Untuk resipi, klik sini yer
Ok...out dulu yer.... nk masak plak ni...jumpa lagi petang nanti
Untuk resipi, klik sini yer
Ok...out dulu yer.... nk masak plak ni...jumpa lagi petang nanti
Resepi cilok dr Hana. Rajin sungguh makcik tu memasak!! Sori Hana, copy resepi Hana ni jer, malas beno nk menaip panjang2
Bahan-bahan
plain paratha
inti karipap/sardin/
kuning telur
Cara-cara
1.sekeping paratha di potong 2 sama besar
2.ambil satu bahagian, letak inti karipap, lipat paratha dan lekatkan dengan cara menekan bahagian tepi dengan garfu
3.kelar-kelar sedikit permukaan puff dengan hujung pisau tajam
4.sapukan dengan kuning telur di permukaan yang dah di kelar tadi
5.bakar 180C sehingga kekuning-kuningan/hingga masak
Jemput makan kengkawan.. banyak kerja hari ni, projek nak buat baju melayu untuk si adik, dan baju kurung sekolah untuk Farisya.... tengahari sikit baru online balik...bye...
Bahan-bahan
>1 cawan uluntu (aku guna yang dh siap kopek kulitnya)
>2 cawan beras
>segenggam nasi
Cara-cara
1. Uluntu dan beras direndam semalaman.
2.Keesokan harinya,(pagi) kisar uluntu, beras dan nasi hingga halus
3.Kalau agak pekat, tambahkan air. ... (agak2 macam adunan untuk membuat apam)...ops..letakkan sedikit garam
4.Masukkan dalam bekas dan peram sampai petang (sekurang2nya 8 jam)
Cara memasak
1. Panaskan kuali leper (lagi elok non stik, sbb adunan ni melekat)
2.Kalau takde non stik, guna kuali leper biasa, tapi sebelum tu titiskan sedikit minyak masak, dan pecahkan sebiji telur. Kacau macam nk buat telur hancur
3.Goreng telur dan sebarkan ke seluruh permukaan kuali leper tu...
4.Angkat telur tadi, dan bungkus dalam kain (buat bunjut)Masukkan sedikit minyak dalam piring
*mulalah masak tosai
5.Celupkan bunjut telur dalam minyak dan ratakan pada kuali.
6.Ambil sesenduk adunan tosai dan buat bulat (ala..mcm buat kuih dadar tu ler....)
7.Tutup sebentar, hingga buih2 naik,
8.Bila dh garing, bolehlah dilipat 2 dan diangkat...... sedap makan panas2....
Resepi untuk chadney kelapa
Bahan-bahan
>kelapa parut*
>bawng merah*
>halia*
>cili hijau*
>air asam jawa*
kisar semua bahan-bahan bertanda *
>bawang merah-dihiris
>biji sawi
>cili kering
>daun kari
>minyak masak
>garam dan perasa secukupnya
Cara-cara
1.Panaskan minyak
2.Tumis bawang hiris, biji sawi, cili kering dan daun kari hingga kekuningan.
3.Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi. Tambah sedikit air.
4.Didihkan sebentar dan masukkan garam dan perasa.
5.Biar kuah pekat sedikit barulah diangkat.
***Ni resepi untuk chadni yang berwarna putih. Kalau nak yang berwarna merah tu, gantikan cili hijau dengan pes cili kering dan tambah buah tomato. Kisar bersama...dan masak seperti biasa macam kat atas
Lauk-lauk sampingan untuk dimakan dengan tosai :D
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
300 g sayur bayam - dibersihkan dan potong kecil
2 cawan santan - drpd 1/2 biji kelapa
2 batang cili hijau
3 ulas bawang merah kecil
1 sk jintan manis
sedikit kunyit hidup
1 sb udang kering
100 g udang hidup - dibuang kulit
garam secukup rasa
sedikit minyak masak - untuk menumis
Cara-cara
Tumbuk cili hijau,bawang merah,kunyit,jintan dan udang kering tetapi jangan halus sangat.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yg ditumbuk tadi hingga terbit bau lalu masukkan udang hidup,kacau rata dan masukkan pula santan dan garam secukup rasa.Kacau.
Apabila santan mula mendidih,masukkan sayur bayam dan masak sayur hingga lembut.
Siap untuk dihidangkan dgn nasi panas.
Bahan-bahan
>90gm marjerin/butter
>80 gm gula halus
>1 biji telur-asingkan kuning dan putih
>40 ml susu cair
>110 gm tepung kek
>1/2 sudu teh cream of tartar
>1 sudu kecil esen mangga
>1 biji mangga yang masak ranum - dipotong dadu
Cara-cara
1.Dalam periuk, satukan butter, susu cair. Panaskan dengan api perlahan hingga butter cair.
2.Kemudian masukkan mangga, kacau sebentar dan tutup api. Biar sejuk
3.Pukul putih telur bersama cream of tartar hingga gebu. Kemudian, masukkan gula halus. Pukul lagi hingga dapat bentuk bertanduk (meringue)
4.Dalam bekas lain, pukul kuning telur, kemudian masukkan butter yang dicairkan tadi. Pukul hingga sebati.
5.Masukkan esen mangga.
6.Masukkan tepung. Kacau lagi.
7.Akhir sekali masukkan putih telur tadi. Kali ini guna cara kaup dan balik. Bila dah sebati, sendukkan ke dalam acuan mufin. Bakar pada suhu 180'C hingga masak, (selama 20-30 minit)
* selain mangga, boleh juga guna strawberry(ikut resepi asal), nenas, blueberry, dan lain2 yang dirasakan sesuai.. SELAMAT MENCUBA !!
Sedap dimakan dengan nasi panas dan ikan goreng. Bagi yang belum pernah merasa lagi, cubalah.... pasti ada kelainan lauk kampung ni :D
Bahan-bahan
>Perut lembut
>Rebung (kalau suka byk tambah, kalau tak suka kurangkan)
>Cili api (ditumbuk lumat
>Perahan Santan
>kunyit hidup ditumbuk lumat bersama cili api
>Garam secukup rasa
Cara-cara
1.Perut digaul dengan tepung dan perap 1/2 jam. Kemudian bilas bersih.
Rebus perut sampai lembut. Potong kecil.
2.Cucikan rebung, toskan. kemudian masukkan ke dalam periuk bersama perut yang direbus tadi.
3.Letakkan cili api yg telah ditumbuk lumat bersama kunyit serta santan. Gaul rata semua bahan bahan tadi.
4.Masakkan bahan bahan tadi dengan api yang sederhana supaya tidak pecah minyak, kacau selalu.
5.Rasakan garam. Hidangkan ketika panas2
Bahan-bahan untuk sup
>rangka ayam, tulang2 ayam
>salery
>karot
>bawang besar
>batang leek
>winter melon/kacang mentah/timun tua (pilih salah satu, mana senang dapat)
-Panaskan air sampai mendidih dahulu, kemudian masukkan rangka ayam. Biar hingga kotoran dari air sup tadi timbul dan buang kotoran tadi. Perlahankan api dan masukkan salery, karot, batang leek dan bawang besar. Renehkan bahan2 tadi biar sampai kuar sume aroma. Kotoran yang timbul hendaklah sentiasa dibuang agar sup nampak jernih (masak lebih kurang 1 setengah jam)
-Kemudian, tapis sup tadi. Masukkan balik ke dalam periuk dan masukkan winter melon. Masak hingga lembut dan bolehlah ditutup apinya. Semasa menghidangkan sup ini nanti, tabur dengan bawang putih goreng, bawang merah goreng dan chicken oil.
Bahan-bahan untuk nasi
>beras
>air secukupnya
>planta
>chicken oil
>bawang merah-diketuk kasar
>bawang putih-diketuk kasar
>halia-diketuk kasar
>daun pandan (ni aku saja tambah, untuk lagi wangi)
-Masak nasi macam biasa
-Sementara itu, panaskan planta bersama chicken oil. Tumis bahan2 yang diketuk kasar tadi hingga keperangan
-Masukkan bahan yang ditumis tadi dalam periuk nasi. Masak seperti biasa. Letak daun pandan sama
-Bila nasi dh masak, buang bahan2 kasar tadi.
-Siap
Bahan-bahan untuk ayam
(untuk perap ayam)
>1 ekor ayam
>1 liter light soya sos
>50gm lea & perrin sos
>100nos bay leaf
>100ml air
>bawang merah kecil* -diketuk kasar
>bawang putih* -diketuk kasar
>daun bawang*
>chinese pasley*
-Ayam dibersihkan
-Satukan semua bahan-bahan (kecuali ayam) dan masukkan ke dalam bekas
-Perap ayam di dalam sos tadi selama 10 minit. Kemudian keluarkan dia dan gantung hingga kering
-Bila ayam dh kering, mandikan dia lagi untuk kali kedua
-Untuk bahagian dalam perut ayam tadi, masukkan bahan-bahan bertanda * diatas. Sematkan lici di perut ayam agar bahan-bahan tadi tidak terkeluar
-Panaskan oven160'c dan bakar ayam tadi hingga masak (dalam 40 minit)
Sos cili
>cili merah
>halia
>chicken oil
>garam
>gula
>lemon
-cili & halia dikisar. Masukkan garam, gula dan perah lemon. Titiskan chicken oil. Siap
Kicap
>light soya sos
>bawang putih
>daun bawang
-masak sume bahan-bahan ini hingga terbit bau. Tapis . Siap
Cara membuat chicken oil
-ambil lemak ayam, goreng dalam kuali hingga terbit minyak nyer.
Resepi?? aku dapat dari rancangan Masakan Chef Diva Anita Sarawak. Pas tu ejas sikit ikut tekak aku (letak ebiko, dll)
Bagi yang malas nk buat, pergilah kat Palace of Golden Horses, kat sana pegi kat Japanese Kafe, ha...benda ni pasti ada...kat sana ia dikenali dengan nama Kino Uma
Bahan-bahan
>rumpai laut (seaweed)
>daun salad
>nasi sushi (nasi putih+sushi vinager)
>fresh tuna- dicincang halus (tapi aku pakai tun dalam tin jer)
>mayonis
>kimchi sos
>cili padi-dicincang halus
>timun-dirampai
>ebiko-sebagai hiasan
Cara-cara
1.Campurkan fresh tuna, mayonis, kimci sos, dan cili padi. Gaul rata
2.Ambil sekeping seeweed, letakkan nasi, daun salad, timun dan inti tuna tadi.
3.Gulung dan hiaskan dengan ebiko kat atasnya
Bahan-bahan
>kelapa parut secukupnya
>cili merah
>cili padi
>belacan bakar
>limau nipis
>bawang merah-dihiris
Cara-cara
1.Tumbuk sambal belacan mcm biasa
2.Masukkan kelapa parut. Tumbuk lagi.
3.Masukkan hirisan bawang merah. Tumbuk kasar
4.Letak garam dan perasa (kalau suka)
5.Perah air asam limau, kacau rata dan siap
Kalau nk buat masak lemak cili api, janganlah pedas sangat, sebab bila menyedutnya nanti, takut tersedak sbb pedas. Oleh itu, kurangkan kepedasannya. Untuk masakan kali ni, aku letak ubi keledek. Paling sedap kalau direncahkan bersama keladi. Sayur lain yang boleh joint ngan siput ni ialah nangka muda, lambuk, umbut, dll (yang korang suka la....)
Meh share resepi tu kat sini
Bahan-bahan
>siput sedut secukupnya -dibersihkan dahulu, dan dipotong hujungnya
>cili padi
>kunyit hidup
>santan
>serai-diketuk
>daun kunyit-dicarik-carik
>ubi keledek merah
>garam, perasa
Cara-cara
1.Cili padi ditumbuk bersama garam dan kunyit hidup hingga lumat.
2.Masukkan dalam periuk bersama sedikit air dan serai yang diketuk. Hidupkan api dan biar rempah tadi mendidih sebentar
3.Masukkan keledek dan masak hingga empuk
4.Diikuti dengan santan. Kacau selalu agar lemak tidak pecah.
5.Bila kuah dah mendidih, barulah dimasukkan siput sedut tadi dan daun kunyit. Kacau rata dan tunggu hingga kuah mendidih sekali lagi
6.Siap dan bolehlah dihidangkan
*Tips mencuci siput sedut
1.Siput dibersihkan macam biasa. Guna pelepah pisang untuk memberus lumpur2 pada siput itu.(masa ni siput tu masih idup lagi yer..jangan tak tau plak...)
2.Kemudian, potong bahagian hujung(ekor) siput itu sedikit. Ini membolehkan kita menyedut keluar isi siput itu masa makan nanti. Kalau tak potong, sampai tahun depan pun isi siput tu tak leh kuar
3.Setelah dipotong, ambil kelapa parut dan lumurkan pada siput yang dibersihkan tadi. Ini untuk membolehkan segala kotoran yang terdapat di dalam cengkerang siput tadi keluar (kan siput tu idup lagi.....)
4.Diamkan selama 1/2 jam. (ha..lepas 1/2 jam tu nanti, tengoklah sendiri kelapa parut yang putih bersih tu akan bertukar jadi warna lumpur.
5.bersihkan, dan bilas dengan air hingga bersih.
6.Sedia untuk dimasak.
*ha..masa makan plak, lepas sedut isi siput tu, jangan lupa tanggalkan cd yang melekat pada siput tu. Jangan ditelan plak :D (kami panggil mini cd )
*Lepas jer makan cendol ni, aku diserang semput lagik...cepat2 sedut ventolin inhaler ..kah,kah,kah,..padan ngan muka aku......
Bahan-bahan
>pasta spiral-direbus dahulu, dan digaul dengan sedikit butter
>bawang putih-ditumbuk kasar
>bawang merah-didadu
>isi ayam
>sosej-dipotong dadu
>cendawan butan-dibelah 4
>karot-dihiris nipis
>serbuk lada hitam
>serbuk oregano
>australian pasley-hiris nipis(ni rasa dia mcm daun ketumbar, kalau takde pun takpe)
>meggie seasoning
>sos tomato/tomato puri
>garam dan perasa
>minyak zaitun untuk menumis (takde pun takpe, guna minyak biasa jer)
>mozzarella cheese (kalau suka)
Cara-cara
1.Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan serbuk lada hitam, australian pasley dan oregano.
2.Masukkan isi ayam, sosej, karot, cendawan. Kacau rata. Renjiskan sedikit meegie seasoning.
3.Masukkan sos tomato dan kacau lagi.Letak garam dan perasa secukupnya.
4.Akhir sekali masukkan pasta spiral yang direbus. Kacau rata dan bolehlah diangkat.Tabur dengan mozzarella cheese dan bolehlah dihidangkan....
(musykil ler,,apasal aku ambik gambo selalu tak lawa..padahal bukan dr hp, kamera pun bolehlah tahan harganya, lebih kurang Kak G tu hah.....hubby aku beli, cuma aku masih confius banyak sangat butang nk kena set kat kamera tu, ada pelbagai mod..abih tu bantai jer la tangkap... aku selalu set kat mod potrait, dh jer cerah semacam jer..pas tu aku ikut sesedap rasa jer la letak mod apa... so ni ler hasilnya..Nk kena belajar dr kengkawan kat sini lah jugak... Hana, Kak G, dll ...tolong!!! ....... (ish..dh lari dari topik la plak )
Bahan-bahan ( 25 biji )
>250 gm tepung roti (strong/protein flour)
>100 gm tepung biasa
>1/2 sudu kecil yis (mauripan)
>30 gm gula kaster
Bahan yg di campur skali
>30 gram butter cair
>1 biji telur (di pukul)
>150 ml susu suam.
>minyak utk mengoreng
Cara-cara
1.Masukkan kesemua bahan kedalam machine/mangkuk kecuali susu,yis & Butter cair. Gaul bahan2 tadi sehingga sebati.
2.Masukkan yis dalam susu suam. Tuang sedikit-sedikit susu tersebut ke dalam adunan tepung. 3.Uli sampai doh tak melekat ke bekas
4.Buat bulat. Masukkan dalam bekas, tutup dengan plastik wrap. Biar naik 1 kali ganda (lebih kurang dlm 1 jam).
5.Keluarkan doh dari bekas. Tumbuk-tumbuk supaya keluar angin. Leperkan doh lebihkan 1/2 inchi. Bolehlah potong dengan menggunakan gelas sbg. cutter.
6.Biarkan naik sekali ganda lagi dlm Lebih kurang 30 min.
7.Bolehlah di goreng ya. Siap goreng, ditoskan minyak atas jaring.
8.Lepas sejuk, boleh di potong tgh dan dihias dengan tamato & timun juga sambal ikan bilis.
Bahan-bahan
> mee kuning-dicelur dulu
>ayam - dibersihkan dan direbus dahulu
>isi kerang
> bawang putih
>bawang merah
>halia
>serbuk kari ayam
>2 tangkai daun kari
>sedikit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih (4 sekawan)
>fish ball & fish cake
>bebola daging
>tau pok - dibelah 2
>Santan kelapa
>2 ketul kiub ayam dan
>sedikit garam dan perasa
>Sayur sawi, taugeh -dicelur sekejap
> daun sup/bawang, bawang goreng & telur rebus
Cara-cara
1.Ayam yang direbus tadi disiat-siat dan ketepikan
2.Tumis kayu manis, bunga lawang dan cengkih seketika kemudian masukkan bahan yg telah ditumbuk lumat yg telah dicampur dgn serbuk kari dan daun kari - tumis sehingga wangi
3.Masukkan air rebusan ayam dan kacau seketika.
4.Kemudian masukkan santan secukupnya dan biarkan mendidih dan masukkan garam & kiub ayam sambil tu dikacau selalu
5.Apabila sudah mendidih dan hampir masak, masukkan fish ball, fish cake dan tau pok tadi.Letalah garam dan serbuk perasa.Biarkan mendidih sekali lagi dan ditutup api
6.Celur sayur-sayur dan hidangkan bersama mee dan kuah.
Bahan-bahan
>daging batang pinang
>sekampit kecil rempah masak kicap Mak Siti (50sen)
>bawang merah*
>bawang putih*
>halia*
>kicap pekat
>kicap cair
>tomato
>bawang besar-dihiris bulat
>daun sup, daun bawang-ditabur
Cara-cara
1. Bahan-bahan bertanda * dihiris nipis
2.Tumis bahan-bahan bertanda * hingga naik bau
3.Kemudian masukkan bancuhan rempah masak kicap
4.Kacau dan tunggu hingga pecah minyak
5.Masukkan daging dan kacau lagi. Tambah air untuk empukkan daging.
6.Tuang kicap pekat dan kicap cair. Biar hingga kuah kering sedikit
7.Masukkan garam(sikit jer, sbb kicap dah masin), perasa dan gula. Kacau lagi.
8.Sebelum diangkat, masukkan tomato dan bawang yang dihiris bulat.
9.Akhir sekali, tabur dengan daun sup dan bawang. Siap