Tepung Goreng Pisang Rangup
Salam...
Lama jugak CK 'cuti-cuti' blog..Sori yer...demam masih lom kebah.. asalnya dh baik sikit, pastu CK sibuk plak ambik tempahan frozen food. Badan ni macam bagi peluang jer..dan bila dah siap sume frozen, demam bersambung balik...huhuhu...
Petang ni tingin la plak nk makan goreng keledek, keladi dan pisang. Buat sikit2 jer, tp ada 3 jenis laaa...
Selalunya CK suka makan keledek/keladi goreng dengan sambal kicap...pergh..tak sedo diri makan...sib baik buat sikit jer...
Meh share respinyer.. Respi ni CK selalu gunakan untuk sadur kuih rengas frozen food. Kata pelanggan, rangupnya kekal lama !! entah laa...kat rumah ni, tak sempat nk sejuk dah licin.
Tepung Goreng Pisang Rangup
Sumber: Cendanakasih
Bahan-bahan
1 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung ubi kayu
1/4 cawan tepung jagung
2 sudu besar butter/marjerin
2 sudu besar gula
sedikit garam
1/2 sudu teh kapur makan (dalam secubit)
pewarna kuning (jika suka)
air secukupnya
Cara-cara
-Masukkan semua bahan dalam blender dan kisar semua bahan hingga halus.
-Boleh tapis kalau suka. Sedia untuk dicelup dengan pisang/keledek/keladi.
-Adunan jangan terlampau cair/pekat. Agak2 ler boleh salut kat pisang/keledek. Kalau adunan pekat sangat, nanti bila keledek dah sejuk, kuih jadi keras.
Abaikanlah karipap sebijik tu... hehehe...si Ryan punyer !!
Ok... jumpa lagi !!!


Ulasan
thanks
http://treatntrick.blogspot.com