Khamis, 27 Mac 2014

Tauhu Kukus Goreng

Salam... 

Sesekali update la blog agar tidak ditinggalkan bersawang... yer, CK sibuk sangat dengan aneka tempahan sepanjang cuti sekolah ni. Tak sempat nk melayan benda2 remeh, apatah lagi si kucing2  kurap  yang menempel mengharap simpati... syuhhh,,pegi main jauh2 yer !!! ...Dalam kata lain, "my time is my money" hehehe.... 
Tapi hidangan dibawah ni, CK curi gak masa sikit...waalllah...mmg best !!




 Agak rumit sikit nk membuatnya. Tapi berbaloi... Cubalah !!

Tauhu Kukus Goreng
Sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
Bahan A
1/2  cawan isi udang/ayam (CK pakai isi udang)
2 ketul tauhu keras
1 ketul tauhu jepun
1 biji telur

Bahan B
1 biji bawang besar- dicincang halus
daun sup, daun bawang hiris
1 biji cili merah- dicincang halus
Lada sulah
garam secukupnya
serbuk secukup rasa

Bahan C
1 biji telur- dikocok sedikit
minyak masak secukupnya

Cara-cara
Panaskan air dalam periuk kukus. 
Masukkan Bahan A ke dalam blender, dan kisar hingga halus.
Masukkan ke dalam bekas, dan tambah bahan2 B. Gaul rata
Sesuaikan rasanya. Jangan masin sangat yer
Sediakan loyang sesuai. CK guna loyang empat segi saiz 7x7
Gliskan loyang dengan butter, dan masukkan bahan yang digaul tadi.
Kukus lebih kurang 20 minit.
Setelah kukus, keluarkan dari loyang dan biarkan sejuk. 
Potong mengikut bentuk yang dikehendaki. CK potong panjang
Kemudian, celupkan ke dalam telur, dan goreng hingga keperangan
Siap...dan sedia dinikmati bersama sos cili 


Untuk Sos Cili
6 batang cili merah
2 biji buah tomato
3 ulas bawang putih
1  inci halia 4-5 sudu besar cuka atau jus limau 2 sudu besar gula 1 sudu makan garam sedikit air masak
Cara-cara
1. Satukan semua bahan dalam blender dan kisar hingga hancur.
2. Sesuaikan rasa dan hidangkan.



Ok..sampai sini dulu....







Rabu, 19 Mac 2014

Masalodeh

Salam..

lama tak update kat sini, asyik bz jer memanjang... meh tengok masalodeh yang CK buat semalam, untuk minum petang sambil2 layan program kat tv. Dah lama tak buat ni. Dulu masa aktif buat frozen, hari2 dok mengadap mende ni...skang bidang frozen terpaksa di'frozen'kan sbb CK kekurangan masa. Namun, insyaalah, semua produk2 frozen tu akan 'di'frost' bila dh branch nanti...(branch anak2 sedara aku ler )                                                                                                                                                                

Wokeh, meh tengok resipinya, senang jer...takyah susah2 beli kat aci kacang putih tu.. Yang penting, kerajinan

Bahan-bahan :
300gm kacang dal
1 bj bawang besar - potong dadu
1/2 sudu kecil jintan manis
1 tangkai daun kari - potong halus
2-3 tangkai cili kering - potong halus
Garam secukupnya
1/2 biji telur
secubit tepung ubi
Minyak utk menggoreng

Caranya :
- Rendam kacang dal selama 4 jam atau 1 malam
- Tapis dan kisar halus 3/4 kacang dal didalam blender
- Masukkan bawang dadu, cili kering, daun kari, jintan manis dan lain2. Gaul hingga sebati.
- Basahkan tapak tangan, letakkan 2 sudu besar bancuhan, bentukkan seperti bebola dan leperkan.
- Goreng dalam minyak yg panas sehingga kekunigan.


Okeh...meh layan plak gambar lain plak...hanya gambar ni jer yang sempat snap. Gambar lain tak sempat, sbb tuannya dah sampai sebaik sj kuih keluar dr oven/pengukus.

Cupcakes tema putih, hitam, gold- tempahan dari Dhia utk event customer pak arab

blueberry cheese tart (gambar snap pukul 6 pagi ) 

Cream Puff aneka filling. Ini produk yang tengah hot,meletops skrg ni. Hari2 ada jer order si tembam ni, sampai tak sempat nk makan, tak sempat nk rehat. Syukur


ni utk jawapan si mangkuk hayun yang tinggal mesej kat cbox semalam. Dah la masuk rumah orang tak beri salam
Yer..kuih aku mmg sedap, kalo tak sedap, orang tak repeat order dik nun, Allah dah anugerahkan akal fikiran, so pandai2 la...Kalo rasa tak suka tengok gambar2 di sini, jangan masuk blog ni. Ada aku suruh ko masuk blog aku ni ke??

SEKIAN... hehehe....(org lain jangan ambik ati yer, ni utk si malaun yang ntah dari planet mana, menerjah masuk dan tinggalkan komen bodoh ) 



Rabu, 5 Mac 2014

Serimuka Pandan

Salam..
Minum petang hari ni, kuih serimuka pandan. Sebenarnya ni kuih kitar semula...hahaha...cemmana tu?? semalam CK buat pulut kuning, so bila tak abis, simpan dalam tupperware dan hari ni jadilah dia kuih serimuka. Sbb tu warna kuih ni ala2 bendera negeri Kedah...hahaha.... ( ♪ ♫ hijau kuning ♪ ♫ lambang negeriku ♪ ♫ 



 Ni resipi campak2 jer, so untuk adik2 yang baru nk belajar, refer resipi betul2 yer..jgn buat cam akak (yg dah pro ni) hahaha
*** abaikan lapisan pulut yang nipis tu yer, sbb CK mmg tak suka makan pulut banyak2, lebih suka makan lapisan hijau tu... tabiat masa kecik2 dibawa ke tua ni  ... hahaha....


SERIMUKA PANDAN
Resepi:Chef Asma
Sumber:Bdaria

Bahan-bahan:(Loyang 10x10x2")
Bahan Lapisan Bawah:

500 gm beras pulut
250ml santan pekat (asal 300ml)
250 ml air (asal 300 ml)
1 1/2 sudu teh garam halus (asal 2 sudu besar)

Cara:
1.Rendamkan pulut sekurang-kurangnya 4 jam.(saya rendam 2 jam)
2.Basuh bersih dan toskan sehingga air kering.
3.Masukkan dalam loyang yang tidak berlubang dan kemudian masukkan santan pekat, air dan garam.Kacau rata dan kemudian kukus selama 30 minit.
4.Apabila pulut sudah masak, angkat dan gaul sehingga sebati.
5.Masukkan dalam loyang dan tekan padat.6.Sapukan sedikit bancuhan lapisan atas.(adunan pandan)

Bahan Lapisan Atas:
Bahan A
250 gm gula kastor/ 200 gm gula pasir 
80 gm tepung kastad
400 ml santan pekat
400 ml air
20 gm daun pandan (diblender bersama air di atas)

Bahan B
3 biji telur | dipukul rata (asal 5 biji)
1/2 sudu kecil garam halus
1/4 sudu kecil esen pandan
Pewarna hijau secukupnya

Cara:
1.Satukan semua bahan A dan kacau rata.
2.Masukkan bahan B dan kacau sehingga rata.
3.Tapis dan masukkan ke dalam periuk.Masak sehingga naik wap.
4.Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.




Ok..sampai sini dulu 

Rabu, 26 Februari 2014

Muffin Blueberry

Salam...pagi2 lagi CK dah buat muffin ni....dan settkle bekal sekolah anak2... yeahhh...hari ni rilex sikit, so boleh la santai2 sambil tengok tv 


Bahan-bahan A
180gm tepung
secubit garam
1sk double acting baking powder

Bahan B
75gm gula perang
65gm buter (dicairkan)
1 biji telur
100gm susu segar
50gm yogurt
esen vanilla

Bahan C
filling blueberry secukupnya



Cara-cara
Satukan bahan A dan ayak 3 kali. Kemudian bulat lubang ditengah-tengahnya
Dalam bekas lain, satukan bahan B. Kacau hingga sebati
Masukkan bahan B ke dalam A.
Kaup balik (jgn overmix, nanti muffin keras)
Sendukkan separuh  ke dalam papercup
Letak filling blueberri, kemudian tambah lagi dengan adunan muffin sampai 3/4 penuh
Bakar pada suhu 180'c selama 15-20 minit



Layan dengan Milo


Muffin ni lembut di dalam

Selasa, 11 Februari 2014

Pau Lembut dan Gebu

Salam... hari ni CK terlebih rajin sikit.. vitamin R overdose, so macam2 bleh buat... Mula2 buat pau.. Lepas tu buat plak muffin pisang. kesian tengok pisang2 dh mula hitam dalam peti es tu... dan lepas buat lenyek pisang nk buat muffin tu, masih ada baki pisang...so CK buat plak lepat pisang... hehehe.... 


Resipi pau Ck dapat dari FB, saja la suka cuba  resipi baru. Lagipun jebat bertuah CK tu terbeli tepung pau sampai 2 kilo (suruh beli tepung roti, dia terambik tepung pau la plak)... so buat pau la jawabnyer dua tiga menjak ni....

Resipi
500gm tepung pau
50gm gula halus
300gm air suam
1sd kecil garam halus
2sd kecil baking powder double action
2sd kecil yis kering
40gm shortening
Sedikit daun pisang tuk alas

Panaskn air kukusan
Masukkn tpg dlm mixer
Bancuh gula,garam,yis,baking powder DA dgn ais suam...kacau hingga gula larut
Masuk dlm tepung n putar speed 1
Da sebati..masuk shortening n tukar speed 2
Putar smpai x melekat lbh kurang 15 min
Timbang 25 gm..masuk inti n susun dlm kukusan.
Tunggu naik dlm 20-30 min...bru kukus
Jgn buka api besar...nti bila buka tutup kukus..pau akn bkedut n turun
INGAT...KUKUS PAU HANYA 7-10MIN SAJA


Pau inti kaya...dan kayanya CK beli yang ready made jer kat Bagus...ermmm...tak brapa sedap laa..kayanya manis sangat, tak rasa lemaknyer... kalo nk niaga boleh la belasah...tp untuk makan2 keluarga, biarlah kaya buatan sendiri, lebih sedap, berlemak manis bersantan bagai...baru la sedap dimakan .. yer dak??

Ok.. hidangan minum petang dh ready !!! 



Muffin pisang ni boleh la budak2 buat bekal pegi sekolah esok. Yeah,.. esok takyah susah2 fikir bekal apa utk diorang..


♥ ♥ ♥ 

Isnin, 10 Februari 2014

Saya dan kek

Salam... tenggelam timbul CK ni yer... hahaha....

Isnin ada hari rilex santai bagi CK, yer laa..jarang ada order untuk hari isnin melainkan tempahan korporat.. tapi hari ni juga CK buat persiapan untuk tempahan akan datang spt mengayak tepung, kisar gula, timbang tepung dll. Ye laa..bila orang order, takde la kelam kabut..

Ok..meh jamu mata dengan kek2 sepanjang minggu lepas

Choc Moist Cake, layer choc mousse, tempahan dari pensyarah UM

Ni kek red velvet dengan frosting fresh cream. Request dari customer takmo cream cheese, nk ising jer.. dalamnya layer bluberri dan freshcream jugak. 


Ni order dari kawan Farisya (anak dara CK).. khas utk besday ayahnyer... baiknyer budak ni, sanggup keluar duit poket sendiri beli kek utk ayah. So CK pun tak sampai ati nk caj lebih2... hehehe

Ok.. ni kek choc moist layer with choc mousse gak..tempahan dari sepupu Ck di Shah Alam... untuk besday ayahnya merangkap pak sedara CK laaa... alahai..dh pak sedara sendiri, tak sampai ati plak CK nk ambik duit.. ni kiranya makan2 family la jugak...

CK dah takde idea nk hias kek ni.. kira gini pun cukup laaa..  alhamdulillah semua sepupu, anak buah, mak sedara kata sedap .. sblm tu CK dah pesan kat sepupu, kalo kek ni tak sedap, kata jer CK beli...tp kalo sedap cakap CK buat... hahahaha.... gelak besar pak sedara mendengarnyer...

Takkan pegi semata2 bawak kek kan !! so CK buat la jugak cream puff jagung ni... kali ni saiznya comel2 dari saiz jualan yg biasa...   2 bekas tu sepupu Ck dah request suruh asingkan siap2, takut kang tak sempat makan.. hahaha.... 

1000bj Kek Choc Moist in cup...tempahan kawan sekolah untuk majlis perkahwinan adiknya.

Sekarang tengah demam cis leleh ni kan...adoiii...hari2 CK mengadap mende ni tanpa jemu... ni tempahan dari en Hafiz untuk diletakkan di kedainya

Tiramisu cis kek leleh antara yang paling mendapat sambutan... tak jamu dimakan, tak menang tangan CK nk membuatnyer...

 Apam Polkadot tetap menjadi pilihan sebagai buah tangan ke majlis2 keraian

adusss... Ck mmg lemah kalo ada tempahan pavlova ni...sbb ia ambik masa 6 jam utk bakar .. namun hasilnya, pavlova putih mulus dan tahan lama

yer... ini lah kek yang paling sedap sekali...Carrot Cake with Cream Cheese Frosting.. pemberian dari sahabat CK, Linda yang datang bertandang ke rumah... mmg sedap kek ni... CK yang diet ni pun terpaksa lupakan sekejap diet utk menikmati kek ni....dah bila dh sedar, cepat2 suruh anak2 habiskan... hahaha...









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...