Khamis, 24 November 2016

Western @ Ola Bola

Bila ronda2 malam-malam dan tak tau nk lepak mana, akhirnya kami pilih Restoren OLA BOLA Kinrara Uptown.  Restoren ni dah lama, cuma kami jer tak masuk...selalu masuk restoren disebelahnyer, The Kebaz jer....


ni chicken chop...Mr Ir order yang grill.... 



ni CK order...cheezy meatball... huuhuhu....ingatkan cheezy meatball yg geng2 group puncak jalil slalu jual tu...rupanya tidak..... kihkihkih.....



ingatkan cheezy meatball mcm ni :(  huhuhuhu......


Review : Makanannyer ok.... CK puji bab pisau...selalunya di kedai western diorang bagi pisau yang berhulukan kayu...so bila lama2 guna, kayu dipisau tu akan berbau...so mmg akan mengganggu selera masa makan....tp di kedai ni, dia guna pisau yang berhulukan stainless steel, so dapat makan dengan aman tanpa sebarang bau.

Tapi dari segi tempat duduk?? huhuhuh.... tak brapa selesa kot....nk lepak2 lama2 tak boleh sbb takbleh bersandar....ahahahahaha.....




Isnin, 21 November 2016

Antara dua citarasa

Semalam, CK ziarah pakcik di Shah Alam... dua minggu lepas pun CK pegi, tp masa tu dengan anak2 sahaja, sbb Mr Ir kerja... 

dan semalam, selesai acara di rumah pakcik, CK ajak la Mr Ir ke satu restoren ni (terletak di kawasan kilang seksyen 27 Shah Alam) ... pada mulanya dia menolak...katanya nk ajak CK makan western di Menate... tp CK ckp, takkan nk ke Bangi plak?? jauh tu..... lepas dengar bininya membebel, dia pun ikut jer laaa.....

Sebenarnya CK dah pernah ke sini, masa tu dengan kawan2 laa... dan teringat kesedapan roti john nyer, so CK ajak la pula encik suami....

Terletak di no 22, Jalan Kota Raja 27/J, Pusat Bandar Hicom, Seksyen 27 Shah Alam... restoren ini pernah masuk dalam rancangan JJCM

Ok..... meh tgk apa kami order, dan review nyer.... opsss...sorry owner.... maybe boleh upgrade ur service atau modified ur menu


Roti John Cheese Sekilo rm15 ...yang ni sedap... CK mmg suka yang ni...  takde komen utk yg ini. 




Ni Mr Ir order.... Nasi Ganja Kambing rm9 .. pada mulanya order 2, tp dh habis...tinggal 1 jer... nasib baik la order 1 jer... kuah karinya masin. Isinya sikit jer..tulang jer lebih maybe sbb  last portion, so rempah2 dan kuah dh pekat dan masin ...sorry...

And... CK teringin nk makan bihun sup...order la Bakso ni 


ermmm....it's tasteless...... rm6.00 ... so bad :( 



tapi kan..... bila bawak si engineer letrik berpangkat IR ni...susah oooooo.... mula2 sampai jer dia cakap, kedai ni??kawasan ni?? mcm mana awak boleh sampai ke sini??? 


 aloooo....cuba dulu laaa..... don't judge the book by it's cover ok !!! adoiiii...susah la dia ni...... gerammmm jerrrrrr

 so...sangkaan meleset... dr dalam kete, sampai ke rumah dia membebel....  KENAPA????

1. Nasi Ganja dengan kuah kari yang masin

2. Bakso yang tawar, dan takde rasa. Diberinya cili padi, bila dibuka bekas, ada bau masam dan kesan kulat diatasnyer...tandanya dh lama tak digunakan. Cili padi kicap pula, cair dan manis
3. Pesanan diambil menggunakan tab (bagus,sbb nampak up to date)....tp bila cancel order, pelayan tak pula cancel di tab tu.... bila kira, semuanya dimasukkan skali.....

so...kami dicaj rm55 untuk  1 nasi ganja kambing, 1 roti john cheese biasa, 1 bakso, 3 teh o ais limau, 1 kopi O panas dan 1 air tembikai non sugar

Mr Ir ckp, "perrghhh.... harga kalah kopitiam !! " so.... CK diam.... yer...salah CK sbb ajak makan kat kedai tu... sorry laa...lepas ni tak ajak dh....

tapi masih tak puas hati, CK wassap la tuan kedai tu... kita ada hak sebagai pengguna kannnnn...... 



dan...katanya kami order 2 nasi ganja kambing dan roti john extra cheese??? ... alooooooo......  tak dengar ke masa ambil order... kenapa tak cancel kat tab u yang canggih tu  masa nasi tu dah habis???


ermmm....... sehingga kini, no feedback dari owner....

Selasa, 11 Oktober 2016

Tau Sa Piah

ASSALAMUALAIKUM

Hari ni hari rajin CK agaknyer...hahahahaha...teringin nk makan kuih ni.. last adik si Jebat belikan masa di Jakarta. Sedap sebab intinya kacang merah dan tak berapa manis. Dan hari ni, CK buat la sikit, sementara tunggu lori Citylink datang hantar barang tu kan..... hahahaha..... Sebelum ni CK dah pernah buat, tapi menggunakan inti kacang hijau. Pun sedap jugak.... Entri nya di sini yer 




Bahan Pastri:-

Doh A:-
120 g tepung gandum
60 g shortening (lemak sayur)

Doh B:-
120 g tepung gandum
30 g gula aising
30 g shortening (lemak sayur)
50 - 60 ml air

Bahan Lain:-
inti kacang merah secukupnya (CK beli ready made)
1 kuning telur
Sedikit bijan




Cara membuatnya:-

UNTUK DOH:- Bancuh doh A dan B secara berasingan sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat pada mangkuk adunan. Rehatkan doh 30 minit. Kemudian bagi2kan doh A dan B kepada 15 bahagian yang sama besar. Ambil satu doh B, leperkan dan letakkan sebiji doh A. Balut doh tadi dan canai memanjang. Gulung dari bawah ke atas. Kemudian canai gulungan tadi (pastikan gulungan tadi berada dalam keadaan lurus menghadap kita). Kemudian gulung lagi sekali, seperti mula2 tadi. Buat untuk semua doh dan ketepikan. Tutup dengan plastic cling buat sementara.
  1. UNTUK TAU SA PIAH:- Ambil satu biji doh tadi, canai doh lebih kurang berdiameter 10 cm. Letak sebiji inti dan balut kemas2 dan susun dalam dulang pembakar. Buat hingga habis. Sapu kuning telur dan tabur sedikit bijan. Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 20 minit. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidang.


OK...sampai jumpa lagi 

Isnin, 26 September 2016

Asam Pedas Tetel

Assalamualaikum...apa khabar....


lauk kegemaran Jebat ni...lama dah CK tak buat. 

ASAM PEDAS TETEL
sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
-daging dan tetel secukupnya -direbus dahulu hingga empuk (simpan air rebusannya) 
-3 ulas bawang merah*
-2 ulas bawang putih*
-1 inci halia*
-serai*
-1/2 inci lengkuas*
-2 biji buah keras*
-sedikit belacan*
-20 biji cili kering-dipotong dan direbus dahulu)*kalau nk pedas boleh tambah
-daun kesom
-bunga kantan
-daun limau purut- dibuang tulang tengah dan di carik
- 2 sudu makan sos ikan
-2 sudu makan air limau nipis
-air asam jawa
-minyak masak
-garam, perasa



sedap kalo cicah ngan cekodok....


Cara-cara
-bahan-bahan bertanda * dikisar halus bersama air asam jawa.
-panaskan periuk dan tumis bahan yang dikisar halus tadi hingga pecah minyak dan wangi
-masukkan sedikit air rebusan dan daging. Boleh tambah air lagi kalo nk kuah lebih
-tunggu hingga kuah mendidih dan bolehlah dimasukkan sos nampa dan air limau nipis.
-Campakkan daun limau purut, daun kesom dan bunga kantan.
-Biar mendidih lagi, dan bolehlah dirasakan garam dan tambah serbuk perasa. Siap..



SELAMAT MENCUBA 


Isnin, 5 September 2016

Restoren Blue Ginger Taman Puncak Jalil


Assalamualaikum....

Semalam, husband CK ajak dating berdua... takde la pegi jauh2, cuma dalam Taman Puncak Jalil ni jer... (hahaha...hampesss)... dah dekat pukul 10 malam, so takyah la pegi jauh2 kan...sian anak2 kat rumah... 


Ronda punya ronda, akhirnya CK cadangkan satu restoren yang dah lama dibuka, tp kami tak sempat cuba lagi... kebetulan kami memang suka Chinese Cuisine.

Restoren Blue Ginger menghidangkan masakan cina muslim yang sedap dengan harga yang berpatutan. 


Sotong Goreng Butter ni sedap sangat... CK suka makan rambu ramba dia tu....rasa pedas manis masin yang seimbang...harganya cuma rm16, boleh makan 3-4 orang...termengah kami berdua nk habiskan.... hahahaha...selesai makan, suami mcm tak larat nk bangun.... kihkihkih.... Suami kata lain kali kena bawak anak2 kalo nk order hidangan mcm ni. Lain kali kita cuba ketam pula...


CK suka order kuetiau goreng(rm8).Suami plak order nasi goreng cina(rm8). Untuk minuman, kami juga order 1 jug Chinese Tea Panas(rm8)



*************************************************************************

Blue Ginger Restaurant Chinese Muslim Food
No 32 Jalan PUJ 3/2 taman Puncak Jalil
43300 Seri Kembangan Selangor
Contact : 012 2102710 ( bro jon )
Facebook: Blue Ginger

tutup setiap  Isnin

Weekday
Bukak 12pm sampai 3pm
Break sejam setengah
Bukak 4.30pm sampai 10.30pm

Sabtu dan Ahad
Bukak 1pm sampai 10.30pm

Rabu, 31 Ogos 2016

Daging Masak Hitam Tok Pah

Assalamualaikum...

Yeah...CK kembali memasak...kali ini nk share respi arwah mak CK yang best...ramai yang request resipi ni, tp tak sempat nk update... padahal tiap2 minggu masak... Sorry yer anak2 saudara, sepupu sepapat, sedara semua... Ni baru ada kesempatan nk menulis resipi

Image may contain: food and outdoor


Daging Masak Hitam Tok Pah
Bahan
1 kilo daging - dipotong sebesar 2 inci , bersih dan ketepikan

Bahan A
10 tangkai cili kering (potong 1 inci, dibuang biji, basuh dan toskan)
2 biji bawang besar (dimayang)

Bahan B
1 biji bawang merah (mayang)
3 ulas bawang putih(mayang)
setengah inci halia (hiris memanjang)
4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang)

Bahan-bahan lain
2 sudu besar asam jawa (diperah dan diambil airnya)
gula merah secukupnya
1 sudu kecil serbuk kas-kas
2 biji buah keras
garam, perasa
kicap pekat 

Cara-cara
Panaskan kuali, masukkan minyak. Ambil bahan A,  dan goreng cili dahulu hingga bertukar perang..angkat, kemudian goreng pula bawang hingga perang.. angkat. 
Masukkan bahan2 yg digoreng ke dalam blender, bersama air asam jawa, serbuk kas-kas dan buah keras. Kisar hingga halus.
Kemudian, perap daging dengan bahan2 yang dikisar tadi selama 15-20 minit
Panaskan periuk, dan masukkan lebihan minyak goreng bahan A tadi. Tumis bahan B hingga terbit bau. Kemudian, masukkan daging. Kacau rata dan masukkan bahan selebihnya. Tambah air secukupnya untuk mengempukkan daging. 
Reneh daging hingga empuk. Jika ada yang kurang, bolehlah ditambah gula, garam dan perasa. Masak hingga air kering dan terbit minyak. SIAP !!

Image may contain: food



Daging Masak Hitam siap...sesuai dihidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...