Ahad, 30 Julai 2023

Nasi Unta Di Kabsa Hashi

 Assalamualaikum 

Bersua lagi. CKak abadikan kenangan makan nasi arab unta di Mekah. Restoren nama Kabsa Hashi terletak di Aziziyah Mekah. Ketika ini kami Mabit di Mina dan hotel kami Swiss Al Maqam memang berdekatan dengan restoren ni. 



Nasi Arab Unta ni  dihidangkan begini. Dibawa dalam talam besar, bersama plastik. Kami akan bentangkan plastik, kemudian lambakkan nasi tu atas plastik. So apa tunggu lagiiiii....makan laaaaa.... hahahahaha



Korang jangan harap la ada sup ke, kuah dhal ke bersama nasi ni.. takde yer... mcm tu korang nampak, macam tu jugak la korang makan. Apa rasa daging unta tu? sama la rasa mcm daging lembu biasa.. hahahaha...

CKak bukan penggemar nasi arab. So bila boss ajak meeting di restoren ni, CKak ikut sajalah. Dah boss yang belanja kan




Biasanya satu hidangan ni boleh makan lima ke enam orang. Tapi kami makan berempat pun tak habis. 



Wanita bertudung kelabu tu our Tour Leader. Hajjah Aira namanya. Orangnya cukup baik dan bertanggungjawab menjaga kebajikan jemaah. Dia menyantuni jemaah dengan ikhlas hati tanpa mengharap apa-apa balasan. 

Yang baju putih dok tengok kami tu, itulah boss CKak, tuan haji Muzamil. Orangnya baik, sporting dan suka bergurau. Suka belanja staff, tp ikut tekak dia laaa.... kalau di msia, dia suka pegi SUKIYA. 

Kami pulak suka dok menyakat dia. Tu dia dok tengok kami suka possing sbb tak ajak dia. Hahaha... semoga dipermudahkan segala urusan ustaz Muzamil dunia dan akhirat. Terima kasih kerana menjaga kami dengan baik dan memberi perkhidmatan terbaik kepada kami sepanjang menjadi jemaah haji ustaz. 

#HAJI2023 


nanti CKak kongsikan lagi gambar-gambar kenangan semasa Haji 2023. 






Jumaat, 28 Julai 2023

Bihun Goreng Jumaat

Assalamualaikum... apa khabar... tu dia.... dah bulan 7 baru rasa nk update....dan ini posting pertama tahun ni... hahahahah...

Penangan sosial media seperti TikTok, Instagram dan FB membuatkan blog semakin dilupakan. Kesiannnn.... 



Ni aktiviti setiap jumaat. Masak-masak dan hantar ke masjid. Tengok jugak la kalau minggu ini bihun, next week kita tukar la kepada mee atau kuetiau. Ramai jugak kawan- kawan nak joint, tapi CKak tak larat la nak buat banyak-banyak. Dah la masak sorang-sorang. Dibuatnya cecah beratus pack, tak ke pengsan ! 

Ok dah...sampai jumpa lagi 
.





Isnin, 27 Jun 2022

Bubur Nasi

Assalamualaikum. Apa khabar semua. Dah sarapan ke? 




Pagi ini ada bubur nasi. Di gandingkan bersama ikan bilis dan telur masin sahaja. Tak sempat nak buat sayur goreng atau lain-lain lauk sampingan. Apapun, enjoyy !! 

RESEPI BUBUR NASI BERLAUK😋
BAHAN BUBUR
2cawan beras(dikisar)
6cawan air
Cara penyediaan:
Masak bubur dan apabila makin pekat boleh ditambah air sedikit.

RESEPI KANGKUNG GORENG BELACAN
Bawang putih
Sambal belacan
Kangkung
Bawang holland
Cabai besar merah

Cara penyediaan:
1.Panaskan minyak,tumis bawang putih sehingga garing,masukkan sambal belacan kemudian tumis sehingga naik bau.
2.Masukkan kangkung dan tambahkan air sedikit.
3.Goreng dengan api yang besar,kemudian masukan bahan perisa,masukkan cabai besar yang dihiris,kemudian masukkan bawang holland.Siap untuk dihidangkan.

BAHAN UNTUK HIDANGAN
kacang tanah (digoreng)
Ikan bilis (digoreng)
Telur masin (direbus)
Bawang goreng
Limau
Daun bawang
Kangkung goreng belacan



OK...sampai sini dulu. Wassalam !! 



Rabu, 22 Jun 2022

SERABAI KUAH KACANG DURIAN

 Assalamualaikum


Musim durian sekarang ni kan? marilah kita makan serabai. 



Resepi serabai.

3 cawan t.beras
1 cwan santan
1 sudu b.yis mauripan
1 cawan kanji (tepung beras kacau dgn sedikit air ..kacau atas API hingga kental biarkan sejuk .)
Secubit garam
1 sudu besaq t.gandum

Air ikut bancuhkan ..agak2 adunan mcm buat ketayap.
Bancuh kesemua bahan2 hingga adunan tidak gentel ..peram selama 3 jam ..sementara adunan Naik ..sediakan kuah Manis .
Adunan Naik boleh la bakar dlm acuan serabai ...




BYE ! 


Selasa, 21 Jun 2022

Mee Bandung

Assalamualaikum. Lama tak bersiaran sejak MedSos yang lain semakin digilai. Ok lah, hari ini CKak nk kongsi satu resepi yang sedap. 




Resepi mee Bandung Muar

Bahan-bahan membuat Paste
=====================
300g udang fresh (optional)
100g udang kering (rendam & diblend bersama)
5 tangkai cili kering (diblend bersama 4 sudu kacang tanah)
3 ulas bawang putih (diblend bersama 4 sudu kacang tanah)
5 ulas bawang merah (diblend bersama 4 sudu kacang tanah)
Sedikit minyak
Sedikit garam
Sedikit serbuk perasa
Sedikit gula

Cara Membuat Paste
===============
1) Bersihkan udang dan asingkan isi udang bersama udang kering tadi untuk di blend. Kulit dan kepala udang pula direbus untuk jadikan stok (Caranya blend dan tapis).
2) Panaskan minyak, tumiskan bahan2 yang telah diblend tadi. masukkan stok udang, udang blend dan kacang tanah.
3) Letakkan garam, serbuk perasa dan gula untuk menambah rasa. biarkan ianya menjadi pekat paste.

Bahan-bahan Mee Bandung Muar
(Original Recipe)
========================
200g Udang galah atau udang harimau
200g Daging
200g Sotong Kering (Telah direndam) atau sotong kembang (optional)
Mee kuning
3 batang sawi
1 batang cili merah
1 biji tomato
2 biji tauhu (digoreng)
1 biji telur
Sedikit garam
Sedikit serbuk perasa
Sedikit gula
Sedikit bawang goreng
Sedikit daun bawang

Cara-cara
=======
1) Rebus Daging selama 1jam untuk mendapatkan air rebusan. kemudian simpan air rebusan dan hiris daging nipis-nipis.
2) Panaskan minyak, masukkan paste dan goreng sehingga naik bau.
3) Masukkan air rebusan daging tadi dan kacau sehingga pekat. Kemudian masukkan daging, sotong, kerang dan udang.
(Proses ini jangan terlalu lama)
4) Sedikit garam, gula dan serbuk perasa untuk menambah rasa kuah tersebut..
5) Masukkan sawi dan tomato. Tunggu sehingga mendidih dan pecahkan telur (telur jangan dikacau).
6) Sediakan mee dan tauhu goreng didalam pinggan. Tuangkan kuah mee bandung ke atas mee. Taburkan hirisan cili dan sedikit bawang goreng dan daun bawang di atas mee tersebut.
Note : Lagi pekat kuah & banyak kerang,sotong, daging.. lagi sedaplah. mee bandung original tidak menggunakan sebarang sos.
Selamat mencuba!



BYE !! 

Jumaat, 19 November 2021

Daging Goreng Daun Selasih

Assalamualaikum. Lama tak update blog kesayangan ni. Daun selasih ini pemberian dari seorang guru/sahabat. Terima kasih Prof Hajjah Che Zainun Omar. Kami sayang Cher.


Konon, masakan ala2 kedai tomyam, cepat dan sedap. Tapi memang sedap pun. Hahahaha. Tak sampai lima minit dah siap.


Daging Goreng Daun Selasih

RESEPI
Daging - direbus hingga empuk dan dihiris halus
2 ulas bawang putih - diketuk
cili padi thai - diketuk

Bahan Sos
Sos tiram
Kicap sotong
kicap cair
Kicap gold mountain
Gula, Garam, Perasa

Bahan Lain
Carrot, Kobis Bunga, Tomato
Lada benggala
Bawang holand
Cili padi (ketuk)
Daun selasih

CARA-CARA
Panaskan minyak, tumis bawang putih dan cili padi hingga naik bau
Masukkan daging, goreng sekejap
Masukkan sos, kacau rata. Masukkan sayur. Biar sayur masak sekejap.
Akhir sekali, perasakan dengan gula, garam, perasa dan masukkan bawang holand, daun selasih dan lain-lain. Kacau dan angkat.
SIAP
Makan dengan nasi panas dan telur dadar pun sedap.



💓
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...