Salam... hari ni mendung jer.. tadi hujan sekejap, ni dh berhenti..tp sinaran mentari masih jua tidak kelihatan. Dalm suasana suram ni, CK masak yang sempoi2 jerk. Dan lauk yang sempoi tu ialah Sup Pucuk dan Tanghun
Tanghun/Soo Hoon tu sama lah yer.. tapi kat Penang diorang panggil Laksa Kilat. Gamaknya sebab licin berkilat kot!!
Bagi anak2 aku plak, kalo buat sayur ni, kena la letak Tanghun tu lebih sikit. Diorang panggil 'Janggut'. Kengkadang berebut si Irfan dengan Along. Sampai licin dicedoknya soo hoon tu. Benda lain tak makan pun.
Resepi yang senang bangat. Tumis bawang putih dan bawang merah, pastu masukkan air. Bila air mendidih masuklah segala pucuk, cendawan hitam,dan kentang. Biar kentang empuk sekejap pastu masukkan soo hoon dan telur. Tambah garam dan serbuk perasa. Siap !!!
Kentang ni kena la letak. Kalau tak, takde benda plak budak2 tu nk makan.
Ok..sampai sini dulu
akak..nak semangkuk..
BalasPadammas klu sayur pucuk masak gini...
mas ratah gitu jerk...
sedapnya..teringat masakan mak kat kg.suka dia masak sayur pucuk ni tapi kami panggil sayur pucuk ni tahu kering...
BalasPadamsedap ni.. sy pun suka masak gini.. bebudak suka.. tu nampak mcm ada bunga kincham je tu... ke mata sy dah kero.. hehehe...
BalasPadamAssalamualaikum akak..
BalasPadammasakan mcm nie mmg menjadi kegemaran keluarga diana... utamanya hubby diana... wah akak..nmpk sedaaap sgt ler...
lauk sempoi ni lagi sedap tau..suka ratah gitu jer ni...hehe
BalasPadamfucuk?rasanya tu nama anak Gerau hehe.Cm memang suka fucuk terutama sekali jika masak sup begini..hirup kuah hingga tak sedar perut dah kenyang.
BalasPadamWah kak . Mcm senang ja nak masak sup nih ? Nih first time saya masak sup nih . To pun blajar kat sini . Thanks kakk.
BalasPadam