Rabu, 29 Februari 2012

Puding Kek

Salam...

Puding kek ni CK buat sebab ada lebihan kek (errr,,,kek pandan tak brapa nk jadi).. dan menghabiskan fruit koktel. Lepas jer snap gambar ni, CK rasa lah sikit...errr,,,tak brapa best ler kalo nk makan cenggitu jer...so modified lagi...buat plak kuah kastat...so...hasilnya....WALLAH !!!! hahaha.... suka plak anak2 makan....

Puding Kek 
Bahan-bahan
-1 bungkus agar2 kering
-3 cawan air
-1 cawan gula pasir
-1/2 tin buahan koktel
-kek secukupnya

-Masak agar2 hingga larut. Kemudian masukkan air dari  buahan koktel. Kacau rata dan masukkan buah2 koktel. Siap...dan ketepikan

-Sediakan bekas. Masuk sedikit air agar2 (jangan letak buah) Biarkan dia separuh beku, kemudian taburkan kek, dan buah koktel... biar beku sedikit, dan masukkan lebihan agar2 tadi. Sejukkan dan biar keras.

Bahan Kastat
-1 cawan susu cair
-3 sudu besar gula (boleh lebihkan kalau suka)
-2 sudu tepung kastat
-1 cawan air
- Kacau semua bahan2 ini atas api sederhana hingga pekat. 



Al kisahnyer....CK buat la kek pandan...tp disebabkan nk cepat, lupa plak letak ovalet. So kek tak brapa nk gebu dan lembut....tp tak pulak bantat ataupun keras. Jadinyer, ati tak brapa nk senang untuk main buttercream....dan akhirnya CK olah ler kek ni jadi puding.... SO... itulah kisahnyer.....



Tak sangka plak, budak2 ni suka. Siap tanya "ada lagi tak mama?? " hahaha.....

Isnin, 27 Februari 2012

Taugeh Kasar Goreng Tauhu

Salam Isnin buat semua pengunjung !!

Taugeh Kasar memang faberet CK, tapi kat pasar borong Selangor ni payah nk jumpa. Kalau kat Giant Kinrara pun jarang2 ada. Ni CK jumpa kat Pasaraya Hero Bandar Sri Permaisuri.

Kalo orang Perak, deme (diorang) suka rencahkan bersama Gulai Tempoyak. Tapi CK tak pernah cuba lagi. Dan kalo arwah makngah CK plak, dia suka masukkan dalam sayur lodeh. Sedap !!



Taugeh Kasar yang CK beli ni dah dicampur aduk. So kena ambik masa sikit untuk potong ekornya. Kena pilih satu2. Kalau di kampung CK dulu (sungai siput) sayur taugeh kasarnya disusun cantik2 dan diikat kemas. So bila balik rumah, hanya potong jer ekor taugeh tu sblm buka tali pengikatnya. Senang !!!

Kali ni CK goreng jer... tumbuk bwang putih, bwang merah dan cili hidup. Kemudian tumis sampai pecah minyak. Masukkan udang dan taugeh. Kacau sekejap dan masukkan taugeh. Masukkan sikit air untuk bagi lembut. Perisakan dengan garam dan aji. Kacau dan siap !!!




Ok...sampai sini dulu....Sambung masak lagi ♥♥♥

Ahad, 26 Februari 2012

Bubur Chacha

Salam..

Meh minum petang dengan bubur chacha. Dan lama nk makan, tp disebabkan mood rajin belum datang, so peram ler si tepung chacha tu dulu... dan semalam, masa ke tesco dapat la beli keledek oren dan labu. Mmg dah tak tahan nk buat gak hari ni.... ㋡


Cara CK buat bubur chacha?

Memula, CK rendam dulu tepung chacha tu dalam air sejuk (kira2 setengah jam) biar lembut sikit. Cepat sikit nk rebus. Kemudian rebus tiga suku masak (errr...bukan setengah masak yer, tiga suku...hahaha...faham ke?? kira2 dah nk hampir lembut ler tepung tu...)

Pastu toskan tepung chacha tadi. Ketepikan

Masukkan air lagi dalam periuk, dan rebus plak keledek. Biar keledek setengah masak, dan masuk plak labu. Biar semua empuk, dan bolehlah masukkan santan, daun pandan,gula, dan tepung chacha tadi (kali ni CK guna gula putih jer...takmo warna coklat. Tambah gak secubit garam untuk membangkitkan rasa lemak.

Biar kuah mendidih sekejap, rasa dan bolehlah tutup api.

Opsss...CK lupa plak nk letak sagu mata ikan...agh...takpe la kan!!! 


Chacha yang dibeli ni macam tak berkualiti jer..mana tidaknye, lepas rebus jer, sume warna yang pudar. Kalo buat sendiri, warnanya kekal cerah dan berseri... (eleh...boleh ler cakap...kalo dah malas, pakai jer chacha yang beli...tak gitu? hahaha)

Jom minum petang !!!






Sabtu, 25 Februari 2012

Gulai Tempoyak Talapia Merah

Salam...

Ikan Talapia Merah memang banyak kat rumah ni, cuma tuannya jer payah bagi (errrr..kedekut betul si Jebat tu) Hari ni time dia cuci kolam, mintak la sekor, itupun dia bagi yang kecik jer...cukup laaa

Sebelum ni tak pernah lagi buat gulai tempoyak. Pertama kali makan gulai tempoyak ikan talapia ni kat rumah cikgu Wati. Sedap la plak...teringat2 sampai sekarang. Dan hari ni, buat la sendiri


Resipi gulai tempoyak boleh tengok sini yer 

Lauk lain, sambal udang petai , biasa laa..kegemaran anak dara CK.

Ni plak lauk kegemaran CK, masak lemak pisang muda. Lama tak makan. Kat kedai pun payah jumpa. Teringin punya pasal, buat la sendiri. Cuna pisang lemak manis. Beli seikat kecil jer... Rencah dengan ikan bilis.

Selesai sudah makan tengahari kami sekeluarga. Opsss...ada ikan kembung rebus goreng sekor. Untuk anak2 ada ayam goreng....




Selasa, 21 Februari 2012

Penang Char Kuetiau

Salam ♥♥♥

Rajin plak CK update blog ari ni yer !! hehehe....Adoiii.. pegi pasar tani tadi ingat nk beli la Char Kuetiau, tp sampai jer kat gerai tu, punyalah ramai orang...nk tunggu sure berjanggut punyer...so beli barang basah dan balik masak sendiri. Cuma kena rajin sikit lah kan.


Kalau Char Kuetiau ni, tak payah guna kerang pun takpe. Dan CK takde ati plak nk beli kerang tadi. Ingat nk balik, masak dan cepat makan jer... Meh tengok resipinyer yer !!

Bahan-Bahan:
1 jag air panas
1 cwn gula pasir.
3 sudu besar perasa makanan
1 cwn Kicap cair
1/2 cwn Kicap Ikan.
1 cwn Kicap Sotong.

Gaulkan semua bahan-bahan tersebut dalam sebuah bekas sehingga gula larut.Siap
Tak perlu gunakan sos tiram sebab dah ada sos ikan dan perasa makanan. Tapi kalo nk guna gak,pastikan pes tua jangan terlalu masin dan pekat.

Penang Char Kuetiau
By: Cendanakasih

BAHAN-BAHAN:
1 genggam kuetiau
1 biji telur.
secubit taugeh.
secubit daun kucai
3-4 ekor udang besar
1 sudu teh cili boh
1 ulas bawang putih- ditumbuk kasar, dan masukkan dalam cili boh
2 sudu minyak masak.

CARA-CARA MEMASAK (2-3 minit jer)
1. Sediakan udang.
2. Bersihkan sayur
3. Panaskan kuali dengan api yang kuat (Eloknya guna kuali bertangkai) apabila kuali panas masukkan minyak masak. Masukkan udang sebanyak tiga ekor dan goreng cuma 15- 20 saat. Bila kulit udang bertukar warna kemerahan segera keluarkan kuali dari dapur dan masukan udang dalam sebuah bekas asing.
4. Panaskan kembali kuali dan masukkan 1 sudu kecil cili boh (kepedasan terpulang pada rasa anda) bersama bawang putih yang telah hancurkan ke dalam cili boh.
5. Masukkan secekak kuey teow, taugeh dan sedikit daun kucai (kena cepat yer, campak jer...jangan bagi layu) kemudian masukkan 2 senduk pes yang telah sedia ke dalam kuali . Pecahkan telur dan masukkan ke dalam kuali. Apabila telur putih mula menujukkan tanda masak, segera keluarkan kuali dan tuang kedalam pingan hidang tersedia.Letak udang tadi atas kuetiau. Siap...dan boleh makan ngan cili jeruk



Ermm....nyum,nyum,nyum !!!!





Apam Bunga

Salam Selasa

Hari ni bz sikit sbb siapkan tempahan apam bunga. Order dari jurumake-up kecik molek, cik Shida Puchong. TQ



Ni bukan apam tapai/tepung beras yer...tp APAM BUNGA


Produk baru ke?? errrmmm.... ye la kot.... sapa yang datang masa kenduri tahlil kat rumah CK tahun lepas sure ingat...apam ni ler...



Isnin, 20 Februari 2012

Karipap Sardin Quinnie

Salam...meh minum petang dengan karipap sardin yang best ni... sebenarnya CK lom pernah buat karipap sardin. Beli pun jarang (almaklum ler..tokeh karipap kan..hehehe)...tp sejak Q tayang karipap sardin tu, terbawak2 dalam mimpi la plak..hehehe...tingin nk cuba.


Terima Kasih Q atas sumbangan resipi yang sedap ni. CK guna sekilo ubi kentang..(nah, ambik ko..penamak sangat...sardin plak guna satu tong beso.. Tepung plak guna sekilo... hasilnya, dapat lebih kurang 50-55 bijik karipap. Fuh...puas makan.

Resipi kat bawah ni CK salin jer dari rumah Quinnie. TQ !!!

KARIPAP SARDIN QUINNIE

Bahan2 inti
1 tin sardin
4 ketul ubi kentang saiz besar di potong dadu
3 sudu teh rata garam
16-20 biji cili kering direbus dan tos
2 biji bawang putih
1 biji bawang besar saiz sederhana
3 biji bawang besar saiz sederhana dihiris
sedikit air asam jawa
sedikit gula
air

Cara2
1.mula2 blend kering cili kering yg telah direbus....bawang putih dan bawang besar..blend halus bahan2 ni...

2. panaskan sedikit minyak dalam kuali...tumis bahan2 blend tadi hingga terbit minyak atau cili betul2 masak....lepas tu masukkan kentang...kacau2 rata.masukkan kuah sardin....air asam jawa dan jugak air secukupnya...agak2 hapus kentang je airnya...masak hingga kentang empuk dan kuahnya kering skit

3. masukkan gula dan garam serta isi sardin tadi...masukkan juga bawang besar yg dihiris..kacau2 hingga bahan2 tadi mesra dah kuah inti sedikit kering....inti sardin ni kuah dia tak kan kering betul2...tapi jgn la sampai berair pulak ye...pandai2 la adjust tang ni ek...bila dah masak inti..sejukkan.

DOH KARIPAP
Bahan-bahan
750gm tepung gandum
300gm planta
1/3 cawan minyak sayur/ masak -saya guna cawan biasa minum kopi tu bukan metrik
2 sudu kecil garam
2 cawan air dari peti ais - saya guna cawan biasa minum kopi tu bukan cawan metrik...

Cara2
1.. bila inti dah sejuk...baru buat doh....mula2 panaskan minyak dan planta dlm periuk kecil. masak hingga didih dgn api yg kecil. sementara tu masukkan tepung dan garam dlm manggok besar...kacau2 rata...bila dah didih planta tadi...masukkan skit2 dlm tepung tadi....gaul dgn sudu/ senduk kayu sebab panas.....kacau2 rata sampai habis. kemudian isi air...isi skit2 dan mula la menguli.....uli sampai doh jadik macam doh buat roti lembut dia...dan texture dia pun lebih kurang sama...rasa cam lembut dan boleh nampak doh tu naik skit.....uli sampai tak melekat doh tu pada mangkok dan tangan....bila dah dpt doh camni maknanya betul la tu....kemudian balut doh dgn plastik...rehatkan dlm 10m...

3. lepas doh direhatkan kita akan dpt doh yg lebih lembut...nampak dia cam berpeluh doh tu....kemudian boleh la mula kan proses menggelek doh dan mengisi inti.....ambil skit tepung dan tebarkan tepung tu sebelum gelek setiap doh....saya guna acu bulat yg besar tuk dptkan betuk yg sekata...kalau tak dek boleh guna cawan....gelek nipis dan bolehla isi inti.....bagus tips balut doh ni dgn plastik sebab doh tu akan lembut sentiasa dan tak dek masalah doh tu akan kering kalau kita buat byk pun dohnya....

UNTUK SETIAP DOH YG DIGELEK SAYA AKAN TEBARKAN TEPUNG SEBAB DOH NI MEMANG LEMBUT DAN BERMINYAK..JADI KENA PANDAI2 ADJUST BAHAGIAN NI AGAR DOH KITA ELOK CANTIK JE.

4. bila dah habis buat karipap tadi....boleh la goreng...faktor menggoreng pun penting jugak....kalau tersalah cara...kulit tu tak rangup sgt dan tak dek ruang2 kosong kat dlm dia....kalau betul cara goreng nya..karipap tadi akan mengembang dan rangup lama....saya kalau goreng pagi....malam pun still sedap lagi kalau nak makan. masukkan minyak yg byk dlm kuali.....panaskan minyak dan bila minyak dah panas...tutup api dan baru masukkan kuih karipap...ni utk mengelakkan karipap tadi kulit dia berjerawat dan karipap masak sekata...isi jgn penuh sgt dlm kuali....lepas tu hidupkan balik api...api kecil je....dan kemudian biar karipap tu masak hingga kuning....selalu balik2 kan dia...tapi jgn kasar sgt masa nak balikkan sebab kulit ni rangup...takut pecah....dah kuning kaler dia...boleh la angkat. bila nak masukkan karipap tuk kali kedua...tutup balik api kuali dan letak karipap dan hidupkan balik api...sama macam proses pertama...buat cam ni tiap2 kali nak menggoreng..

TIPS TERBARU..KALAU NAK DPTKAN KARIPAP YG KEMBONG HASILNYA...GUNAKAN MINYAK YG BANYAK MASA MENGGORENG TU...TAPI PASTIKAN KELIM KARIPAP TU KUAT SEBAB NANTI TAKUT TERBURAI PULAK ISINYA...SAYA AKAN KELIM BALIK DOH YG DAH DIKELIM TU SEBELUM SAYA GORENG DLM KUALI. API MASA MENGGORENG PUN TAK BOLEH KUAT SANGAT. SELALU BALIK2KAN KUIH MASA DLM KUALI AGAR MASAK SEKATA..

5. cara2 nak simpan kalau ada karipap yg lebih....dulu2 saya akan goreng sekejap dan toskan karipap...bila dah sejuk susun dlm tupperware dan simpan dlm peti ais...tapi kadang2 letih dan leceh kalau guna cara ni...so saya guna cara lain....masa proses buat karipap tadi...bila dah siap satu dulang....saya simpan dlm peti ais kat tempat sejuk beku....biar dlm 1/2 jam atau beberapa minit....dan kemudian keluarkan dia dan baru susun dlm tupperware...boleh simpan bertinggkat2 kalau ikut cara ni sebab karipap tadi dah keras kulit dia....kalau nak lapik dgn plastik antara karipap tu pun boleh...tapi saya kadang2 tak buat pun. karipap tak melekat kulit dia antara satu sama lain sebab kita dah keraskan kulit dia dulu sebelum tindan2kan....lepas tu simpan la dlm peti ais kat tempat sejuk biasa atau tempat sejuk beku utk tahan lama.



Jom makan karipap panas !!!  upsss... ni bukan untuk jualan jer..ni utk makan anak beranak...




Sabtu, 18 Februari 2012

Apam Tapai

Salam Sabtu buat semua.

Hari ni CK buat apam bukan untuk jualan, tp untuk makan anak beranak jer. Dan hari ni bercadang ke rumah MIL, so boleh la bawak apam ni...hehehe...bukan nk bodek tawww... daripada pegi tangan kosong kan!!


Apam Tapai
Sumber: Sofinar (myr)

Bahan-bahan
1 mangkuk nasi
1/4 biji ragi, tengok la kalau mangkuk kecik kurangkan ragi bgitulah sebaliknya. agak-agak padan dgn nasi la
2 mangkuk tpg beras
1 mangkuk gula
2 mangkuk air
2 sudu teh eno

Cara-cara
Tumbuk ragi hgg hancur, dan ayakkan ke atas nasi sejuk dengan rata. peram tapai nasi ni 2mlm atau 48 jam. Kalau tapai dah berair tak payah 2 mlmpun tak apa.
Campurkan gula dengan tapai dan kacau hingga gula hancur, masukkan sedikit air.
Masukkan tepung beras dan lebihan air tadi kacau hingga sebati
Peram bahan ini selama 5-6 jam
Lastly panaskan pengukus, masukkan eno dan kacau hingga sebati lagi, bila pengukus dah mendidih boleh la di kukus selama 15 minit.

Mula2 tu CK buat warna pink, selang seli dengan warna purpe... sebaik saja masak, anak2 pun serbu.....so tak sempat la nk tayang warna pink. Hanya ada 2 bijik tu jer...


Apamnya gebu, lembut dan kembang setaman !!! suka nyer



Jumaat, 17 Februari 2012

Mëë Bandung

Salam..

Meh jamu mata dengan Mee Bandung yang marbeles ni. Rugi kalau tak cuba. Ni cubaan pertama CK masak mee bandung sendiri. Sebelum ni beli jer perencah Mee Bandung Adabi tu. TQ untuk penyumbang resipi Sabrina, dan Madihaa.


MEE BANDUNG

Bahan-bahan untuk kuah:
Utk dimesin
5 ~ 6 ulas bawang merah
3 ulas bawang puteh
10 tangkai cili kering ~ dipotong & rebus hingga lembut
segenggam kacang tanah ~ digoreng dan dimesin halus
1 paket udang kering (2 1/2 sudu besar) ~ dimesin bersama kacang tanah
300 gram daging ~ potong nipis
4 biji telur
2 sudu sos tomato
4 sudu sos cili
Sedikit minyak masak ~ utk menumis
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula
air secukupnya
1 ikat sawi ~ dicelur
2 helai daun kubis ~ tak letak
4 batang jagung muda ~ tak letak
2 bungkus mee kuning ~ dicelur
limau kasturi ~ optional
daun sup ~ optional
tauhu goreng ~ optional
bawang goreng ~ optional

Bahan-bahan untuk cili jeruk
3 tangkai cili merah ~ dihiris tebal
3 tangkai cili hijau ~ dihiris tebal
sedikit air panas
1 sudu cuka
sedikit garam

Cara2.
1. Sediakan dahulu cili jeruk dengan mencampurkan semua bahan2nya & biarkan cili terendam dengan bekas yang bertutup.
2. Panaskan sedikit minyak, dan tumiskan kesemua bahan-bahan yg telah dimesin sehingga naik baunya.
3. Masukkan 3 mangkuk air bersama daging
4. Setelah daging empuk, masukkan pula kacang tanah dan udang kering yang telah dimesin tadi.
5. Setelah beberapa minit, masukkan sos cili, sos tomato, garam gula secukup rasa.
6. Kacau rata semua bahan dan kemudian keluarkan daging dari periuk.
7. Pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam periuk. Biarkan sehingga telur masak.
8. Setelah telur masak, masukkan kembali daging yang dikeluarkan tadi.
9. Setelah siap semuanya, boleh lah dihidang dengan mee, sayur sawi dan juga cili jeruk.


Alaaa...ada kurang la plak, takde bawang goreng..malas dah nak keluar ke kedai dikala panas membahang ni...baik jer la CK layan tv citer hindustan..♫ lalala..♫





Rabu, 15 Februari 2012

Kerabu Keladi Bunting @ Paku Rawan

Salam

Pernah tengok/makan keladi bunting? nama lainnya Paku Rawan. CK sendiri pun tak pernah. Ni pertama kali beli.

Sebenarnya, semalam masa melawat website Myresipi, nampak la satu resipi kerabu ni. Entah kenapa, CK tertarik plak nk cuba/rasa. Kebetulan, petang semalam ada pasar tani. Selalunya CK mmg ke pasar tani utk beli sayur kampung seperti pucuk paku dan pucuk ubi. Tapi semalam takde plak si pucuk pakunya. Nampak ler plak si Keladi Bunting ni. So beli ler seikat. Tapi tak pulak tanya si penjual tu macam mana nk siang/masaknya.


Dan, balik jer dari pasar tani, masuk lagi website MYR tu, dah tanya si pemilik resipi. Dan pagi ni soalan dah berjawab. Terima kasih kak Ann. Mmg best kerabu ni. CK ratah mcam tu jer...alamak, tak cukup la plak.

Bahan-bahan 
Seikat keladi bunting – bersihkan dan rebus kemudian toskan.
sambal belacan – (1 bj cili besar+3bj cili api+belacan+asam jawa+garam+ 1sb udang kering-ditumbuk lumat)
1 labu bawang besar dimayang halus
1 biji limau kasturi
1 sb kerisik
garam & gula secukupnya

Cara-cara
Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk. Gaul sebati.
Perasakan dengan garam, gula dan limau nipis.
Siap untuk dinikmati. Untuk lebih rasa umphh tambahkan dgn lada hitam yg ditumbuk kasar.

Agaknya jika direncahkan dengan kerang/perut sure lagi sedap kan. Next time CK modified resipinya....hehehe.... ni mmg pembuka selera.


Inilah rupanya paku rawan/keladi bunting tu. Satu ikat dijual dengan harga rm1.00. CK buat setengah jer...kengkonon saja nk cuba2 rasa. Last2  tak cukup la plak. 

Errr...selain buat kerabu, sayur ni bleh buat apa lagi yer?? 



Isnin, 13 Februari 2012

Daging Lompap

Salam....

Dah lama CK tak update blog sampai ada rakan2 yang menegur... okeh laaa...meh jamu mata dengan resipi daging yang simple ni...senang jer nk buat !!!



Bahan2
500 - 600 gram daging ~ dipotong sederhana kecil...dicuci...ditoskan..
13 biji cili padi *
3 biji cili hijau *
1 biji bawang besar *
1 inci halia *
2 ulas bawang putih *
1 batang serai dititik...
2 biji cili merah dipotong serong2..
1 batang celery dihiris2...
1 ketul chicken cube
Garam secukup rasa
Sedikit gula
1 keping asam keping...
Minyak secukupnya untuk menumis
Sedikit air....

CARA-CARA PENYEDIAANNYA
1. Kisar bahan2 yang bertanda *.
2. Panaskan minyak, tumiskan bahan2 kisar dan serai sehingga naik baunya.
3. Masukkan daging.... kacau sebati.... tutupkan kuali... kecikkan api....sekali sekala...dikacau..tambahkan air...jgn byk sgt...tutupkan kuali semula...biarkan daging empuk. (kalau daging belum empuk.. boleh tambah air lagi sehingga daging empuk)
4. Masukkan chicken cube...garam dan gula secukup rasa....masukkan jugak asam keping...biarkan kuah agak pekat sedikit....akhir sekali masukkan hirisan cili dan celery...kacau sebati...siap dah...tutupkan api...


Makan ngan nasi panas mmg best !!! ayuh cuba !!

Khamis, 9 Februari 2012

Nasi Himpit, Kuah Kacang dan Serunding

Salam

Breakfast pagi ni, berasaskan serunding semalam ler. Malam tadi dah rebus nasi impit, dan kebetulan Jebat beli plak sate, so simpan kuah sate tu utk makan pagi ni...hehehe....jimat, jimat...tahun depan bleh naik Haji..wakahkahkah !!!


Dah malas nk buat kuah lontong. Rodek2 dalam lemari, suhun jer yang ada. Member baiknya si "pucuk' takde la plak. Dah hilang atau habis, CK sendiri pun tak sure.  So...tak jadi ler nak me'lontong'.


Makan jer la apa yang ada. Ini pun dah licin.




Rabu, 8 Februari 2012

Serunding Daging

Salam
Hari ni CK cuti... hehehe... rilex la kejap kan. Dan hari ni CK merajinkan diri masak juadah kegemaran arwah ibu dan juga makanan kegemaran kami sekeluarga. Serunding daging ni mmg la leceh nk membuatnya, tp bila makan sedap jer dan sekejap jer bleh habis.

Ni resipi yang selalu CK buat. CK lebih suka serunding yang manis2 rasanya. Dan isinya plak takde la halus mulus. Kalau digigit masih terasa dagingnya.

Serunding Daging
Sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
1 kilo daging- direbus hingga empuk dan siat

Bahan kisar
4-5 batang serai-dihiris nipis
2 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
1 1/2 inci halia
1 inci lengkuas
15 biji cili kering- dibuang biji dan rebus dahulu
1 inci kunyit hidup (boleh ganti dengan kunyit serbuk)

Bahan disangar kering dan dikisar halus
2 sudu makan biji ketumbar
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih

Bahan lain
1 cawan kelapa parut
santan dari 1 biji kelapa
2 sudu makan kerisik
3 sudu makan gula perang
2 sudu makan gula pasir (boleh sesuaikan rasa manis ni)
garam, perisa secukupnya

Cara-cara
Dalam kuali,satukan semua bahan-bahan.
Masak hingga kering




CK suka makan serunding ni dengan roti putih. Tapi mr Jebat suka makan dengan nasi putih ataupun nasi himpit. Kalau rajin sikit, jap lagi CK rebuslah ketupat nasi tu


Ni kalo makan dengan lontong mesti sedap kan !!!




Isnin, 6 Februari 2012

Mee Rebus Mamak

Salam

Mee rebus ni ada kisah dukanyer...huhuhu....mana tidaknya, bila dh siap masak, si Jebat plak telefon suruh masak nasi dan lauk sambal. Adoiii....anak2 pun sama. Takmo makan mee rebus ni. Diorang nk makan nasi dengan telo mata kobau...

Errrm...banyak citer kan. Takkan CK nk mencekik mee ni sorang2. So bagi ler pada jiran sebelah dan suruh kawan baik CK yang dekat rumah ni datang. Siapa lagi, cikgu Wati ler....


Mee Rebus Mamak
sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
1 kg mee kuning - direbus

untuk kuah
Bahan dikisar halus
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
1 cawan udang geragau atau 1/2 cawan udang kering
sedikit serbuk kunyit

Bahan lain
1 senduk cili kisar
2 sudu makan rempah kari daging
1/2 cawan kacang tanah (digoreng dan ditumbuk)
2 sudu makan tauhu (dihancurkan)
1 cawan kentang lenyek
gula, garam dan perasa

bahan tabur
telur rebus secukupnya
tauhu digoreng dan dipotong dadu
cucur udang - potong nipis
cili - dipotong nipis2
bawang goreng dan limau nipis
daun sup dan daun bawang
taugeh
limau kasturi

Cara-cara
Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau dan masukkan cili kisar dan rempah kari. Tumis lagi sampai garing/naik minyak.
Masukkan air dan bahan-bahan lain.
Biar kuah mendidih, sesuaikan kelikatannya dan tambah garam dan gula mengikut citara.
Siap dan boleh disajikan dengan mee dan bahan taburan.


sebenarnya minggu lepas CK asyik makan mee jer. Tapi beli laa...so hari ni teringin nk makan puas2 mee rebus ni, dan masak la sendiri. Akhirnya.... ermmm...diorang dah muak rupanyer !! 




Hari ni dapat rilex sikit !!!


Ahad, 5 Februari 2012

Bingka Labu Lemak Tanpa Telur

Salam Ahad buat semua. Dah minum petang??

Hari ni CK rajin sikit buat kuih untuk minum petang. Menghabiskan stok labu dalam esbox. Tak tau nk buat apa, dan akhirnya setelah rodek2 resipi kat MYR, jumpalah satu respi dari Kak Fida ni. Best bingka ni, sbb tak guna telur. Rasanya tetap sedap, lembut dan lemak berkrim disukai seluruh ahli keluarga CK :)


Terima kasih kepada Kak Fida atas sumbangan resipi yang cukup sedap ni. Insyaalah akan dibuat lagi.

Bahan-bahan
250 g labu - tanpa kulit, direbus (CK kukus)
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan santan pekat
3/4 cawan susu cair/sejat
1 sb susu manis
1/2 sk garam
1 cawan tepung gandum
1 sb mentega/majerin
sedikit pewarna kuning (CK tak letak sbb labu dah kuning/oren)

Cara-cara
Satukan kesemua bahan2 dalam blender dan kisar halus.Tuangkan adunan ke dalam mangkuk dan kacau hingga rata.
Tuang adunan ke dalam acuan/loyang yang telah disapu mentega/majerin/minyak.
Bakar pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak.
Sejukkan bingka,potong kecil dan boleh dihidangkan.
**Dengan resipi yang sama,labu boleh diganti dengan kentang,keledek kuning,merah/oren atau ungu dengan kuantiti yang sama

CK bakar garing sikit. Lepas tu makan time panas2...shedap nyer makan kerak !! hehehe.... (pastu pening kepala....)


Meh minum petang sama.. langit dah mula mendung tu.... oh tidak.... CK nk pegi jogging ni (membakar semula lemak2 setelah makan bingka ni....) hehehe...

Jumaat, 3 Februari 2012

Roti

Salam Jumaat... yeah...seronok hari ni...esok, lusa cuti...pastu sambung lagi 3 hari...dapat la berehat sikit (errr...rehat ke? bukan ke kena buat kuih masa cuti ni? hehe )

Hari ni tak tau nk bekalkan apa untuk si debab CK ke sekolah (Irfan).. duit tetap bagi, tp CK tak galakkan dia membeli kat kantin semasa rehat. Dah la berasak2 beratur untuk membeli makanan,silap2 haribulan makanan jatuh ke, makcik kantin tak bagi duit baki ke?? ermm...macam2 kan.


Roti Sosej ni adalah roti kegemaran dia. Tabur mozzarella dan cheddar cis. Picit plak ngan mayo dan sos cili.

Buat lebih sikit dan simpan untuk along bila balik sekolah nanti. Dua ketui tu si Irfan bawak bekal.. (err...banyakkan...bukan dia makan sorang, bagi kawan sikit)

Dan untuk si Rayyan, roti kacang merah. Sama la ngan mak si Rayyan (hehehe)


Ok.... selamat bercuti buat kawan2 semua. Semoga semuanya berjalan lancar !!! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...