Bahulu
Salam Khamis...
Bahulu
Sumber: Majalah Rasa September 2010
Bahan-bahan
210gm Tepung Gandum (digoreng dahulu dengan api perlahan)
5 biji telur
300gm gula pasir
1/2 sudu teh esen vanila
sedikit minyak
Cara-cara
♥♥
Bahulu memang menjadi kegemaran kami sekeluarga. Suka makan ngan air kopi. Ni CK buat untuk hilangkan rasa boring kat rumah. Nk g shopping pun dah boring (hari2 keluar shopping pun rabak gak kan) Namun, CK masih belum bersedia menerima tempahan bahulu ni, sbb tak ada peralatan yang lengkap. Yelah, setakat 1 jer acuan cermai, ikan dan bunga, mana mampu terima tempahan beratus2 kan...
Ni pun CK hanya mampu buat 5 bijik telur jer, itupun jenuh menunggu nk siap... dan bila keluar jer dari oven, anak2 dan siap menunggu. Sejuk sikit jer, terus baham... hahaha... sudahnyer, tinggal beberapa bijik yang yang sempat di snap. Tak sempat nk bancuh kopi pun.
Bahulu
Sumber: Majalah Rasa September 2010
Bahan-bahan
210gm Tepung Gandum (digoreng dahulu dengan api perlahan)
5 biji telur
300gm gula pasir
1/2 sudu teh esen vanila
sedikit minyak
Cara-cara
1. Putar telur dan gula hingga kembang
2. Kemudian masukkan esen vanilla. kacau sebati
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau perlahan-lahan
4. Panaskan acuan dalam ketuhar dengan kepanasan atas dan bawah. keluarkan acuan dan lenserkan acuan dengan sedikit minyak
5. Isikan bancuhan separuh penuh kedalam acuan
6. Bakar selama 8-10 minit sehingga kekuningan dan masak.
Kalau rajin, kena ulang lagi membuatnyer... sian kat Mr Jebat yang sedang belajar tu... tak sempat nk merasa...ambik bau dan tengok gambar dari jauh jer laaaaa
♥♥


Ulasan
cantik nyer bahulu tu..mmg betul makan dengan air kopi perghhh mmg kaw kaw...kalau garing tepi tu lagi sedap makan lak panas panas...
#dtg singgah usha2 resepi smbl click2 iklan nuffnang...done follow akak!
Mamajenn - sila tinggalkan email anda, agar akak boleh bgtau cara2 nk protek gambar tu....TQ