Puding Roti Sos Kastart
Salam Semua.
Dua tiga hari lepas ada beli roti gardenia, tp takde sapa pun nk makan (sbb stok makanan lain kat rumah banyak lagi) jadinyer ... tak laku ler roti tu..kesian plak kan... so buat lah puding ni. Semoga mendapat perhatian...hehehe...
Bahan-bahan
* Bahan A
* 500 ml susu segar/fresh milk
* 8 keping roti (gardenia/high 5)
* Bahan B
* 4 s/b gula halus
* 2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
* 2 biji telur ayam
* 1 sudu teh esen vanilla
* 1 s/b tepung jagung
* 1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional)
* 1 s/b buah pala *(optional)
* Bahan C-kuah
* 1 tin susu cair
* 2 s/b tepungkastad
* 2 s/b gula
Cara-cara
1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
2. Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
3. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
4. Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
5. Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
Kuahnya sengaja dibuat kaler kuning, kasi gempak sikit...len kali kita cuba kaler lain plak yer... hehehe




Ulasan