Ahad, 2 Januari 2011

Homemade Aiskrim

Salam hujung minggu semua. Hari ni aku buat eskrem plak. Saja2 cuba. Kalau ada mesin aiskrim mesti lagi smooth aiskrimnya.


Bahan-bahan
2 1/2 cawan coffeemate (tepung krimer)
250 ml susu segar
1/2 cawan gula pasir
*perisa vanilla
- Optional (Kalau tak suka vanila,boleh tukar ke perasa lain spt coklat, stoberi, dll)

Cara-cara
Satukan coffeemate (tepung krimer), susu segar dan gula pasir. Pukul sekadar disebatikan.
Simpan dalam peti sejuk bahagian freezer selama 1 1/2.
Keluarkan dan letakkan perisa vanilla. Pukul lagi dengan kelajuan maksimum selama 10 minit atau sehingga adunan menjadi pekat dan gebu.
Masukkan dalam peti sejuk bahagian freezer semula. Biarkan beku.
Selamat Mencuba ~

Saja buat perisa vanila, sbb boleh makan dengan macam2 filling. Anak2 suka makan dengan chocolate Hersley, aku plak suka makan ngan fresh strawberry.

Yuk...jom makan sama-sama.

9 corat coret:

leen hussain berkata...

sodapnyooo....

Mas berkata...

aiskrimmm..sedappnya...tak pernah wat sendiri...senang tak kak buatnya...

geraugebang berkata...

Aslm,
Wah,kelazzz buat aiskrim sendiri...

erinmizie berkata...

kak... nk tnye..perisa vanilla tu yg serbuk ke yg cecair...

Noorma Ismail berkata...

Mas- ala Mas, senang jer buatnyer..bahan pun sikit jer...

Kak Gerau= ala kak, biasa jer..tak setanding Baskin Robin pun..ni Bakul Rabak punya versi..kehkehkeh

Erin- ni guna cecair, vanilla esen yang warna putih (plain) beli kat Yummies Bakery Bandar Baru Bangi, 1 botol rm2.20.

Mimiey.. (^-^) berkata...

kak noor,mie nak sebekas..hehhehe...dh lama xbuat eskrim..selalunya mie xbuat xletak gula sbb ayah cakap rase die dh ok wlpn tanpa gula..nmpk kak noor buat,cam nk g buat gakle..tapi nk mintak kak noor punya dulu,lallalal...

CatlinaFly berkata...

penah buat, penah makan.......


lazatttt!kan kak?kan???

erinmizie berkata...

biasenye esen vanilla tu warne coklat kn??ley pki esen tu x???

Noorma Ismail berkata...

Erin-boleh gak letak...takde masalah pun, akak dh biasa beli esen vanila kaler plain..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...