Selasa, 31 Mac 2009
Sambal Jering + Ikan Pekasam
Pasta
Untuk kuahnya, aku tumis dulu bawang merah dan bawang putih, kemudian letak isi ayam, crab stik, sosej dan cendawan butang. Kalo kuah kosong jer, nanti budak2 tu banyak citer plak.
Hari ni diharapkan taklah bz sangat...tak tau ler...tengah tunggu kontraktor pendawaian datang, untuk ubah aircond dan pasang door bell. Aku kena kemas bilik tidur dan alihkan lemari dan apa2 yg patut, sebab diorang akan buat kerja dalam bilik tuh ... huh, memang banyak keje, umah dh macam kapal pecah (bahagian luar rumah jer la, kat dalam masih elok lagi) Nanti aku letak gambo2 nyer yer
Harap2 dapat ler letang satu dua posting hari ni. Insyaalah...
Jumaat, 27 Mac 2009
Burger Malaysia Pulak
Sesekali Kurasa Teringin
Ni nasi lemak untuk aku. Lauk sambal paru dan sambal sotong kembang. Ni pun cuma rm 2.50 jer. Tapi aku tak ler makan sume tuh. Kongsi dengan Irfan.
Khamis, 26 Mac 2009
KFC
Rendang Daging
Sori, kak Asma, copy and paste jer dr blog akak.. tp saya tak buat ler warna hitam, agak coklat sikit warnanyer
Bahan2nye
~1kg daging
~1/2 biji kelapa dibuat kerisik
~2biji kelapa ambil santan pekat 2mangkuk,santan cair 1mangkuk
~2 batang serai diketuk
~1 inci lengkuas diketuk
~2 helai daun salam
~1helai daun pandan(disimpul)
~2 helai daun kunyit(disimpul)
~garam
~rempah tumis 3 beradik
~1 labu bawang besar dihirisBahan kisar;
~10-15 biji bawang kecil
~15 tangkai lada kering
~6 ulas bawang putih
~1inci halia
~1sbesar lada hitam
~sedikit ketumbar*
~sedikit jintan halus*
~sedikit jintan kasar*(bahan* disangai dulu)
Cara-cara
1.panaskan kuali.bubuh sedikit minyak masak.tumis bahan penumis,masukkan bahan yang dikisar,lengkuas dan serai.
2.Tumis hingga terbit minyak.masukkan daun pandan dan daun salam.kemudian masukkan daging dan santan cair.bila telah mengelegak masukkan santan pekat,kerisik, garam dan daun kunyit.
3.Masakkan hingga kuah rendang ni pekat dan berwarna kehitam hitaman.Biarkan hingga kuah rendang ni betul betul pekat dan berwarna kehitam-hitaman. (tp aku tak la buat warna hitam,,dh la kulit laki ku itu pun itam.... ha,ha,ha...kalo dengo di mak mertua aku, sure kena smash, sedap2 jer kutuk anak dia...)
Spinach Fettuchini
Resepinya dh ada kat dalam lemari tuh yer... bahan-bahannya sama jer...Tambah la apa saja sesedap rasa. Yang ni macam biasa jer, letak sosej dan crab stik. Sebab itulah kegemaran anak2.
Rabu, 25 Mac 2009
Char Kuetiau
* Gambar mcm blur sikit. Nk cepat...sbb nk makan...lapar...
Donut
Mana taknyer, bila member takde kat sebelah, aku memang tak lena tido. Pas tu plak, dalam pukul 5 lebih pagi tadi, tetiba jer alarm rumah aku berbunyi. Dh dekat 5 minit baru aku sedar, itupun sbb telefon aku berbunyi. Aku tak terus tutup alarm, hati ni dh berdebar, badan pun dh menggigil, yelah, aku dh la tinggal sorang, alarm rumah plak berbunyi. Orang pecah masuk ker? Skang ni dh start balik musim merompak, mencuri kat kawasan ni. Minggu lepas jer, 2 buah rumah dh kena.
Aku tengok di panel alarm tu, zon 2 menyala, huh, ada orang kopak sliding door ker... mau tak mau, aku matikan jugak bunyi bising alarm tu. Takut jiran sume marah nanti. Lepas tu, aku pelan2 turun bawah. Check sliding door, takde apa. Tengok basikal along jer yg jatuh.. sapa punya kerja ni, kucing atau manusia. Aku tak brani lagi nk bukak pintu, manalah tau kalo ada orang sembunyi kat luar garaj kete tu. Aku hidupkan balik alarm, dan rasa lega sikit, bila alarm dh tak berbunyi. Terus call laki aku, dia pun baru jer nk tido, tp tak habis kerja lagi. Dia kata takde apa2 la..dh nk pagi, mana ada orang nk mencuri masa ni? eee..geramnyer cakap..memang ler mulut cincaluk... nk tak nk, aku terpaksa tido dengan pedang panjang kat sebelah...tp apa fungsi pedang tu pun aku tak tau. Aku ni bukannyer pandai berkungfu, bersilat, berlawan segala bagai.
Skang ni aku suka plak makan donut. Mana la badan tak tembun. Ish, takleh jadi ni, cukup bulan ni kena cari gak ubat diet. Mana leh biarkan. Kang kalo dh terlebih obesiti, tak pasal2 aku ni kena buat gstro bypass plak....tak nkkkkkkkk!!
Tuna Sandwish
Dh lama tak buat sandwich ni. Ari tuh pegi Tesco, aku sempat sambar tuna in water. So boleh ler buat sandwish ni. Letak crab stik sekali.
Bahan-bahan
~roti sandwish secukupnya
~isi tuna-ditoskan airnya
~mayonis
~bawang merah-dicincang (tp aku tak letak, sbb anak2 tak suka)
~black pepper (kalo suka pedas)
~telur rebus -dipotong nipis
~crab stik-digoreng dulu kemudian disiat-siat
~timun, tomato-dihiris nipis
Cara-cara
1.Tuna dihancurkan kemudian gaul bersama mayonis dan serbuk lada hitam. Boleh tambah bawang merah yg dicincang kalo suka
2.Sapukan roti dengan butter dan buang kulit tepinya
3.Letak inti tuna, kemudian lapiskan dengan telur dan crab stik
4.Letak timun dan tomato kalo suka.
5.Tutup balik dengan roti. Kemudian potong.
6.Siap dan bolehlah dimakan
Selasa, 24 Mac 2009
Meggie Kari
Conney Dog
Resepi dr myresipi ler, mana lagi... klik sini yer
Kalo ikut laki aku, kononnyer hari ni dia balik lambat, jadi aku takyah ler masak nasi tengahari ni. Aku ngan Irfan dh plan nk makan meggi. Kalo papa ter'balik cepat, kita ajak ler dia pegi McD, beli lunch set..ha,ha...padan muka dia, sapa suruh balik cepat, kan dh kata balik petang!!
Isnin, 23 Mac 2009
Tosai
ha,ha.... mana idaknyer, dengan rumah yg riuh dengan anak2, bini plak asyik membebel bila la nk g jusco beli mixer baru abang oiii....pas tu aku asyik layan citer hindustan jer... memang macam rumah keling!!!
Rasam
Ni kiranya seperti sup kaum India lah. Sup berempah. Kalo mak aku, sume rempahnyer dia tumbuk sendiri. Aku ni guna rempah yg siap dalam pek tu (rasam mix, jenama Gemini)
Inilah penyedap atau lawan dengan kuah rasam tu. Papadam.
Resepi rasam
Bahan-bahan
~2 sudu rasam mix, jenama Gemini
~1 gelas air
~1 biji telur
~bawang merah-dihiris
~bawang putih-dihiris
~cili kering-dipotong pendek
~daun kari
~air asam jawa (ikut suka, kalo suka masam, boleh lebihkan)
Cara-cara
1.Tumis bawang merah, bawang putih, cili kering dan daun kari hingga kekuningan.
2.Masukkan air bersama rempah rasam
3.Biarkan mendidih sebentar
4.Masukkan pula air asam jawa, biar mendidih lagi.
5.Perlahankan api, dan pecah sebiji telur. Letak garam dan perasa secukupnyer.
6.Biar hingga telur masak, dan bolehlah ditutup api.
Malam ni aku cadang nk buat tosai, sbb tu ler buat kari ayam. Kiranya hari ni sume menu ala2 indian style ler...
Vadai
Bahan-bahan
>200 gm ( 1 cawan) kacang ulunthu
>110 ml air
>1 biji bawang besar (potong dadu)
>2 tangkai cili kering (buang bijinya dan gunting halus)
>2 tangkai daun kari (gunting halus)
>1 1/2 sudu teh garam
Cara-cara
1.Basuh kacang hitam dan rendam hingga lembut dan kembang kira-kira 20 minit. Toskan airnya.
2.Kisar kacang didalam blender bersama air. Kalau mata blender tak berpusing, tambahkan sedikit air lagi setakat membolehkan ia berpusing.Jgn terlalu byk nanti adunan cair susah untuk digoreng.
3.Letakkan paste tadi kedlm bekas dan gaul bersama bahan-bahan lain. Sudukan ke dalam minyak panas dan goreng hingga masak.
Ahad, 22 Mac 2009
Nestum Coklat Cip Cookies
Petang nanti ada tetamu nk datang. Eddie, kawan laki aku. Dia beli rumah area sini jugak, dan skang ni rumah tu tengah renovate. So leh ler jamu biskut ni.... Budak Eddie ni tolak batu ngan kayu jer...sume makan... (bujang lagi budak ni, tp dh ada 2 buah rumah, 2 bijik kete...fuh..untung sapa dapat kawin ngan dia ni. Ada sesiapa yg berkenan?? hantar borang yer !! )
Nasi Ayam
Sabtu, 21 Mac 2009
Mee Sup
Kalo sapa yg tinggal area Sungai Besi, Sri Petaling atau Cheras, pegilah pekena Fullamak Sup atau Sup Meletop kat pekan sungai besi tuh. Memang best. Laki aku plak suka sup gearbox, tapi lepas makan sure kena duduk dalam aircond, coz Panasss!! tp jangan makan selalu, kang tak pasal2 dapat darah tinggi la pulak
Tauhu Sumbat Bakar
Tauhu ni, bila dh goreng sikit, aku bakar plak (mcm kat kedai tu) tp sos nyer aku buat sos cili jer, dh malas nk buat sos kacang. Kalo sos kacang, mesti lagi sedap kan!!
ni sebelum disiram ngan kuah.
Jus Epal Hijau + Asam Boi
Resepi... klik sini yer
Stoberi+coklat
Resepinyer?? klik kat sini yer
Jumaat, 20 Mac 2009
Ayam Masak Lomak Cili Api
Bahan-bahan
~1/2 ekor ayam - dipotong kecil
~1 biji kelapa - diparut
~15-20 biji cili padi
~kunyit sebesar ibu jari
~2 keping asam keping & garam secukup rasa
~Ubi kentang
Cara-cara
1.Ayam dibersihkan dan dipotong
2.Perah santan dan bahagi kpd 2 bahagian.Satu bhgian santan pekat dan satu lagi santan cair.
3.Tumbuk cili padi dgn kunyit hingga lumat.
4.Masukkan santan cair kedlm kuali yg berisi ayam.Masukkan juga cili padi yg telah ditmbuk & serai yg dititik dan ubi kentang.
5.Masukkan secukup rasa.
6.Setelah mendidih masukkan santan pekat.Apabila mendidih kali kedua,padam api dan bolehlah dihidangkan.
Ikan Bakar
Bahan-bahan
~bwang merah
~bawang putih
~halia
~serai
~kunyit hidup
~belacan
~cili kering
*Kisar sume bahan-bahan di atas hingga halus dan kemudian tumis hingga masak. Siap dan bolehlah dilumur atas ikan. Kalo guna daun pisang lagi sedap, lapikkan ikan yg diperap atas daun kemudian grill atau bakar.