


Nasi lemak lauk paru. Untuk anak2 nasi lemak biasa jer. Balik umah, aku gorengkan telur mata kerbau untuk diaorang.
Ok....blah dulu. Nk pegi pasar, dan lain-lain. Kang panas berdenting plak, aku jugak yg pening kepala....Jumpa Lagi !!
Nasi lemak lauk paru. Untuk anak2 nasi lemak biasa jer. Balik umah, aku gorengkan telur mata kerbau untuk diaorang.
Ok....blah dulu. Nk pegi pasar, dan lain-lain. Kang panas berdenting plak, aku jugak yg pening kepala....Jumpa Lagi !!
Resepi, salin kat umah kak ummi jer. Masak pun ikut sukatan yg betul, tak nk menderhaka. Kang cikgu rotan plak..he,he....
Bahan-bahan
-2 biji telor
-6 biji kentang sederhana
-3 biji lada merah/hijau
-5 ulas bawang merah
-4 ulas bawang putih
-sedikit air asam jawa
-Lada sulah
-1 sudu besar kicap pekat
-2 sudu besar cili giling
-serbuk perasa (optional)
-garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak:-
-Kupas kentang dan hiris sederhana nipis. Goreng kentang hingga empuk dan kekuningan sedikit. Angkat dan toskan. Ketepikan.
-Dalam kuali yang sama, tinggalkan lebihkurang 3 sudu besar minyak dan pecahkan telor. Kacau goreng seperti membuat scrambled egg.
-Masukkan lada sulah, kicap, sedikit air asam jawa untuk dapatkan rasa sedikit masam.
-Masukkan gula, garam dan serbuk perasa. Biar agak pekat sikit.
-Masukkan kentang yang telah digoreng tadi. Kacau dan biarkan kentang, telor dan kuah kicap sebati dan masak di dalam kuali.
-Masukkan lada hiris tadi untuk memberikan sedikit rasa pedas. Gaul rata.
-Hidangkan bersama nasi putih atau boleh diratah begitu sahaja.
Thanks Kak Ummi atas resepi yg ringkas lagi sedap ni. !!!
Takkan satu lauk jer kan. Nanti laki aku mulalah buat muka 16. Fikir punya fikir, bukan freezer, nampak ler ikan. Nk masak apa yer? Ikut selera anak2 lah, buat masak kicap. Pas tu goreng tempe dan tauhu, buat la goreng berlada. Habis citer. Sayur mayur tarak! makan jer lah yg ni.
Takde mood nk tulis banyak2, panas sangat ni. Nk tido kejap, aircond dan kipas dh bukak tu...bye !!!
Asam Pedas Ikan Kembung. Lama tak makan asam pedas, sbb orang kat umah ni tak berapa suka. Sesekali tu ok la.... Resepi dr Junjs11 (MYR)
Bahan-bahan
-1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
-4 ulas bawang merah-ditumbuk
-3 ulas bawang putih-ditumbuk
-2cm kunyit hidup-ditumbuk
-1 btg serai dititik
-3 btg daun kesum
-1 bunga kantan-dibelah dua
-1/2 mangkuk kecil air asam jawa
-3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
-1 1/2 mangkuk kecil air biasa
-garam dan gula (ikut rasa)
-minyak masak
-sedikit belacan
Cara-cara
-Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
-Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
-Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
-Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan boleh lah dihidangkan
Hati masak rempah. Resepi dr Anawahid yg glamour tu !!
Resepi cilok dr umah Hana jer. Time kasih yer tuan asal resepi. Aku wat simple decoration jer. Malas plak nk kuarkan aising set tu.
Bahan-bahan
2 cwn gula (kisar)
2 cwn tepung (ayak)
3 biji telur grade A
1 cwn koko powder
1 cwn susu cair
1 cwn minyak - hana gune butter cair
1 cwn air panas didih
1 tsp soda bikarbonat - ltk secubit je
1 tsp baking powder
1 tsp esen vanila
**utk ganache**
2 cwn non dairy whipping cream
500g cooking chocolate
1/8 cwn golden syrup
**utk whipped cream
1 cwn non dairy whipping cream
Cara-cara
-tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama.
-pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila.
-masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati.
-masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik.last skali masukkan air panas..kacau sebati.
-bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bleh juga kukus slame lebih kurang 1 jam.
**utk ganache**- guna kaedah double boiler.
dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati.
tambahkan golden syrup.
ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk- tkyah simpan peti sejuk pon xpe, sbb takut keras.just sejukkan gune suhu bilik.
**utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati.
kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti.enak dmakan sejuk..