Salam Jumaat.
Suram hari ni..belum sempat kering semua jemuran, hujan dah turun..ermmm...cian kat hubby dan Irfan yang pegi sembahyang Jumaat naik moto. Harap tak kena ujan.
Hari ni CK masak lauk kegemaran masa kecik2. Sebenarnya sejak 13 tahun kahwin, CK tak pernah masak lauk ni. Entah kenapa masa ke pasar borong, nampak orang jual kulat sisir ni. Sekilo rm30.00 (uish..mahal gak kan)...CK ambik 100 gm = rm3.00. Dalam kepala mmg dah terbayang nk masak lauk ni. Tak lengah, terus ke bahagian ikan, beli udang.
Kari Udang Kulat Sisir
Sumber: Cendanakasih
Bahan-bahan
30 ekor udang sederhana besar
100 gm kulat sisir (direndam dan toskan)
1 biji tomato - dibelah 4
2 biji kentang- dikerat 4
4 sudu besar serbuk kari ikan
1 sudu kecil serbuk kaskas
1/8 cawan santan pekat (CK guna santan kotak KARA)
2 biji cili hijau- dikerat 2
Bahan tumbuk/blender
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan tumis
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil halba campur
3 biji cili kering-dipotong kecil2
2 tangkai daun kari
Cara-cara
Satukan serbuk kari dan serbuk kaskas dalam satu bekas.
Panaskan periuk,masukkan minyak masak dan biar panas sekejap
Masukkan bahan penumis
Tumis hingga kekuningan kemudian,
Masukkan bahan-bahan ditumbuk, bersama serbuk kari. Kacau rata
Boleh tambah air sedikit
Biar rempah masak/ hingga naik minyak.
Perlahankan api, masukkan air sebanyak mana kuah yang dikehendaki, diikuti dengan santan. Masukkan ubi kentang dan biar empuk.
Masukkan kulat sisir dan udang. Masukkan cili hijau dan tomato. Tambah garam dan perasa.
Kecilkan api, dan biar hingga naik minyak.
Siap.
Kalo kuahnya dipanaskan hingga pekat...pergh..mmg sedap makan ngan roti bakar ataupun roti canai.