

Ok...sampai sini dulu.......bye sume....
Kad raya dari Kak Mimi
Kad raya dari Siti
Kad raya dari Leen, Melaka
Kad raya dari Kak Kamsiah, Kulim
Kad raya dari Kakchik
Kad raya dari Suzi
Kad raya dari Cik MinKad
raya dari Zura
Sepatutnye guna udang kecik2 sikit la..tp disebabkan malas dh nk pegi paso, so bantai jerlah dengan udang yang beso sikit ni. Beli kat tesco ari tuh..
Resepinyer senang jer, mcm buat masak lemak cili api tuh jugak.
Bahan-bahan
>1 ikat pucuk ubi
>1 ikat pucuk paku
>2 batang serai
>5 helai daun kunyi - seeloknya pucuk muda, sebab lembut**
>10 helai daun pucuk kaduk
>15 helai pucuk labu
>500gm tempoyak
>200gm cili api kampung
>100 gm ikan bilis
>4 papan petai - dibuang kulit n dibelah dua
>300gm udang - saiz sederhana
>1 inci kunyit hidup
>garam secukup rasa
>gula secukup rasa
>santan dr 1 1/2 biji kelapa
>2-3 biji cili merah - dihiris2 atau dibelah dua je.
>2 sudu besar tahi minyak...kalo suka...
Cara-cara
-tumbuk cili api brsama kunyit idup dan garam dalam lesung, hingga lumat, ketepikan
hiris serai halus2,
-kemudian tumbuk dalam lesung separuh hancur je. then hiris semua sayuran tadi halus2 mcm nak buat bunga rampai tu. untuk pucuk ubi pula, bila dah hiris, basuh dan ramas dgn garam kasar,
-panaskan kuali, masukkan cili padi dan udang.
-kacau n kecutkan udang hingga air udang kering.
-lepas tu masukkan petai. kacau dan biar lebih kurang 1 minit.
-masukkan plak santan. masak sehingga santan hampir masak dan mendidih
-masukkan n sayur - sayuran yang telah dihiris tadi dan juga ikan bilis.
-masak sayur masak. tapi jangan plak sayur tu sampai lembik.
-masukkan plak tempoyak dan cili merah yg telah dihiris. kacau sebati dan masak hingga rasa santan dan tempoyak tu sebati. agak2 dalam 3 - 4 minit.
-tambahkan gula secukup rasa.
-kacau sebati, dan siap untuk dihidangkan.
Kenyang makan nasi hari ni. Alhamdulillah!!! (ewah, mcm iklan la plak) Jangan terkeluar balik udah ler...