Salam... coklat ni aku buat saja2 sebagai buahtangan ke rumah kengkawan sempena musim raya ni. Takkan nk pegi melenggang jer kan. At lease, ada gak bawak pemanis mulut. Dan kalo ada rezeki, bolehlah diorang order, Insyaalah.
Coklat ni ada perisa mint. Kata Along, macam rasa colgate. hehehe...ada pedas2 sikit. Best jugak. Tapi Irfan tak suka..
Almond Cluster. Alhamdulilah, coklat ni best seller. Mana tak sedap, dalamnya penuh dengan almond dan cranberies. Dan terbaru, aku campurkan sikit dengan rice crips. Ada la mcam rasa coklat Crispie tu.
Coklat kipas. Dalamnya ada badam sebijik.
Inilah contoh buah tangan untuk kengkawan bila berkunjung ke rumah diaorang. Bergantung pada bilangan ahli keluarga la jugak. Yang ni untuk 2 orang jer. Kalo sedap, leh order...hehehe...ni kiranya marketing strategi la jugak.
Oklah..setakat ini dulu. Sapa yang rasa coklat, jemputlah datang rumah. Bye !!!
Khamis, 30 September 2010
Selasa, 28 September 2010
Acar Buah
Salam semua...
Tadaaaa...akhirnya berjaya jugak buat acar buah ni setelah sekian lama cuba dan cuba. Korang ingat lagi tak, masa mengandungkan Ryan dulu, aku mengidam makan acar buah ni, sampai la hari terakhir nk bersalin, baru dapat makan, itupun rasanya hampeh.
Dan..aku pun risik2 lah resipi ni dr mak aku...(bukan taknk minta, tp tak tahan telinga dengar bebel mak aku tu.. katanya "itulah, dulu tiap kali mak buat acar, korang taknak ambik tau, tolong pun tak, skang dh berlaki, dan beranak pinak, baru ler nak belajar" oooo..itu ler yang tak sanggup dengar.....
Tapi aku ada strategi. Sebelum mintak respi, hulur dulu duit belanja kat mak, tapi still gak dengar ayat membebel tapi kurang ler pedas. Mula2 mak ajar macam mana nk buat jeruk limau. Pas tu baru ler buat acar.
Yang ni dh dipek. Untuk pek besar tu, mak aku (cadang nk ke Melaka minggu depan, sbb mak nk bagi duit kat aku...yahooo..kaya makcik ..) dan mak si Jebat (saja nk kasi jeles kat MIL aku.sbb MIL aku tak tau buat..jenuh dia tanya respi kat orang...kahkahkah...)dan yang kecik tu untuk sample sesapa nk beli... (yer ke? nk jual ker? kalo ada permintaan, apa salahnyer...)
Tadaaaa...akhirnya berjaya jugak buat acar buah ni setelah sekian lama cuba dan cuba. Korang ingat lagi tak, masa mengandungkan Ryan dulu, aku mengidam makan acar buah ni, sampai la hari terakhir nk bersalin, baru dapat makan, itupun rasanya hampeh.
Dan..aku pun risik2 lah resipi ni dr mak aku...(bukan taknk minta, tp tak tahan telinga dengar bebel mak aku tu.. katanya "itulah, dulu tiap kali mak buat acar, korang taknak ambik tau, tolong pun tak, skang dh berlaki, dan beranak pinak, baru ler nak belajar" oooo..itu ler yang tak sanggup dengar.....
Tapi aku ada strategi. Sebelum mintak respi, hulur dulu duit belanja kat mak, tapi still gak dengar ayat membebel tapi kurang ler pedas. Mula2 mak ajar macam mana nk buat jeruk limau. Pas tu baru ler buat acar.
Hasilnya?? wallah...sama ler mcm mak buat...hehehe..(naik kete bawak sendiri)
Yang ni dh dipek. Untuk pek besar tu, mak aku (cadang nk ke Melaka minggu depan, sbb mak nk bagi duit kat aku...yahooo..kaya makcik ..) dan mak si Jebat (saja nk kasi jeles kat MIL aku.sbb MIL aku tak tau buat..jenuh dia tanya respi kat orang...kahkahkah...)dan yang kecik tu untuk sample sesapa nk beli... (yer ke? nk jual ker? kalo ada permintaan, apa salahnyer...)
Isnin, 27 September 2010
Donut Gebu
Salam...dah lama tak buat donut. Anak2 mesti suka.
Bahan A :
1/2 kg tepung
3/4 paket yis Mauripan
1/2 camca teh gula
1/4 sudu teh garam
350ml air masak suam
yis dicampurkan dgn air suam.biarkan sebentar(bagi yis naik berbuih2 sikit)tepung dan garam si satukan.setelah yis naik tuang kedalam tepung dan uli menjadi doh sebentar.(tepung ni agak melekit tapi jgn tambah tepung lain).Rehatkan doh 90 min.tutup dgn plastik
Bahan B :
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 camca teh garam
2 sudu besar susu tepung
4 sudu gula castor
1 biji telur
2 sudu shortening (atau majerin)
Cara-cara :
Semua bahan B disatukan menjadi doh.Tumbuk A utk mengeluarkan udara.
Campurkan Bahan B ke doh A dan diuli sehingga sebati hingga menjadi satu doh semula. Jika masih lembik boleh tambahkan sikit tepung.Rehatkan selama 15 minit di dalam bekas yang ditutup dengan plastik. Setelah itu, tumbuk-tumbuk doh untuk mengeluarkan udara terperangkap. Ambil sebahagian doh dan digelek setebal 1cm. Terap menggunakan acuan donut dan rehatkan di atas dulang yang telah ditabur sedikit tepung supaya tidak melekat. Rehatkan lagi 10minit.Goreng di dalam minyak yang banyak dengan api sederhana besar hingga donut bertukar warna kuning kecoklatan.
Boleh di tabur dgn gula @ apa2 sahaja mengikut kesesuaian.Sedia di hidang.
Note:sewaktu menggoreng pastikan api tidak terlalu kuat dan sentiasa balik2kan donut supaya masaknya rata.Adunan ini boleh dapat 50 biji donut.
Ceritaku: Hari ini mood M melanda, so tak masak nasi. Walhal lauk mmg banyak dalam esbox tu. Segala ketam, sotong, udang, paru, babat...sume ada (jebat beli malam tadi kat pasar borong)
Bahan A :
1/2 kg tepung
3/4 paket yis Mauripan
1/2 camca teh gula
1/4 sudu teh garam
350ml air masak suam
yis dicampurkan dgn air suam.biarkan sebentar(bagi yis naik berbuih2 sikit)tepung dan garam si satukan.setelah yis naik tuang kedalam tepung dan uli menjadi doh sebentar.(tepung ni agak melekit tapi jgn tambah tepung lain).Rehatkan doh 90 min.tutup dgn plastik
Bahan B :
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 camca teh garam
2 sudu besar susu tepung
4 sudu gula castor
1 biji telur
2 sudu shortening (atau majerin)
Cara-cara :
Semua bahan B disatukan menjadi doh.Tumbuk A utk mengeluarkan udara.
Campurkan Bahan B ke doh A dan diuli sehingga sebati hingga menjadi satu doh semula. Jika masih lembik boleh tambahkan sikit tepung.Rehatkan selama 15 minit di dalam bekas yang ditutup dengan plastik. Setelah itu, tumbuk-tumbuk doh untuk mengeluarkan udara terperangkap. Ambil sebahagian doh dan digelek setebal 1cm. Terap menggunakan acuan donut dan rehatkan di atas dulang yang telah ditabur sedikit tepung supaya tidak melekat. Rehatkan lagi 10minit.Goreng di dalam minyak yang banyak dengan api sederhana besar hingga donut bertukar warna kuning kecoklatan.
Boleh di tabur dgn gula @ apa2 sahaja mengikut kesesuaian.Sedia di hidang.
Note:sewaktu menggoreng pastikan api tidak terlalu kuat dan sentiasa balik2kan donut supaya masaknya rata.Adunan ini boleh dapat 50 biji donut.
Ceritaku: Hari ini mood M melanda, so tak masak nasi. Walhal lauk mmg banyak dalam esbox tu. Segala ketam, sotong, udang, paru, babat...sume ada (jebat beli malam tadi kat pasar borong)
Ahad, 26 September 2010
Hokkien Mee Curry
Salam...actually, aku baru jer bangun tido...hehehe... pening kepala jap tadi..so zzzzz ler dulu. Hari ni aku buat nasi kukus dan ayam sambal, tp sume benda tu tak sentuh pun lagi.Sebabnya ada emergency menu, masak MEE KARI.
Pukul 9.30pagi tadi, Jebat balik rumah bawak 2 bungkus nasi lemak berlauk. Katanya tengahari nanti nk ajak kengkawan dia datang beraya. Suruh buat MEE KARI. Aku suruh ler dia pegi beli barang, tp katanya tak sempat. Nk kena keluar kerja (tak jauh pun, dekat kawasan rumah ni jer..)So aku pun cepat2 tutup dapur dan pegi pasaraya. Sib baik kat pasaraya tu sume barang ada. Kalo tak, kena menyinggah kedai lain la plak.
Dah lama cari resipi ni. Tapi nk membuatnya tak kesampaian, sbb sifat M yang sentiasa melanda. Sori yer..respi dalam bahse omputih. Korang translate la sendiri..
Ingredients:•400g Yellow egg noodles, blanched (Hokkien Mee)
•200g Rice noodles or rice vermicelli, blanched (Beehoon)
•500g Chicken breast, boiled and shredded
•500g Fresh prawns, parboiled and shelled
•200g Soya bean curd, fried and quartered (Tow Pok)
•500g Bean sprouts, blanched
•Fried Shallots, for garnishing
•Coriander leaves, chopped for garnishing
For the Curry
•1 cm Fresh turmeric, sliced
•1 cm Fresh ginger, sliced
•1 cm Galangal, sliced
•2 Lemongrass, sliced
•3 Candlenuts
•6 dried chilli, blanched
•8 Shallots, peeled
•4 Garlic cloves, peeled
•1 cm Dried shrimp paste (Belacan)
•2 tsp Coriander seeds, crushed
•2 cups Coconut milk
•5 cups Chicken stock (from boiling chicken)
•5 cups Prawn stock (from parboiling prawns)
•3 tbsp Brown sugar
•5-6 Curry leaves
For the Pan-roasted Chilli Sauce•6 Garlic cloves, peeled
•1/2 cup Dried Prawns
•1 cup Chili paste
•3 tbsp Brown Sugar
•1 tsp Dried shrimp paste
•1 cup Peanut oil
How to cook:
1.Use a blender or food processor to grind turmeric, ginger, galangal, lemongrass, candlenuts, dried chilli, shallots, garlic, shrimp paste, and coriander seeds into a fine paste
2.In a stockpot, heat oil and fry the ground paste until quite toasted and oil starts to ooze from the paste
3.Add chicken stock and prawn stock and bring to the boil
4.Add bean curd, curry leaves, brown sugar and salt to taste
5.Add coconut milk and reduce heat to gently simmer for 20-30 mins (to avoid curdling)
6.Using a pestle and mortar or blender, grind garlic, dried prawns and chilli paste
7.Heat sauce pan on high, add peanut or vegetable oil and saute ground paste, shrimp paste and brown sugar until colour darkens and oil starts to ooze from paste. Set aside
8.To serve: In a deep bowl add yellow noodles, rice noodles, bean sprouts, shredded chicken and prawn. Pour piping hot curry over and garnish with fried shallots, coriander leaves and chilli paste
Selain mee kari, aku sempat gak la buat popia goreng. Tapi sayang, sume mende2 tu tak sempat nk dirakamkan dalam kamera sebab sebaik saja abis masak, Jebat dan kengkawannya pun sampai rumah. Sib baik aku dh suruh anak aku yang 2 ketui tu kemas rumah dan lap apa yang patut.
Lebih kurang 8 orang yang datang tadi (sib baik la dinning table ni utk 8 orang..so muat ler semua skali nk makan..)*** Si Along yg tukang snap gambar ni. Masa ni beberapa orang dh abis makan dan membuat lawatan ke kolam ikan kami plak..
Pukul 9.30pagi tadi, Jebat balik rumah bawak 2 bungkus nasi lemak berlauk. Katanya tengahari nanti nk ajak kengkawan dia datang beraya. Suruh buat MEE KARI. Aku suruh ler dia pegi beli barang, tp katanya tak sempat. Nk kena keluar kerja (tak jauh pun, dekat kawasan rumah ni jer..)So aku pun cepat2 tutup dapur dan pegi pasaraya. Sib baik kat pasaraya tu sume barang ada. Kalo tak, kena menyinggah kedai lain la plak.
Dah lama cari resipi ni. Tapi nk membuatnya tak kesampaian, sbb sifat M yang sentiasa melanda. Sori yer..respi dalam bahse omputih. Korang translate la sendiri..
Ingredients:•400g Yellow egg noodles, blanched (Hokkien Mee)
•200g Rice noodles or rice vermicelli, blanched (Beehoon)
•500g Chicken breast, boiled and shredded
•500g Fresh prawns, parboiled and shelled
•200g Soya bean curd, fried and quartered (Tow Pok)
•500g Bean sprouts, blanched
•Fried Shallots, for garnishing
•Coriander leaves, chopped for garnishing
For the Curry
•1 cm Fresh turmeric, sliced
•1 cm Fresh ginger, sliced
•1 cm Galangal, sliced
•2 Lemongrass, sliced
•3 Candlenuts
•6 dried chilli, blanched
•8 Shallots, peeled
•4 Garlic cloves, peeled
•1 cm Dried shrimp paste (Belacan)
•2 tsp Coriander seeds, crushed
•2 cups Coconut milk
•5 cups Chicken stock (from boiling chicken)
•5 cups Prawn stock (from parboiling prawns)
•3 tbsp Brown sugar
•5-6 Curry leaves
For the Pan-roasted Chilli Sauce•6 Garlic cloves, peeled
•1/2 cup Dried Prawns
•1 cup Chili paste
•3 tbsp Brown Sugar
•1 tsp Dried shrimp paste
•1 cup Peanut oil
How to cook:
1.Use a blender or food processor to grind turmeric, ginger, galangal, lemongrass, candlenuts, dried chilli, shallots, garlic, shrimp paste, and coriander seeds into a fine paste
2.In a stockpot, heat oil and fry the ground paste until quite toasted and oil starts to ooze from the paste
3.Add chicken stock and prawn stock and bring to the boil
4.Add bean curd, curry leaves, brown sugar and salt to taste
5.Add coconut milk and reduce heat to gently simmer for 20-30 mins (to avoid curdling)
6.Using a pestle and mortar or blender, grind garlic, dried prawns and chilli paste
7.Heat sauce pan on high, add peanut or vegetable oil and saute ground paste, shrimp paste and brown sugar until colour darkens and oil starts to ooze from paste. Set aside
8.To serve: In a deep bowl add yellow noodles, rice noodles, bean sprouts, shredded chicken and prawn. Pour piping hot curry over and garnish with fried shallots, coriander leaves and chilli paste
Selain mee kari, aku sempat gak la buat popia goreng. Tapi sayang, sume mende2 tu tak sempat nk dirakamkan dalam kamera sebab sebaik saja abis masak, Jebat dan kengkawannya pun sampai rumah. Sib baik aku dh suruh anak aku yang 2 ketui tu kemas rumah dan lap apa yang patut.
Lebih kurang 8 orang yang datang tadi (sib baik la dinning table ni utk 8 orang..so muat ler semua skali nk makan..)*** Si Along yg tukang snap gambar ni. Masa ni beberapa orang dh abis makan dan membuat lawatan ke kolam ikan kami plak..
Sabtu, 25 September 2010
Samosa
Salam semua. Sarapan pagi ini dengan samosa. Sebenarnya dh pernah buat masa puasa hari tu. Memang rangup dan sedap.
Resipi dari umah Kak Ina KL, boleh klik sini yer
Bahan untuk kulit (dapat 8 keping kecik)
1/2 cawan tepung serba guna-akak guna tepung gandum
1 sudu kecil tepung suji (samolina flour)
secubit garam
1 sudu makan + 1 sudu teh minyak sayuran/minyak masak
1/4 cawan air suam (jangan tuang sekali gus)
Bahan inti
1oogm daging cincang
4 biji ubi kentang di rebus bersama kulit (setelah di cuci bersih)sehingga empuk.
1 sudu makan rempah daging
1 biji bawang besar*
3 biji bawang putih*
1/2 inci halia*
1 sudu teh ketumbar*
1 cawan sayur campur (lobak merah, jagung dan kacang pea) (klu nak guna kacang pea pun tak apa)
1 sudu teh jintan manis
garam secukupnya
2 sudu makan minyak masak/sayuran
Cara-cara untuk inti
Kisar bahan-bahan bertanda *.
Ubi kentang di buang kulit dan di cincang kecil-kecil.
Panaskan minyak dan tumis jintan manis sebentar dan barulah dimasukkan bahan-bahan kisar, rempah kari daging dan kacau sebati sehingga naik bau.
Masukkan daging cincang dan sedikit air. Kacau sebati dan biarkan sebentar.
Setelah daging empuk, masukkan pula sayur campur dan biarkan sebentar.
Kemudian masukkan ubi kentang yang telah di cincang kasar.
Masukkan garam dan kacau sebati.
Rasa garam dan barulah dipadamkan api.
Cara-cara untuk buat kulit samosa
Ayak tepung gandum dan campurkan dengan tepung suji.
Masukkan secubit garam.
Masukkan pula minyak masak dan uli hingga sebati.
Masukkan air suam sikit demi sikit sampai menjadi doh yang lembut. (bergantung kpd tpg yang digunakan)
Perapkan sekurang-kurangnya 20 minit.
Bahagikan doh kepada 4 bebola kecil.
Canai dan terap ikut bentuk yg disukai.
Masuk inti
Goreng hingga kekuningan.
(aku buat bulat2 jer...senang..(sbb dh banyak kali cuba cara kak ina tu, tp fail..)
Resipi dari umah Kak Ina KL, boleh klik sini yer
Bahan untuk kulit (dapat 8 keping kecik)
1/2 cawan tepung serba guna-akak guna tepung gandum
1 sudu kecil tepung suji (samolina flour)
secubit garam
1 sudu makan + 1 sudu teh minyak sayuran/minyak masak
1/4 cawan air suam (jangan tuang sekali gus)
Bahan inti
1oogm daging cincang
4 biji ubi kentang di rebus bersama kulit (setelah di cuci bersih)sehingga empuk.
1 sudu makan rempah daging
1 biji bawang besar*
3 biji bawang putih*
1/2 inci halia*
1 sudu teh ketumbar*
1 cawan sayur campur (lobak merah, jagung dan kacang pea) (klu nak guna kacang pea pun tak apa)
1 sudu teh jintan manis
garam secukupnya
2 sudu makan minyak masak/sayuran
Cara-cara untuk inti
Kisar bahan-bahan bertanda *.
Ubi kentang di buang kulit dan di cincang kecil-kecil.
Panaskan minyak dan tumis jintan manis sebentar dan barulah dimasukkan bahan-bahan kisar, rempah kari daging dan kacau sebati sehingga naik bau.
Masukkan daging cincang dan sedikit air. Kacau sebati dan biarkan sebentar.
Setelah daging empuk, masukkan pula sayur campur dan biarkan sebentar.
Kemudian masukkan ubi kentang yang telah di cincang kasar.
Masukkan garam dan kacau sebati.
Rasa garam dan barulah dipadamkan api.
Cara-cara untuk buat kulit samosa
Ayak tepung gandum dan campurkan dengan tepung suji.
Masukkan secubit garam.
Masukkan pula minyak masak dan uli hingga sebati.
Masukkan air suam sikit demi sikit sampai menjadi doh yang lembut. (bergantung kpd tpg yang digunakan)
Perapkan sekurang-kurangnya 20 minit.
Bahagikan doh kepada 4 bebola kecil.
Canai dan terap ikut bentuk yg disukai.
Masuk inti
Goreng hingga kekuningan.
(aku buat bulat2 jer...senang..(sbb dh banyak kali cuba cara kak ina tu, tp fail..)
Rabu, 22 September 2010
Mama Carbonara Spegheti
Salam..tengahari ni anak2 takmo makan nasi. Diorang nk makan speghetti plak. Yelah, start puasa hari tu, tak masak spegheti lagi. Haaa...senang citer. Mama pun tengah malas nk masak. Bukan takde lauk, tpi dah jemu masak&makan ikan2 yang papa pancing tu. Abis tu nk makan apa yer? seladang? rusa? pelandok? ish..payah nk dapat tu..kerbau pendek banyak ler..kahkahkah...
Along kata tak payah guna sos dalam tin tu. Tak sedap. Nak yang mama masak macam biasa tu.Ala..yang letak mayonis tu.. oooo... itu macam kaaa.. Lagi senang keje mama. Duit pun jimat..hahaha...
Asalnya resipi dari Myr. Tapi aku dh ubatsuai dan modified ikut tekak dan selera anak-anak.
Bahan-bahan
~1 biji telur separuh masak
~spagetti secukupnya
~1 sudu besar mayonis
~1 sudu besar butter
~sedikit garam
~isi ayam, chicken ham, sosej, crabstik dll (sukati ler nk tambah apa pun)
~1 ulas bawang putih- dicincang
~cendawan- aku guna cendawan stoberi dalam tin. Dipotong 4
~1/2 biji bwg besar(sederhana saiz) - dicincang
~2 sudu besar minyak zaitun
~Parmesan cheese secukupnya
~Parsley kering secukupnya
~serbuk lada sulah/lada hitam
~serbuk mix herb
Cara-cara
1.Rebus pasta dengan sedikit garam sehingga masak dan toskan.
2.Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.Masukkan serbuk mix herb, dan lada sulah/hitam. Masukkan isi ayam, crab stik dll.
3.Kemudian, masukkan pasta bersama dengan 5-6 sudu besar air rebusan pasta tadi. Kacau balik sekejap.
4.Kemudian masukkan pula butter dan mayonis ke dlm pasta tadi. Gaul rata. Adjust rasanya. Tambah garam kalau tak masin
5.Letak pasta ke dalam pinggan, taburkan dengan parmesan cheese, kemudian letaklah telur separuh masak dan taburkan daun pasley.
Ceritaku: Hish..nk masak apa plak untuk si Jebat ni? sekarang ni dia tengah standby, so balik umah dalam pukul 3. Semalam pun sama, ingatkan bila dh balik lewat, takmo ler makan nasi, rupanya nk makan jugak. Dah la aku masak simple jer (tak kena dengan tekak dia laaa...)Hari2 mengadap nasi pun boring gak. Tambah plak memandang ikan2 yg dia pancing tu.
Along kata tak payah guna sos dalam tin tu. Tak sedap. Nak yang mama masak macam biasa tu.Ala..yang letak mayonis tu.. oooo... itu macam kaaa.. Lagi senang keje mama. Duit pun jimat..hahaha...
Asalnya resipi dari Myr. Tapi aku dh ubatsuai dan modified ikut tekak dan selera anak-anak.
Bahan-bahan
~1 biji telur separuh masak
~spagetti secukupnya
~1 sudu besar mayonis
~1 sudu besar butter
~sedikit garam
~isi ayam, chicken ham, sosej, crabstik dll (sukati ler nk tambah apa pun)
~1 ulas bawang putih- dicincang
~cendawan- aku guna cendawan stoberi dalam tin. Dipotong 4
~1/2 biji bwg besar(sederhana saiz) - dicincang
~2 sudu besar minyak zaitun
~Parmesan cheese secukupnya
~Parsley kering secukupnya
~serbuk lada sulah/lada hitam
~serbuk mix herb
Cara-cara
1.Rebus pasta dengan sedikit garam sehingga masak dan toskan.
2.Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.Masukkan serbuk mix herb, dan lada sulah/hitam. Masukkan isi ayam, crab stik dll.
3.Kemudian, masukkan pasta bersama dengan 5-6 sudu besar air rebusan pasta tadi. Kacau balik sekejap.
4.Kemudian masukkan pula butter dan mayonis ke dlm pasta tadi. Gaul rata. Adjust rasanya. Tambah garam kalau tak masin
5.Letak pasta ke dalam pinggan, taburkan dengan parmesan cheese, kemudian letaklah telur separuh masak dan taburkan daun pasley.
Ceritaku: Hish..nk masak apa plak untuk si Jebat ni? sekarang ni dia tengah standby, so balik umah dalam pukul 3. Semalam pun sama, ingatkan bila dh balik lewat, takmo ler makan nasi, rupanya nk makan jugak. Dah la aku masak simple jer (tak kena dengan tekak dia laaa...)Hari2 mengadap nasi pun boring gak. Tambah plak memandang ikan2 yg dia pancing tu.
Beef Prosperity Burger
Salam...tengahari tadi nampak Cikgu Hana tayang burger oblong dia..oooo..tak tahan ooo..kalo tak buat,mau termimpi2 malam kang. Petang ni aku buat jugak walopun gigi tengah sakit...apa kisah..sakitnya sebelah kanan, so aku bedal ler makan belah kiri... dh abis makan, baru terasa sakit..hoooo..
Sebenarnya semalam aku dh beli roti burger ni kat MyMaidin, tp tak sempat nk masak. Mmg nak buat prosperity burger ni ponk.
Ni versi daging.Untuk Sharmini dan rakan2 yang tak suka/tak makan daging, boleh gantikan dengan ayam. Pon sedap gak.. tp kalo korang rasa nk guna daging unta atau ostrich pun boleh gak. Tak de sapa nk tangkap...
Bahan Daging
•400g daging cincang
•1/2 biji bawang besar - cincang
•1 biji telur
•1/4 cawan tepung
•2 sudu besar breadcrumbs- tak letak pong
•beberapa keping slice cheese @ cheese lain
•1-2 sudu besar susu segar - aku ganti ngan susu tepung
•serbuk lada putih
•garam
•1/4 cawan air- utk steam daging
•Utk membuat hamburger : Satukan semua bahan2 daging kecuali cheese utk membuat hamburger. Gaul sebati. Ambil segenggam, penyek2kan di atas tangan, kemudian masukkan slice cheese yg telah dicarik kecil2. tutup kemas dan bulat2kan seperti bentuk humburger. (bukan leper cam beger biasa yer! agak bolat2 lonjong n gemok2 sket!)
•Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Seeloknyer guna kuali non-stick. Balik2kan hamburger sehingga 3/4 masak.
•Masukkan air 1/4 cawan tadi. dan cepat2 tutup kuali (kaedah nih utk steamkan daging agar masak rata dan daging lembab serta juicy). biarkan sehingga air kering baru matikan api.
Bahan Sos Lada Hitam•2 cawan stok ayam- guna stok ayam (air+kiub ayam)
•1/2 cawan susu segar - aku ltk suku cwn jerk
•1-2 sudu besar lada hitam-di tumbuk kasar..agak-agaklah ..kalau nak pedas tambahlah byk sikit
•1/2 biji bawang besar - cincang
•2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yg dkehendaki
•1 sudu sos tiram
•1 sudu mentega/ marjerin
•2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
•garam dan gula - jika perlu
•1 sudu besar sos cili (i added)
Cara-cara
•Tumiskan bawang besar hingga naik bau. Masukkan pula stok ayam. Didihkan.
•Masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan gula jika perlu.
•Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit untuk mendapatkan kepekatan yang dkehendaki.
•Goreng daging (tak yah letak minyak) dan lepas tu celupkan ke dalam sos lada hitam.
•Belah 2 roti dan letak marjerin dan bakar sekejap.
•Letakkan daging yang telah di celup sos lada hitam kat roti dan taburkan bawang besar yang di hiris.
Jangan ditanya lagi ttg burger ni..Dh sah2 selesai masuk perut..finisto !!!
Sebenarnya semalam aku dh beli roti burger ni kat MyMaidin, tp tak sempat nk masak. Mmg nak buat prosperity burger ni ponk.
Ni versi daging.Untuk Sharmini dan rakan2 yang tak suka/tak makan daging, boleh gantikan dengan ayam. Pon sedap gak.. tp kalo korang rasa nk guna daging unta atau ostrich pun boleh gak. Tak de sapa nk tangkap...
Bahan Daging
•400g daging cincang
•1/2 biji bawang besar - cincang
•1 biji telur
•1/4 cawan tepung
•2 sudu besar breadcrumbs- tak letak pong
•beberapa keping slice cheese @ cheese lain
•1-2 sudu besar susu segar - aku ganti ngan susu tepung
•serbuk lada putih
•garam
•1/4 cawan air- utk steam daging
•Utk membuat hamburger : Satukan semua bahan2 daging kecuali cheese utk membuat hamburger. Gaul sebati. Ambil segenggam, penyek2kan di atas tangan, kemudian masukkan slice cheese yg telah dicarik kecil2. tutup kemas dan bulat2kan seperti bentuk humburger. (bukan leper cam beger biasa yer! agak bolat2 lonjong n gemok2 sket!)
•Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Seeloknyer guna kuali non-stick. Balik2kan hamburger sehingga 3/4 masak.
•Masukkan air 1/4 cawan tadi. dan cepat2 tutup kuali (kaedah nih utk steamkan daging agar masak rata dan daging lembab serta juicy). biarkan sehingga air kering baru matikan api.
Bahan Sos Lada Hitam•2 cawan stok ayam- guna stok ayam (air+kiub ayam)
•1/2 cawan susu segar - aku ltk suku cwn jerk
•1-2 sudu besar lada hitam-di tumbuk kasar..agak-agaklah ..kalau nak pedas tambahlah byk sikit
•1/2 biji bawang besar - cincang
•2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yg dkehendaki
•1 sudu sos tiram
•1 sudu mentega/ marjerin
•2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
•garam dan gula - jika perlu
•1 sudu besar sos cili (i added)
Cara-cara
•Tumiskan bawang besar hingga naik bau. Masukkan pula stok ayam. Didihkan.
•Masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan gula jika perlu.
•Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit untuk mendapatkan kepekatan yang dkehendaki.
•Goreng daging (tak yah letak minyak) dan lepas tu celupkan ke dalam sos lada hitam.
•Belah 2 roti dan letak marjerin dan bakar sekejap.
•Letakkan daging yang telah di celup sos lada hitam kat roti dan taburkan bawang besar yang di hiris.
Jangan ditanya lagi ttg burger ni..Dh sah2 selesai masuk perut..finisto !!!
Selasa, 21 September 2010
Almond Cluster
Semalam kami ke Yummies Bakery, beli barang2 buat coklat yang dh habis. Sblm nak raya hari tu pergi jugak ke BWY di Puchong, tp hanya tinggal kedai tu. Barang2 sume dh licin. Huish..bagus betul bisnes diorang yer.. so tak dapatlah nk buat coklat untuk raya. Dan semalam ke Yummies Bangi plak. Bestnya..ada 2 orang pelanggan jer (termasuk aku) Senang nk cari barang. Boleh ronda lama2 sikit..hehe
Pagi ni jalankan projek Almond Cluster. Si Along tak sekolah sbb cuti UPSR, jadi ada ler orang nk jaga baby Ryan tu. Kalo idak, si kecik tu asyik suruh aku ngadap muka dia jer..
Ni ditempah oleh cik Azura (Qelissa) dari Jalan Kelang Lama. Sebenarnya sblm raya hari tu dia dh order, tp disebabkan takde barang, so tangguh ler sampai lepas raya. Sib baik dia masih berminat nk order.
Buat ler lebih sikit, kengkonon utk tetamu yang nk datang umah ler ujung minggu ni. Tapi nampak gayanyer....emmmm....sendiri mau ingat laaa... si Along makan pun dh habis 10 bijik...itu belum si Irfan balik dari tadika lagi.
Bila dh siap, alamak..bekas yang aku beli semalam tu tak muat ler untuk 50 bijik. Nak kena keluar jugak ler cari bekas lain.. Jap ler Azura.. ..sabo!! hehehe....
Pagi ni jalankan projek Almond Cluster. Si Along tak sekolah sbb cuti UPSR, jadi ada ler orang nk jaga baby Ryan tu. Kalo idak, si kecik tu asyik suruh aku ngadap muka dia jer..
Ni ditempah oleh cik Azura (Qelissa) dari Jalan Kelang Lama. Sebenarnya sblm raya hari tu dia dh order, tp disebabkan takde barang, so tangguh ler sampai lepas raya. Sib baik dia masih berminat nk order.
Buat ler lebih sikit, kengkonon utk tetamu yang nk datang umah ler ujung minggu ni. Tapi nampak gayanyer....emmmm....sendiri mau ingat laaa... si Along makan pun dh habis 10 bijik...itu belum si Irfan balik dari tadika lagi.
Bila dh siap, alamak..bekas yang aku beli semalam tu tak muat ler untuk 50 bijik. Nak kena keluar jugak ler cari bekas lain.. Jap ler Azura.. ..sabo!! hehehe....
Isnin, 20 September 2010
Cempedak Goreng
Salam untuk semua pengunjung blog. Korang dh minum ke? Petang ini cuaca panas,kami sekeluarga menjamu selera dengan cempedak goreng la plak. Musim cempedak ke skang ni? mana amik cempedak?
Hahaha... ni cempedak yang aku frozenkan masa sebelum puasa hari tu. Time bulan pose, mana leh makan cempedak goreng ni. Kang mulalah angin satu badan.
Resipi adunan tepung ni amik dari rumah Kak Ina KL. Time kasih akak. Memang rangup dan sedap.
Bahan-bahannya
75 gram tepung naik sendiri
60 gram tepung beras
1 camca besar tepung jagung
sedikit serbuk kunyit/ pewarna kuning
garam secukupnya
gula secukupnya (jika mahu)-tak letak
sedikit air kapur (anggaran 1 sudu kecil - jangan terlalu banyak nanti pahit)
130 ml air
3 - 5 ketul ais (jangan terlalu banyak takut adunan cair)
Cara-caranya
1. Satukan bahan kering didalam mangkuk. Buatkan lubang di tengahnya, tuangkan air sambil gaul hingga sebati. Akak bancuh dengan whisk lagi senang rasanya.
2. Bila pekat dan boleh menyalut belakang sudu, biarkan bancuhan selama 10-15 minit. Pastikan minyak untuk menggoreng banyak dan cukup panas supaya pisang digoreng menjadi keemasan dan tidak menyerap minyak.
3. Selepas bancuhan di perap untuk 10 - 15 minit dan minyak cukup panas, masukkan anggaran 3 - 5 ketul ais dalam adunan dan celup pisang dalam bancuhan dan terus goreng. Insyallah pisang akan menjadi ranggup walaupun telah sejuk.
Ceritaku: Risau...tengahari tadi Irfan tak makan nasi. Balik jer terus masuk tandas. Katanya cirit dan sakit perut. Sampai petang, aku suruh Jebat bawak g klinik. Bila doktor check, kata takde apa2. Jangan risau. Mungkin perut masuk angin.
Aku salah masak ke? pagi tadi dia dan jebat breakfast burger. Tapi Jebat tak sakit perut plak.
Hahaha... ni cempedak yang aku frozenkan masa sebelum puasa hari tu. Time bulan pose, mana leh makan cempedak goreng ni. Kang mulalah angin satu badan.
Resipi adunan tepung ni amik dari rumah Kak Ina KL. Time kasih akak. Memang rangup dan sedap.
Bahan-bahannya
75 gram tepung naik sendiri
60 gram tepung beras
1 camca besar tepung jagung
sedikit serbuk kunyit/ pewarna kuning
garam secukupnya
gula secukupnya (jika mahu)-tak letak
sedikit air kapur (anggaran 1 sudu kecil - jangan terlalu banyak nanti pahit)
130 ml air
3 - 5 ketul ais (jangan terlalu banyak takut adunan cair)
Cara-caranya
1. Satukan bahan kering didalam mangkuk. Buatkan lubang di tengahnya, tuangkan air sambil gaul hingga sebati. Akak bancuh dengan whisk lagi senang rasanya.
2. Bila pekat dan boleh menyalut belakang sudu, biarkan bancuhan selama 10-15 minit. Pastikan minyak untuk menggoreng banyak dan cukup panas supaya pisang digoreng menjadi keemasan dan tidak menyerap minyak.
3. Selepas bancuhan di perap untuk 10 - 15 minit dan minyak cukup panas, masukkan anggaran 3 - 5 ketul ais dalam adunan dan celup pisang dalam bancuhan dan terus goreng. Insyallah pisang akan menjadi ranggup walaupun telah sejuk.
Ceritaku: Risau...tengahari tadi Irfan tak makan nasi. Balik jer terus masuk tandas. Katanya cirit dan sakit perut. Sampai petang, aku suruh Jebat bawak g klinik. Bila doktor check, kata takde apa2. Jangan risau. Mungkin perut masuk angin.
Aku salah masak ke? pagi tadi dia dan jebat breakfast burger. Tapi Jebat tak sakit perut plak.
Apple Oat Drink
Salam semua. Semua dh ke sekolah, hb dh kembali bekerja, dan aku pun kembali pada rutin diet. Sesak sikit badan ni lepas raya. Rasa macam penat jer. Mungkin makan banyak kot masa bertandang ke rumah saudara dan kawan2. Ramai yang kata aku kurus, tapi aku masih rasa badan ni gemuk. Entah ler..
Dan hari ini bermulalah program diet aku. Dan dimulakan dengan minuman diet ni. Campuran Epal, Oat dan Yogurt, mmg sesuai utk sapa yang nk kuruskan badan, sekaligus kenyang sampai tengahari.
Bahan-bahan
-1 biji epal-dibuang bahagian tengah
-1 cawan yogurt
-2 sudu besar madu
-1 atau 2 sudu besar oat
-sedikit air panas
-air sejuk secukupnya
Cara-cara
-Rendam oat dalam air panas agar oat kembang sedikit.
-Masukkan semua bahan dalam blender dan kisar sampai halus
-Siap.
(versi aku : tambah sikit sirap dan tambah ais batu..) sapa suka letak coklat harsley pun boleh. lagi sedap.. tp idak ler diet namanyer, tu penyedap perut... hehehe
Ceritaku: Semua kengkawan dh tanya, bila aku nk buat open house. Jawapannya : Tahun ni takde open house,sbb takde pembantu (laki aku dh takde cuti, so takde orang nk tolong aku masak memasak dan kemas mengemas). Dengan anak kecik ni payah sikit ler nk buat kerja. Tapi tak bermakna kengkawan takleh datang umah aku kan. Sapa nk datang, bgtau awal dan aku akan msak.Itu jer lah.
Dan hari ini bermulalah program diet aku. Dan dimulakan dengan minuman diet ni. Campuran Epal, Oat dan Yogurt, mmg sesuai utk sapa yang nk kuruskan badan, sekaligus kenyang sampai tengahari.
Bahan-bahan
-1 biji epal-dibuang bahagian tengah
-1 cawan yogurt
-2 sudu besar madu
-1 atau 2 sudu besar oat
-sedikit air panas
-air sejuk secukupnya
Cara-cara
-Rendam oat dalam air panas agar oat kembang sedikit.
-Masukkan semua bahan dalam blender dan kisar sampai halus
-Siap.
(versi aku : tambah sikit sirap dan tambah ais batu..) sapa suka letak coklat harsley pun boleh. lagi sedap.. tp idak ler diet namanyer, tu penyedap perut... hehehe
Ceritaku: Semua kengkawan dh tanya, bila aku nk buat open house. Jawapannya : Tahun ni takde open house,sbb takde pembantu (laki aku dh takde cuti, so takde orang nk tolong aku masak memasak dan kemas mengemas). Dengan anak kecik ni payah sikit ler nk buat kerja. Tapi tak bermakna kengkawan takleh datang umah aku kan. Sapa nk datang, bgtau awal dan aku akan msak.Itu jer lah.
Ahad, 19 September 2010
Roti Jala Kari Ayam
Cuaca hari ini PANAS ! Memang bagus untuk buat open house. Tapi aku malas plak nk pegi open house waktu panas2 cenggini. Boleh pening kepala dibuatnya. Mana tidaknyer, masuk kete kena aircond sejuk, pas tu kuar dari kete kena plak panas membahang. Sejuk, panas, sejuk panas..kepala pun sakit ler...Silap ari bulan, Panadol Active Fast pun tak jalan.
Dapat jugak makan roti jala ngan kari ayam ni setelah penyakit M tak jadi menyerang.Kalo tak, makan roti putih jer la diorang tu.
Bahan-bahan
750 - 850 ml air
410 ml susu cair (ganti ngan santan pun boleh)
600 gm tepung gandum
2 biji telor
3 - 4 sudu makan minyak
1 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning
2 helai daun pandan - untuk merenjis
Cara-Cara
Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang ditengah-tengah tepung.
Masukkan telor dan pukul dengan hujung garfu.
Tuangkan susu, letak sedikit pewarna kuning dan air. Bancuh sampai larut kemudian tapiskan.
Panaskan kuali leper, celup daun pandan ke dalam minyak dan renjiskan/lenser sedikit ke atas kuali.
Tuangkan adunan roti jala menggunakan acuan bercorong membentuk jala.
Masak 2 - 3 minit, bila dah lekang dari kuali, lipat empat dan angkat. Boleh jugak angkat dulu dan gulung seperti kuih dadar.
Dapat jugak makan roti jala ngan kari ayam ni setelah penyakit M tak jadi menyerang.Kalo tak, makan roti putih jer la diorang tu.
Bahan-bahan
750 - 850 ml air
410 ml susu cair (ganti ngan santan pun boleh)
600 gm tepung gandum
2 biji telor
3 - 4 sudu makan minyak
1 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning
2 helai daun pandan - untuk merenjis
Cara-Cara
Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang ditengah-tengah tepung.
Masukkan telor dan pukul dengan hujung garfu.
Tuangkan susu, letak sedikit pewarna kuning dan air. Bancuh sampai larut kemudian tapiskan.
Panaskan kuali leper, celup daun pandan ke dalam minyak dan renjiskan/lenser sedikit ke atas kuali.
Tuangkan adunan roti jala menggunakan acuan bercorong membentuk jala.
Masak 2 - 3 minit, bila dah lekang dari kuali, lipat empat dan angkat. Boleh jugak angkat dulu dan gulung seperti kuih dadar.
Nasi Portugis
Salam semua. Tengahari ini nk berehat jer kat rumah. Esok Jebat dh mula kerja. Entah bila la dapat cuti panjang/lama2. So hari ni spend time ngan family. Masak2 special sikit.. (idak ler special pun..)
Jauhnyer datang nasi ni. Dari Portugal nun. Apsal diberi nama camni aku pun tak tau. Mungkin penggunaan rempahnyer kot. Entah ler.. Tapi nasi ni mmg best. Lain dari yang lain. Selalu makan nasi minyak, nasi biryani, tapi hari ni tu
Hari tu nampak Suzi masak nasi ni, terus terpikat. Tapi aku idak ler masak bermacam2 lauk. Hanya buat kari ayam jer dan salad telur jer. Mood M dh dekat nk datang ler kot..
Resipinya aku cilok dari Umah Suzi. Dia plak amik dr umah CMG dan Chef Norzailina Nordin. Time kasih pada semua !!!
BAHAN - BAHANNYA
500 g beras basmathi, cuci dan rendam 25 minit, toskan
300 g daging batang pinang*
3 ulas bawang putih, diketuk*
1 inci halia, diketuk*(*rebus hingga daging empuk dan hiris nipis)
500 ml stok rebusan daging
500 ml santan
2 helai daun pandan, disimpul
2 camca besar minyak sapi
3 camca teh jintan manis*
1 camca teh jintan putih*
3 camca teh cili kisar*(*dikisar halus)
Garam secukup rasa
BAHAN TUMIS
5 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
BAHAN HIASAN
Hirisan daun sup/daun bawang
Gajus goreng
Bawang goreng
CARA MEMBUATNYA
Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan tumis dan masak hingga harum, masukkan daun pandan dan bahan kisar halus, masak hingga rempah garing. Masukkan beras tadi dan goreng hingg rempah rata dengan beras.
Alih beras tadi ke dalam rice cooker, tuang santan dan stok daging, tambah garam secukup rasa dan masak nasi seperti biasa. Bila nasi kering, masukkan daging yang telah dihiris tadi. Terus memasak hingga nasi tanak.
Balik2kan nasi dengan chop stick (cukup 3 - 4 kali gaul). Taburkan bahan hiasan sebelum dihidangkan bersama acar atau lauk2 lain yang anda gemari....
Jauhnyer datang nasi ni. Dari Portugal nun. Apsal diberi nama camni aku pun tak tau. Mungkin penggunaan rempahnyer kot. Entah ler.. Tapi nasi ni mmg best. Lain dari yang lain. Selalu makan nasi minyak, nasi biryani, tapi hari ni tu
Hari tu nampak Suzi masak nasi ni, terus terpikat. Tapi aku idak ler masak bermacam2 lauk. Hanya buat kari ayam jer dan salad telur jer. Mood M dh dekat nk datang ler kot..
Resipinya aku cilok dari Umah Suzi. Dia plak amik dr umah CMG dan Chef Norzailina Nordin. Time kasih pada semua !!!
BAHAN - BAHANNYA
500 g beras basmathi, cuci dan rendam 25 minit, toskan
300 g daging batang pinang*
3 ulas bawang putih, diketuk*
1 inci halia, diketuk*(*rebus hingga daging empuk dan hiris nipis)
500 ml stok rebusan daging
500 ml santan
2 helai daun pandan, disimpul
2 camca besar minyak sapi
3 camca teh jintan manis*
1 camca teh jintan putih*
3 camca teh cili kisar*(*dikisar halus)
Garam secukup rasa
BAHAN TUMIS
5 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
BAHAN HIASAN
Hirisan daun sup/daun bawang
Gajus goreng
Bawang goreng
CARA MEMBUATNYA
Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan tumis dan masak hingga harum, masukkan daun pandan dan bahan kisar halus, masak hingga rempah garing. Masukkan beras tadi dan goreng hingg rempah rata dengan beras.
Alih beras tadi ke dalam rice cooker, tuang santan dan stok daging, tambah garam secukup rasa dan masak nasi seperti biasa. Bila nasi kering, masukkan daging yang telah dihiris tadi. Terus memasak hingga nasi tanak.
Balik2kan nasi dengan chop stick (cukup 3 - 4 kali gaul). Taburkan bahan hiasan sebelum dihidangkan bersama acar atau lauk2 lain yang anda gemari....
Sabtu, 18 September 2010
Kek Kukus Vetvet Hawflakes
Salam semua.Lepas makan tengahari tadi, kami sekeluarga memenuhi jemputan rumah terbuka Aidilfitri. Ke rumah Pak Usu, kami makan mee kari. Di rumah Teacher Maznah PJIK plak, kami makan laksa Johor. Semuanya sedap2. TQ atas jemputan. Hari ini memang kenyang & seronok.
Sebenarnya dari sebelum puasa lagi aku teringin nk makan kek ni, tapi tak kesampaian nk membuatnya. Tengahari tadi, sambil memasak, aku pun buat la kek ni. Macam biasa, aku nk cepat (dan malas), so lapisannya cuma 5 jer la. Kalau nipis2 lagi cantik kan..
Terima kasih pada kak Fida dari pulau singa yang sudi berkongsi resipi kek lapis yang sedap.
Bahan:- ( loyang bulat 8 inci)
• 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
• 225 gm gula halus
• 220 gm tepung gandum/tepung naik sendiri
• 1 sudu kecil rata baking powder
• 1 sudu besar ovallette
• 150 ml susu cair ( gee guna susu segar )
• 1/2 sudu kecil garam
• 100 gm minyak jagung/masak
• 1 sudu kecil esen vanila
• beberapa titis pewarna merah dan hijau
• asam hawflakes secukupnya
Cara Membuat:-
1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak, hawflakes dan pewarna.
2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes di permukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.
5. Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
6. Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
Ceritaku: Alahai..jemputan ke rumah terbuka sahabat lama Ruzanita di seksye 7 Shah Alam terpaksa dibatalkan sebab rumah kami dikunjungi teman2 sekerja Hang Jebat. Apa nk dikatakan. Dan takde rezeki nk jumpa. Maaf yer Nita. Mungkin lain kali kita jumpa. Insyaalah !!!
Sib baik jugak ada kek kukus ni, ada jugak benda nak dijamu. Tapi malu ler..rupa tak cantik..
Sebenarnya dari sebelum puasa lagi aku teringin nk makan kek ni, tapi tak kesampaian nk membuatnya. Tengahari tadi, sambil memasak, aku pun buat la kek ni. Macam biasa, aku nk cepat (dan malas), so lapisannya cuma 5 jer la. Kalau nipis2 lagi cantik kan..
Terima kasih pada kak Fida dari pulau singa yang sudi berkongsi resipi kek lapis yang sedap.
Bahan:- ( loyang bulat 8 inci)
• 5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
• 225 gm gula halus
• 220 gm tepung gandum/tepung naik sendiri
• 1 sudu kecil rata baking powder
• 1 sudu besar ovallette
• 150 ml susu cair ( gee guna susu segar )
• 1/2 sudu kecil garam
• 100 gm minyak jagung/masak
• 1 sudu kecil esen vanila
• beberapa titis pewarna merah dan hijau
• asam hawflakes secukupnya
Cara Membuat:-
1. Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 di dlm mangkuk mixer kecuali minyak, hawflakes dan pewarna.
2. Pukul adunan hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak jagung/masak dan digaul dgn senduk atau spatula hingga sebati.
3. Loyang dialas kertas dan sapu minyak. Ratakan adunan pertama dan susun secukup hawflakes di permukaannya dan kukus selama 5-7 min dalam kukusan yg telah dipanaskan dulu.
4. Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.
5. Untuk lapisan yang akhir kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
6. Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
Ceritaku: Alahai..jemputan ke rumah terbuka sahabat lama Ruzanita di seksye 7 Shah Alam terpaksa dibatalkan sebab rumah kami dikunjungi teman2 sekerja Hang Jebat. Apa nk dikatakan. Dan takde rezeki nk jumpa. Maaf yer Nita. Mungkin lain kali kita jumpa. Insyaalah !!!
Sib baik jugak ada kek kukus ni, ada jugak benda nak dijamu. Tapi malu ler..rupa tak cantik..
Ikan Bakar Nasi Kerabu
Salam Semua. Kembali pada rutin harian aku, iaitu MEMASAK. Hari ini penuh dengan jemputan rumah terbuka, dari tengahari sampai malam, tapi kami putuskan untuk makan tengahari kat rumah dulu.Jebat nk makan masakan bini dia..hahaha.. Hari ni Jebat kata takmo makan ayam, daging. Nk makan ikan plak. Fikir-fikir.....
Nah..ini dia lauk untuk hari ini. Ikan Bakar. Balut dengan daun pisang dan aluminium foil, pas tu bakar atas pan. Cepat, senang dan SEDAP. Cicah dengan air asam.
Resipi ikan bakar ni amik kat MYR oleh Junjs11
Bahan-bahan ( 3-4 org makan )
1 ekor ikan
1 serai-diketuk
daun limau purut-dihiris
air asam jawa
daun pisang dan aluminium foil
bahan2 kisar:-
@5 cili merah
@5 cili kering
@5 cili api
@5 biji bawang merah
@3 ulas bawang putih
@3 batang serai
@garam
Cara-cara
1.panaskan minyak. tumis bahan2 kisar hingga wangi dan naik minyak. masukkan serai, garam dan air asam.
2.letakkan daun pisang diatas aluminium foil. letak separuh sambal, kemudian letak ikan dan tutup dengan baki sambal tadi. tutup daun pisang dan foil.
3.bakar dengan api kecil hingga ikan masak pada kedua2 bahagian.
4.hidangkan dengan air asam atau cili berkicap
Lauk-lauk sampingan yang lain.
Paru goreng berlada. Ni paberet aku. Kalo jebat, dia suka goreng garing tanpa sira ngan cili. So untuk dia, lepas goreng, aku asingkan sikit. Banyak songeh laki aku tuh..
Nah..ini dia lauk untuk hari ini. Ikan Bakar. Balut dengan daun pisang dan aluminium foil, pas tu bakar atas pan. Cepat, senang dan SEDAP. Cicah dengan air asam.
Resipi ikan bakar ni amik kat MYR oleh Junjs11
Bahan-bahan ( 3-4 org makan )
1 ekor ikan
1 serai-diketuk
daun limau purut-dihiris
air asam jawa
daun pisang dan aluminium foil
bahan2 kisar:-
@5 cili merah
@5 cili kering
@5 cili api
@5 biji bawang merah
@3 ulas bawang putih
@3 batang serai
@garam
Cara-cara
1.panaskan minyak. tumis bahan2 kisar hingga wangi dan naik minyak. masukkan serai, garam dan air asam.
2.letakkan daun pisang diatas aluminium foil. letak separuh sambal, kemudian letak ikan dan tutup dengan baki sambal tadi. tutup daun pisang dan foil.
3.bakar dengan api kecil hingga ikan masak pada kedua2 bahagian.
4.hidangkan dengan air asam atau cili berkicap
Lauk-lauk sampingan yang lain.
Paru goreng berlada. Ni paberet aku. Kalo jebat, dia suka goreng garing tanpa sira ngan cili. So untuk dia, lepas goreng, aku asingkan sikit. Banyak songeh laki aku tuh..
Kailan Goreng Ikan Masin
Ulam2, sambal belacan dan budu, untuk nasi ulam.
Serunding Ikan, utk dimakan ngan nasi ulam.
Ceritaku: Hari ni masak awal dan makan pun awal. Lepas ni nak pegi open house kat rumah Pak Usu (bapa saudara sebelah hubby) di PJ. Dari sana kami balik ke Puncak Jalil semula untuk ke rumah guru tadika Irfan, Puan Maznah dari PJIK. Dan sebelah malamnya, akan memenuhi jemputan kawan sekolah aku, Ruzanita di seksyen 7 Shah Alam. Semoga diberi kekuatan dan anak2 tak buat buat perangai.
Ulam2, sambal belacan dan budu, untuk nasi ulam.
Serunding Ikan, utk dimakan ngan nasi ulam.
Ceritaku: Hari ni masak awal dan makan pun awal. Lepas ni nak pegi open house kat rumah Pak Usu (bapa saudara sebelah hubby) di PJ. Dari sana kami balik ke Puncak Jalil semula untuk ke rumah guru tadika Irfan, Puan Maznah dari PJIK. Dan sebelah malamnya, akan memenuhi jemputan kawan sekolah aku, Ruzanita di seksyen 7 Shah Alam. Semoga diberi kekuatan dan anak2 tak buat buat perangai.
Selasa, 14 September 2010
Puding Sagu Gula Melaka
Desert hari ini. Teringin plak nk makan yang manis2 dan berlemak. Masa puasa hari tu tak sempat nk buat.
Bahan-bahan
~500gm sagu biji
~1 litre air
~Setitik dua perwarna hijau ~ optional
~300gm gula melaka + sehelai daun pandan ~ masak hingga pekat kemudian tapis
Bahan-bahan
~500gm sagu biji
~1 litre air
~Setitik dua perwarna hijau ~ optional
~300gm gula melaka + sehelai daun pandan ~ masak hingga pekat kemudian tapis
~300ml santan pekat ~ aku guna susu cair jer...
~600ml air
~1 s/teh garam
~1 s/mkn tepung jagung + sedikit air
Cara-cara
Gunakan periuk yg bersih dan tidak berminyak.
Didihkan air. Bila sudah mendidih, masukkan sagu biji dan hendaklah sentiasa dikacau, jangan berhenti sehingga ia berkanji.
Bila bintik-bintik sagu itu sudah tidak kelihatan lagi, matikan api.
Dengan menggunakan tapisan ambil 1 atau 2 senduk sagu itu, masukkan dalam tapis dan cuci dibawah air paip yg sedang mengalir deras, sehingga semua kanjinya hilang dan tinggal hanya biji-biji sagu yg tidak berkanji. Buat begitu sehingga sagu dalam periuk habis.
Lalu masukkan biji sagu yg bersih ini ke dalam acuan atau mangkuk dan simpan dalam petisejuk.
Kira-kira setengah jam kemudian ia akan menjadi kental dan beku.
Semasa menghidang, keluarkan sagu ke dalam mangkuk lain lalu curahkan santan dan gula melaka. Amat sesuai di makan waktu sejuk dan dihidangkan sebagai pencuci mulut.
~600ml air
~1 s/teh garam
~1 s/mkn tepung jagung + sedikit air
Cara-cara
Gunakan periuk yg bersih dan tidak berminyak.
Didihkan air. Bila sudah mendidih, masukkan sagu biji dan hendaklah sentiasa dikacau, jangan berhenti sehingga ia berkanji.
Bila bintik-bintik sagu itu sudah tidak kelihatan lagi, matikan api.
Dengan menggunakan tapisan ambil 1 atau 2 senduk sagu itu, masukkan dalam tapis dan cuci dibawah air paip yg sedang mengalir deras, sehingga semua kanjinya hilang dan tinggal hanya biji-biji sagu yg tidak berkanji. Buat begitu sehingga sagu dalam periuk habis.
Lalu masukkan biji sagu yg bersih ini ke dalam acuan atau mangkuk dan simpan dalam petisejuk.
Kira-kira setengah jam kemudian ia akan menjadi kental dan beku.
Semasa menghidang, keluarkan sagu ke dalam mangkuk lain lalu curahkan santan dan gula melaka. Amat sesuai di makan waktu sejuk dan dihidangkan sebagai pencuci mulut.
Bihun Goreng
Slamat pagi semua. Korang dah breakfast ke?
Breakfast kami pagi ni, bihun goreng ngan telo mata. Dh lama tak makan cenggini.
Respi amik dr umah chef Hanieliza. TQ kak Liza.
Bahan-Bahan:
600 gm bihun [rendamkan lembut dan toskan]
250 gm udang segar [buangkan kulit]
100 gm isi ayam [hiris nipis]
250 gm tauge
100 gm kucai
1 batang carrot [potong halus saperti batang mancis atau parut panjang2]
3 keping tahu [gorengkan dan hiriskan nipis]
2 biji limau nipis
3 s/b minyak
daun sup dan daun bawang [racik untuk hiasan]
garam
air
bahan tumbuk
2 s/b lada hitam
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
cara
1. Panaskan minya dan tumiskan bahan tumbuk sehinggan wangi.
2. Masukan isi ayam dan kacau rata.
3. Bila nampak masak masukkan udang, garam dan air. Kacau rata.
4. Masukkan carrot dan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
5. Bila nampak bihun lembut masukkan taugeh, tahu dan kucai.
6. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam.
7. Bila menghidang, taburkan hirisan racik daun bawang dan daun sup.
Ceritaku: Hari ni sibuk nak mengemas apa yang patut. Kemas baju, kemas barang2 dapur sikit2. Kami sekeluarga nk pegi bercuti. Tak lama, 3 hari jer..
Breakfast kami pagi ni, bihun goreng ngan telo mata. Dh lama tak makan cenggini.
Respi amik dr umah chef Hanieliza. TQ kak Liza.
Bahan-Bahan:
600 gm bihun [rendamkan lembut dan toskan]
250 gm udang segar [buangkan kulit]
100 gm isi ayam [hiris nipis]
250 gm tauge
100 gm kucai
1 batang carrot [potong halus saperti batang mancis atau parut panjang2]
3 keping tahu [gorengkan dan hiriskan nipis]
2 biji limau nipis
3 s/b minyak
daun sup dan daun bawang [racik untuk hiasan]
garam
air
bahan tumbuk
2 s/b lada hitam
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
cara
1. Panaskan minya dan tumiskan bahan tumbuk sehinggan wangi.
2. Masukan isi ayam dan kacau rata.
3. Bila nampak masak masukkan udang, garam dan air. Kacau rata.
4. Masukkan carrot dan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
5. Bila nampak bihun lembut masukkan taugeh, tahu dan kucai.
6. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam.
7. Bila menghidang, taburkan hirisan racik daun bawang dan daun sup.
Ceritaku: Hari ni sibuk nak mengemas apa yang patut. Kemas baju, kemas barang2 dapur sikit2. Kami sekeluarga nk pegi bercuti. Tak lama, 3 hari jer..
Isnin, 13 September 2010
Ketam Lemak Cili Padi + Nenas
Salam semua.. amacam raya? kenyang makan ketupat, lemang dan rendang?
Hari ni kami lepak jer kat rumah setelah penat berjalan sana sini. Teringin nk makan nasi plak berlauk plak (ek eleh..macam ler dh setahun tak makan nasi yer..) yelah..ke sana sini orang asyik jamu nasi himpit, ketupat, lemang dan rendang. Tekak dh kata nk nasi ngan ikan masin jer..
Pepagi ke Pasar Borong, jumpa plak ketam, sekilo rm13.00. Besar plak tu. Aku ambik ler 3 ekor. Kengkonon nk cuba ler makan plak. Dah lama tak makan. Aku kan ada alergik, mmg takleh makan ketam ni. Tapi dh teringin punya pasal, beli ler sikit. Untuk sekali makan.
Buat gulai lemak cili padi dengan nenas. Wallah.. tp tak sempat abis makan, badan aku dh gatal2. Naik merah sana sini. Cepat2 aku telan ubat alergik. Alahai...tp anak2..sukanyer diorang makan, sampai makan nasi bertambah2. Lepas tu suruh beli lagi. Emmm..korang nk bagi mama masuk spital ke??
Hari ni kami lepak jer kat rumah setelah penat berjalan sana sini. Teringin nk makan nasi plak berlauk plak (ek eleh..macam ler dh setahun tak makan nasi yer..) yelah..ke sana sini orang asyik jamu nasi himpit, ketupat, lemang dan rendang. Tekak dh kata nk nasi ngan ikan masin jer..
Pepagi ke Pasar Borong, jumpa plak ketam, sekilo rm13.00. Besar plak tu. Aku ambik ler 3 ekor. Kengkonon nk cuba ler makan plak. Dah lama tak makan. Aku kan ada alergik, mmg takleh makan ketam ni. Tapi dh teringin punya pasal, beli ler sikit. Untuk sekali makan.
Buat gulai lemak cili padi dengan nenas. Wallah.. tp tak sempat abis makan, badan aku dh gatal2. Naik merah sana sini. Cepat2 aku telan ubat alergik. Alahai...tp anak2..sukanyer diorang makan, sampai makan nasi bertambah2. Lepas tu suruh beli lagi. Emmm..korang nk bagi mama masuk spital ke??
Kerabu Mangga. Kat rumah aku ni mmg tengah banyak buah mangga. Setakat stok satu taman ni, no hal punyer lah. Sesapa nk makan mangga jemputlah datang umah yer..
Resipi kerabu mangga bersantan
Bahan-bahan
-mangga muda secukupnyer-lagi masam lagi best
-santan pekat
-bawang merah-dihiris halus
-udang kering
-cili merah
-cili padi
-belacan
-garam, perasa
Cara-cara
1.Buah mangga dikupas kulitnyer dan dicincang halus. Kalo ikut cara aku, aku hiris nipis2 dan potong halus2..
2.Rendam mangga yg dipotong halus tadi dalam air bergaram. Rendam lebih kurang 15-20 minit.
3.Tapis airnyer dan perah isi mangga tadi untuk keluarkan air selebihnyer.
4.Tumbuk cili padi, cili merah, belacan dan udang kering sampai lumat
5.Dalam bekas, masukkan mangga, cili yg ditumbuk, bawang yg dihiris dan santan pekat. Gaul rata. Sesuaikan rasanyer dan bolehlah dihidang.
Ni puyuh goreng berempah. Dh boring makan ayam, kita makan burung puyuh plak yer. Kalo pegi Sekincan, bolehlah beli burung ruak2. Lagi sedap.
BAHAN-BAHAN:
10 ekor burung puyoh yg telah dibersihkan
Ditumbuk atau kisar:
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1cm kunyit hidup atau 2 camca teh serbuk kunyit
2 cm halia
2 camca teh garam
Dikisar kering:
2 sudu makan ketumbar biji
1 camca teh jintan manis
1 camca teh jintan putih
CARA-CARA:
1. Gaulkan semua bahan-bahan yang telah ditumbuk dan dikisar dengan puyoh. Perap seketika dalam 10minit.
2. Panaskan minyak untuk menggoreng. Goreng sehingga garing. Siap untuk dihidang.
Resipi kerabu mangga bersantan
Bahan-bahan
-mangga muda secukupnyer-lagi masam lagi best
-santan pekat
-bawang merah-dihiris halus
-udang kering
-cili merah
-cili padi
-belacan
-garam, perasa
Cara-cara
1.Buah mangga dikupas kulitnyer dan dicincang halus. Kalo ikut cara aku, aku hiris nipis2 dan potong halus2..
2.Rendam mangga yg dipotong halus tadi dalam air bergaram. Rendam lebih kurang 15-20 minit.
3.Tapis airnyer dan perah isi mangga tadi untuk keluarkan air selebihnyer.
4.Tumbuk cili padi, cili merah, belacan dan udang kering sampai lumat
5.Dalam bekas, masukkan mangga, cili yg ditumbuk, bawang yg dihiris dan santan pekat. Gaul rata. Sesuaikan rasanyer dan bolehlah dihidang.
Ni puyuh goreng berempah. Dh boring makan ayam, kita makan burung puyuh plak yer. Kalo pegi Sekincan, bolehlah beli burung ruak2. Lagi sedap.
BAHAN-BAHAN:
10 ekor burung puyoh yg telah dibersihkan
Ditumbuk atau kisar:
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1cm kunyit hidup atau 2 camca teh serbuk kunyit
2 cm halia
2 camca teh garam
Dikisar kering:
2 sudu makan ketumbar biji
1 camca teh jintan manis
1 camca teh jintan putih
CARA-CARA:
1. Gaulkan semua bahan-bahan yang telah ditumbuk dan dikisar dengan puyoh. Perap seketika dalam 10minit.
2. Panaskan minyak untuk menggoreng. Goreng sehingga garing. Siap untuk dihidang.
Ahad, 5 September 2010
Pandan Swirl
Salam semua. Semalam dan hari ini sibuk mengemas rumah. Habuk ya rabbi. Tambah lagi kat dalam bilik 2 ketui tu. Apa nk buat, nasib dioranglah dapat mama yang malas..hehehe.
Tanpa ku sedar, aku tersebut namamu !!! (eh..itu lagu Siti fairuz, Bila Rindu Kusebut Namamu ) tapi ini..tanpa ku sedar BISKUT RAYAKU KIAN REDA.. alamak..macam mana ni...lagi 4 hari nk raya, biskut sume dh tinggal setengah... ni sume gara2 makan sekut lepas berbuka la ni..
Bahan-bahan
Bahan A-140gm butter
-20gm shortening
-70gm gula ising
-1 biji kuning telur
-1/2 sudu teh pandan emulco
-1/8 sudu teh perwarna hijau epal
-1/2 sudu teh emplex
Bahan B-260gm tepung rose
-20gm tepung kentang
-20gm santan serbuk
-40 gm kismis kuning
-40gm kismis hitam
-20gm serbuk hazelnut
-30gm cornflakes kisar
Hiasan: coklat hitam dan coklat putih
Cara-cara
1.Sebatikan semua bahan A hingga sebati
2.Masukkan semua bahan B kedalam A
3.Uli hingga menjadi doh yang lembut
4.Canai dan terap dengan acuan bulat
5.Atur dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 160'c selama 25-30 minit
6.Sejukkan dan hias dengan coklat putih dan hitam
Ceritaku: Esok akan mulakan projek buat tart nenas bunga. Aku mmg suka makan tart nenas, tak sedar dah habis setengah balang.
Buat Qelissa, sori tak dapat buat almond cluster tu, insyaalah lepas raya yer..lagipun stok brang2 coklat kat umah ni dh kian reda, kalo ada barang mungkin boleh buat lagi. Sabar yer dik. Ko balik kg dan raya dulu. Nanti balik sini, akak buatkan special punya almond cluster buat ko... maaf sekali lagi !!!
Tanpa ku sedar, aku tersebut namamu !!! (eh..itu lagu Siti fairuz, Bila Rindu Kusebut Namamu ) tapi ini..tanpa ku sedar BISKUT RAYAKU KIAN REDA.. alamak..macam mana ni...lagi 4 hari nk raya, biskut sume dh tinggal setengah... ni sume gara2 makan sekut lepas berbuka la ni..
Bahan-bahan
Bahan A-140gm butter
-20gm shortening
-70gm gula ising
-1 biji kuning telur
-1/2 sudu teh pandan emulco
-1/8 sudu teh perwarna hijau epal
-1/2 sudu teh emplex
Bahan B-260gm tepung rose
-20gm tepung kentang
-20gm santan serbuk
-40 gm kismis kuning
-40gm kismis hitam
-20gm serbuk hazelnut
-30gm cornflakes kisar
Hiasan: coklat hitam dan coklat putih
Cara-cara
1.Sebatikan semua bahan A hingga sebati
2.Masukkan semua bahan B kedalam A
3.Uli hingga menjadi doh yang lembut
4.Canai dan terap dengan acuan bulat
5.Atur dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 160'c selama 25-30 minit
6.Sejukkan dan hias dengan coklat putih dan hitam
Ceritaku: Esok akan mulakan projek buat tart nenas bunga. Aku mmg suka makan tart nenas, tak sedar dah habis setengah balang.
Buat Qelissa, sori tak dapat buat almond cluster tu, insyaalah lepas raya yer..lagipun stok brang2 coklat kat umah ni dh kian reda, kalo ada barang mungkin boleh buat lagi. Sabar yer dik. Ko balik kg dan raya dulu. Nanti balik sini, akak buatkan special punya almond cluster buat ko... maaf sekali lagi !!!
Sabtu, 4 September 2010
Cornflakes Strawberry Cluster
Salam semua kengkawan. Jangan jemu yer tgk kuih raya aku. Actually ni bukan kuih raya, tp untuk makan2 depan tv lepas terawih.
Asyik stoberi jer kan. Haaa...aku mmg suka sume benda yang ada stoberi.
Bahan - bahan
150 gm cornflakes ( kellogs @ nestle )
50 gm almond strip - bakar dahulu
20 gm - 50 gm hazelnut paste @ nutella
200 gm milk coklat *
200 gm dark coklat* (aku gantikan dengan coklat stoberi)
Hiasan : White coklat - secukupnya & papercup
Cara-cara
1. Cairkan coklat dengan cara " double boiler
2. Masukkan semua bahan - bahan & kacau sebati
3. Sudukan ke dalam papercup
4. Nak cantik lagi... hias dengan white coklat-- cairkan dulu & masukkan dalam pipping bag..
5. Dah siap... sejukkan sekejap... packing dalam bekas...
Asyik stoberi jer kan. Haaa...aku mmg suka sume benda yang ada stoberi.
Bahan - bahan
150 gm cornflakes ( kellogs @ nestle )
50 gm almond strip - bakar dahulu
20 gm - 50 gm hazelnut paste @ nutella
200 gm milk coklat *
200 gm dark coklat* (aku gantikan dengan coklat stoberi)
Hiasan : White coklat - secukupnya & papercup
Cara-cara
1. Cairkan coklat dengan cara " double boiler
2. Masukkan semua bahan - bahan & kacau sebati
3. Sudukan ke dalam papercup
4. Nak cantik lagi... hias dengan white coklat-- cairkan dulu & masukkan dalam pipping bag..
5. Dah siap... sejukkan sekejap... packing dalam bekas...
Khamis, 2 September 2010
Puding Triffle
Salam...akhirnya berjaya gak pujuk hubby beraya ngan mak aku kat Melaka. TQ kawan2 bagi idea..cayang korang !!
Hari ini menjayakan keinginan nk makan puding triffle. Dah lama nk buat ni, tapi tak kesampaian. Hari tu dh siap beli swiss roll, bangun pagi cadangnya nk terus buatlah...tapi tinggal plastik pembungkus swiss roll jer. Irfan dh makan. Frust betul. Kali ni beli swiss roll besar sikit. Sekurang2nya, kalo Irfan makan pun, sure tak habis punya.
Resipi amik kat MYR. Rasanya sume puding triffle sama jer kot respinyer.
Bahan-bahan ( 5-7 )
1 tin susu cair
1 sd besar gula
4 sd besar tepung kastard
1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
½ biji kek gulung sederhana saiznya
1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
1 peket agar-agar jeli kristal Nona
1 mangkuk air panas
Cara-cara
1.Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
2.Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
3.Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
4.Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
5.Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
6.Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
7.Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan
Hari ini menjayakan keinginan nk makan puding triffle. Dah lama nk buat ni, tapi tak kesampaian. Hari tu dh siap beli swiss roll, bangun pagi cadangnya nk terus buatlah...tapi tinggal plastik pembungkus swiss roll jer. Irfan dh makan. Frust betul. Kali ni beli swiss roll besar sikit. Sekurang2nya, kalo Irfan makan pun, sure tak habis punya.
Resipi amik kat MYR. Rasanya sume puding triffle sama jer kot respinyer.
Bahan-bahan ( 5-7 )
1 tin susu cair
1 sd besar gula
4 sd besar tepung kastard
1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
½ biji kek gulung sederhana saiznya
1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
1 peket agar-agar jeli kristal Nona
1 mangkuk air panas
Cara-cara
1.Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
2.Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
3.Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
4.Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
5.Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
6.Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
7.Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan
Ceritaku: Opss !!! ni bukan juadah nk bodek laki aku yer..sbb laki aku tak brapa layan segala puding makding ni.. Puding ni utk melayan tekak aku sendiri. Dh banyak tgk kengkawan kat blog buat puding ni..so aku pun teringin ler..
Ok...bye... malam ni nk layan Seram@tv3 sambil makan sekut raya.. hehehe...
Langgan:
Catatan (Atom)