Puff Daging
Salam..hari ini buat Puff Daging plak..hehehe...banyak lagi stok daging korban tu, so buat ler apa yang patut. Minggu depan cadang nk ajak kengkawan datang rumah, so boleh habiskan daging yang ada...hahaha...
Macam biasa, puff pastri beli yang dh siap. Cuma siapkan inti dagingnya jer.. inti dagingnya mcm ni yer :
Aku tumis bawang putih dan bawang merah sampai layu kemudian masukkan sedikit lada sulah. Pas tu terus masuk daging cincang. Kacau rata dan tambah sedikit air. Pastu masukkan plak kentang dan karot (dua benda ni potong dadu dan rebus hingga empuk yer..) dan kacang pic. Biar kuah meresap dalam kentang dan biar kering. Tambah ler garam dan serbuk perasa. Akhir sekali tabur daun sup dan daun bawang. Siap..dan bolehlah dimasukkan ke dalam puff.
Untuk adik-adik yang sentiasa bertanya (especially CikMar) macam mana rupa pastri puff, sini akak tunjukkan gambar pastri puff yang akak guna. Ni jenama Kawan, beli kat Giant, harga rm4.50. Ada 10 keping kat dalam tu.
Tapi sapa yang dekat dengan kedai Baguz, Bake with Yen atau Yummies, boleh beli kat sana yang siap packing. Sekilo=rm15.00 (kalo tak silap..dulu dh pernah tanya, tp tak beli pun sbb banyak sangat)
Selain letak inti daging, boleh gak letak inti sardin, apple, blueberi, kaya, kacang merah dan lain2. Sukati ler ngan tekak korang.
Ok...slamat meneruskan kerja.. aku pun nk sambung kerja ni..





Ulasan
salam kenal dari MDT