Kuih Cara Berlauk
Salam... mari minum petang dengan kuih cara berlauk. Dah lama bercadang nk buat kuih ni, tp (ermmm...tau-tau ler kan...) Walaupun dah ada acuan kuih cara, daging, daun sup bawang segala bagai, kalo mood rajin takde...ermm...cuma dapat berangan jer la...hahaha...
Sedap kuih ni. CK dapat resipi dari kawan CK, puan Sri Deanna Mohd Yasin (mama D ) yang berkongsi resipi di facebook. Kak Sheila pun dah try (kan akak kan.....)
Kuih Cara Berlauk
Resipi asal : Pn. Hawa/Kelas Masakan Kg. Petaling Bahagia, Kuala Lumpur
Sumber : Cendanakasih
Bahan A
2 cawan tepung gandum
4 cawan santan (1 santan + 3 cwn air)
1 biji telur
1 sudu teh perisa (tumix etc..)
sedikit garam
sedikit minyak bijan (1/2 sd besar)
#bancuh sebati semua bahan di atas kemudia tapis. Ketepikan
Bahan Inti
100 gram daging cincang
1 labu bawang besar
1 sudu makan serbuk kari
sedikit garam dan gula
minyak untuk menumis
# tumis bahan2 di atas seperti biasa kemudian ketepikan.
Bahan tabur
cili merah hiris
daun sup dan daun bawang
bawang goreng (CK tambah)
Cara Membuatnya :-
Panaskan acuan cara. sapukan minyak.
Tuang bahan A memenuhi acuan.
Masukkan bahan inti dan bahan tabur.
Tutup acuan dan tunggu hingga masak.
Setelah kuih masak, bolehlah diangkan dan hidangkan panas2.
Alamak...banyak plak dapat kuih ni... berjam jugak nk siapkannya (yelah, CK cuma ada 1 jer acuan kuih cara tu)...so berjanggut ler nk abiskan... jadinyer........... setakat yang rajin jer laaa..... lebihan adunan batter tu CK simpan dalam esbox.. esok (kalo rajin) CK campur ngan tepung sikit, letak togeh, daun kucai, udang.......dan JADILAH cucur udang... hahaha....


Ulasan
tp buat x pernah menjadi..beli je la