Jumaat, 12 Disember 2008

Masak Lemak Nangka + Ikan Masin

Hari ni wat masak lemak nangka. Kali ni leh wat pedas, sebab budak2 memang tak sentuh masak lemak ni.

Bahan-bahan
>nangka muda-dipotong dan direbus sampai empuk
>cili padi
>kunyit hidup
>santan
>ikan masin (yg bertulang lagi sedap)
>garam, perasa
>daun kunyit-jika suka
>asam keping

Cara-cara
1.Cili padi dan kunyit ditumbuk hingga lumat.
2.Kemudian, masukkan ke dalam periuk bersama ikan masin. Masukkan sedikit air dan rebus sebentar.
3.Masukkan santan diikuti dengan nangka muda yang direbus tadi.
4.Kalau belum masin, tambah garam dan serbuk perasa
5.Masukkan daun kunyit jika suka.
6.Biar mendidih, dan bolehlah diangkat

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...