini jer...

Kali ni buat pengat durian berkuah putih plak. Teringat masa kat kampung dulu-dulu, time durian jer mesti mak buat kuah durian. Kami makan ngan pulut. Idak pun durian, pulut dengan santan mentah..mmg best. !!! Kalau orang sebelah utara, mmg cengginilah pengat/bubur duriannya.

Kalo orang KL, diaorang letak gula melaka. Masa mula2 kahwin, mmg tak tau orang KL wat kuah durian letak gula melaka. Sampailah aku kerja sbg PR kat TNB. Masa tu ada lawatan Datuk Sri Leo Moggie ke TNB Switchgear di Sungai Buluh. Masa meeting tu, diorang suruh sediakan makanan peberet Datuk Leo Moggie, iaitu pengat durian gula melaka bersama roti jala. haaa.....itu ke citernya.. tp mmg terdapat banyak perbezaan kalo letak gula melaka dan gula putih. Bagi aku, dua2 sedap !!


Petang ni, pengat durian cicah roti. Malas dh nk buat roti, sebabnyer bread softner dh abis !!! so rehatlah kejap cik BM aku tuh....

Garlic Speghetti

Salam....

Bersua lagi...semalam bz jugaklah..sebelah paginyer pegi check up kat PMC, awal pagi kami dh keluar (lepas Irfan pegi tadika) macam biasa, kami pegi naik vroommm, vrooom....motor ler.... tp kali ni takde lah sebarang masalah, sbb cuaca pun baik, dh tu naik cuma berdua jer.. (ops, ada sorang dalam perut...kira setengah ler..)

Sebelum pegi PMC, kami ronda2 kat Bangsar Village dulu, pas tu breakfast kat Berjaya Restoren, makan wantan mee kicap..amboi laaa....sedapnyer...sampai terlupa nk amik gambo...nanti nk pegi lagilah..makanan kat situ sume sedap2, sume chinese style...

Kemudian, kami pun pegi ler ke PMC, hari ni doktor sampai lambat la plak, agaknya lawat pesakit kat wad dulu kot....masa scan, doktor kata baby yot (baby dalam perut) ni dok melintang..alahai...kes mcm Irfan la jugak. Hari tu elok jer duduknya, tp kali ni dh melintang la plak. Doktor kata ada kemungkinan dia berpusing balik, itupun sampai minggu ke 36 jer..kita tengok lagi 3 minggu yer....

Papa kata takpelah, janji dok dalam tu elok2, mmg kena operate pun, nk melintang ker, nk tertonggeng ker dalam dalam perut tu, suka hatilah, janji bila keluar nanti sihat walafiat dan sempurna tubuh badan.Amin !!! Kami dh tak sabar menanti kehadiranmu ke dunia.

On d way balik umah, singgah minum cendol dulu...eeemm...bestnya kalo merempit berdua ni yer..anak2 tak menyibuk. Sampai rumah, masak itu ini, tgk tv dan tido. Sebelah malamnya merayap plak ke Tesco Cheras, beli rak baju utk baby yot ni. Dh takde tempat nk simpan baju2 dia...mak mertua plak nk ikut, nk beli tv katanya, so bawak ler... akhirnya pukul 12 tengahmalam baru kami sume sampai umah...letihhhhhh.....


Ok...tamat pok pek pok pek.... ni breakfast aku dan anak2 pagi ni. Bapaknya mcm biasa lah pegi kerja. Laki aku tu kan lebih kurang doktor jer kerjanya. 24 jam kerja, kerja dan kerja....on call kena kerja, sabtu ahad kena kerja dan public holiday kena kerja...tp laki aku tuh bukanlah doktor mcm Kak Inahar kita tu, tapi laki aku ni doktor api !!! kah,kah,kah....


Resepi ni ada kat blog Hana, klik sini yer mcm2 respi sedap ada kat sini wooooo... Thanks Hana. Tapi yg aku buat ni, cuma letak udang, sosej dan cendawan butang jer. Malas nk keluarkan segala kepah, tiram, scallop dan segalanya..janji kenyang.


Khamis, 28 Januari 2010

Jom makan eskrem !!!

Aduhh....panas betul hari ni... memang bestkan kalo pekena ABC, Cendol, ataupun ice Jelly. Tapi mana aku nk cari benda tu. Nk kuar rumah, kirim salam ler..bukan takut kulit jadi itam, tapi mmg malas nk salin baju, start enjin kete, dll.

Hanya benda ni jer yang ada dalam peti ais aku tuh...eskrem perasa vanilla wif rasberry jem...emmmm...sedap gak... sejak dua menjak ni, suka plak makan eskrem. Satu tub tu aku sorang jer yang pulun...sian anak2, dapat merasa sikit jer..bapak diorang lagi lah..kengkadang pandang bekas eskrem jer...wakahkahkah.......


Untuk menyedapkan lagi ekrem ni, aku makan ler ngan stoberi dan gajus. Waduh...tak pandang kiri kanan dh.... nasib la sapa yang teringin tu....

Strawberry Puff & Apple Puff

Dh lama teringin nk makan apple puff ni, tak terbuat-buat, sampai apple hijau kat dalam esbox tu pun dh naik menyampah dok dalam tu lama2. Semalam dh keluarkan apple, tp mood rajin masih tak datang..so terbiarlah apple tu kat luar plak... hari ni asyik pandang jer apple tu, kesianlah plak..kang kecut, masuk bakul sampah jer...baik aku kupas kulitnya dan potong kecik2, kemudian campak dalam kuali..... akhirnya jadilah inti...... senang hati


ni strawberri puff, ada lebihan strawberry filling kat dalam esbox, so buat ler... ada ke orang pernah buat hah?? bantai jer lah...tp sedap la gak..... abaikanlah buah2 stoberi yg menepek kat tepi puff tu yer...


Resipi apple puff , cari jer kat bawah tag tat. Gerenti ada punyer....Ala, senang jer cara2 nk membuatnyer...janji ada pastri puff, senang citer. Beli jer kat Giant/Tesco. Kemudian, sumbatkan dengan inti apa yang korang suka...sapu telur dan kemudian, bakar hingga perang.... jangan ler itam...

Ni plak apple puff, benda yang dok mengidam lama dh.. buatnyer sekejap jer, makan pun sekejap, tp amik masa nk buat...apa la punya pemalasnya aku ni......


Rabu, 27 Januari 2010

Nasi Ayam Oriental

Salam
Hari ni seawal pagi dh siapkan makan tengahari, menu simple dan senang dimasak iaitu Nasi Ayam. Dh siap masak, aku bedal dulu laaaa.....


Dh lama nk makan. Hari tu ada la suruh Hang Jebat belikan nasi ayam, aku nk yg original nasi ayam mcm kat kedai tu, tp dia beli nasi ayam kat kedai Ayamas tu...ceh..tak sedap plak tu..
Beberapa hari lepas tu, aku suruh dia beli lagi, tp kali ni ayamnya plak tak sedap, keras membatu...so hari ni buat la sendiri..puas hati


Resepi ayam
>1/2 ekor ayam-dicuci bersih, tak payah potong
>2 ulas bawang putih-ditumbuk
>1 inci halia-ditumbuk
>1 sudu teh serbuk rempah lima
>2 sudu besar sos Hoi Sin
>1 sudu teh serbuk cili (sapa suka pedas)
>1 sudu besar madu
>garam dan perasa secukupnya.

Cara-cara
1.Semua bahan2 diatas digaul rata dan diperap pada ayam selama sejam atau lebih
2.Bakar ayam hingga masak.


Resipi Nasi
>2 pot beras
>2 1/2 pot air
>1 kiub ayam
>3 ulas bawang putih-ditumbuk
>1 inci halis-ditumbuk
>1 batang serai-diketuk
>2 helai daun pandan-disiat
>garam, perasa
>butter secukupnya untuk menumis
>pewarna kuning jika suka

Cara-cara
1.Cairkan butter dan tumis bawang putih dan halia yang ditumbuk sampai naik bau.
2.Masukkan air, diikuti dengan serai, daun pandan dan bahan2 lain. Masukkan beras. Jika kurang air, bolehlah tambah air.
3.Masak hingga nasi masak. Siap

Resipi sup:
>tulang ayam, kaki ayam secukupnya
>2 kiub ayam
>1 batang lobak putih-dikupas kulit dan dipotong kiub
>2 batang saleri-dikerat-kerat
>3 ulas bawang putih-ditubuk halus
>1/2 sudu teh serbuk lada putih
>1 inci halia, diketuk
>air secukupnya
>serbuk perasa dan garam
>sedikit minyak masak, dan beberapa titis minyak bijan

Cara-cara
1.Panaskan minyak, dan tumis bawang putih dan serbuk lada putih sampai kuning/naik bau.
2.Tuangkan air secukupnya.
3.Masukkan tulang ayam, kaki ayam, lobak putih, batang saleri, halia yang diketuk, kiub ayam dan bahan2 lain.
3.Renehkan selama 1-2 jam.
4. Siap dan bolehlah dihidangkan bersama daun sup, daun bawang dan bawang goreng.


Selasa, 26 Januari 2010

Fish Burger

Salam
Lama tak bersua, sebabnya baru menyesuaikan diri dengan pc baru ni. Banyak benda belum install lagi. Kena belajo sikit2 dulu. Rasanya best lagi pc lama yg xp edition tu. Walaubagaimanapun, kenalah ikut peredaran zaman. Kang kuno plak...
Ok...inilah breakfast pagi ni. Fish burger ala2 Mc'D gitu. Yang ni versi takde sayur mayur, sebab anak2 tak suka sayur. Suma ada chees, mayonis dan sos tomato jer.

Pernah tgk resepi mcm ni kat dalam Myresipi. So aku pun ikut ler... guna kebab ikan (tapi kebab ikan tu beli ready made kat supermarket ler...tak kuasa dh nk buat sendiri. Nk bawak badan pun dh tak larat. Masak pun ala kadar jer, janji boleh kenyang. Sebab itulah jarang ada entri masakan skang ni.... mak dh malas oiiiiiii !!!!
Ok...sampai sini dulu.....

Jumaat, 22 Januari 2010

Paprik Ayam

Salam...
bersua kembali setelah 4 hari tidak bersiaran...sebabnya? tenet kat umah ni problem..jenuh merepot kat tm, akhirnya hari ni baru dia datang repair. Rupanya kabel problem...
Kat Bukit Jalil skang ni ujan lebat. Alahai...ingat nk pegi pasar malam, tapi tak dapat ler plak. Akhirnya buat ler lauk ni untuk makan malam.

Resepi dh banyak dh tepek kat sini....


Ok...time untuk layan citer Alif Firdaus la plak...bye sume...slamat malam.

p/s: Esok aku agak sibuk ler jugak. Sebabnya ada temujanji nk bawak kete ke Perodua Servis. Lepas tu mcm biasa (kalo dh pegi area Cheras) terpaksalah pegi umah mak mertua. Kalo dh pegi sana, alamatnya lama lah sikit bertapa kat sana...

Ahad plak ada temujanji dengan kengkawan sekampung...acara makan2 kat umah aku...so bz ler buat persiapan......Ok...itu ler bakal terjadi ujung minggu ni...


Selasa, 19 Januari 2010

Pandan Soft Bun

Tgh rajin plak buat roti skang ni. Sebenarnya nk menghabiskan stok water roux kat dalam esbox tu. Sayang ler plak nk buang. Buat roti pandan plak hari ni. Kali ni cicah dengan kuah durian la plak...bestnyer !!!


Bahan-bahan
-200g tepung roti
-50g gula
-2g garam
-1 sk bread improver
-4g yis kering
-1 biji telur
-50ml fresh milk
-50g water roux
-30g butter
-12 sudu kecil jus pandan pekat / pandan emulco

Cara-cara
-Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan pilih menu Dough dan ONkan. Tunggu sehingga siap. Jika menggunakan kaedah uli tangan, uli sehingga menjadi doh yg elastik.
-Perap doh hingga naik 2 kali ganda.
-Tumbuk2kan doh bagi mengeluarkan angin. Uli sekejap.
-Bahagikan doh kepada bahagian kecil.
-Susun ke dalam loyang. Tunggu hingga doh naik sekali ganda lagik.
-Panaskan oven. Bakar suhu 175 selama 23min atau hingga keperangan.
-Kuar dr oven, sapukan susu cair dan sejukkan di atas redai.


Kat KL skang ni tengah melambak durian, entah dari mana la datangnya. Ada yang kata dari Pahang. Kalo beli durian ni, aku lebih suka buat bubur. Pas tu cicah ngan roti.




Ok... byee....

Isnin, 18 Januari 2010

Udang Bersayur

Hari ni Irfan tak pegi tadika, sbb badan tak brapa sihat..demam kura2 + batuk. So dapat lah dia cuti sehari...mmg dia asyik nk cuti jer....

Ini lauk hari ni, Udang Bersayur.Resepinya macam udang goreng kunyit jer, tapi aku tambah sayur campur kat dalam tu.So jimat masa dan tenaga, tak payah goreng sayur lagi.

Lauk kedua hari ini, masak lemak pucuk. Tambah 2 biji telur kat dalam tu. Siap...


Skang ni aku tak boleh makan makanan pedas, kalo makan mesti sakit perut la, tekak terasa perit dan mcm2 lagi. Agaknya baby dalam perut ni takleh terima makanan pedas kot. Sian kat Hang Jebat, tak selera nk makan nasi. Apapun, dua pinggan tetap licin..wakahkahkah.... skang ni Hang Jebat aku dh pandai blog walking. Klik2 Nuffnang ler...so takleh kutuk2 dia sangat..kang naya plak aku!! he,he...




Ahad, 17 Januari 2010

Roti Blueberry

Dh lama tak buat roti, dan dah lama jugak la cik breadmaker aku tuh cuti. Tak leh jadi ni. Lama2 nanti jadi tukun tiruan plak. Ari tu beria-ia sangat nk beli.
So check la plak tepung roti. Ada banyak lagi dalam esbox tu (he,he....aku simpan tepung, gula dan barang2 bakery kat dalam esbox, so tahan lama laaa ) Dan hari ni, bermulalah khidmat BM aku tu semula....kali ni guna water roux plak. Ramai kengkawan blogger tgh kecoh buat roti water roux skang ni...



Bahan-bahan
*200g tepung roti
*50g gula
*2g garam
*1 sk bread improver
*4g yis kering
*1 biji telur
*50ml fresh milk
*50g water roux
*30g butter
*jem blueberry secukupnya
*kelapa parut

Cara-cara
-Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker dan pilih menu Dough dan ONkan. Tunggu sehingga siap. Jika menggunakan kaedah uli tangan, uli sehingga menjadi doh yg elastik.
-Perap doh hingga naik 2 kali ganda.
-Tumbuk2kan doh bagi mengeluarkan angin. Uli sekejap.
-Bahagikan doh menjadi bulat2 kecil. Susun ke dalam loyang. Tunggu hingga doh naik sekali ganda lagik.
-Sembur sedikit air ke atas doh, dan paipkan jem blueberry. Tabur kelapa parut kering.
-Panaskan oven.
-Bakar suhu 175 selama 23min atau hingga keperangan.
-Kuar dr oven dan sejukkan di atas redai




Jom makan roti.Cicah air milo pun best !!!

Cekodok Ikan Bilis

Slamat Hari Minggu !!!

Hai sume? apa khabar pagi ni? dh breakfast? mesti best dapat bersama keluarga hujung minggu ni kan. Tapi aku, mcm biasa Hang Jebat aku kerja, kerja dan kerja......bila nk cuti plak, entah ler..
Tido malam tadi, tetiba plak termimpi nk makan cekodok ikan bilis. Tapi tak mo yang garing dan keras mcm batu. Nk yang gebu dan lembut2 gitu. So bila bangun jer, terus ke dapur, buat ler cekodok ni. Sib baik malam tadi dh beli ikan bilis yang siap kopek kat pasaraya dekat umah ni..senang sikit kerja.

Ada 2 versi. Gambar yang depan skali tu, untuk aku, sbb ada campur taugeh dan bawang besar yang dipotong dadu. Dan cekodok kat belakang tu, untuk anak2. Diorang punya takde sayur, cuma ikan bilis dan bawang besar yang ditumbuk. Kang kalo letak sayur, habis dikoreknya isi perut cekodok tu. Wat sakit ati aku jer...


Rabu, 13 Januari 2010

Pisang Goreng + Milo

Jom minum petang!!! Ni juadah makan2 petang ni. Pisang tanduk goreng. Ish..pisang lagi...apa nk buat, dh suka plak makan pisang ni... beli semalam kat Pasar Tani. Kali ni tayar moto tak pancit lagi, sbb kami pegi naik kete...he,he....


Skang ni tak boleh minum teh. Angin satu badan, kang mulalah rasa mcm nk terberanak jer..so skang ni sume kena minum Milo. Aku tak brapa suka plak minum milo ni..kalo nescafe tu ok lah jugak. Tapi sesekali g kedai mamak, aku order teh halia tarik..kaw2 punya !!!



ok...bye !!!

Selasa, 12 Januari 2010

Sambal Telur Goreng

Salam

Alahai...dari pagi tadi internet asyik buat hal jer, takleh nk connect. Agaknya pihak TM nk suruh tukar ke broadband la tuh, konon leh jimat income tax sampai rm500. Konon!!
Hari ni Irfan ke tadika dh tak nangis, sebabnya papa dia dh warning, kalo nangis gak, balik nanti papa sebat kaki dia. Tapi sempat gak dia mintak papa dia belikan air soya. Aduhai anakku. Banyak beno ragam.

Seawal 8.30 pagi, aku dh siap masak. Mana tak nya, lepas jer Irfan naik van ke tadika pukul 7.30 pagi, aku terus bersilat kat dapur. Masak yg simple2 jer, tapi lauknya mesti kegemaran anak2. Nanti Irfan balik pukul 12.30 dia terus mintak nasi.
Hari ni buat sambal tumis telur mata kerbau. Sonang jo. Mula2 goreng telur mata kerbau, lepas tu buat sambal tumis. Then, siram sambal tu atas telur tadi. Siap !!!


Lauk ke 2, daging goreng kunyit. Ni lauk paberet anak2. Papa diorang tak mo layan !! Janji ada sambal, boleh la masuk tekak.

Ok...bye...sampai sini dulu.

Sabtu, 9 Januari 2010

Jawab Soklan kat Shoutmix, kisahku minggu ini


Dh lama tak update blog, so banyak ler soalan dari kengkawan..so aku jawab kat entri ni jelah yer....harap cik Min, Azatie, Sheila, Hazila, Abbot, Ana, Kak Norli, Jun, Zila66, Leen


dan pada semua yang sudi klik nuffnang aku tu...thanks so much....



Sejak sekolah bermula, rutin harian mula berubah. Kalo dulu, pukul 6.45 pagi baru bangun (sbb hang Jebat nk pegi kerja) tapi skang ni seawal 5.30 pagi dh bangun. Buat breakfast dh jadi satu kemestian. Pening kepala tiap kali nk fikir apa nk dimasak untuk anak2 makan. Pas tu kena siapkan bekal anak.

Pukul 6 plak, kejutkan si Along bangun, cepat2 suruh dia makan, sbb bas sekolah dia sampai pukul 6.30. Lepas along pegi sekolah, dapatlah rilex kejap...lepas tu pukul 7 plak, kejutkan Irfan. Dh 2 minggu si Irfan buat hal, tak mo pegi tadika. Taip kali kejut suruh bangun mesti nangis. Katanya dia tak nk pegi tadika. "Hari ni nk cuti lah..."

Hari pertama Irfan ke tadika. Muka manis la sikit..


Jenuh melayah kerenah anak jantan sorang ni. Manja sangat. Semalam Hang Jebat dh tak sabar dengan perangai dia, tiap2 hari asyik merengek tak mo pegi tadika. Last2 papa dia sebat kakinya dengan rotan. Lagilah bingit satu rumah.

Irfan dimasukkan ke Tadika Islam (PJ Islamic Kindergarden) Kata hubby, anak lelaki kena pandai agama. Kena tau doa itu ini. So kami cubalah tadika islam ni, walaupun kat kawasan perumahan kami ada 3 buah tadika yang baru dibuka. Kebetulan, beberapa orang anak jiran juga ke tadika yang sama. Jadi adalah kawan si Irfan ni..kononnya.

Irfan ke tadika naik van. Ustaz kat tadika tu yang datang ambik dan hantar. Seawal 7.30 pagi dh sampai. Bila van sampai jer, air mata jernih mulalah berlinang. Siap nangis jerit2 lagi. Tapi aku sumbat jer dia dalam van tu. Cepat2 suruh Ustaz jalan....bye !!!! Irfan siap bukak tingkap suruh aku follow dia ke tadika. Aku cakap "yelah, jap lagi mama datang!!

Bila dh beberapa hari, Irfan cakap "mama dan papa kuat menipu. Kata nk datang tengok dan amik kat tadika, tapi tak datang pun...tipu ! tipu ! "


hari kedua, muka mula masam


Dan selang dua hari, aku pun pegilah 'pick up' dia kat tadika. Lepas tu bawak pegi ke pasaraya berdekatan. Time ni lah dia 'pow' aku cukup-cukup. Siap amik mainan lagi. Kereta lumba lah, helikopter, coklat itu ini...aduhai...

Dan hari Khamis lepas, dia mintak pegi Mc Donnal plak. Siap mintak nk main kat playland. Aku pun ikutkan jelah kerenah dia..dengan hasrat dia suka pegi tadika....

Haaa.....itulah kisah bila anak2 dh sekolah. Penat...tengahari jer kena tido sekejap. Malamnya, seawal pukul 10.00 malam rumah kami dh bergelap. Sume kena tido sbb esok paginya kena bangun awal. So takleh ler nk layan drama kat tv tu lagi....




Sekarang ni aku tengah mengandung 29 minggu.Semalam pegi check up kat Pantai Medical Centre Bangsar. Aku pilih gyne yang sama ngan Irfan dulu, Dr Idris Ahmad.

Sebelum ni aku check up kat Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah Bangi, tapi servis di sana..umak aiiii...lembap tahap gaban. Appointment ngan doktor pukul 9.00 pagi, tapi doktornya datang pukul 10 pagi, dh tu datang siap melenggang kangkung sambil gelak2 lagi...itu satu hal, bila suruh scan jer, asyik kata tak nampak jer..padahal dia sendiri yang malas. Tiap kali scan, dia akan cari jantung dan ukur saiz kepala baby ker. Pas tu udah..cepat2 tutup scan machine tu. So hubby aku pun bengang ler. Last2 dia decide nk pegi Pantai balik. Walaupun bayarannya mahal, tp servis kat sana cukup tip top. First class.

Ni citer semalam plak (jumaat, 8 Januari 20100)

Minggu lepas kami dh tetapkan tarikh untuk check up ngan doktor Idris tu, dan bila diberi tarikh hari Jumaat, terus hubby cakap, "nanti kita pegi naik moto jerlah...jalan jem la pagi2 tu..lagipun parking kat pantai susah"

Aku kata ok lah. Tapi dalam hati takut gak, sbb naik moto jauh. Dh tu naik 4 beranak plak tu (aku, hubby, Irfan-yg menyebok ponteng sekolah, dan baby dalam perut ni...so 4 beranak ler kami)

Belumpun keluar dari Taman Puncak Jalil ni, ujan dh mula turun. Tapi nekad jer teruskan perjalanan. Sampai jer kat kampung Pasir Pantai Dalam, kami singgah breakfast kejap. Lapo la plak.

Habis jer makan,ujan turun mencurah-curah. Sampai pukul 9.30 pun tak berhenti jugak. Sib baik ada teksi yang singgah makan kat kedai tu, kami tanya lah, dia kata ok. Akhirnya kami pun tinggalkan moto kat situ dan naik teksi ke PMC. Dalam hati aku kata "huh, padan muka, nk jimat konon !!! "

Sampai jer di klinik doktor Idris, orang takde lagi. Yelah, aku jer patient pukul 9.30. Masa tu dh dekat pukul 10.15, tapi doktornya dh pun ada dalam bilik. Daftar itu ini, timbang berat, amik urine...terus masuk dalam bilik.....

Dalam bilik doktor.... jeng,jeng,jeng.....

Sembang sikit ngan doktor pas tu scan. Kompom 'baby boy' (first masa scan, buat kat klinik luar, pun cakap 'boy' )

Doktor sukat plak tulang peha dia..panjang. Aik?? eeem...tinggi rupanya anak aku ni..ikut bapak dia ler..

Lepas scan kami sembang balik ngan doktor, disebabkan ini anak lelaki jugak, so doktor suggest suruh sunat sekali. Tempoh penyembuhan dalam 3-4 hari jer. Hari tu masa Irfan kami terlupa, dh dekat nk keluar wad baru nurse kat sana bgtau. So tak jadi ler..kami ni buat skali gus. Tak mo jadi kes mcm Irfan ni, bila sebut suruh sunat jer takut, terus nangis.

Lepas tu hubby kata ini yang last. Dia suruh ikat skali. Doktor kata kena fikir baik2 dulu, sbb kalo dh buat, tak boleh nk undo balik lepas tu. Mmg dh tak boleh mengandung semula. Tapi Hang Jebat aku dh stick dengan keputusan dia. Tak mo anak lagi.

Doktor tanya plak, nk operate ke nk bersalin mcm biasa. Kalo bersalin biasa, selepas 2 hari baru buat minor operation untuk ikat salur peranakan tu, tapi kalo nk bersalin cara operate boleh buat terus masa tu. Doktor suruh pilih. Kalo nk operate, doktor suruh pilih tarikh yang sesuai. Seawal bulan 3 dh boleh operate.

Ok..doktor suruh balik dan fikir masak2. Kami pun keluar dari bilik. Kemudian, bayo...kena rm160.00 (takde ubat tau) cuma scan dan konsultan jer...mahal ker?? boleh la tahan...

Itulah kisah sepanjang minggu. Skang ni dok memikir tarikh yang sesuai dan nk bersalin biasa ker atau nk operate. Rasanya operate kot, sbb skali caj jer kan...

Korang ada suggestion tarikh?

Jumaat, 8 Januari 2010

Fishball Noodle

Salam...huh, sejak anak2 sekolah pagi, mmg bz jer memanjang, tak sempat nk update blog ni. letih sungguh...sori yer kengkawan, tak sempat nk menjelajah ke rumah korang..insyaalah, time cuti ni lah yer....

Time ujan2 cenggini mmg best makan bihun sup. Ni fishball dengan bihun, cadang nk makan ngan kuetiau, tapi malas la plak nk g kedai beli kuetiau/mee. So bantai jer lah ngan bihun.


Sekarang ni, stok fish paste mmg sentiasa ada jer dalam esbox. Kuah sup ni pun daripada stok ikan tau..nantilah time senang sikit, aku edit balik, bgtau cara2 buat stok ikan ni. Mmg tak hanyir langsung, rasa mcm sup ayam jer...

Senang jer nk makan benda ni, celur bihun, taugeh dan sayur-sayuran yang berkenan di hati. Didihkan kuah sup, dan masukkan aneka fishball. Dh siap, bolehlah masukkan ke dalam pinggan. Tuang kuah sup dan tabur daun bawang, daun sup dan bawang goreng...siap!!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...