Jumaat, 26 Februari 2010

Markisa Milk Shake

Salam Maulidur Rasul untuk semua umat islam.... buat apa tu? tentu sibuk melayan suami dan anak2 kan? maklumlah...cuti.Hang Jebat aku pun cuti 3 hari setelah sebulan straight kerja,kerja dan kerja....


Hari yang panas ni, elok minum benda sejuk2, jom layan markisa milk shake ni... bauh markisa (passion fruit) yang diberi oleh jiran aku, Mr Ivan tu banyak lagi...so buat ler air ni plak.... dapat inspirasi daripada air manggo spin kak fida myresipi...best...cubalah !!!

Bahan-bahan
-2 biji buah markisa (potong dua dan ambil isi dalamnya
-1/2 gelas susu segar
-1/2 gelas aiskrim soda
-air batu secukupnya

Cara-cara
1.kisar sume bahan sampai hancur.
2.tuang dalam gelas
3.sedia diminum.....

boleh tambah vanilla eskrem kat dalam air tu... (tapi aku dh kehabisan stok eskrem..so tak merasalah...takpe...buah tu ada banyak lagi..so boleh buat lagi..he,he....)

Ok....sampai sini dulu.... nk masak lah plak....


Rabu, 24 Februari 2010

Bubur Jagung

Hari ni aku masak bubur jagung la plak... asalnya nk campurkankan dengan bubur caca, tapi jenuh mencari caca tak jumpa2. Time nak, memang susah nk dapat. Akhirnya letak sagu jer lah... Anak2 tak brapa suka, apatah lagi hang Jebat aku tuh... so aku jerlah layan sorang2... kalo tak abis, masuk dalam fridge...tak pun blend bagi halus sikit, pas tu buat eskrem malaysia...best jugak kan... eemmm...boleh cakap jer lah... nk membuatnyer?? tengok mood lah yer...


Sapa suka bubur Jagung?? meh makan ngan aku....



Selasa, 23 Februari 2010

Popia Goreng

Minum petang hari ini, meh pekena Popia Goreng la plak.. kebetulan ada lebih taugeh. Tapi sengkuangnya takde lah plak..takpelah... gantikan dengan karot dan kacang panjang....siap....


Resipinya cari ler kat dalam lemari tu yer.... ala, takyah respi pun takpe kan..sume tau buat popia goreng....


Time panas2 cenggini, tak brapa ada mood la nk berblogging... nk tido jer.. (uish...dalam panas2 pun boleh tido ker? )... itu lah aku.....

Isnin, 22 Februari 2010

Honey Passion Juice

Salam..... yuhuuu.... bersua kembali.... 2 hari senyap sunyi tanpa tenet kat umah..sebabnya modem terbako..sambar dek petir... report punya report, petang ni baru technician tm tu datang ganti baru....


Panas kan cuaca sekarang ni, meh kita minum jus markisa/passion fruit. Fresh tau ... buah markisa ni dapat dari jiran masa pegi raya kat umah dia semalam (CNY)... ni fisrt time aku makan buah markisa ni, selama ni hanya minum jus dh siap jer... rasanya masam2 manis... sedap !!

Bahan-bahan
2 biji buah markisa-diambil isi
1 sudu besar gula
1 sudu besar madu
air batu secukupnya

Cara-cara
-Kisar sume bahan2 sampai hancur dan bolehlah dituang dalam gelas...
-Sedia di slurpppp .....


Rabu, 17 Februari 2010

Roti Manis

Alahai....hajat dihati nk buat roti boy, tapi tak kesampaian...banyak plak kaedahnyer...last2 buat roti manis jer..senang citer, leh cicah ngan air milo. Kali ni idak ler menguli ngan tangan. Suruh ler khaddam besi tu buatkan.......wakahkahkah.......



Bahan-bahan ( 10 bijin bun )
•150 gram tepung roti
•100 gram tepung gandum
•140 ml susu segar ( kalau takde buleh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis)
•2 sudu besar gula
•2 sudu besar susu tepung
•2 sudu besar marjerin atau butter
•1/2 sudu kecil garam
•1 sudu kecil yis
•1 sudu kecil bread improver

Cara-cara
1.Kalau ade cik BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.

2.Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut

3.Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 10 atau 12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar. Biarkan naik sekali lagi, spray dengan air dan tabur sedikit permukaan doh dengan gula. Bakar pada suhu 180 darjah selama 20 minit.

4.Untuk mendapatkan permukaan doh yang licin dan tidak kering pastikan permukaan bun tadi ditutup dengan alumunium foil, selepas 10 minit masa dibakar baru buka alumunium foil tu dan biar permukaaan nye perang. Bila baki masa membakar ade lebih kurang 2 minit buka pintu oven dan glis dengan marjerin dan bakar semula hingga selesai. Harap tips saya ni dapat membantu ya....Selamat Mencuba..








Selasa, 16 Februari 2010

Donut

Hari ni buat donut untuk breakfast. Lama dh tak buat donut ni. Kali ni uli pakai tangan jer. Malas plak nk suruh assistant tu uli. Lama beno dia buat kerja..kang anak2 mulalah merengek, lapo, lapo.....


Bahan-bahan
200g tepung roti
1 sudu kecil dry yeast
20g gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil bread softner
1/2 sudu kecil bread improverlist
140ml susu segar
20g butter
minyak masak untuk menggoreng
gula halus untuk menyalut donut

Cara-cara
Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Kacau
Buat lubang ditengah. Masukkan susu dan dry yeast. Kacaukan sedikit.
Masukkan pula butter
Kacau sehingga sekata
Keluarkan dari mangkuk dan letakkan atas papan canai.
Uli sehingga tak melekat ditangan
Masuk semula ke dalam mangkuk. Tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab. Biar naik 2 kali ganda
Canaikan lagi dan terap dengan acuan donut.
Rehatkan sebentar dan tunggu donut naik sekali lagi.
Goreng dalam minyak panas
Salut dengan gula



p/s: Hari ni aku dh sihat sikit. Cadang nk pegi beli stok barang umah kat Tesco. Manalah tau, dibuatnyer ter'bersalin awal la plak, mak mertua aku datang, kang bising plak orang tua tu, itu takde ini takde....kalo stok sume dh penuh, senang sikit ati. Dari hari ini, bermulalah sesi mengemas umah, tukar langsir, cadang, pasang baby caourt, kemas bilik tetamu dll. Tp bukanlah aku yang buat sume keje tu...Hang Jebat ler.....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...