Rabu, 27 Februari 2013

Muffin Pisang Coklat Cip

Salam...selamat pagi semua 

Hari ni tayang muffin pisang plak. Boleh dikatakan tiap2 minggu buat muffin. Selain dapat order, CK buat juga untuk anak2. Dan hari ini, bekal untuk along pegi kokurikulum


 Macam biasa, semua resipi muffin CK menggunakan Magic Bullet. Sangat senang, cuma ambil masa 5 minit sj, dan tempoh bakar dalam 12 minit.


Muffin Pisang Coklat Cip
Sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
Bahan A
1 cawan tepung naik sendiri
1/2 sk soda bicarbonat
3 sudu besar susu tepung
1/4 cawan coklat cip (asingkan 1/2 utk tabur atas muffin)

Bahan B
1 biji telur
1/3 cawan minyak jagung
1/2 cawan gula- boleh kurangkan gula jika tak suka manis
1/2 cawan pisang ( separuh cincang, separuh lagi lecek)
beberapa titik esen pisang

Cara-cara
1. Satukan bahan kering (bahan A) kecuali coklat cip.  Ayak tiga kali. Masukkan dalam besen/bekas
2. Masukkan semua bahan2 basah ke dalam blender (bahan B), kecuali pisang
3. Putar dalam 2-3 minit. (sampai gula hancur )
4. Buat lubang pada tepung dalam bekas tadi. Letak pisang dan coklat cip (separuh jer)
5. Curahkan bahan yang dikisar ditengah2 lubang tadi. Kaup dan balik (jangan overmix, sekadar bergaul jer)
6. Masukkan dalam papercup, tabur lebihan coklat cip di atasnya
7. Bakar selama 12-15 minit, suhu 220'c

Bagi yang nak copy resipi, boleh ke sini yer..

Baru keluar oven. Tunggu sejuk jap. Kemudian masukkan ke dalam bekas kedap udara agar muffin tetap lembut. Tahan 2-3 hari (kalo tak makan laaaa )

Bagi yang tertanya2, apa itu Magic Bullet? (peluru berpandu ke? menatang gajah apa yer??? ) hahahahaha...... inilah dia......Blender ler..... kuikuikui !!



Ni jer balance yang tinggal, selepas along bawak bekal ke sekolah. Nk bagi kawan2 katanya. 


♥ ♥ ♥ 

Isnin, 25 Februari 2013

Jualan Pure Marine Collagen (Rumpai Laut)

Salam

Hari ni takde entri masak2 yer...cuma nk promote Pure Marin Collagen (rumpai laut) yg kini semakin laris di pasaran. Boleh diminum dan sapu dimuka untuk mendapatkan kulit yang gebu, tegang dan putih berseri.. hehe



Kandungan yang bermanfaat dari rumput laut :
1. Magnesium
2. Serat
3. Kalsium
4. Kalori
5. Iodine
6. Zat Besi
7. Seng
8. Protein
9. Vitamin B 12



Manfaat rumput/rumpai laut bagi tubuh :

1. Menggurangkan risiko terkena penyakit kanser payudara.

2. Menghambat pertumbuhan sel – sel kanser secara efektif.

3. Antioksidan Klorofil pada gangang laut hijau dapat berfungsi sebagai antioksidan. Zat ini membantu membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas yang sangat berbahaya bagi tubuh.

4. Mencegah Kardiovaskular Para Ilmuwan Jepun merumuskan, ekstrak rumput laut dapat menurunkan tekanan darah pada penghidap penyakit hipertensi. Bagi pengidap stroke, mengambil ekstrak rumput laut juga sangat digalakkan kerana dapat menyerap kelebihan garam pada tubuh.

5. Makanan Diet. Kandungan serat (dietary fiber) pada rumput laut sangat tinggi. Serat ini bersifat mengenyangkan dan memperlancarkan proses metabolisme tubuh sehingga sangat baik dihadam oleh penderita obesitas. Karbohidratnya juga sukar dicerna sehingga anda akan merasa kenyang lebih lama tanpa merasa dituh dah macam gemuk.


Melaraskan BERAT BADAN dan HORMON,
-Peningkatan PAYUDARA
-Anti-bakteria,
-Membuang TOKSIN
-Menghilangkan SEMBELIT
-Mengurangkan tekanan darah tinggi dan hypotension
-MENCANTIKKAN KULIT,
-MELICIN dan MENEGANGKAN kulit serta PAYUDARA (anti penuaan)
-Memulihara sel-sel kulit mati (JERAWAT)
-Menormalkan fungsi kelenjar tiroid
-Memperbaiki masalah KULIT dan RAMBUT,
-mengurangkan KEDUTAN, TEMPAT HITAM, SELULIT DAN JERAWAT juga RESDUNG
-Membantu meningkatkan METABOLISME
-Meningkatkan fungsi stomatch
-Membantu menghapuskan nefritis(radang buah pinggang), Arthritis (sendi tulang), basal
-Menguatkan saluran darah, mengurangkan penyakit sendi, kecacatan kolagen, darah
badan dan purpura haemorrhagica
-Meningkatkan PEREDARAN DARAH, dingin dan mencegah sakit bahu
-Berkesan bagi orang-orang yang telah sarcoma atau TUMOR 
-SLIM UP abdomen dan PUNGGUNG anda, melembutkan kulit dan mengurangkan sakit pinggang
-Mencegah ANEMIA 
-Mampu meningkatkan penghasilan susu ibu
-Memperbaiki masalah pengelihatan & batuk
-Mengisi rawan antara sendi, menguatkan tulang, sinews dan ligamen serta lebih rendah sakit belakang dan sebagainya.
-Sesuai utk ibu mengandung 4 bulan ke atas (1 sudu 2x sehari shja)
amat sesuai untuk warga emas yang menghidapai masalah sakit sendi dan lutut.untuk wanita dalam pantang bersalin tidak di galakn kerana rumpai laut besifat sejuk.elakkn minum kopi, teh dn nescafe kerana akan menghilangkan agen pencerah yg terkandung dalam rumpai laut asli sabah.




CARA MEMASAK RUMPAI LAUT
1. Basuh mcm basuh beras dalam 7-8 kali
2. Rendam semalaman bersama limau nipis.
3. Masak mcm masak agar2 pastu tapis (bersama 1.5liter air dan dicampurkan dengan daun pandan, utk menghilangkan hanyir)
4. Simpan Dalam Peti ais (bukan ditempat sejuk beku)
5. Siap untuk digunakan. minum 2kali sehari dengan 2 sudu sekali makan. untuk muka leh sapu keseluruh muka.. 


CK hanya menjual 1 jenis sahaja iaitu gred AAA (warna ungu) {sebenarnya tolong promote bis kawan} biasanya warna ungu ni lebih baik dan berkualiti. Harga pun mahal sikit dari warna putih biasa tu.. dan CK tidak menjual yang dah siap masak, takut pelanggan meragui dari segi kebersihan {udah katapun tolong biz kawan, takkan la nk susah payah memasak plak...apam polkadot pun tak terlarat nk buat...hahaha}


HARGA :
1kg = rm80 free postage  (harga asal rm90)
100g=rm10 


Untuk order, boleh pm CK di talian 017-3617857 yer...boleh sms/call... atau order jer kat facebook CKFood 

Boleh pos atau deliveri. Utk urusan pos, dikenakan caj antara rm7-10. Dan bagi deliveri ke sekitar KL dan Selangor dikenakan caj minyak antara rm5-10. Tengok tempat lah yer...kalau jauh, lebih la sikit... Tapi kalau nk cepat/jimat kos, boleh pick up sendiri kat Taman Puncak Jalil, Kinrara atau Equine (free deliveri)



OK...sampai sini dulu. 




Selasa, 19 Februari 2013

Kuih Sagu Kukus

Salam..
Dah minum petang? hari ni CK buat kuih sagu plak utk minum petang. Suka makan kuih tradisional gini, tp kalo datang mood malas, alamatnyer masak cekodok ikan bilik sj laa... 

Selalunya CK suka buat kuih sagu ni berwarna hijau, dengan aroma daun pandan. Tp hari ni buat kaler merah, kembali kepada yg original.. hehehe


 Mcm biasa, CK agak2 bahan2nya bila buat kuih ni. Tapi utk rujukan anak2, dan adik2 sekalian, CK pos resipi ikut sukatan yer.. cubalah... tp CK tak taulah hasilnya cemmana. Resipi ni CK ambil dari blog Izah. TQ


Bahan-bahan
2 cawan sagu - basuh dan toskan
4 cawan air
1 cawan gula
2 sdb tepung jagung bancuh bersama sedikit air
Kelapa parut + sedikit garam

Cara2:
1. Didihkan air bersama gula, masukkan pewarna.
2. Apabila mendidih masukkan sagu
3. Kacau sehingga biji sagu menjadi jernih
4. Masukkan bancuhan tepung jagung
5. Angkat, tuangkan dlm acuan yg telah digris dgn minyak
6. Jika menggunakan loyang, alas loyang terlebih dahulu dengan plastik.
7. Setelah sejuk boleh la dipotong dan digaul dengan kelapa..




Kalau ikut cara CK, beginilah plak: (takde sukatan khas, agak2 jer)

Sagu direndam dulu dalam air paip kira2 setengah jam. Tunggu sampai kembang, kemudian toskan airnya. Lepas tu letak la perwarna merah dan sedikit esen rose. Tambah gula secukup rasa. Ermm...letak sikit tepung ubi dan gaul rata. 
Kemudian, kukus selama 20-30 minit. Tengok la, kalau dah berkilat kuih tu, maknanya dah masak laa....Angkat dan sejukkan.
Bila dah sejuk, bolehlah dipotong-potong dan digaul bersama kelapa (campur sedikit garam). Siap, dan bolehlah dimakan.



Ok...jemput minum semua !!!

Jumaat, 15 Februari 2013

Bread and Butter Pudding

Salam Jumaat
Hari ini menghabiskan stok roti yang x ingin dipandang apalagi disentuh...ermmm...muak la tu. Yelah, kalo time sekolah jer roti ni laku kat rumah. Hari cuti2 begini, banyak makanan kat rumah, so dah tentulah roti ni tak jalan. Daaan.... nk menjalankan roti ni (drpd diberi pada cik tong sampah), CK buat la bread and butter pudding ni. 


Resipi dari dapur doc Ina yang rajin memasak. TQ akak. Tp CK dah malas nk buat sos kastat dia. Makan dengan eskrem dan topping coklat jer la kali ni. 

RESEPI BREAD & BUTTER PUDDING 
sumber: inahar's cooking time

BAHAN2 NYA: 
10 keping roti gardenia 
500 ml susu uht@ fresh milk 
300 ml whip@fresh cream - klu xde cream pn xpe ganti dgn susu tp rasanya ttp sedap.. 
5 biji telur 
100 gm gula castor 
30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar) 
50 gm raisins 
sedikit potongan nenas tin (boleh gak ganti dgn lychee,epal hijau @ buah2an lain yg disukai) 
butter (untuk disapu pd setiap keping roti) 
esen vanilla 

Telur dan gula di pukul hingga gula hancur. then add milk, cream and esen vanilla dan pukul sebati. 
susun roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.sambil ditabur kismis dan potongan nenas diantara lapisan roti dan lapisan atas sekali.then tuangkan bancuhan susu tadi. Lastly taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!) 
bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 40-45 minit.(ikut oven masing2)
** 
Hasilnya amat memuaskan hati sbb rasanya yg tidak begitu manis dan sangat lembut & lembap texturenya ala2 caramel puding. Sangat enak dimakan bersama aiskrim dan fruit cocktail..mmm yummy! 



Baru masak






















Ok...sampai sini dulu. Nk masak plak. Banyak plak mende kena buat hari ni. Timbang tepung, mesin gula, itu ini.....aduhhhhh !!! 
Ok...sampai sini dulu. Nk masak plak. Banyak plak mende kena buat hari ni. Timbang tepung, mesin gula, itu ini.....aduhhhhh !!! 

Rabu, 13 Februari 2013

Telur Dadar Bersayur

Salam. 
Biasanya kalau buat telur dadar, CK letak bawang merah dan cili hiris jer, dan kalau terlebih rajin, letak la crab stik dan cheese...tp kali ni pelbagaikan plak isi kandungan telur dadar ni dengan letak aneka sayur. So anak2 boleh skali makan sayur tu.. hahaha...


Ada brocoli, carrot, cendawan, bawang dan cili. Tambah jugak crabstik dan cheese.. ermmm...suka anak2 makan.

Bahan-bahan
3 bj telur
1/2 kotak tauhu lembut-dihancurkan
brocoli- dicincang halus
carrot- disagat halus
bawang merah- hiris
cili merah- hiris
daun sup, daun bawang- hiris halus
cendawan tiram- cincang halus
1 sudu kecil mayonis
1/2 sk Knorr Pasti Sedap
2 batang crabstik- potong kasar2
1 sb cheddar cheese
minyak- untuk menumis

Cara-cara
Pecahkan telur dan satukan semua bahan2 hingga sebati. Tambah garam dan perisa.
Goreng macam biasa.

Kalau CK dah buat telur dadar ni, Jebat mesti request buatkan Sup Siam ataupun tomyam. Konon mcm makan kat kedai lah... (ermmm..kalau kat kedai pun, request telur dadar jugak, mcm takde benda lain nk makan kan !! )



Errrmm...siap satu lauk. Nk sambung masak lauk lain plak

Selasa, 12 Februari 2013

Tauhu Bakar kuah rojak


Salam semua.
Ermmm..muak makan nasik. Hari ni makan tauhu bakar plak. Dengan kuah rojak buah. Adus..lama tak makan gini. Kena plak ngan sayur dan buah2...uuuu...ni bukan diet lagi dah...tak lebih kepada penyedap tekak.


 Tauhu pok dibakar sampai nampak garing2 sikit (baru la sedap, nanti time gigit dia rangup2 jer...), dan masak, keluarkan dari oven, dan potong kecik2 tauhu tu. (kalo besar, kang tercekik plak) letak dalam pinggan. ... pastu sediakan sayur2 plak. Taugeh (celur sikit), sengkuang,nenas, dan timun. Letak dalam pinggan yang ada tauhu tadi...Haaa..kacang tanah tumbuk jangan lupa yer.
Ambik dua tiga sudu kuah rojak. Campur air sikit, pastu tuang dalam pinggan. Siap....

 Respi CK ni takde sukatan. Sume main agak2 jer... 




Ok...meh jamu mata dengan tempahan 3 hari lepas. Alhamdulillah..daripada dok tgk tv jer, at lease ada keja nk buat kan...hehehe...

Apam Polkadot aneka kaler dan inti. Order dari Ain. 

Kek Coklat Moist Simple Deco dan kat belakang tu kek pisang. Order dari untie Devy sempena pertunangan anak pompuan dia. 

Moist Choc Cake in cup. Untuk dimasukkan dalam goodies beg kata untie Devy. Yelah, tren sekarang ni kan, kalo kenduri jer mesti ada goodies beg tak kiralah kenduri tahlil ke atau bertunang. Kalo kenduri kawin tu, dah wajib la goodies beg ni. 

HAAAAA... ni bukan untuk dijual yer...hehehe... ni ahli baru kat rumah CK. Hadiah untuk si Rayyan yang mati kutu apabila kakak dan abangnya pegi sekolah. So dia mintaklah peneman (yelah, mama asyik sibuk kat dapur jer, so dia takde member nk main/sembang)
Anak bulus ni specis Benggal Short Hair, umur baru 7 bulan, tp badan besar macam anak harimau. Malam2 nk susu. Jenuh la si Jebat melayan kerenah 2 ekor ni. Belikan botol susu, mainan dan macam2 lagi la. Kiranya ini kucing Jebat la, sbb dia yang melayan segala keperluan 2 bulus ni. CK? ermmm...malas layan. Cuma sponsor beli sangkar dan barang2 dia sj. Lain2 takmo ambik pot. 


OK..SAMPAI SINI DULU :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...