Isnin, 29 September 2014

Sup Tulang Merah

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Selamat Hari Isnin semua. Apa khabar? diharapkan sihat hendaknya. Hari ni CK tayang bone steak la plak yer...atau dalam bahasa melayunya Sup Tulang Merah. Bila dah jemu makan sup biasa, CK akan buat plak style gini. Sedap dicicah bersama roti putih, roti arab mahupun roti puri.


Masih lagi mengekalkan resipi yang sama, dari kak Fida. CK ni kalo dah jumpa resipi yang sedap, takmo cuba2 resipi lain dah. Tapi kali ni CK ambil jalan mudah, gunakan serbuk2 rempah ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam. Takyah tumbuk2 dah...hehehehe.. satukan semua serbuk rempah tu, dan sangai sekejap di atas api perlahan. Yang lain semua sama.

Bahan-bahan ( 2-3 orang )
• 1 kilo tulang *- cuci bersih
• 3 helai daun pandan*
• 1 btg serai*
• 4 ulas bwg putih* -diketuk
• 1 ibu jari halia* -diketuk
• (Bahan2 * di atas disatukan di dlm periuk besar dan masukkan air secukupnya hingga tulang tenggelam dan rebus.
• 2 sb ketumbar biji*
• 1 sb jintan kasar*
• 3/4 sb jintan halus*
• 1/2 sb lada hitam/putih*
• (4 bahan * di atas disangar dan dikisar halus )
• 10-15 tangkai cili kering
• 10 ulas bwg merah
• 5 ulas bwh putih
• 1 botol tomato sos
• 2 sb kicap manis
• kobis,carrot,kentang -dipotong ikut suka
• 1-2 biji bwg besar - dibelah
• cili hijau - dipotong
• 2 biji telur - di kocok
• Daun sop/daun bawang atau daun ketumbar
• 1/2 cwn bawang goreng
• 1/2 cwn kacang peas -utk tabur

Cara-cara
1. Rempah yg disangar dan dikisar di masukkan ke dlm rebusan tulang dan rebus hingga daging pd tulang empuk.
2. Cili kering,bwg merah,bwg putih dan sehiris halia dikisar dan ditumis hingga garing.
3. Tuangkan(2) ke dlm rebusan tulang dan gaul rata.Masukkan kobis,cili hijau,carrot, kentang,bawang hiris,sos tomato,kicap,garam dan gula secukup rasa dan gaul rata dan masak hingga sayuran empuk.
4. Tambahkan 1/2 bhgian daun sop,daun bwg(daun ketumbar) dan bwg goreng dan gaul rata lagi.
5. Akhir sekali tuangkan telur keatas tulang dan tutup periuk dan masak hingga telur pekat.
6. Ketika menghidang, tabur kcg peas dan lebihan daun2 dan bwg goreng.
7. Rempah2 yang disangar juga boleh digantikan dgn rempah steak yg sedia ade dijual.



Ok.. minggu depan raya korban kan. Sure korang dapat banyak tulang2 lembu...so boleh la buat sup tulang merah ni..Memang marbeles wa cakap lu... hehehe.... (brutal plak CK hari ni.... hahaha)


Khamis, 25 September 2014

Laksa

Salam.... dh 2 minggu berturut2 CK buat laksa kat rumah ni, mula2 tu untuk makan2 family, tetiba ada plak kengkawan datang menerjah... so rezeki kawan2 la yer... 

dan bila dah puas makan, terpaksa lah ada siaran ulangan... 



Bila dh buat kali kedua ni, makan lah puas2 yer wahai suami dan anak2. Siaran ulangan macam astro ler plak

Masih lagi resipi yang biasa2 jer...tp cara membuatnya kenalah pandai yer...lain tangan, lain rasanya...hahaha.... Kali ini CK guna ikan mackarel fresh campur plak dengan ikan kembung hasil pancingan jebat kat laut.. opppsss..CK tau sekarang ni tengah trending laksa kuah sadin, tp CK tak minat nk cuba, sbb tak tahan dengan bau hanyir sadin tu... kerja susah sikit takpe la, asalkan dapat makan sedap. 

Bahan-bahan untuk kuah laksa
ikan mackarel + kembong fresh
bawang merah
belacan
petis
cili kering kisar
asam keping
bunga kantan-dibelah 4
daun kesum
air
garam, perasa

Cara-cara
1.Ikan kembung direbus, kemudian toskan. Ambil isinya dan asingkan tulangnya. Isi ikan diblender dan asingkan dalam satu bekas
2.Sementara itu, tulang-tulang ikan tadi jangan dibuang. Blender bersama sedikit air hingga halus dan tapis.
3.Bersihkan blender dari sisa tulang ikan dan masukkan bawang merah, belacan dan cili kisar. Blender sampai halus
4.Masukkan bawang yang diblender tadi ke dalam periuk bersama dengan air kisaran tulang ikan yang ditapis tadi.
5.Letakkan bunga kantan, daun kesum. petis dan asam keping.
6.Hidupkan api dan masak sampai mendidih.
7.Masukkan air dan isi ikan yang diblender. Kuantiti air bergantung kepada banyak mana kuah yang dikehendaki. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kalo kurang masam, boleh tambah lagi asam keping.
8.Masak sampai mendidih.

Bahan-bahan lain
laksa-direbus dahulu
timun-dicincang
bawang merah-dihiris halus
daun salad-dihiris halus
cili merah, cili padi-dihiris halus
daun pudina
telur rebus


Ni versi CK. Suka makan laksa dengan telur mata kerbau. Baru ada feel...hahaha....


Laksa buatan sendiri, laksa tepung gandum... bukan tepung beras yer... laksa tepung gandum lebih kenyal tapi lembut....ermmm...cannot describe lah....orang kuala kangsar jer yg tahu 

untuk resipi laksa tepung gandum, boleh tengok sini yer 

Bahan-bahan
-1 kg tepung gandum
-air dicampur sedikit garam
-minyak

 Cara-cara:
Masukkan tepung dalam mangkuk besar
Masukkan air sikit2 uli sebati (macam uli roti canai) tp jgn terlalu lembik..
Kemudian bahagi kepada beberapa ketul kecil..
Canai nipis dan sapukan minyak
Guna mesin mee dan mesin
Rebus dalam air panas yang telah menggelegak
Biar sampai masak (nak tau dah masak bila tepung yg direbus dah naik ke permukaan periuk)
Tos dan bilas...
Laksa yg dah direbus sama mcm megi yg dicelur...


OK...sampai sini dulu...Minggu ini bz, bz dan bz

Isnin, 22 September 2014

Pisang Goreng Rangup

Salam....apa khabar semua. Hari ini mulakan tugas spt biasa setelah seminggu bercuti...dan hari ni ÇK pertama kali update blog dari tab... senang sbb gambar semua dlm tab kan....

Ok lah... hari ni tayang goreng pisang jer... tp resipi ni agak menarik sbb diletakkan biskut cream crackers dalam adunan tepung tu....memula nampak pelik, tp nak cuba jugak la... resipi dari seseorang yg berkongsi petua goreng pisang rangup di FB


 sori... gambar tak sempat nk possing lawa2,  dslr bagai yer...keluar jer dr kuali, terus masuk dlm pinggan dan hidang...ambik tab dan snap... kalo sejuk nanti dh tak sedap nk makan...sambil2 tu post kat group wassap...bagi kawan2 terliur...hahaha


Resipi
3 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar air kapur
Sedikit gula garam
2 keping biskut cream creakers-ditumbuk halus
Air secukupnya

Cara cara
Gaul, adun semua bahan2 macam buat batter goreng pisang yg biasa tu. Jangan terlampau cair
Goreng pisang mcm biasa




inilah dia asal pisangnyer...dari melaka... actually ck sekeluarga jalan2 di melaka, bawak anak masuk zoo... on d way balik kami singgah la rumah mak mertua di sungai udang... jebat plak cakap letih..nk bermalam kat sana...so ikutkan jer laaaa..... esok paginya, mak mertua pun suruh la dua orang anak lelakinya kemas kebun pisang tu. Sempat gak la ambik daun pisang untuk buat bungkus nasi lemak...hahahaha....


Inilah rumah mak mertua yang masih belum siap... tengah nk renovate untuk besarkan rumah, buat bilik dll.... rumah mmg kecik, tambah plak bila semua anak2 balik. CK mmg tak selesa, tp nk buat cemmana kan.. kalo ajak bermalam di hotel nanti, ada yang kecik ati. So tahan jer laaaa... Dulu ada rumah ibu (rumah pusaka), tp diruntuhkan atas sebab2 tertentu...ermmm...CK tak campur laa yer...


ni plak pengat pisang nangka.. dah banyak pisang, semua juadah pisang la yang muncul...itu pun tak sempat nk buat kerepek sbb dah masak...huhuhu...



Khamis, 4 September 2014

Donut Minyak

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Apa khabar semua? diharapkan sihat hendaknya. Hari ni CK kongsi satu lagi resipi donut yang gebu dan lembut. Tidak menggunakan butter, marjerin... haaa...sapa takde stok butter kat rumah, tp tingin nk makan donut, boleh lah cuba resipi ni


Donut Minyak
Bahan A
100 ml air suam
11 grm yis
4 sudu gula
Campur semua bahan dalam satu bekas tunggu hingga berbuih..
Bahan B
90 ml minyak jagung (minyak masak biasa pun boleh)
500 grm tepung
1 biji telur
2 sudu susu tepung
150ml air (ni kena agak2 yer)
1sudu kecil bread softner*
1 sk bread improver* (dua bahan * tak nak letak pun takpe, donut tetap lembut dan gebu)


Cara-cara
1. Uli tangan
Campur semua bahan di dalam bekas yis yg dah berbuih tadi uli hingga sebati
Agak2 airnya dan uli hingga doh  tidak melekat di jari 
Bulat2 kan doh dan bentukkan
Tunggu hingga naik 2x ganda...
Goreng dlm minyak panas dengan api sederhana

2.Mixer/Breadmaker
Masukkan semua bahan2 dan uli sampai doh tidak melekat di sekeliling mixer...siap dan bolehlah diperap kemudian dibentuk.


Donut ni lembut.. CK selalu buat untuk bekal anak2 ke sekolah. Sekali buat 1kg tepung, boleh frozenkan dan digunakan untuk waktu2 terdesak...hahaha...


Ahad, 31 Ogos 2014

Double Choc Almond Brownies

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Tanggal 31 Ogos, Selamat Hari Merdeka buat Malaysiaku tercinta, Selamat Hari Lahir untuk yg menyambutnya (sahabat CK, datin Salina) dan Selamat Ulangtahun Perkahwinan buat sepupu CK Jaja dan Mahadir di Meru Klang. Moga kalian semua bergembira di hari bahagia ini 

OK... hari ni CK tayang brownies plak yer... Memang sedap sebab mewah dengan coklat dan kekacang. Kalo makan takbleh berenti




DOUBLE COKLAT ALMOND BROWNIES
by Cendanakasih

Bahan A

200gm butter
400gm dark coklat
(Double boiler)
Bahan B
100gm tepung kek
40gm koko(ayak sume)
Bahan C
100gm walnut..badam
1ct vanila
280gm gula castor
4bj telur

Cara
Mix gula castor..telor..vanila hingga kembang.masukkan coklat yg dicairkan bersama butter td.gaul sebati..lepas tu masukkan tepung yang diayak bersama koko..masukkan sedikit kacang almond td dlm adunan..masukkan dlm loyang sais 8inci.
tabur lebihan kacang dan letak sikit coklat cip kat atas adunan...bakar selama 30min atau hingga masak..suhu 170°c



Ok...sampai di sini dulu !! 

Isnin, 25 Ogos 2014

Manggo Casablanca

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Lama tak update blog...bz memanjang sejak raya... almaklum laaa... musim open house kan...so CK pun dah kering idea nk hidangkan apa utk tetamu yg datang setiap minggu...dan minggu ni CK hidangkan manggo casablanca la plak.. untuk kawan2 tersayang


Best friend CK tu dh lama request mende alah gini (kek cis leleh sebenarnya ) tp CK buat lah yg special sikit kat dia...


CK buat dlm 15 bekas, 5 bekas utk makan2 kami anak beranak, dan 10 bekas lagi utk tetamu yg dtg tu...ermmm...dah tak cukup la plak...so dia mintak resipi... ok...resipi di sini yer cik Nia sayang...

Resepi: Mango Casablanca
from Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
27 keping Biskut Cream Crakers
1 kg mangga masak ranum - kupas kulit dan hiris nipis
250 gram Philadelphia Cream Cheese
2 tin (300gram setiap 1 tin) Nestle Cream
300ml Sweeted Cream - boleh gunakan sukatan sendiri untuk rasa manis yang dikehendaki
susu cair - 
bekas persegi ukuiran 8" X 8" 

Cara:
1. Pukul Philadelphia Cream Cheese / Anchor Cream Cheese, Nestle Cream dan Sweeted Cream menggunakan mixer sehingga kembang.
2. Ambil satu senduk besar campuran krim di atas dan tuang  merata di bahagian dasar bekas persegi.
3. Susun 3X3  biskut berjumlah 9 keping.
4. Tuangkan satu senduk campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
5. Susun kepingan hirisan mangga di atasnya.
6. Tuangkan satu senduk lagi campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
7. Susun lagi 3X3  biskut sebanyak 9 keping.
8. Ulangi langkah 4, 5 dan 6 sehinggalah habis 27 keping biskut.
9. Tuangkan lebih sedikit campuran krim ke atas kepingan biskut yang terakhir.
9. Tutup bekas persegi tadi dan masukkan ke dalam peti sejuk. Sekiranya ingin dinikmati segera, bolehlah simpan di bahagian beku selama 1 jam tetapi sekiranya tidak untuk segera dimakan, bolehlah simpan di bahagian bawah sahaja sehingga sejuk.
10. Keluarkan bekas dari peti sejuk, dan potong untuk dinikmati.

CK guna bekas plastik kecil2 tu...senang nk makan 


Ok...sampai sini dulu :) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...