السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Salam Sabtu buat semua kawan2.... selasa lepas dikala penganut agama Hindu merayakan Thaipussam, kami geng2 Media UMKL 1996-98 membuat perjumpaan kecil setelah sekian lama tak jumpa. Mmg havoc habis laa...gelak tak henti.
Macam biasa, kalau ada perjumpaan, temanya mestilah pot luck. Bukan takmo buat kat hotel/kafe, tp kami semua ni kalo sembang tak sedar diri...kalo kat hotel, of course la takbleh gelak/sembang kuat2... hahahaha....
Juadah istimewa hari itu ialah Nasi Dagang, dimasak oleh Ana Balqis, seorang novelis/penulis skrip/penceramah/pensyarah (errrr...banyak kerja dia, sampai tak terkira di sini)
Dua orang pensyarah... sorang kat Lim Kok Wing, sorang lagi kat UM, Dr.Siti Ezaleila yg merupakan pelanggan tetap CK.. hahahaha....
Di sini lah bermulanya persahabatan kami. Di Jabatan Pengajian Media Universiti Malaya. Masing2 telah mencipta kerjaya besar, tp bagi CK dan Siti Suhaida, kami memilih untuk goyang kaki di rumah, tp menerima elaun tahap degree.... hehehehe....
Masa sembang2 tu, sempat jugak CK risik resipi sambal belacan kak Ijan (Ana Balqis) yang sedap tu. Meh CK share resipinya di sini
Sambal Belacan Kak Ijan
Bahan-bahan
-3 biji cili merah
-5,6biji cili padi -lebihkan jika suka pedas
-1 inci belacan
-2 ulas bawang merah kecil
-1 ulas kecil bawang putih
-2 biji limau kasturi
-sedikit air asam jawa
-gula, garam secukup rasa
Cara-cara
cili merah, cili padi, belacan, bawang merah dan bawang putih dibakar sekejap. Bawang dibakar bersama kulitnya, kemudian disiat kulitnya
tumbuk semua bahan2
perah air limau kasturi. Ambil kulitnya dah hiris halus. Masukkan ke dalam sambal tadi, dan gesek perlahan bersama cili dll agar sebati.
Letak air asam jawa. Perasakan dengan gula dan garam. Siap